Email marketing

Als het over email marketing gaat kijken vooral wat jongere mensen met een wat meewarige blik. Want email bestaat al 50 jaar en email marketing wordt al tientallen jaren gebruikt. Email marketing is echter nog steeds een krachtig middel om relaties die al in je product geïnteresseerd zijn op de hoogte te houden van ontwikkelingen.

Het bijzondere aan email marketing is, dat degenen die je een email stuurt daar zelf voor hebben gekozen door zich via de website aan te melden. Email marketing is daardoor heel doeltreffend. Je kan het op meerdere manieren gebruiken: om content te verspreiden, te adverteren, speciale aanbiedingen te promoten, en om klanten rechtstreeks te benaderen.

Hoe werkt email marketing?

De basis van email marketing is een database met email adressen. Dat is de mailinglijst. Naar al deze e mailadressen wordt regelmatig een bericht gestuurd met informatie over je bedrijf of over het vakgebied waarin je werkzaam bent. Dat kan inhoudelijk nieuws zijn, maar ook de lancering van een nieuw product, de aanwezigheid op een vakbeurs of speciale acties. In tegenstelling tot wat een SEO-consultant doet, is email marketing outbound marketing en niet inbound, waarmee je hoger in Google komt.

Door middel van email marketing is het mogelijk om een band op te bouwen met de relaties. Omdat iedereen in de mailinglijst zichzelf heeft aangemeld wordt email marketing niet als storend gezien, of als agressieve ongewenste reclame. Prettig bij deze vorm van marketing is, dat de geïnteresseerden de email kunnen lezen op een door henzelf gekozen moment.

De voordelen van email marketing

Email marketing is een goede tool voor elke organisatie, ongeacht of je een bedrijf hebt, een dienstverlenende organisatie, of dat je een blogger bent. De personen op de mailinglijst zijn op elk gewenst moment op de hoogte te houden van nieuws. Email marketing is niet duur. Het enige wat nodig is, is goede software voor de verzending van de email.

Het is bij email marketing mogelijk om de berichten of te stemmen op de persoonlijke voorkeur van de ontvanger. Zij kunnen in een beheermodule zelf aanvinken welke onderwerpen ze interessant vinden. In een grote organisatie met veel producten is dat handig. Een computerwinkel kan de ontvangers dus zelf laten kiezen of ze informatie willen hebben over laptops, smartphones, tv’s, speakers, etc. Daardoor wordt email marketing nog persoonlijker.

Integratie met andere systemen

Wat minder bekend is van email marketing is, dat de resultaten meetbaar zijn. Je kunt zien of de berichten worden geopend en of er op de links worden geklikt. Door email marketing te koppelen aan marketing via de website en social media ontstaat er een krachtig instrument om met relaties te communiceren.

Een kanttekening bij email marketing is, dat het veel werk is. Er moet regelmatig relevant nieuws te melden zijn. Ook is het een uitdaging om de mailinglijst actueel te houden. Zorg er te allen tijde voor dat het formulier waarmee ontvangers zichzelf kunnen aan- en afmelden goed werkt. Anders blijven ze maar mails ontvangen en dat leidt op den duur tot irritatie.

Mijn advies

Email marketing is een goedkope en effectieve tool. Je hebt de mogelijkheid om persoonlijk met de ontvangers van de berichten te communiceren. Houd er rekening mee dat het een flinke hoeveelheid arbeid kost om email marketing interessant te houden. In tegenstelling tot SEO en SEA is email marketing niet inbound, waardoor de conversie iets lager ligt.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies