Keyword

Keyword

keyword

In dit artikel bespreek ik het begrip ‘keyword’. In het Nederlands staat ‘keyword’ bekend als ‘zoekwoord’. Door gebruik te maken van relevante keywords in content van je website, oefent dit een positief effect uit op de ranking van je website binnen de zoekresultaten van Google. Hoe maak je optimaal gebruik van keywords en wat kunnen ze betekenen voor SEO?

Wat is het?

Een keyword is een zoekwoord dat ingevoerd wordt in Google. Dit zoekwoord, of een combinatie van meerdere zoekwoorden, ontstaat vanuit een zoekintentie. Deze zoekintentie kan oriënterend of transactioneel van aard zijn. Het is van belang om duidelijk te hebben wat de zoekintentie van de zoeker is. Deze informatie leidt tot het accuraat inspelen op de behoefte van de zoeker. Wanneer de content op de website nauw aansluit op de behoefte van de bezoeker, ziet Google dit. De landingspagina of website wordt sneller weergegeven wanneer er op de zoekterm gezocht wordt.

Het is zodoende van belang om de content op de website te optimaliseren. Het doel hiervan is om de juiste informatie aan te reiken aan de zoeker. Het is dan ook de kunst om relevante zoekwoorden te tracken en die in de content van de website te verwerken.

Soorten keywords

Er zijn verschillende soorten keywords, namelijk short tail zoekwoorden en longtail zoekwoorden. Ik bespreek ze kort.

  • Short tail zoekwoorden: zoekwoorden die algemeen van aard zijn. Dit zijn generieke zoekwoorden, zoals ‘dames schoenen’. Short tail zoekwoorden gaan veelal gepaard met een hoog zoekvolume. Dit houdt echter ook in dat er aanzienlijke concurrentie aanwezig is op dit zoekwoord. Short tail zoekwoorden genereren 30% van het totale organische verkeer. Het is daarom belangrijk, maar het is nog meer van belang om long tail zoekwoorden te hanteren.
  • Long tail zoekwoorden: zoekwoorden die specifiek van aard zijn. Een voorbeeld is ‘dames enkellaarzen maat 39 sale’. Het zijn langere en specifieke woorden dan bij een shorttail zoekopdracht. Long tail zoekwoorden bestaan uit 4+ woorden. Er is over het algemeen sprake van een lager zoekvolume. Dit zorgt voor aanzienlijk minder concurrentie dan bij short tail zoekwoorden. Er is hiermee een grotere kans dat je website aansluit op de long tail zoekwoorden. Wanneer het zoekresultaat specifiek aansluit op de zoekopdracht, wordt de zoeker geneigd om op je website te klikken. Dit zorgt voor meer organisch verkeer.

Al met al, is het van belang om op de hoogte te zijn van de zoekintentie van de zoeker. Hiermee kan door middel van zoekwoorden de content nauw aansluiten op de gewenste informatie. Om dit te bewerkstelligen, is het van belang om een keyword onderzoek uit te voeren.

Keyword onderzoek

Een keyword onderzoek betekent het onderzoeken van bepaalde zoekwoorden en de effecten daarvan op de zoekresultaten. Effecten zoals het zoekvolume en de mate van concurrentie op het zoekwoord. Er zijn verschillende zoekwoorden tools die gebruikt worden tijdens het analyseren van zoekwoorden. Dit zijn onder andere AnswerThePublic.com of Ahrefs. 

Houd in gedachten dat het doel van je website is om bezoekers zo prettig en eenvoudig mogelijk naar de producten en/of diensten te leiden. Het is van groot belang om in te spelen op de zoekintentie achter de zoekopdracht. Het overmatig gebruiken van keywords doet de gebruiksvriendelijkheid van je website niet ten goede. 

Kies zorgvuldig relevante keywords uit en verwerk ze op een natuurlijke manier in je content. 

Dit bevordert de gebruiksvriendelijkheid van de website. Kwalitatieve content die aansluit op relevante zoekwoorden dragen bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Daarmee oefent het een positief effect uit op de positie van de website binnen de zoekresultaten. Het uitvoeren van een keyword onderzoek neemt ruim de tijd in beslag. Het uitbesteden van een keyword onderzoek aan een specialist wordt aangeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *