JavaScript

Javascript, of afgekort JS, is een programmeertaal die interactiviteit aan een website toevoegt. Javascript wordt toegevoegd aan de HTML op het moment dat er interactieve elementen op de website staan. Voorbeelden van interactieve elementen zijn spelletjes, geanimeerde 2D- en 3D- afbeeldingen en volledige database gestuurde apps. In dit artikel vertellen we wat Javascript inhoudt. Ten slotte bespreken we het belang ervan voor SEO

Wat is het?

Javascript is de programmeertaal die ervoor zorgt dat de website interactief is. Het is belangrijk voor de technische kant van SEO. Websites die gebruik maken van Javascript worden gecrawld door Google. De code moet dan ook goed in elkaar steken. Javascript bevordert de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is erg belangrijk voor SEO en om hoger in de zoekresultaten van Google terecht te komen.

Hoe crawlt Google webpagina’s die Javascript gebruiken?

Het proces dat de crawlers van Google uitvoeren, verloopt als volgt: Eerst stuurt de crawler een GET verzoek naar de server. De server beantwoordt dat verzoek met headers en de content van het bestand. Dit wordt opgeslagen. Google indexeert mobile-first. Dit houdt in dat de mobiele versie van de site beoordeeld wordt. Zo wordt direct de gebruikersvriendelijkheid van de mobiele site getest.

Google navigeert niet van pagina naar pagina zoals een gewone bezoeker dat zou doen. De tweede stap is ‘processing’. In deze stap kijkt Google naar alle backlinks naar andere websites en naar de interne linkstructuur. Deze links worden verzameld en in de ‘url queue’ geplaatst. Elk bestand dat Google download van de website, inclusief HTML-pagina’s, Javascript bestanden en CSS bestanden, wordt gecached. Dit houdt in dat Google alle informatie van je website opslaat. In deze stap wordt ook alle duplicate content geëlimineerd. 

In de derde stap wordt elke webpagina naar de ‘render queue’ gestuurd. Het renderproces houdt in dat Google de pagina op de manier weergeeft, hoe de gebruiker de website ervaart. Javascript komt hier naar voren omdat afbeeldingen en interactiviteit zichtbaar worden voor Google. Google vertrouwt tevens op caching geheugen. Voordat de webpagina’s naar de renderer wordt gestuurd, worden de webpagina’s in het cachegeheugen opgeslagen. Dit doen ze omdat elk onderdeel apart downloaden van de website te veel tijd kost. 

JavaScript | Begrippenlijst

JavaScript en SEO

Daaruit volgt dat Javascript van groot belang is tijdens het optimaliseren van een website. Het zorgt ervoor dat de crawlers van Google de pagina op een overzichtelijke manier crawlen. Het doel hiervan is dat Google de website hoger binnen de zoekresultaten plaatst. Google ziet het als pluspunten wanneer een website makkelijk te crawlen is. Javascript is een hulpmiddel hiervoor. Het is van belang om Google toegang te geven tot de broncode

Hierdoor kan Google de gerenderde pagina lezen. Daarna geeft Google de landingspagina of website een waardering. Javascript bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de webpagina. Deze waardering bepaalt de positie van een landingspagina of website binnen de zoekresultaten van Google. Wanneer de website zo hoog mogelijk rankt, wordt er meer organisch verkeer gegenereerd. Het is daarom van belang om Javascript te gebruiken en om te zorgen dat er geen fouten in zitten!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat javascript inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over javascript geschreven?

Het artikel over javascript hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over javascript hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over javascript in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals javascript?

Wij schrijven over begrippen als javascript om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Javascript is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over javascript en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip javascript in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van javascript. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van javascript op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende javascript.

Het voorbeeld dat wij geven van javascript geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over javascript van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z