Meetbaarheid van websites

De beheerders van websites steken veel energie in het optimaliseren van de site voor zoekmachines. Het doel is zo hoog mogelijk in de ranking te komen. De meetbaarheid daarvan is echter nihil. Wat wel kan worden gemeten zijn de prestaties van de website.

Dat wordt de conversie genoemd. De meetbaarheid daarvan wordt bepaald met een tool: Google Analytics. De tool is geschikt om de meetbaarheid van de macro doelen en de micro doelen vorm te geven.

Wat is meetbaarheid?

De meetbaarheid van de prestaties van een website wordt uitgedrukt in concrete cijfers. Zo is precies te bepalen hoeveel bezoekers er in een bepaalde periode naar je website gaan en hoeveel daarvan hebben voldaan aan de macro doelen. Google Analytics is in staat om de meetbaarheid van onsuccesvolle bezoeken ook in cijfers te tonen.

Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel bezoekers de site verlaten zonder de gewenste actie te doen, en ook het aantal bounces. Dat zijn bezoekers die ten onrechte op je site zijn terechtgekomen en meteen weer vertrekken.

Voorbeelden van meetbaarheid

De details die kunnen worden gemeten met Google Analytics gaan behoorlijk ver. Standaard wordt het aantal weergaven van je pagina’s, de duur van de weergave van een pagina, de totale sessieduur, en het aantal keren dat een bezoeker meteen weer is vertrokken.

Ook heb je de mogelijkheid om de commerciële prestaties te meten, maar de meetbaarheid daarvan moet je zelf instellen. Daarbij kan onderscheid worden gemaakt in harde conversies, ofwel de keren dat er sprake is geweest van een aankoop, en de zachte transacties. In dat geval wordt bijvoorbeeld een aanvraag voor een offerte ingediend.

Meetbaarheid | Begrippenlijst

Het belang van meetbaarheid

Het is goed om aandacht te besteden aan de meetbaarheid van de prestaties van je website. Daardoor krijg je bij slechte prestaties handvatten om de website aan te passen. Als de website goed presteert kan het een voorbeeld zijn voor andere projecten, die vergelijkbaar zijn.

De impact van meetbaarheid

Meestal heeft de eigenaar van een websites wel een voorgevoel van de mate van succes van hun website. Het is goed om dat met behulp van meetbaarheid concreet in beeld te brengen. Tools als Google Analytics zijn daarbij nuttig, ondanks dat het de nodige tijd vraagt om ze te doorgronden.

Mijn advies

Besteed voldoende aandacht aan de meetbaarheid van de macro doelen van je website. Soms kun je met een paar simpele ingrepen veel betere resultaten krijgen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies