Contentmarketing: dé gids van 2023

In deze gids neem ik je mee in de wereld van contentmarketing. lk leg je onder andere uit hoe deze strategie in de praktijk wordt ingezet en geef je daar een gedetailleerd voorbeeld van. Ook vertel ik je wat de voor- en nadelen van contentmarketing zijn, hoe je bepaalt wie jouw doelgroep is, hoe je hen benadert en wat een contentkalender is. Na het lezen van deze gids beschik jij over alle informatie die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met jouw contentmarketing.

Inhoudsopgave toon

Contentmarketing uitgelegd

Dit hoofdstuk legt uit wat contentmarketing inhoudt en voor wie het interessant is. Ook komen de verschillende vormen van contentmarketing aan bod, net als de strategieën die je voor jouw bedrijf kunt toepassen.

Wat is contentmarketing?

Contentmarketing is het bieden van kwalitatief hoogwaardige en relevante informatie aan je doelgroep. Dit betekent dat de focus lang niet altijd direct op productverkoop is gericht.

Goede contentmarketing zorgt niet voor een kortstondige verbetering van je doelen, maar heeft een lange termijneffect tot gevolg. Dit betekent dat je regelmatig nieuwe content moet aanbieden om de interesse van je doelgroep te behouden.

Contentmarketing is gericht op het onderzoeken en begrijpen en wat de doelgroep nodig heeft. Deze kennis implementeer je vervolgens door waardevolle informatie aan te bieden. Hiervoor ontwikkel je een strategie waarin je verschillende online en offline kanalen gebruikt om dit te doen.

Wat zijn de doelen van contentmarketing?

Contentmarketing kan je helpen bij het bereiken van de volgende doelen:

  • Een product of dienst onder de aandacht brengen bij de doelgroep.
  • De naamsbekendheid van je bedrijf of merk vergroten.
  • Functionaliteiten van een product of dienst bij bestaande gebruikers onder de aandacht brengen. Op die manier kun je een upsell realiseren.
  • Thought leader worden binnen de niche waarin je actief bent.
  • Merkvoorkeur, loyaliteit en mond-tot-mondreclame bevorderen.
  • Het verkeer naar je website, sociale media platformen en eventuele fysieke winkel verhogen.

Deze doelen dienen in de praktijk vaak grotere macro doelstellingen. Hierbij moet je denken aan een toename van kwalitatieve leads en groeiende verkoopaantallen van producten in je webshop. Met deze macro doelstellingen realiseer je uiteindelijk een verhoogde omzet/winst. 

Voor wie is contentmarketing interessant?

De omvang van je bedrijf, je bedrijfsvoering, de branche waarin je actief bent, de producent en/of diensten die je aanbiedt: contentmarketing is voor iedereen interessant wanneer je één of meer van de hierboven beschreven doelen wilt bereiken. Ook de manier waarop je je marketing tot nu toe hebt aangepakt, speel daarbij geen rol van belang.

Wil je met jouw website succes boeken op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO)? Ook dan is een goede contentstrategie van essentieel belang. Door middel van zorgvuldig samengestelde content die zowel de doelgroep aanspreekt als presteert in de zoekmachines, verbeter je je SEO. Dergelijke content beantwoordt de vraag van de gebruiker van de zoekmachine.

Contentmarketing is met name interessant omdat ieder bedrijf de keuze heeft uit een ruime hoeveelheid mogelijke kanalen. Deze beschrijf ik hieronder. 

Welke vormen van contentmarketing zijn er?

Contentmarketing komt voor in verschillende vormen en kan op diverse manieren en middels verschillende kanalen worden ingezet. Met een holistische marketingstrategie zet je meerdere kanalen in, waarbij de kanalen op verschillende manieren van elkaar profiteren. Wel is het belangrijk om daarbij de focus te behouden. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden:

Blog posts

Blogs zijn belangrijk voor contentmarketing, omdat ze bijdragen aan de opbouw van je bekendheid en betrokkenheid bij de doelgroep. Platformen als WordPress maken het je makkelijk om snel een nieuwe blog te creëren. De impact van blogs hangt af van enkele factoren:

  • de kwaliteit van de inhoud die je publiceert;
  • het verband tussen de inhoud van de content en de vraag/intentie van de doelgroep;
  • de manier van publiceren.

Hoe uitgebreider en actueler een blog post is, hoe groter de kans op een gewenst resultaat is. De ideale lengte van een blogpost is afhankelijk van:

  • de mate van concurrentie in Google;
  • het onderwerp waarover je de blog schrijft;
  • de intentie van de zoeker: aan hoeveel diepgang heeft de lezer behoefte?

Een richtlijn is dat artikelen minimaal 400 woorden moeten bevatten. Mijn langere gidsen (waaronder deze) bevatten vaak meer dan 3000 woorden.

Infographics

Wanneer je veel complexe ideeën over wilt brengen, kan een blog tekort schieten. Met behulp van visuele elementen kun je een concept vaak beter vormgeven. Dit is waar een infographic van pas komt. 

Infographics zijn beeldende presentaties van ideeën. Ze maken in plaats van teksten gebruik van afbeeldingen, grafieken en cijfers. Infographics bieden een efficiënte en overzichtelijke manier om uitgebreide onderwerpen aan het publiek uit te leggen. 

Onderzoek wijst uit dat infographics tot 54% meer lezers oplevert dan blogs die alleen tekst bevatten. Daarnaast leest bijna driekwart van de lezers een infographic volledig, terwijl slechts 66% van de lezers van een blog de hele tekst voltooit (1). 

Afbeeldingen

Door het gebruik van beeldmateriaal stijgt de waarde van je contentmarketing. Mensen hebben meestal geen tijd om lange teksten te lezen. In plaats daarvan willen ze snel worden voorzien van informatie. Afbeeldingen vormen in dat geval een perfect hulpmiddel. 

Uit onderzoek blijkt dat mensen de stof die ze in een klaslokaal aangeboden krijgen beter kunnen onthouden wanneer daarbij afbeeldingen worden gebruikt (2). Ook is gebleken dat tweets met afbeeldingen 200% meer reacties krijgen dan berichten die alleen tekst bevatten (3). Al met al is dat dus reden genoeg om afbeeldingen in je strategie te verwerken.

Video’s

De populariteit van breedbandinternet en het opkomende YouTube-tijdperk hebben ervoor gezorgd dat video’s niet meer uit het internet zijn weg te denken. Ook de enorm stijgende populariteit van TikTok draagt hieraan bij. Steeds meer content is gericht op video’s. Ondanks de wat ingewikkeldere productie levert het vaak de beste resultaten. 

Van alle internetgebruikers zegt 81% gebruik te maken van YouTube, wat veruit het meeste is van alle sociale media platformen (4). Het platform is na Google technisch gezien de grootste zoekmachine. Maar liefst meer dan 70% van B2B DMU’s (beslissingmakers binnen een zakelijk bedrijf) gebruikt het platform voor onderzoek naar nieuwe producten of diensten (5). 

Video’s wekken in de praktijk meer vertrouwen op bij de kijker dan enkel tekst. Onderzoek toont aan dat van de bedrijven die kwalitatieve video content produceren, maar liefst 89% hun investering terugverdient. Bovendien levert het ze meer aankopen op (6). Overweeg dan ook serieus het gebruik van video’s in je contentstrategie.

Podcasts

Met een podcast binnen je contentstrategie kun je op toegankelijke wijze de boodschap van jouw bedrijf aan een publiek overbrengen. Podcasts zijn audiofragmenten en verhalen die je on-demand op elk moment en op iedere plek kunt beluisteren. Succesvol podcast gebruik leidt onder andere tot het opbouwen van een loyale groep volgers en merkambassadeurs en een sterkere positie als thought leader.

Met het abonnementsmodel van podcasts ontvangt je publiek automatisch bericht wanneer er nieuwe afleveringen zijn. Hiervoor zijn geen extra marketinginspanningen nodig. Luisteraars worden ook aangemoedigd actief deel te nemen aan de discussie. Die feedback is waardevol voor de ontwikkeling van het podcastaanbod.

Hoewel een blog voor SEO-doeleinden interessanter is, is het belangrijk om te weten dat mensen vandaag de dag gemiddeld 116 minuten per week naar podcasts luisteren. Bovendien luistert zeker 23% van de luisteraars dagelijks tot wekelijks een podcast. Ook dit jaar werd er weer een toename in deze cijfers gezien (7). 

Podcasts integreer je eenvoudig in de sociale mediastrategie van het bedrijf. Bijvoorbeeld om blogberichten te versterken met audiofragmenten. Audio helpt ook beter met het overbrengen van de emotie achter een boodschap. Mede daarom is podcasting een populaire en effectieve contentmarketingtool.

Nieuwsbrieven en e-mails

Aandacht krijgen van je publiek is een uitdaging met een redelijk grote slagingskans. Het blijven vasthouden van die aandacht op de lange termijn is daarentegen een stuk lastiger. Nieuwsbrieven en e-maillijsten helpen de naam van je bedrijf onder de aandacht van je doelgroep te houden. Zelfs als niet iedere e-mail wordt geopend, zorgt de binnenkomende mail voor merkherkenning. Zo blijf je top of mind.

Wil je meer abonnees je mails daadwerkelijk laten openen? Dan is leuke, relevante en informatieve inhoud essentieel. De exacte inhoud die je aanbiedt, is afhankelijk van de doelstellingen en interesses van je klanten. Als je bedrijf actief is met content, is een nieuwsbrief een goede manier om lezers van nieuwe ontwikkelingen op de hoogte te houden. Zoek daarom naar de beste manier om continu met je publiek in contact te blijven.

Andere vormen van contentmarketing

Buiten de hierboven genoemde vormen van content marketing bestaan er nog veel meer soorten. Je kunt onder andere denken aan:

  • e-books;
  • sociale media berichten;
  • checklists;
  • webinars;
  • whitepapers;
  • case studies;
  • testimonials en reviews;
  • samenwerking met influencers;
  • gidsen en korte tutorials;
  • cursussen;
  • quizzen;
  • interactieve evenementen;
  • memes. 

De voor-en nadelen van contentmarketing voor SEO

VoordelenNadelen
Verhoogde zichtbaarheid – Grootschalige contentmarketing kan de online aanwezigheid en zichtbaarheid van je merk vergroten.Hoge kosten – Het ontwikkelen, produceren en verspreiden van kwalitatief hoogwaardige content op grote schaal kan duur zijn.
Betere SEO – Kwalitatieve en relevante content kan de SEO-rangschikking verbeteren.Tijdrovend – Het creëren van content, vooral op grote schaal, kan veel tijd en middelen vergen.
Grotere betrokkenheid – Interessante en waardevolle content kan de betrokkenheid van het publiek verhogen.Moeilijk te meten ROI – Het kan moeilijk zijn om de directe impact van contentmarketing op de verkoop te meten.
Vertrouwen opbouwen – Door het leveren van waardevolle en nuttige content kan je merk vertrouwen opbouwen bij je doelgroep.Risico van oververzadiging – Er is een risico van oververzadiging als te veel content wordt gepubliceerd, wat kan leiden tot publieksvermoeidheid.
Leiderschap tonen – Content van hoge kwaliteit kan je merk positioneren als een leider in je branche.Inconsistentie – Bij grootschalige campagnes kan het uitdagend zijn om de kwaliteit en consistentie van de content te handhaven.
Langetermijnstrategie – Contentmarketing is een langetermijnstrategie die kan bijdragen aan duurzame groei.Veranderende algoritmen – SEO-algoritmen veranderen voortdurend, wat invloed kan hebben op de effectiviteit van je contentmarketinginspanningen.

Welk type contentmarketing past bij mijn bedrijf?

Welk type contentmarketing voor jouw bedrijf succesvol zal zijn, hangt van enkele zaken af. Met de volgende stappen bepaal je eenvoudig welke van bovengenoemde strategieën het beste bij je past.

Bepaal je doelgroep

Het is van belang om te onderzoeken welk type content het beste bij de behoeftes van je doelgroep aansluit. Uiteraard is de kans groot dat je doelgroep gebruikmaakt van meerdere vormen van media. Daar pas je je strategie dan op aan. Met meerdere kanalen zet je in op een crosschannel marketingstrategie. Overweeg ook altijd hoeveel tijd, geld en energie je wilt besteden. Sommige vormen van content zijn goedkoper en sneller te produceren dan andere. Vergelijk blogs bijvoorbeeld maar eens met videoproducties.

Onderzoek wat voor content de doelgroep nu consumeert

De manier waarop een doelgroep content consumeert kan enorm variëren. Grotendeels wordt dit door leeftijd bepaald. Zo bekijkt bijvoorbeeld meer dan 80% van de bevolking tot 49 jaar content via een vorm van sociale media. Iedere leeftijdscategorie heeft daarbij een voorkeur voor een bepaald kanaal. Het lezen van een e-book of het volgen van een cursus slaat eerder aan bij een ouder publiek (8). 

Er bestaan veel factoren die bepalen hoe jouw doelgroep zijn content voornamelijk bekijkt, leest, beluistert of ervaart. Het is belangrijk om dit goed in kaart te brengen alvorens je je contentmarketing ontwikkelt. 

Leer hoe de doelgroep denkt en waar je deze vindt

Zoals al genoemd heeft iedere leeftijdscategorie zijn eigen voorkeur voor het platform waarop deze de content consumeert. Maar liefst 95% van de jongeren tussen de 18 en 29 jaar oud geeft aan YouTube te gebruiken (9). Hierdoor is dit platform uiterst geschikt om met video’s een groot, jong publiek te bereiken. 

Voor korte video’s gericht op een iets jongere doelgroep, ben je vaak beter gebruikmaken van TikTok. Op dat platform is het overgrote deel van het publiek tussen de 18 en 24 jaar oud (9). Een blog kun je daarentegen weer beter op je eigen website plaatsen, terwijl afbeeldingen een groter bereik hebben via Instagram. Het is dus belangrijk om te bepalen welke content op welk platform maximale impact kan hebben.

Ga slim om met de content

Door bestaande content opnieuw in te zetten met een ander format en te delen via een ander kanaal, bespaar je jezelf een hoopt tijd. Zo kun je bijvoorbeeld een blog omzetten naar een YouTube video of TikTok post. Je doet dit door de kern van de content multi-inzetbaar op te zetten. Zo hoef je niet met elk nieuw stuk content weer bij nul te beginnen. 

Op deze manier ontstaat er dubbele winst. In de eerste plaats ga je effectief om met de productietijd die je per content nodig hebt. Ten tweede verkrijg je door het gebruik van meerdere platformen ook een groter bereik.

Behoud de focus

Het lijkt aantrekkelijk om snel uit te breiden naar meerdere soorten contentmarketing. Vergeet echter niet dat iedere contentvorm alsnog voldoende aandacht nodig heeft om uiteindelijk succesvol te kunnen zijn. Ga je je kanalen uitbreiden? Blijf je holistische contentmarketing dan altijd nauwlettend in de gaten houden en voorkom dat je de aandacht voor je bestaande kanalen verliest.

Contentmarketing in de praktijk

Achter elke succesvolle contentstrategie schuilt een persoon of een team dat het hele proces ten behoeve hiervan zorgvuldig heeft ontwikkeld. Bol.com is een voorbeeld van een partij met een succesvolle contentstrategie. Ik vertel je er hieronder iets meer over.

Contentmarketing van Bol.com

Bol.com is uitgegroeid tot één van de meest bekende en winstgevende webwinkels in Nederland en België. Deze positie heeft het mede te danken aan zijn unieke marketingstrategie. Het bedrijf is met deze strategie in 2018 zelfs uitgeroepen tot Beste Marketingbedrijf van Nederland. Veel bedrijven halen inspiratie uit het succesverhaal van Bol.com. 

Overvloed aan content

Bol.com heeft de lat van een contentstrategie naar een hoger niveau getild. Dit heeft het onder andere gedaan middels de verschillende vormen van content die op hun website beschikbaar zijn. Deze content bevat beschrijvingen van producten, reviews van klanten en de vragen en antwoorden over het product. Deze overvloed aan content zorgt voor een verkeerstoename. Elke dag worden nieuwe klanten aangetrokken. Hoewel dit niet direct samenhangt met de unieke marketingstrategie van Bol.com, is het wel degelijk het noemen waard.

Mee met de tijd

Een ander kenmerk van de Bol.com strategie is het online of in de media inspelen op hedendaagse en spraakmakende gebeurtenissen. Bol.com reageert met grappige tweets of Facebook posts op deze gebeurtenissen. Door dit te combineren met het aanbod op de website weet Bol.com een nog groter publiek aan te spreken.

Humor heeft effect

Bol.com slaagt er in om mensen met gedurfde advertenties op een humoristische manier kennis te laten maken met hun bedrijf en assortiment. Een voorbeeld hiervan is de Facebook post met de afbeelding van een hand die een vibrator vasthoudt, vergezeld van de tekst: “De bezorger is niet de enige die morgen komt” (10). De advertentie werd in een zeer korte tijd tienduizenden keren via sociale media bekeken en veelvuldig gedeeld. 

Over elk van deze berichten wordt goed nagedacht. De grap moet immers wel goed aanslaan. Sommige berichten slagen dusdanig, dat deze direct viraal gaan en in een korte tijd veel worden gedeeld door volgers. Dit heeft tot gevolg dat een nog groter publiek het bedrijf leert kennen. Samen met de kwaliteiten die Bol.com op het het gebied van aanbod en service heeft, leidt dit tot het bereiken van het belangrijkste doel: meer verkeer en omzet.

De voor- en nadelen van contentmarketing

Contentmarketing is een goed hulpmiddel om de marketingstrategie van jouw bedrijf een boost te geven. Toch moet je ook rekening houden met mogelijke nadelen. In dit hoofdstuk weeg ik de grootste voor- en nadelen tegen elkaar af.

De voor- en nadelen van contentmarketing

De voordelen van contentmarketing

Omdat een contentstrategie een hoop voordelen met zich meebrengt, is het de moeite waard om erin te investeren. Hieronder vertel ik je wat de belangrijkste pluspunten zijn:

Contentmarketing heeft een lange houdbaarheid

Investeren in contentmarketing betekent investeren in een marketingstrategie met een langetermijnvisie. Je kunt hierbij denken aan een blog, video of infographic die bij de interesses van het publiek past. De toename van het aantal nieuwe en terugkerende klanten dat dit je oplevert, weegt ruimschoots op tegen de tijd en het geld dat je investeert.

Contentmarketing is multi-inzetbaar

Bedenk je een stuk content en werk je dit voor één platform uit? Met wat aanpassingen en een kleine extra investering kun je deze content naar een ander platform met een nieuw publiek omzetten. Zo zet je bijvoorbeeld een case study om naar een reeks YouTube videos over hetzelfde onderwerp. Je bespaart kostbare tijd, omdat content niet iedere keer vanaf nul hoeft op te bouwen. Daarnaast is je content ook inzetbaar op veel momenten in de customer journey.

Aansluiten bij jouw doelgroep

Vergeleken met algemene marketing ben je met contentmarketing veel meer gericht op de behoeften van de doelgroep. Je maakt content die hen daadwerkelijk interesseert en zelfs aanzet tot actie. Vergelijk dit maar eens met een reclamespotje op televisie. Dit vergt hoge kosten, terwijl het een grote groep mensen bereikt die geen interesse in jouw bedrijf, product of dienst hebben.

Voorloper binnen jouw bedrijfstak worden

Met goede content die aansluit bij de interesses en behoeften van de doelgroep, groei je tot een deskundige in de markt. Je noemt dit ook wel een thought leader positie. Met jouw expertise straal je gezag en vertrouwen in de markt uit over jouw product en dienst. Hierdoor keren klanten naar je terug.

Goede content vormt de basis van andere kanalen

De content die je creëert voor je contentmarketing strategie fungeert als basis voor de andere kanalen binnen je marketing strategie. Denk bijvoorbeeld aan een kwalitatief SEO-artikel dat je als landingspagina voor een SEA-campagne gebruikt.

De nadelen van contentmarketing

Naast bovengenoemde voordelen is het belangrijk om je ook bewust te zijn van de valkuilen. Contentmarketing vraagt namelijk om commitment, terwijl succes niet direct om de hoek ligt. Een aantal zaken om rekening mee te houden heb ik hieronder voor je genoteerd:

Contentmarketing is tijdrovend

Voordat je aan de slag kunt met het maken en delen van content, moet je onderzoeken waar jouw doelgroep behoefte aan heeft. Daarnaast verdien je met één enkele blog of video niet meteen de aandacht. Goede contentmarketing vereist het vooruitplannen op de lange termijn. Bovendien moet je consistent zijn in het materiaal dat je creëert.

Investering is noodzakelijk

Hoewel deze strategie veel meer kan lonen dan dure reguliere reclamecampagnes, betekent het niet dat hieraan helemaal geen kosten zijn verbonden. Teksten worden niet door zichzelf geschreven en video’s worden niet vanzelf geproduceerd. Gedurende een langere periode dien je regelmatig geld te investering in het juiste materiaal en personeel.

Contentmarketing vergt expertise

Een contentstrategie zet je niet zomaar op een vrije zondagmiddag op. Je moet goed weten wat jouw doelgroep interesseert en hoe jij hierop met de juiste content kunt inspelen. Daarvoor is een diepgaand onderzoek nodig. Het produceren van de content vraagt op zijn beurt ook weer om personen met de juiste vaardigheden. Ben je zelf geen marketing ervaring, marketeer of content producent en heb je die ook niet in huis? Dan kun je de contentmarketing het beste aan een expert uitbesteden.

Resultaten zijn niet direct zichtbaar

De vruchten die je contentmarketing afwerpt, zijn pas na een langere tijd zichtbaar. Bij een investering in betaalde advertenties kun je vrij makkelijk achterhalen welke resultaten deze campagne oplevert. Bij contentmarketing is het wat moeilijker om dat te concluderen. Er zijn veel variabelen die invloed hebben op de succesformule. Het maken van de juiste keuzes en het succesvol plannen op de lange termijn zijn dan ook een ware uitdaging.

Bepaling en benadering van de doelgroep (voor B2B en B2C)

Voordat je van start gaat met een strategie, moet je je doelgroep in kaart brengen. Het weten waarnaar deze doelgroep op zoek is, is een voorwaarde om succesvol op hun behoeften in te spelen. Daarnaast bestaan er verschillen tussen het type klant, waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen B2B en B2C.

Helaas bestaat er geen algemene regel voor het identificeren van je doelgroep. Toch zijn er diverse hulpmiddelen die je van dienst kunnen zijn bij het in kaart brengen van je doelgroep.

Bepaal en benader de doelgroep (B2B en B2C) (1)

Met welke kanalen kun je je doelgroep bepalen?

Afhankelijk van de strategie die je wilt toepassen, bestaan er verschillende kanalen die je kunt gebruiken om de doelgroep te achterhalen. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden op een rijtje gezet.

SEO 

Ahrefs, SEMrush en MOZ zijn voor een SEO-strategie handige tools. De uitgebreide database van deze programma’s geeft inzicht in de zoekwoorden waarmee een specifieke site wordt gevonden. Ook vertellen de tools je hoe je concurrenten hierop scoren. Met deze waardevolle informatie kun je vervolgens een strategie opzetten om hogerop te komen in Google. Je hoeft dan niet eerst geld aan betaalde advertenties (SEA) uit te geven.

SEA

Met onder andere Google Ads en Google Analytics breng je in kaart hoe verkeer op jouw site komt. Ook laten deze tools zien welke zoekwoorden de beste advertentiemogelijkheden opleveren. Door via deze weg te bepalen wat je doelgroep is, kun je daarna op een snelle manier een nieuwe groep met klanten bereiken.

Sociale Media

Voor het vaststellen van een doelgroep op social media kanalen zijn er verschillende tools op de markt. Ieder sociaal media platform heeft zo zijn methodes om verkeer te analyseren. Daarnaast bestaan er ook programma’s zoals Brandwatch of Hootsuite. Deze integreren de informatie uit al deze kanalen in één overzicht. Sommige beschikken zelfs over ingebouwde hulpmiddelen om strategieën vast te stellen. 

Hoe bepaal je de doelgroep voor B2B?

Om je doelgroep in een Business to Business (B2B) omgeving, oftewel zakelijke klanten te bepalen, voer je een doelgroepanalyse uit. Met behulp van een buyer persona kruip je in de huid van de doelgroep, om zo de belangrijkste kenmerken te achterhalen. 

Een koper moet interesse in jouw bedrijf, product of dienst krijgen. Zo niet, dan kan hij of zij immers net zo goed bij een concurrent tot aankoop overgaan.

Met een doelgroep analyse en het opzetten van een buyer persona weet je onder andere de volgende criteria te achterhalen:

  • geografische positie;
  • functie van de decision maker die binnen je doelgroep valt;
  • demografie (wat voor soort bedrijf, branch, grootte, omzet, budget);
  • de belangrijke waarden, de visie en het imago die het bedrijf zich toeëigent;
  • gedrag met betrekking tot internetverkeer en het maken van beslissingen en investeringen.

Een dergelijke analyse kost veel tijd, maar is essentieel om een toekomstige contentstrategie te kunnen laten slagen. Heb je jouw B2B doelgroep eenmaal bepaald? Dan ga je die vervolgens benaderen.

Hoe benader je de doelgroep?

B2B klanten zijn op verschillende manieren te bereiken. Google Ads is tegenwoordig in staat om een onderscheid maken tussen B2B en B2C bezoekers op je website. Daardoor is het eenvoudiger geworden om de advertenties op de juiste soort klant te richten. 

Nieuwe klanten bereik je onder andere door e-mail adressen uit je huidige klantenbestand via Google en andere social media kanalen in te laden. Deze methode voldoet volledig aan de AVG-wetgeving. Het inladen van e-mailadressen zorgt voor nieuwe data, waarmee je met de marketingstrategie klanten bereikt die overeenkomsten vertonen met je huidige klantenbestand. 

Met software is het mogelijk om verkeer op je website analyseren en op type klant te filteren. Leadinfo is hiervan een voorbeeld. Deze tool toont je onder andere welke pagina’s er worden bezocht en welke product of dienst er aandacht krijgt. Met deze kennis kun je bezoekers actief met een boodschap op maat benaderen. Dat doe je via een van hun contactmogelijkheden.

In de benadering moet je bedrijf, product of dienst een positieve invloed hebben op de carrière, de status en de toekomst van je zakelijke klant. Hoe je dit overbrengt, bespreek ik hierna.

Wat zijn de karakteristieken van een tone of voice voor B2B?

Met een contentstrategie is het van belang dat je de doelgroep aanspreekt. Daarom denk je goed na over hoe je op ze overkomt. Dit heeft namelijk effect op het opbouwen van een band, het vertrouwen en de herkenbaarheid. Daarnaast hangt de tone of voice ook af van het doel dat je met je strategie voor ogen hebt en via welk medium je de doelgroep wilt bereiken. De manier waarop je een zakelijk publiek wilt aanspreken, heeft een aantal kenmerken. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het bepalen van je tone of voice:

  • Als B2B bedrijf wil je een persoonlijke band opbouwen met je klant.
  • Met expertise en kennis kun je een vertrouwensband behalen met klanten. Ook draagt dit bij aan het behalen van een invloedrijke positie in je branche.
  • Je focust op loyaliteit van je klant, zodat deze terug blijft keren.
  • Wanneer een zakelijke klant een groot bedrijf betreft, zullen uiteindelijk meerdere afdelingen de beslissing maken. Wees je er dan ook van bewust dat je mogelijk meerdere aanspreekpunten hebt.
  • Je wilt flexibel zijn in je aanbod, zodat er meerdere opties voor de klant beschikbaar zijn. Soms kan dit betekenen dat je ze van een product of dienst op maat voorziet.
  • Een hoge waarde, doeltreffendheid en deskundigheid zijn redenen voor een klant om bij jou een product of dienst te willen afnemen.
  • Een zakelijke klant wil met jouw product of dienst zijn investering terugverdienen en hiervan profiteren.

Hoe bepaal je een B2C doelgroep?

Om een succesvolle contentmarketing strategie op te stellen, is het belangrijk om de doelgroep te bepalen en te leren kennen. Net zoals voor een B2B markt geldt, vergroot je hiermee ook in een B2C markt je kans op succes. 

Behalve middels doelgroepanalyse en buyer persona kun je met een zoekwoordenonderzoek meer te weten te komen over de zoektermen die je doelgroep gebruikt. Hetzelfde geldt voor de informatie waarnaar je doelgroep op zoek is (specifiek voor SEO). Hierbij is het ook belangrijk om te onderzoeken wat een potentiële klant tijdens de gehele customer journey blijft motiveren voor of weerhouden van een volgende stap in de funnel.

Ga het gesprek met je doelgroep aan door meerdere diepte interviews af te nemen. Hiermee kun je in kaart brengen wat zijn of haar behoeftes, doelen, en gedrag zijn. Deze informatie is essentieel voor het creëren van je brand persona.

Kijk ook kritisch naar de content die je al aanbiedt. Welke pagina’s en posts op sociale media worden veel bekeken en waar is veel interactie mee? Bekijk concurrenten in dezelfde branche die veel met de doelgroep in contact zijn. Zij weten immers al welke strategie het beste aansluit op de doelgroep. Natuurlijk is het wel de bedoeling om zelf een unieke invalshoek te vinden. Het klakkeloos kopiëren van een bestaande succesvolle strategie is niet raadzaam.

Het doel van deze informatieverzameling is vaststellen voor wie je content gaat maken en welke content zij nodig hebben. Hierover leg ik je graag wat meer uit.

Hoe benader je deze doelgroep?

Anders dan bij een relatie met een zakelijke klant, zal je bij klanten in de consumentenmarkt willen inspelen op meer impulsieve beslissingen. Aan dergelijke beslissingen ligt minder nauwkeurige redenering ten grondslag. Klanten beslissen op basis van hun behoeften over het wel of niet doen van een aankoop. De juiste strategie weet naar klanten te communiceren waarom ze een specifiek product nodig hebben en wat dit ze kan opleveren.

Aan de hand van je eerdere analyse weet je wat je klant bezighoudt. Ook heb je inzicht in de kanalen die men gebruikt om hiernaar op zoek te gaan. Het gebruik via sociale media is een goed voorbeeld van hoe je met een contentstrategie jouw boodschap direct naar de juiste doelgroep kunt overbrengen. De doelgroepanalyse helpt je met het bepalen op welke manier je je bericht moet delen en welk sociale mediakanaal het succesvolst zal zijn.

Wat zijn de kenmerken van een tone of voice voor B2C?

Het bepalen van de tone of voice is belangrijk, omdat je je doelgroep op de juiste manier wilt aanspreken. De manier waarop je communiceert hangt ook af van het doel en via welk medium je dat doet. Zoals ik al even noemde, is de consumentenmarkt meer op emotie en impulsiviteit gebaseerd. Overtuig je klant daarom en bied een oplossing. Verder wil je in een tone of voice voor B2C de waarden, missie en onderscheidende kenmerken van je product overbrengen.

Door het bovenstaande in overweging te nemen, maak je de juiste keuzes met betrekking tot hoe de boodschap moet overkomen. Wil je bijvoorbeeld humoristisch of juist serieuzer overkomen op de klant? Spat het enthousiasme uit de content of houd je het liever formeel en beperk je je tot de feiten? Ga je op een speelse wijze om met de taal of houd je vast aan ABN? Gebruik je de aanspreekvorm ‘u’ of ‘je’? Al deze beslissingen worden bepaald door het eerdere onderzoek.

Ga aan de slag met een contentkalender

Een contentkalender is een planning van specifieke tijdsperiode. Deze kalender geeft aan wat, wanneer, waar, hoe en voor wie je bedrijf content zal publiceren. Dit kan voor ieder platform, zoals sociale media, je eigen website en e-mails weer anders zijn. De contentkalender biedt een helder overzicht van wat je wanneer gaat plaatsen. Zo sla je belangrijke evenementen en activiteiten niet over. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan feestdagen.

Waarom is een contentkalender belangrijk?

Een contentkalender is cruciaal voor effectieve contentmarketing. Waarom dat zo is? Omdat deze structuur geeft, je takel bepaalt en gericht is op specifieke doelen voor ieder type content. Het creëren van content is echter niet genoeg. Je moet het immers ook op de juiste manier verspreiden. Dit hele proces plan je met een contentkalender vooruit.

Organisaties die geen gebruik maken van een contentkalender, leveren nieuwe content aan op basis van de dagelijkse gebeurtenissen en het nieuws. Een gebrek aan continuïteit ligt daarbij op de loer. Sociale mediakanalen zoals Twitter, Facebook of Instagram worden dan niet regelmatig bijgewerkt. Zonder contentkalender maak je niet optimaal gebruik van de algoritmen van zoekmachines en sociale media. Je ROI blijft daardoor achter.

Verschillende soorten media

Bij de creatie van content bestaat een verschil tussen owned, earned en paid media. Een effectieve contentstrategie vereist een combinatie van deze drie benaderingen. Voor het maximale effect wil je in je contentkalender een gezonde combinatie van deze drie soorten media gebruiken. Een korte uitleg over de drie soorten media volgt hieronder:

Owned media

Dit zijn in de eerste plaats alle sociale media kanalen die je met jouw bedrijf bezit (zoals Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, etc.). Ook je website met zijn geschreven content en e-mails die je naar klantenbestand verstuurt, vallen onder owned media. Deze content is op intern niveau recyclebaar. Daarmee wordt bedoeld dat je bepaalde stukken tekst op meerdere soorten kanalen kunt inzetten, zonder dat dit extra investeringen vergt. Denk bijvoorbeeld aan een blog die je omzet naar een tweet of een post of Facebook.

Earned media

Dit is een praktische, maar tegelijkertijd ook uitdagende manier om content te verspreiden. Earned media is content die goed aanslaat bij het publiek. Daardoor weet deze mediavorm veel organisch verkeer te genereren. Dit zie je terug in veel likes en reacties op sociale media. Dit vergroot de kans dat traditionele media deze content ook gaan delen en dat het aandacht krijgt van bloggers en influencers. Echter kun je dat natuurlijk niet afdwingen. Je kunt vooraf dus niet bepalen in hoeverre je inspanningen effect hebben. Bereik je wel hetgeen wat je voor ogen hebt? Dan kun je in één klap een groot publiek bereiken zonder dat je daarvoor in dure advertenties hebt moeten investeren.

Bijna alle social media kanalen en zoekmachines bieden je de mogelijkheid om te adverteren. Met paid media kun je met een klein budget jouw product of dienst onder de aandacht van de doelgroep brengen.

De voordelen van een contentkalender

De implementatie van een contentkalender brengt een hoop voordelen met zich mee. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Een contentkalender geeft je een helder overzicht van wat je de komende tijd moet maken en delen in het kader van je contentstrategie.
  • Je behoudt structuur en gaat efficiënt te werk. 
  • Je weet precies welke deadlines er zijn voor het opleveren en delen van je content. Dit maakt het makkelijker voor je om vooruit te werken.  
  • Een planning maakt het mogelijk om met je strategie in te spelen op belangrijke gebeurtenissen waarmee je het publiek aanspreekt.
  • Consistentie heeft een positief effect op je bereik.

Met een contentkalender krijgt de marketingstrategie krijgt de aandacht die het verdient. Hierdoor vergroot je de kans dat je contentstrategie slaagt.  

Maak eenvoudig een contentkalender 

Het vergt slechts een paar stappen om een contentkalender in elkaar te zetten:

  1. Wat ga je schrijven?
  2. Hoe regelmatig ga je schrijven?
  3. Wanneer publiceren je de content?
  4. Welke kanalen zet je hiervoor in?
  5. Data meten en prestaties monitoren
  6. Verfijnen op basis van data en performance
  7. Beslissingen maken en optimaliseren
  8. Rapporteren aan de marketingmanager en samen de volgende stappen bepalen. Hierbij heb je de keuze tussen
    • Kanalen intensiveren
    • Kanalen afschalen
    • Kanalen toevoegen
    • Verfijning op basis van boodschap/market fit (sluit je boodschap aan bij je doelgroep?)
  9. De stappen 5, 6, 7, 8 en 9 herhalen
  10. Continu de onderstaande onderzoeken uitvoeren, feedback verzamelen en hier keuzes op baseren.
    • Kwalitatief doelgroeponderzoek
    • Kwantitatief doelgroeponderzoek
    • Gebeurtenissen binnen de markt onderzoeken en meenemen in de contentkalender

Conclusie

Contentmarketing is een brede, effectieve manier om je doelgroep met kwalitatieve content te benaderen. Ook draagt het bij aan vergroting van je naamsbekendheid en het binden van klanten aan je merk of bedrijf. Het succes dat je met je contentstrategie behaalt is afhankelijk van hoe consistent je het toepast en hoeveel tijd en budget je erin investeert. Met mijn gids beschik je in ieder geval over alle noodzakelijke informatie om aan de slag te gaan en je kans op een succesvolle strategie te maximaliseren.

Bronnen

  1. Nelson, E. (2016, 23 november). Here’s Why Infographics Outperform Blog Posts. Contently. https://contently.com/2016/11/21/infographics-secret-weapon/ 
  2. Vanichvasin, P. (2020, 5 december). Effects of Visual Communication on Memory Enhancement of Thai Undergraduate Students, Kasetsart University. https://eric.ed.gov/. https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1288746.pdf 
  3. 7 tips for creating engaging content every day. (2022, 30 juni). https://business.twitter.com/en/blog/7-tips-creating-engaging-content-every-day.html 
  4. Statista. (2022, 17 oktober). U.S. adults who use selected social networks 2021. https://www.statista.com/statistics/246230/share-of-us-internet-users-who-use-selected-social-networks/ 
  5. Snyder, K., & Hilal, P. (2022, 4 maart). The Changing Face of B2B Marketing. Think with Google. https://www.thinkwithgoogle.com/consumer-insights/consumer-trends/the-changing-face-b2b-marketing/ 
  6. Wyzowl. (2023). The State of Video Marketing 2023. https://www.wyzowl.com/. https://wyzowl.s3.eu-west-2.amazonaws.com/pdfs/Wyzowl-Video-Survey-2023.pdf 
  7. markteffect.nl. (2022, 3 augustus). Populariteit podcasts blijft toenemen: bijna 7 miljoen luisteraars in Nederland. Markteffect. https://markteffect.nl/nieuws/258/populariteit-podcasts-blijft-toenemen-bijna-7-miljoen-luisteraars-in-nederland 
  8. Pew Research Center. (2021, 7 april). Social Media Fact Sheet. Pew Research Center: Internet, Science & Tech. https://www.pewresearch.org/internet/fact-sheet/social-media/ 
  9. Auxier, B., Anderson, M., & Pew Research Center. (2022, 7 april). Social Media Use in 2021. Pew Research Center: Internet, Science & Tech. https://www.pewresearch.org/internet/2021/04/07/social-media-use-in-2021/ 
  10. Bol.com. (2017, 7 augustus). De bezorger is niet de enige die morgen komt. facebook.com. https://www.facebook.com/bolpuntcom/posts/10154962111287428 

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf aan de slag met content marketing?

Het is mogelijk om zelf aan de slag te gaan met content marketing. Dit is een strategie waarbij je waardevolle en relevante inhoud creëert en deelt om je doelgroep te bereiken en te boeien, en uiteindelijk om te zetten in klanten.

Om te beginnen met content marketing, moet je eerst je doelgroep definiëren en begrijpen wat hun behoeften en interesses zijn. Vervolgens moet je beslissen op welke kanalen je je content gaat delen, zoals je website, social media of e-mailmarketing.

Je moet dan een contentstrategie ontwikkelen, waarbij je bedenkt wat voor soort content je gaat creëren en hoe vaak je dit gaat doen. Het is belangrijk om waardevolle en relevante inhoud te creëren die gericht is op het oplossen van de problemen van je doelgroep en het bieden van inzichten.

Zodra je content hebt gecreëerd, is het tijd om het te delen en te promoten op je gekozen kanalen. Je moet ervoor zorgen dat je content makkelijk te vinden en te delen is.

Ten slotte moet je de prestaties van je content regelmatig controleren en evalueren om te zien of je strategie werkt en wat je kunt verbeteren. Houd er rekening mee dat content marketing een langetermijnstrategie is en dat het tijd kost om resultaten te zien. Blijf daarom consistent en blijf experimenteren met verschillende soorten content om te zien wat werkt voor jouw doelgroep.

Wanneer is het verstandig om een content marketing expert in te schakelen?

Er zijn verschillende situaties waarin het nuttig kan zijn om de hulp van een content marketing expert in te schakelen. Als je bijvoorbeeld geen tijd of expertise hebt om zelf een content marketing strategie te ontwikkelen en uit te voeren, kan een expert je helpen om een effectieve strategie te creëren die aansluit bij je doelgroep en bedrijfsdoelen.

Een content marketing expert kan ook van pas komen als je al een content marketing strategie hebt, maar deze niet de gewenste resultaten oplevert en je niet weet wat er misgaat. De expert kan dan helpen om de strategie te analyseren en te optimaliseren.

Als je geavanceerde content marketing technieken wilt toepassen, zoals marketing automation, persona’s of A/B-testing, kan een content marketing expert je helpen om deze effectief te implementeren.

Als je wilt dat je merk of bedrijf wordt gepositioneerd als thought leader in je branche door middel van hoogwaardige content, kan een content marketing expert je helpen om een strategie te ontwikkelen die je doelen bereikt.

Hoewel het inhuren van een content marketing expert een investering kan zijn, kan het op de lange termijn leiden tot betere resultaten en een hogere ROI. Zorg ervoor dat je een expert kiest die ervaring heeft in jouw branche en die je vertrouwt om je te helpen je doelen te bereiken.

Heeft content marketing direct resultaat op de vindbaarheid van mijn website?

Content marketing kan een direct effect hebben op de vindbaarheid van je website, maar het is geen snelle oplossing voor een slechte zoekmachineoptimalisatie (SEO). Content marketing en SEO zijn nauw met elkaar verbonden, omdat zoekmachines de voorkeur geven aan websites met regelmatig geüpdate en waardevolle inhoud.

Als je een effectieve content marketing strategie hebt en regelmatig waardevolle content creëert die relevant is voor je doelgroep, zal dit helpen om je website hoger te laten ranken in zoekresultaten. Dit komt omdat zoekmachines de inhoud van je website scannen om te bepalen of deze relevant en nuttig is voor zoekers.

Het is belangrijk om te onthouden dat content marketing slechts één onderdeel is van SEO en dat er ook andere factoren zijn die de vindbaarheid van je website beïnvloeden, zoals technische optimalisatie, linkbuilding en lokale SEO.

Dus, hoewel content marketing een direct effect kan hebben op de vindbaarheid van je website, is het belangrijk om een algehele SEO-strategie te hebben en alle belangrijke factoren aan te pakken om de beste resultaten te behalen.

Is content marketing een eenmalige investering?

Content marketing is geen eenmalige investering, maar eerder een langetermijnstrategie. Het vergt regelmatige inspanningen en investeringen om waardevolle en relevante inhoud te blijven creëren en delen met je doelgroep.

Content marketing vereist een voortdurende investering in tijd, middelen en expertise. Dit omvat niet alleen het creëren van nieuwe inhoud, maar ook het updaten en optimaliseren van bestaande inhoud, het promoten en distribueren van je inhoud en het analyseren van de prestaties van je content marketing activiteiten.

Hoewel de kosten van content marketing kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je bedrijf, de complexiteit van je strategie en andere factoren, moet je rekening houden met een langetermijninvestering om de beste resultaten te behalen.

Het goede nieuws is dat content marketing op lange termijn resultaten kan opleveren, zoals hogere betrokkenheid van de doelgroep, meer leads en conversies, en een betere merkpositionering. Het kan echter wel enige tijd duren voordat je deze resultaten ziet, afhankelijk van de doelgroep en het type inhoud dat je deelt.

Kortom, content marketing is geen eenmalige investering, maar eerder een langetermijnstrategie die voortdurende inspanningen en investeringen vereist om succesvol te zijn.

Helpt content marketing om mijn omzet te verhogen?

Content marketing kan helpen om je omzet te verhogen, maar het is geen directe oplossing voor het vergroten van je verkoop. Content marketing is een strategie om waardevolle en relevante inhoud te creëren en te delen om je doelgroep te bereiken en te boeien, en uiteindelijk om te zetten in klanten.

Door waardevolle inhoud te delen die gericht is op de behoeften en interesses van je doelgroep, kan je hun vertrouwen winnen en ze aanmoedigen om een aankoop te doen. Bovendien kan content marketing bijdragen aan de ontwikkeling van een positieve relatie met je doelgroep, wat kan leiden tot meer terugkerende klanten en mond-tot-mondreclame.

Een effectieve content marketing strategie kan ook bijdragen aan de verhoging van de naamsbekendheid en merkpositionering, wat uiteindelijk kan leiden tot meer verkopen.

Het is belangrijk om te onthouden dat content marketing een langetermijnstrategie is en dat het tijd kost om resultaten te zien. Het vergt inspanning, investeringen en regelmatige analyse om de prestaties te optimaliseren.

In het kort, content marketing kan helpen om je omzet te verhogen door waardevolle inhoud te delen die gericht is op je doelgroep en bijdraagt aan de ontwikkeling van een positieve relatie met hen, maar het is geen snelle oplossing voor het vergroten van je verkoop.

Heeft content marketing impact op de gebruiksvriendelijkheid van mijn website?

Content marketing kan een impact hebben op de gebruiksvriendelijkheid van je website, vooral als je inhoud creëert en deelt die is gericht op het oplossen van de problemen en het beantwoorden van de vragen van je doelgroep.

Wanneer je waardevolle en relevante inhoud creëert, kan dit bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van je website, omdat het de gebruikerservaring verbetert en bezoekers helpt bij het vinden van de informatie die ze nodig hebben. Door het aanbieden van nuttige en gemakkelijk te vinden inhoud, kunnen bezoekers langer op je website blijven, meer pagina’s bekijken en een positieve indruk krijgen van je merk.

Bovendien kan content marketing bijdragen aan de optimalisatie van je website voor zoekmachines, wat kan bijdragen aan de gebruiksvriendelijkheid van je site. Door het creëren van kwalitatieve inhoud, kan je je website ranken hoger in zoekmachines, wat kan resulteren in meer organisch verkeer en een betere gebruikerservaring.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je website ook technisch goed is geoptimaliseerd en dat de inhoud goed gestructureerd is, gemakkelijk te lezen is en visueel aantrekkelijk is voor de bezoekers.

Kortom, content marketing kan een positieve impact hebben op de gebruiksvriendelijkheid van je website door het aanbieden van nuttige en gemakkelijk te vinden inhoud en door het optimaliseren van je website voor zoekmachines.

Wat zijn de onderdelen van content marketing?

Content marketing omvat verschillende onderdelen die allemaal bijdragen aan het creëren en verspreiden van waardevolle en relevante inhoud voor je doelgroep. Enkele belangrijke onderdelen van content marketing zijn:

  1. Doelgroep: het is belangrijk om je doelgroep te begrijpen en te weten welke informatie ze nodig hebben en welke problemen ze willen oplossen.
  2. Contentstrategie: het ontwikkelen van een strategie voor je content marketing, waaronder het type content dat je gaat maken, de frequentie en de kanalen die je gaat gebruiken om de inhoud te delen.
  3. Contentcreatie: het creëren van inhoud die gericht is op je doelgroep en die waardevol, relevant en informatief is. Dit kan bestaan uit verschillende soorten inhoud, zoals blogberichten, video’s, infographics, podcasts en nog veel meer.
  4. Content optimalisatie: het optimaliseren van je content voor zoekmachines, zodat het gemakkelijk vindbaar is voor je doelgroep. Dit omvat onder andere het gebruik van zoekwoorden, het verbeteren van de interne linkstructuur en het optimaliseren van de metadata.
  5. Content promotie: het delen van je inhoud op verschillende kanalen, zoals sociale media, e-mailmarketing en andere platforms, om het bereik te vergroten en meer verkeer naar je website te leiden.
  6. Analyse en optimalisatie: het monitoren en analyseren van de prestaties van je content marketingactiviteiten om te bepalen welke inhoud het meest effectief is en om de strategie en de inhoud voortdurend te optimaliseren.

Kortom, de belangrijkste onderdelen van content marketing zijn de doelgroep, de contentstrategie, de contentcreatie, de content optimalisatie, de content promotie en de analyse en optimalisatie van je activiteiten.

Wat kost content marketing?

De kosten van content marketing kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van je bedrijf, de complexiteit van je strategie, het type content dat je wilt creëren en de kanalen die je wilt gebruiken om de inhoud te delen.

Enkele van de belangrijkste kosten die gepaard gaan met content marketing zijn:

  • Creatie: de kosten van het creëren van content, waaronder het inhuren van schrijvers, ontwerpers, videoproducenten of andere specialisten die betrokken zijn bij de creatie van je content.
  • Distributie: de kosten van het delen van je inhoud op verschillende kanalen, zoals sociale media, e-mailmarketing en andere platforms.
  • Technologie: de kosten van de technologie die nodig is om je content marketing activiteiten te ondersteunen, zoals tools voor content creatie, analyse en optimalisatie.
  • Tijd en middelen: de kosten van de tijd en middelen die nodig zijn om je content marketingactiviteiten uit te voeren, inclusief personeelskosten en andere operationele kosten.

De kosten van content marketing kunnen ook afhangen van de gewenste resultaten en de verwachte ROI. Het is belangrijk om te onthouden dat content marketing een langetermijnstrategie is en dat het tijd kan kosten om de gewenste resultaten te behalen.

In het algemeen kan content marketing duurder zijn dan traditionele marketingmethoden, zoals betaalde advertenties. Maar het kan ook resulteren in een hogere ROI en langdurige voordelen voor je bedrijf, zoals betere naamsbekendheid, klantloyaliteit en verhoogde conversies.

Kortom, de kosten van content marketing zijn afhankelijk van verschillende factoren en kunnen sterk variëren. Het is belangrijk om te investeren in een effectieve strategie die past bij je doelgroep en bedrijfsdoelen, en om de kosten te beheren en te optimaliseren voor de beste resultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 september 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 10 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.