JavaScript

Javascript, of afgekort JS, is een programmeertaal die interactiviteit aan een website toevoegt. Javascript wordt toegevoegd aan de HTML op het moment dat er interactieve elementen op de website staan. Voorbeelden van interactieve elementen zijn spelletjes, geanimeerde 2D- en 3D- afbeeldingen en volledige database gestuurde apps. In dit artikel vertellen we wat Javascript inhoudt. Ten slotte bespreken we het belang ervan voor SEO

Wat is het?

Javascript is de programmeertaal die ervoor zorgt dat de website interactief is. Het is belangrijk voor de technische kant van SEO. Websites die gebruik maken van Javascript worden gecrawld door Google. De code moet dan ook goed in elkaar steken. Javascript bevordert de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is erg belangrijk voor SEO en om hoger in de zoekresultaten van Google terecht te komen.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Hoe crawlt Google webpagina’s die Javascript gebruiken?

Het proces dat de crawlers van Google uitvoeren, verloopt als volgt: Eerst stuurt de crawler een GET verzoek naar de server. De server beantwoordt dat verzoek met headers en de content van het bestand. Dit wordt opgeslagen. Google indexeert mobile-first. Dit houdt in dat de mobiele versie van de site beoordeeld wordt. Zo wordt direct de gebruikersvriendelijkheid van de mobiele site getest.

Google navigeert niet van pagina naar pagina zoals een gewone bezoeker dat zou doen. De tweede stap is ‘processing’. In deze stap kijkt Google naar alle backlinks naar andere websites en naar de interne linkstructuur. Deze links worden verzameld en in de ‘url queue’ geplaatst. Elk bestand dat Google download van de website, inclusief HTML-pagina’s, Javascript bestanden en CSS bestanden, wordt gecached. Dit houdt in dat Google alle informatie van je website opslaat. In deze stap wordt ook alle duplicate content geëlimineerd. 

In de derde stap wordt elke webpagina naar de ‘render queue’ gestuurd. Het renderproces houdt in dat Google de pagina op de manier weergeeft, hoe de gebruiker de website ervaart. Javascript komt hier naar voren omdat afbeeldingen en interactiviteit zichtbaar worden voor Google. Google vertrouwt tevens op caching geheugen. Voordat de webpagina’s naar de renderer wordt gestuurd, worden de webpagina’s in het cachegeheugen opgeslagen. Dit doen ze omdat elk onderdeel apart downloaden van de website te veel tijd kost. 

JavaScript | Begrippenlijst

JavaScript en SEO

Daaruit volgt dat Javascript van groot belang is tijdens het optimaliseren van een website. Het zorgt ervoor dat de crawlers van Google de pagina op een overzichtelijke manier crawlen. Het doel hiervan is dat Google de website hoger binnen de zoekresultaten plaatst. Google ziet het als pluspunten wanneer een website makkelijk te crawlen is. Javascript is een hulpmiddel hiervoor. Het is van belang om Google toegang te geven tot de broncode

Hierdoor kan Google de gerenderde pagina lezen. Daarna geeft Google de landingspagina of website een waardering. Javascript bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de webpagina. Deze waardering bepaalt de positie van een landingspagina of website binnen de zoekresultaten van Google. Wanneer de website zo hoog mogelijk rankt, wordt er meer organisch verkeer gegenereerd. Het is daarom van belang om Javascript te gebruiken en om te zorgen dat er geen fouten in zitten!

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is Javascript?

Javascript is een programmeertaal waarmee het mogelijk is bepaalde dingen uit te voeren. Waar CSS het uiterlijk van een website bepaald en HTML de structuur, kan met Javascript bepaalde elementen worden uitgevoerd en interactief worden gemaakt.

Wat is de impact van Javascript op SEO?

Door Google toegang tot de code van het javascript te geven kunnen zij de gerendeerde pagina lezen. Zij zullen daarna de landingspagina een waardering geven en deze bepaald de positie binnen de organische zoekresultaten.

Voor wie hebben wij dit artikel over javascript geschreven?

Het artikel over javascript hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over javascript in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals javascript?

Wij schrijven over begrippen als javascript om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

javascript is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over javascript in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals javascript, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip javascript in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van javascript. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van javascript op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende javascript.

Het voorbeeld dat wij geven van javascript , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over javascript van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z