Doe de SEO-check voor je website

SEO en SEA, ofwel zoekmachine optimalisatie, we kunnen er vandaag de dag niet meer omheen. Wil je jouw doelgroep bereiken door hoog in Google te staan? Het antwoord is SEO en SEA. Start met de SEO-check!

SEO staat voor Search Engine Optimization. Dit is een verzamelnaam voor alle activiteiten in de zoekmachinemarketing die ervoor zorgen dat jouw website hoog scoort in de organische zoekresultaten van een zoekmachine (wordt meestal door een SEO-specialist uitgevoerd).

Inhoudsopgave toon

SEA is de afkorting van Search Engine Advertising. Dit is een verzamelnaam voor alle advertentiemogelijkheden in de zoekmachines. In Nederland zijn Google Ads en Bing Ads de twee grootste spelers op gebied van zoekmachine adverteren. Er zijn veel verschillende manieren waarop je kunt adverteren voor jouw bedrijf of website. 

SEO draagt bij aan een hogere plek in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, zoals Google. Het is een gratis en duurzame strategie om hoog in Google te eindigen.

Doe de SEO-check voor je website

Het kost veel tijd en geduld, maar je hebt hier wel lang profijt van. Waarom is het tegenwoordig zo belangrijk om minimaal op de eerste pagina van Google te staan met jouw website?

Heel veel verkeer komt binnen via zoekmachines. Jouw doelgroep maakt gebruik van veelal Google om tot een aankoop te komen. Wanneer jij niet aanwezig bent in de zoekmachine, gaat jouw concurrent er met jouw klant vandoor. 

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wil je weten waar jij staat met jouw website qua SEO? Of hoe je het maximale uit je online marketingbudget haalt? Doe dan een SEO-check. Zo kom je erachter welke investering er nodig is om meer lead en omzet uit Google te halen. Een SEO-check ziet precies hoe het er nu voor staat en waar de kansen liggen. De check kijkt naar de drie pijlers waar SEO op gebaseerd is, namelijk:

  • Techniek: dit betreft jouw laadsnelheid van iedere webpagina, of de grootte van afbeeldingen.
  • Content: dit gaat om relevante, kwalitatieve teksten die allen uniek zijn.
  • Linkbuilding: dit zijn links op andere websites die naar jouw website verwijzen. Dat zorgt voor online autoriteit, iets waar Google heel blij van wordt.

Hoe gaat een SEO-test in zijn werk?

Door middel van een krachtige online SEO-tool voer je een SEO-test uit. Deze tool analyseert razendsnel hoe zoekmachine vriendelijk jouw website is. Je voert slechts een URL in en de test is in staat om jouw website te controleren op een aantal belangrijk variabelen.

De SEO-test kijkt naar hoe het staat met de techniek, content en linkbuilding. De test ziet wat verbeterd kan worden en waar de eventuele kansen liggen. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website optimaliseren voor zoekmachines als Google, Yahoo en Bing. 

SEO-check | Sterkste landingspagina's

De SEO-test duurt slechts een aantal seconden. De broncode van de website wordt geanalyseerd. Hierna vergelijkt de SEO-test de resultaten met de richtlijnen en best practices op het gebied van zoekmachine optimalisatie. De SEO-test kent een score aan jouw website toe op basis van conformiteit met deze standaarden. 

De SEO-test geeft niet alleen een beoordeling, maar geeft ook uitleg over de geteste variabelen. De test geeft daarnaast meer informatie over waarom deze variabelen van belang zijn voor zoekmachine optimalisatie. 

“Een zoekmachine-vriendelijke website”

Aan de hand van de SEO-test en jouw score zie je dus hoe zoekmachine vriendelijk jouw website is. De resultaten van een SEO-test kunnen echter wel lastig te interpreteren zijn. Hier is nog wel menselijk inzicht voor nodig. Een SEO-specialist bijvoorbeeld.

Een SEO-specialist kan helpen om de score uit de SEO-test inzichtelijk maken en kan tevens adviseren hoe nu verder. Hoe je aan de hand van deze resultaten jouw website nóg beter kan maken door sommige dingen te optimaliseren. 

Lees verder over het uitvoeren van een SEO-check

Welke vragen stelt een SEO-scan aan een website?

Een SEO-scan is een scan om erachter te komen hoe zoekmachine vriendelijk een website is. Je ziet wat de status is en waar er eventuele verbeterpunten en kansen liggen.

Aan de hand van deze gegevens kun je jouw website optimaliseren. Een SEO-scan kijkt naar een aantal zaken. De scan stelt onder andere de volgende vragen aan een website: 

– Is de website SEO-technisch geoptimaliseerd? 

Dit gaat over of alle plug-ins goed werken en of de snelheid van de site voldoende is. De laadsnelheid mag maximaal een aantal milliseconden duren. Iedere website kent plug-ins en deze moeten vaak om de paar maanden een update krijgen. 

SEO-check | Technische SEO

– Is er voldoende content op de homepage en categorie pagina’s? 

Met voldoende content wordt bedoeld: hoe meer tekst, hoe beter. Google bedient de zoeker. Dat betekent dat Google wil dat de gebruiker/de zoeker antwoorden krijgt op al zijn of haar vragen. Content dient lang (minimaal 400 woorden), kwalitatief en informatief te zijn. Daarnaast moet het zoekwoord 1 – 1,5 % terugkomen in de tekst (1). 

SEO-check | Content
SEO-check | Snippet in Google

– Is de meta-description goed ingevuld? 

Een meta-description is een beschrijving die onder de titel en URL staat in de zoekresultaten. De beschrijving vermeldt in de meeste gevallen de pluspunten van jouw website. Door middel van de meta-description probeer je de potentiële klant naar jouw website te trekken. 

SEO-check | Snippet in Google

–  Bevat de paginatitel het zoekwoord?

De titel van je pagina is erg belangrijk en dient het zoekwoord te bevatten. Dit zoekwoord dient tevens meerdere malen terug te komen op je website. Het zoekwoordonderzoek is het startpunt van iedere SEO-strategie

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

– Is de verhouding tussen tekst en html-codering voldoende in balans? 

Hoe zwaarder de codering is, hoe meer tekst je op jouw website moet zetten. De verhouding moet minimaal 15% zijn. Staan de H-koppen goed en bevatten ze zoekwoorden? In de H1 staat altijd het hoofd zoekwoord. 

– Is de zoekwoorddichtheid voldoende? 

Het zoekwoord dient 1-1,5% terug te komen in iedere tekst. Dit betekent dat bij een tekst van 400 woorden een zoekwoord er ongeveer 4-6 keer in voor moet komen. 

SEO-check | Sterkste landingspagina's

– Is de website mobielvriendelijk?

Een grote impact op het gebied van SEO is de toename in gebruik van mobiele telefoons en tablets. Bij webwinkels oriënteert al 50% van de bezoekers zich via hun mobiel en dit percentage stijgt nog altijd. Het is dus belangrijk dat jouw website een goede weergave heeft op een mobiele telefoon. 

SEO-check | Mobiele vriendelijkheid

– Hebben alle afbeeldingen een alttekst met zoekwoord? 

Google ziet geen afbeeldingen, want hij kan alleen tekst lezen. De zoekmachine bepaalt dus aan de hand van de tekst van de afbeelding wat voor soort afbeelding het is. Het is dus van belang dat iedere afbeelding een tekst bevat (2). 

– Is het linkbuildprofiel intern en extern volgens de regels van Google?

Het linkprofiel van een website moet natuurlijk zijn, anders waardeert Google dit niet. Je kunt dit testen door uit te zoeken of je trust flow en citation flow goed is. Zorg ervoor dat je voldoende links hebt van zowel hoge als lage kwaliteit. 

– Is er een robots.txt of sitemap?

Dit kan je zien als een soort inhoudsopgave van een website. Aan de hand van deze inhoudsopgave scant Google jouw website en zo weet Google waar zich bepaalde onderdelen van je website bevinden. Wanneer je website hier niet over beschikt, neemt Google jouw pagina ook niet op tussen de zoekresultaten. 

– Wordt er voldoende nieuwe content geplaatst? 

Het produceren van content is een continu proces. Google vindt updates namelijk zeer belangrijk. Hoe meer verschillende pagina’s met verschillende teksten, hoe groter de kans dat je bovenaan in Google belandt.

Wanneer je denkt dat jouw teksten voor iedere pagina al geschreven zijn, kun je ook gaan bloggen. Schrijf iedere week of maand een artikel die ingaat op het nieuws uit de branche bijvoorbeeld. 

Tools die je kunt gebruiken als SEO-checker

Het uitvoeren van een SEO-check is de eerste belangrijke stap bij het optimaliseren van jouw website. Je komt er achter waar de verbeterpunten liggen en waar de kansen. Aan de hand van deze informatie kun je jouw website op verschillende vlakken verbeteren om zo te stijgen in de ranking van Google. 

Een SEO-check doe je niet handmatig. Dit doe je aan de hand van een SEO-checker: een tool. Er zijn meerdere tools die je hiervoor kunt gebruiken. Hieronder volgen een aantal tools. 

  • Varvy SEO-tool: deze tool vergelijkt websites met de voorkeuren van Google. Je komt erachter waar de fouten zitten en hoe je deze kunt oplossen. Met als beloning: een hogere plek in Google.
  • Screaming Frog SEO Spider: voor deze tool dien je speciale software te downloaden. Met de gratis versie kun je 500 URL’s scannen. 
  • Google’s Mobile Friendly Test: maar liefst driekwart van alle zoekopdrachten wordt vanaf een mobiel apparaat gedaan. Deze tool biedt inzicht in de zichtbaarheid van jouw website op mobiele apparaten. Daarnaast ontvang je tips over hoe je de user experience verbetert.
  • PageSpeed Insights: aan de hand van deze tool krijg je een score voor de snelheid van je website. 
  • SEO Site Checkup: hiermee spoor je hele specifieke problemen op en los je ze gelijk op. 

Gratis tools voor een check op SEO 

De meeste tools om een SEO-check uit te voeren zijn gratis. Tenzij je in het geval van SEO-specialisten veelvuldig gebruik maakt van deze tools. Dan moet je er op een gegeven moment wel voor gaan betalen. De volgende tools om een check op SEO uit te voeren zijn gratis:

  • Varvy SEO-tool: deze tool vergelijkt websites met de voorkeuren van Google. Je komt erachter waar de fouten zitten en hoe je deze kunt oplossen. Met als beloning: een hogere plek in Google.
  • Screaming Frog SEO Spider: voor deze tool dien je speciale software te downloaden. Met de gratis versie kun je 500 URL’s scannen. Nadat je de 500 URL’s hebt bereikt, dien je hier wel voor te betalen. 
  • Google’s Mobile Friendly Test: maar liefst driekwart van alle zoekopdrachten wordt vanaf een mobiel apparaat gedaan. Deze tool biedt inzicht in de zichtbaarheid van jouw website op mobiele apparaten. Daarnaast ontvang je tips over hoe je de user experience verbetert.
  • PageSpeed Insights: aan de hand van deze tool krijg je een score voor de snelheid van je website. 
  • SEO Site Checkup: hiermee spoor je hele specifieke problemen op en los je ze gelijk op. 

Wat is een SEO website test?

Een SEO website test is hetzelfde als een SEO-checker. Je checkt een website namelijk op hoe het er voor staat qua SEO. Door middel van een speciale tool spoor je fouten en beveiligingsproblemen op die je site mogelijk belemmeren bij het behalen van topposities in zoekmachines zoals Google en Bing. 

De tool test op verschillende onderdelen, zoals: meta-informatie, pagina kwaliteit, pagina snelheid, paginastructuur, linkstructuur, serverconfiguratie en externe factoren. Ook test de tool op content: komt het zoekwoord hier voldoende in voor en zijn het voldoende teksten? Hoe meer content, hoe beter is het motto van SEO. 

De tool vat alle bevindingen samen in de vorm van een uitgebreid rapport. Ook ontvang je een individuele SEO-score. Wanneer de score hoger is dan 80% kun je concluderen dat de webpagina goed geoptimaliseerd is. Onder de 80% geeft aan dat er nog voldoende ruimte is tot verbetering. Als de score lager dan 30% is, betekent dit dat er ernstige SEO-fouten en websiteproblemen te bekennen zijn die je moet aanpakken.

In het rapport staan uitleg en verbeteringen waar je direct mee kunt beginnen om snelle en merkbare resultaten te behalen. Het rapport laat namelijk ook zien welke problemen de belangrijkste zijn, zodat je weet met welke taak je het eerste aan de slag moet. Het optimaliseren van jouw website leidt tot een hogere plaats in Google. 

Hoe belangrijk is SEO voor een website?

SEO staat voor: Search Engine Optimization, ofwel: zoekmachine optimalisatie. Het woord zegt het al. Zoekmachine optimalisatie is optimalisatie van een website die speciaal voor een zoekmachine wordt gedaan. Zoals Google of Bing. Het doel is om hogerop in de zoekresultaten van de zoekmachine te belanden.

SEO gaat alleen over de organische resultaten. Dit zijn de resultaten die je onder de ‘adv’ (advertentie) ziet. Je hoeft hier niet voor te betalen. Het worden dus ook wel de gratis zoekresultaten in Google genoemd. 

De focus bij SEO ligt op het juist optimaliseren van de website en de verschillende pagina’s. Het doel is om antwoord te vinden op het zoekwoord of de zoekvraag. Google houdt een bepaald algoritme aan. Dit algoritme is afgestemd op een heleboel factoren.

Wat zijn deze factoren?

Dit zijn: techniek (snelheid), content (relevant voor de bezoeker) en populariteit (links die naar je website verwijzen). Deze factoren samen bepalen jouw positie in Google. Waarom is het belangrijk voor een website om een hoge positie in Google te bemachtigen?

Hoe meer bezoekers er op jouw website terecht komen, hoe meer conversie en dus meer omzet en winst. Dit zit namelijk zo. Onbetaald verkeer via Google worden organische bezoekers genoemd. Deze staan onder de betaalde zoekresultaten.

Betaalde zoekresultaten herken je aan ‘adv’ achter het resultaat. Op de onbetaalde zoekresultaten wordt een stuk vaker geklikt dan op de betaalde zoekresultaten. Om deze reden is het verkrijgen van organisch verkeer heel belangrijk. Wanneer je niet investeert in SEO voor jouw website, gaat de concurrent er met jouw potentiële klanten van door. En dat wil je niet.  

Zoekmachine optimalisatie levert een hoger aantal relevante bezoekers uit zoekmachines op. Dit betekent automatisch dat de conversie gestimuleerd wordt. Er zijn niet alleen meer bezoekers, maar ook meer relevante bezoekers. Een website kan veel verkeer aantrekken, maar als die bezoekers niet converteren, is dat niet efficiënt. Door middel van zoekmachine optimalisatie weet je zeker dat potentiële klanten jouw website weten te vinden.

Een snelle, grondige SEO-check laten doen?

Vul het formulier op mijn contactpagina in en ik neem contact met je op.

Samenwerken met een SEO-specialist

Ralf van Veen

Doet snelle SEO-checks

Met 8 jaar ervaring als SEO-specialist, verbeter ik de organische vindbaarheid van jouw bedrijf op een transparante en duurzame wijze.

Wat is het stappenplan voor een SEO website check? 

Om erachter te komen waar je met jouw website staat wat betreft SEO voer je een SEO website check uit. Aan de hand van deze check weet je welke investering er nodig is om meer leads en meer omzet uit Google te halen. De check bekijkt uitvoerig de drie componenten van SEO, namelijk: techniek, content en autoriteit. 

Dit is het stappenplan van een SEO website check:

Techniek

– Is je website (goed) geïndexeerd? Wordt er niet onnodig veel geïndexeerd?

– Is je website veilig? (3)

– Is je website geschikt voor mobiele apparaten? 

– Is je website snel? Dit mag maximaal een aantal milliseconden zijn. 

– Is je website goed gecodeerd?

– Staat je website op een goede server?

Content

– Maak je gebruik van de juiste zoekwoorden? 

– Is er een pagina op de website met geoptimaliseerde content aanwezig? Wordt er gebruik gemaakt van pillar content / content topics?

– Zit de pagina op een logische plaats in de structuur van de website?

Autoriteit

– Heb je voldoende autoriteit t.o.v. je concurrentie? 

– Heb je een gezond linkprofiel? Dit houden zowel hoge als lage kwaliteit links in. 

– Klopt je interne linkstructuur?

– Is je anchor text profiel doorgeslagen met exact anchors? (4)


Veelgestelde vragen

Wat is een SEO-check?

Een SEO-check, ook wel een SEO-scan genoemd, is een check die je uitvoert om inzicht te krijgen in hoe zoekmachinevriendelijk een website is. De huidige staat ervan wordt tot in detail in kaart gebracht, net als de kansen en verbeterpunten. Alle punten die onder de loep worden genomen, vallen onder de SEO, oftewel Search Engine Optimization. Voorbeelden daarvan zijn de paginasnelheid en -structuur, content (o.a. de zoekwoorden) en de links die er op externe websites bestaan, oftewel technische SEO, content en linkbuilding

Hoe werkt een SEO check?

Een SEO-check voer je uit met behulp van een online tool. Je hebt hiervoor enkel de URL van je webpagina nodig. De tool analyseert vervolgens alle webpagina’s die hiertoe behoren. Op basis van zijn scan brengt de tool de belangrijkste variabelen in kaart: SEO content, technische SEO en linkbuilding. De inzichtelijke informatie biedt je handvatten om je website verder voor zoekmachines als Google te kunnen optimaliseren. De SEO-check vormt dus het startpunt van je strategie.

Is mijn website geoptimaliseerd voor SEO?

Wanneer een website geoptimaliseerd is voor SEO, betekent dit dat deze zo hoog mogelijk rankt in de zoekmachines. Dit betekent dat je website hoog in de lijst van organische zoekresultaten belandt. SEO heeft te maken met de informatie op je website, de techniek en gebruiksvriendelijkheid ervan én de externe links die naar jouw pagina leiden. Een website is pas geoptimaliseerd wanneer er aan alle drie de punten wordt voldaan. In hoeverre jouw website geoptimaliseerd is, kun je door een zoekmachine marketing bureau laten onderzoeken.

Hoe kan ik mijn SEO verbeteren?

Wil je je SEO verbeteren, dan begin je te allen tijde met het (laten) uitvoeren van een SEO-check. De tool die je hiervoor gebruikt, brengt fouten en andere obstakels in kaart. Deze verbeterpunten moeten worden aangepakt om een betere positie in zoekmachines als Google te kunnen bewerkstelligen. Zaken waarmee je je SEO kunt verbeteren, zijn onder andere sterke en relevante content en titels, een optimale websitesnelheid, de aanwezigheid van reviews en metatitels en beschrijvingen. Vooral linkbuilding en technische SEO vergen kennis en ervaring. Een zoekmachine marketing bureau kan je hierbij van dienst zijn.

Wat zijn de kosten van een SEO-check?

Je kunt zelf met behulp van gratis tools een SEO-check uitvoeren, maar het meeste haal je uit de gegevens door een zoekmachine optimalisatie bureau in de arm te nemen. Een SEO-check wordt ook wel SEO-analyse genoemd. Wat dit kost, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de niche waarin je actief bent, de producten en/of diensten die je aanbiedt en de doelen die je nastreeft. Uiteraard hanteren verschillende bureaus ook verschillende prijzen. De betalingsvorm -per uur of per analyse- kan de uiteindelijke kosten eveneens sterk beïnvloeden.

Op welke SEO-factoren wordt mijn website gescand tijdens een check?

Omdat jouw uiteindelijke positie in de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google door wel honderden factoren wordt beïnvloed, wordt ook je website tijdens een check op de meest uiteenlopende zaken gescand. De lijst is te lang om hier op te noemen, maar alle facetten kunnen worden ondergebracht bij SEO content, technische SEO en linkbuilding. Tot de belangrijkste SEO-factoren behoren de zoekwoorden, kwaliteit van je content, URL-structuur, laadtijd, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid.

Kan ik zelf een SEO-check uitvoeren?

Het is fijn om te weten waar je staat met je website als het over SEO gaat. Maar misschien wil je ook wel weten of dat jij het maximale al hebt gehaald uit je online marketingbudget. Daarvoor kun jij zelf een SEO-check doen. Ik weet zeker dat jij er dan snel achter bent welke investering er nodig is om meer leads en omzet uit Google te kunnen halen. Dankzij een SEO-check weet je namelijk hoe dat jij er NU voor staat maar zie je ook waar je kansen liggen.

