Scraper

Gemakkelijk alle data van je SEO-campagne verzamelen in een overzichtelijk document? Dat kan met Scraper. Je hebt hiervoor alleen maar je browser nodig, meer niet. Benieuwd naar Scraper? Je leest er hieronder meer over. Ook lees je hoe Scraper werkt. 

Wat is Scraper?

Scraper is een gratis software die je niet hoeft te downloaden. Je opent Scraper via je browser. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een Chrome download van Scraper. De andere variant is Web Scraper en werkt dus via web. Hoe dan ook haal je data naar bijvoorbeeld een Excel-document met Scraper. 

Hoe je met Scraper te werk gaat

Meestal werkt Scraper als een extensie voor je browser. Nadat je deze hebt geïnstalleerd, ga je scrapen. Je opent Scraper via jouw browser. Vervolgens maak je een nieuwe sitemap. Aan de sitemap voeg je dingen toe. Dit zijn je selecties voor de data die je van de site wil hebben.

Bijvoorbeeld contactgegevens of juist productgegevens. Het is maar net wat jij wil weten van de site. De data worden vervolgens geëxporteerd naar een CVS document. Dit kun je vervolgens omzetten in onder andere Excel. Of Google Sheets. 

Scraper _ Begrippenlijst

Impact op de SEO

De impact die Scraper op de organische vindbaarheid kan hebben is niet direct. Je gebruikt Scraper als een tool om informatie in te winnen van je concurrentie. Met Scraper haal je alle relevante data van de website of sites van je concurrentie. Aan de hand daarvan kun je jouw bedrijfsstrategie aanpassen of de strategie als het gaat om de SEO of SEA. Zodoende kun je Scraper inzetten om je positie te verbeteren ten opzichte van concurrentie. 

Mijn advies

Wanneer je dat als doel hebt voor je bedrijf, is Scraper dan ook zeker een uitkomst. Met Scraper kun je gemakkelijk inzicht krijgen in data van je concurrentie en daar op inspelen. Daarnaast is Scraper een handige tool wanneer je snel contactgegevens van sites wil verzamelen. Afgezien daarvan heeft Scraper niet een specifieke meerwaarde voor je online vindbaarheid. Het is met name een handige tool om data te verzamelen en zo informatie te verkrijgen om je bedrijf verder te kunnen helpen. 

Veelgestelde vragen

Wat is een Scraper?

Met een scraper kun je heel eenvoudig de data van een website verzamelen en overhalen naar een programma zoals bijvoorbeeld Excel. Je hoeft het niet te downloaden, je opent Scraper via je browser. Wel is er een specifieke versie voor Chrome te downloaden. De functionaliteit is in principe gelijk.

Wat is de impact van Scraper op SEO?

Scraper heeft geen directe impact op de SEO van jouw website. Met de gegevens die je bijvoorbeeld van de website van je concurrenten haalt, kun je wel weer overzichten maken die jou de nodige inzichten geven. Op basis daarvan kan je dan weer verbeteringen doorvoeren die jou een betere ranking geven dan jouw concurrenten.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies