Wat is een zoekwoordonderzoek?

Wat is een zoekwoordonderzoek?

Wanneer je een succesvolle SEO strategie wilt uitvoeren begin je deze met een zoekwoordonderzoek. Zo’n zoekwoordonderzoek, of ook wel een keyword research, achterhaal je welke zoekwoorden mensen gebruiken wanneer ze in een zoekmachine zoeken naar producten en diensten uit een branche. Willen ze bijvoorbeeld nieuwe hardloopschoenen? Tikken ze dan ‘hardloopschoenen’, ‘hardloopschoenen dames Arnhem’ of ‘hardloopschoenen groen maat 38’ in? De zoekterm ‘hardloopschoenen’ is vrij breed en algemeen. Er kunnen duizenden intenties zijn van de zoeker. De tweede en derde zoektermen zijn specifieker. Dit noemen we long-tail zoekwoorden. Ze bevatten meer woorden en dit maakt ze specifieker. 

Zoekwoordonderzoek
Zoekwoordonderzoek

Het doel van een zoekwoordonderzoek is om relevante woorden en termen te selecteren waar genoeg zoekvolume op zit. Een zoekwoord onderzoek doe je in verschillende stappen. Ik in het kort deze stappen uit in dit artikel. 

  • Bepaal het onderwerp. Waar wil je over schrijven. Is dit over jouw bedrijf, de branche of een specifiek onderdeel van je bedrijf? Breng ook goed in kaart welke onderwerpen je kunt aansnijden om de doelgroep te bereiken. Bedenk goed wat de zoeker in Google typt om soortgelijke diensten en/of producten te vinden.
  • Voer een analyse uit om zoekwoorden te bepalen. Bepaal de zoekwoorden door te kijken naar je eigen site, maar ook naar de concurrenten, blogs binnen de branche of suggestieve zoektermen die je onderaan Google krijgt. 
  • Gebruik een keyword tool. Dit is een hulpprogramma om de zoekwoorden en -termen te vinden. In deze keyword tool vul je het lijstje met de zoekwoorden die je uit je analyse hebt gehaald in. Vul in bij de opties dat je ‘’exact’’ wilt zoeken in plaats van ‘’breed’’. Vul ook eventueel in welke locaties of talen je wilt gebruiken. Aan de hand van deze resultaten kan bepaald worden welke woorden en termen belangrijk zijn voor de SEO strategie van jouw website.
  • Interpretaties van de zoekwoorden. Ik kom weer even terug op de long- en short-tail zoekwoorden. Kijk goed naar de intenties van de zoeker. Zijn ze ook echt op zoek naar hetgeen waarvan je denkt dat ze op zoek zijn?
  • Wanneer je de goede zoekwoorden, met de juiste interpretaties, hebt gevonden kijk je naar de volumes en relevantie van die zoekwoorden. Volume is belangrijk, maar de relevantie van een zoekwoord is leidend. Zo kan er bijvoorbeeld minder volume zitten op ´seo optimalisatie´  dan op ´google seo´. Dit betekent echter niet dat ‘seo optimalisatie’ minder relevant is voor je en jouw bedrijf.

Je kan tijdens het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek ook vaak dezelfde zoekwoorden tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de zoekwoorden die je vind bij het onderwerp ‘reisverzekeringen’. Je vindt dan bijvoorbeeld vele keren de zoekterm ‘doorlopende reisverzekering’. Maak hier dan een aparte groep van. 

Na het vinden van de juiste zoekwoorden kun je een contentstrategie bedenken voor op jouw website. Je hebt de juiste onderwerpen en zoekwoorden (met de juiste intenties) gevonden om goede teksten te schrijven voor jouw SEO strategie voor je website. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *