SEO-UPdate #23 | 10/06/2022

Welkom bij de 23ste SEO-UPdate, geschreven door een zoekmachine optimalisatie specialist (even een interne links scoren). Ik neem jullie vandaag mee in aantal punten waar ik het wel vaker over heb, jullie zien het vanzelf. Veel plezier!

Google houdt niet van SEO-cijfers

Dit is iets wat ik al jaren zeg. Google houdt niet van SEO-metrics (die door derde tools zijn gemaakt). Het probleem daarbij is, de SEO metrics worden het doel, niet een middel om het doel (hogere posities binnen Google) te bereiken.

John Mueller van Google geeft dit ook aan. Wanneer je bijvoorbeeld een DR / DA bereikt, of toxic links reduceert of misschien een zoekwoorddichtheid bereikt. Dat zijn geen doelen waar je iets aan hebt (en het levert al helemaal geen omzet op). Het doel moet zijn: kwalitatieve organische bezoekers genereren. 

Zie de volledige correspondentie hier.

Iedere keer dat John Mueller hier iets over ziet “hoe verbeter je vandaag je DA……” dan baalt hij hiervan. Verspilde energie, is zijn conclusie.

Google pakt, bij het crawlen van een pagina, de eerste HTTP result code

Wanneer er meerdere HTTP result codes worden afgegeven door een pagina, dan pakt Google vaak de eerste hiervan. Over het algemeen, zoals John Mueller aangeeft, pakt Google dan de eerste. Daar zijn wel een aantal uitzonderingen voor.

Wanneer het bijvoorbeeld eerst een 5xx response geeft en daarna een 3xx response, dan pakt Google alleen de 5xx. Maar bij het voorbeeld van een 3xx response als eerst, daarna een 4xx (of 5xx response in dit geval), dan leest Google ze allebei.

Dus wanneer er een interne links met een 301 naar een 404 pagina leidt, dan eindigt Google dus uiteindelijk op de 404 pagina.

Voor mij redelijk logisch en ook de manier waarop ik dacht dat dit zo zou zijn.

Traffic uit Amerika blokkeren, maar Google wel laten crawlen

Het is op het moment niet mogelijk om traffic (vanwege bijvoorbeeld GDPR wetgeving) te blokkeren, maar tegelijkertijd Google wél te laten crawlen vanuit de US. Een publisher (Esben) geeft aan dat hier geen mechanisme voor is, John Mueller beaamt dat via deze link.

John Mueller vroeg naar de specifieke casus, die had Esben.

Het gaat om een fietstour met relevante content die niet mag worden getoond buiten de EU vanwege een gelimiteerde sponsorovereenkomst.

Dit was weer de SEO-Update van 10 juni. Hopelijk vond je het interessant en kun je je klanten nog net iets beter helpen hiermee.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 12 juli 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 12 juli 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.