Whitepapers

De aandacht van een (potentiële) klant trekken en vasthouden: dit is moeilijker dan je denkt. Onder andere het inzetten van whitepapers is een van de manieren waarop dit mogelijk is. Wat zijn whitepapers en hoe past men dit toe in marketing? We leggen het hier aan je uit.

Wat zijn whitepapers?

Whitepapers zijn documenten die bestaan uit informatie over onderwerpen, zoals de producten in het assortiment van een webshop. Hiermee is het mogelijk om meer duidelijkheid over een onderwerp te krijgen. Binnen (online) marketing zijn whitepapers interessant voor verschillende toepassingen.

Toepassing in marketing

Het is goed mogelijk om whitepapers toe te passen binnen marketing. Whitepapers bestaan vrijwel altijd uit feitelijke informatie. Het is wel mogelijk om een subjectieve interpretatie toe te passen: dit is gunstig voor de verspreider van de informatie. Het is dan een vorm van inbound marketing.

Het inzetten van whitepapers biedt een mogelijkheid om feitelijke informatie met een subjectieve argumentatie te lezen. Een whitepaper is een vorm van content marketing dat bezoekers van een website sneller aanzet tot actie. 

Whitepapers _ Begrippenlijst

De impact van whitepapers op SEO

Whitepapers hebben mogelijk impact op de SEO van een website of pagina. Het is een vorm van online marketing waarbij je gebruik maakt van verschillende manieren om de klantervaring te verbeteren, onder andere door het gebruik van meerdere kanalen. Whitepapers zorgen eventueel voor een toename van verkoop aan klanten. Dit heeft positieve invloed op de zoekmachine optimalisatie. 

Mijn advies

We raden aan om op een slimme manier gebruik te maken van whitepapers. Dit is een slimme manier om een band op te bouwen met de klant en om ervoor te zorgen dat een klant sneller een aankoop doet. Je maakt geen gebruik van ongevraagde advertenties, maar je laat de klant zelf de weg vinden naar een product of dienst, simpelweg door het bieden van informatie.

Veelgestelde vragen

Wat zijn Whitepapers?

Een whitepaper is een document waarin wordt beschreven op welke wijze een bepaalde technologie of overheidsbeleid specifieke problemen oplost. Ze verstekken de lezer heel objectieve en relevante informatie, zodat deze een onderbouwde beslissing kan nemen. Whitepapers worden zowel in het bedrijfsleven als in de politiek gebruikt en worden veelal als een betrouwbare informatiebron gezien.

Wat is de impact van Whitepapers op SEO?

Whitepapers kunnen een bepaalde invloed op SEO hebben. Door gebruik te maken van whitepapres kun je de klant van betrouwbare informatie voorzien waardoor de klantervaring zal verbeteren en deze eerder tot conversie zal overgaan. Dit is natuurlijk weer heel positief voor jouw SEO.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z