JavaScript

Javascript, of afgekort JS, is een programmeertaal die interactiviteit aan een website toevoegt. Javascript wordt toegevoegd aan de HTML op het moment dat er interactieve elementen op de website staan. Voorbeelden van interactieve elementen zijn spelletjes, geanimeerde 2D- en 3D- afbeeldingen en volledige database gestuurde apps. In dit artikel vertellen we wat Javascript inhoudt. Ten slotte bespreken we het belang ervan voor SEO

Wat is het?

Javascript is de programmeertaal die ervoor zorgt dat de website interactief is. Het is belangrijk voor de technische kant van SEO. Websites die gebruik maken van Javascript worden gecrawld door Google. De code moet dan ook goed in elkaar steken. Javascript bevordert de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is erg belangrijk voor SEO en om hoger in de zoekresultaten van Google terecht te komen.

Hoe crawlt Google webpagina’s die Javascript gebruiken?

Het proces dat de crawlers van Google uitvoeren, verloopt als volgt: Eerst stuurt de crawler een GET verzoek naar de server. De server beantwoordt dat verzoek met headers en de content van het bestand. Dit wordt opgeslagen. Google indexeert mobile-first. Dit houdt in dat de mobiele versie van de site beoordeeld wordt. Zo wordt direct de gebruikersvriendelijkheid van de mobiele site getest.

Google navigeert niet van pagina naar pagina zoals een gewone bezoeker dat zou doen. De tweede stap is ‘processing’. In deze stap kijkt Google naar alle backlinks naar andere websites en naar de interne linkstructuur. Deze links worden verzameld en in de ‘url queue’ geplaatst. Elk bestand dat Google download van de website, inclusief HTML-pagina’s, Javascript bestanden en CSS bestanden, wordt gecached. Dit houdt in dat Google alle informatie van je website opslaat. In deze stap wordt ook alle duplicate content geëlimineerd. 

In de derde stap wordt elke webpagina naar de ‘render queue’ gestuurd. Het renderproces houdt in dat Google de pagina op de manier weergeeft, hoe de gebruiker de website ervaart. Javascript komt hier naar voren omdat afbeeldingen en interactiviteit zichtbaar worden voor Google. Google vertrouwt tevens op caching geheugen. Voordat de webpagina’s naar de renderer wordt gestuurd, worden de webpagina’s in het cachegeheugen opgeslagen. Dit doen ze omdat elk onderdeel apart downloaden van de website te veel tijd kost. 

JavaScript | Begrippenlijst

JavaScript en SEO

Daaruit volgt dat Javascript van groot belang is tijdens het optimaliseren van een website. Het zorgt ervoor dat de crawlers van Google de pagina op een overzichtelijke manier crawlen. Het doel hiervan is dat Google de website hoger binnen de zoekresultaten plaatst. Google ziet het als pluspunten wanneer een website makkelijk te crawlen is. Javascript is een hulpmiddel hiervoor. Het is van belang om Google toegang te geven tot de broncode

Hierdoor kan Google de gerenderde pagina lezen. Daarna geeft Google de landingspagina of website een waardering. Javascript bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de webpagina. Deze waardering bepaalt de positie van een landingspagina of website binnen de zoekresultaten van Google. Wanneer de website zo hoog mogelijk rankt, wordt er meer organisch verkeer gegenereerd. Het is daarom van belang om Javascript te gebruiken en om te zorgen dat er geen fouten in zitten!

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z