Er is echter nog wel wat meer wat je moet doen. Het uitvoeren van een check is vaak zo gebeurd, een kwestie van een link invoeren en de test geeft binnen een paar seconden resultaat. Maar dan moet je nog wel alle gegevens kunnen interpreteren. Dit is vaak een kunst en daar lopen veel ondernemers dan toch op vast.

Het advies wat ik je daarin kan geven is voer de SEO-check uit, kijk hoever je komt en als je er vragen over hebt of je komt er echt niet uit, benader dan een SEO-specialist. Ik kan dan met je meekijken en advies geven over de resultaten en wat je ermee kunt doen.

Is het verstandig om een specialist in te huren voor een SEO-check?

Een SEO-check kan iedereen zelf uitvoeren, maar als je twijfelt of je het kunt of je hebt geen tijd, dan adviseer ik je om een SEO-specialist in te huren en ik kan je daarbij helpen. Het kan ook zijn dat je de test al hebt gedaan maar het lastig vindt om de gegevens te interpreteren, dit kan ik voor je doen. Je hebt het dus zelf in de hand wanneer je mij in zou schakelen of niet.

Maar mijn advies zou wel zijn als je het maximale uit je website wil halen, om ervoor te zorgen dat je de resultaten van de SEO-check begrijpt. Je gaat de test niet zomaar doen, je wil namelijk wat met de gegevens doen. Het maximale eruit halen is alleen mogelijk als je weet wat alle gegevens betekenen en daarbij kan ik je dan helpen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om alvast een begin te maken met de aanpassingen, maar als je dan vastloopt of je vindt het te ingewikkeld worden, dan kun je mij alsnog benaderen. Ik help je graag om ervoor te zorgen dat je website nog beter vindbaar is in de zoekmachines.

Welke aspecten wegen het zwaarste mee in een SEO-check?

Bij een SEO-check wordt er gekeken naar:

  • Techniek, het gaat dan over de laadsnelheid van de pagina’s op je site en er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de grootte van je afbeeldingen.
  • Content, er wordt gekeken of dat je relevante en kwalitatief goede teksten op je site hebt staan (deze moeten uiteraard uniek zijn).
  • Linkbuilding, links op andere sites die naar jouw website verwijzen. Online autoriteit, daar houdt Google van!

Er zijn dus een aantal aspecten waar dat goed naar gekeken wordt. Het moet allemaal in balans zijn wil je ook goed vindbaar zijn in de zoekmachines zoals Google. Daarom moet je alle punten eigenlijk even serieus nemen. Als je ergens te weinig over weet of je hebt er vragen over, dan kun je altijd een SEO-specialist inschakelen. Ik raad het je ook zeker aan om hier gebruik van te maken.

Diverse punten uit de SEO-check kun je wellicht zelf aanpassen, maar het technische gedeelte of links plaatsen is toch iets wat veel mensen niet helemaal begrijpen of waar ze hulp bij nodig hebben. Ik sta dan voor je klaar om dat te realiseren.

Wat zijn de volgende stappen als ik een SEO-check heb uitgevoerd?

Als je een SEO-check uit hebt gevoerd dan komen daar gegevens uit naar voren, deze moet je kunnen interpreteren en dan zijn dat adviezen over hoe dat je je website beter kunt optimaliseren. Er kan bijvoorbeeld uit naar voren komen dat de site te traag is met laden, maar hoe moet je dat dan versnellen? Of je hebt te weinig teksten op de site, je maakt te veel of te weinig gebruik van zoekwoorden, de content is niet uniek. Je hebt geen links geplaatst?

Het zijn zomaar een paar voorbeelden die uit de check naar voren kunnen komen. Voor jou wil dat zeggen werk aan de winkel. Je wil namelijk de volgende keer als je de SEO-check gaat doen op alles goed scoren. Daarom moet je er nu tijd in investeren en dat vraagt wel de nodige aandacht en kennis van je.

Mocht je er nou niet uitkomen, doe dan wat je kunt en schakel voor andere onderdelen de hulp in van een SEO-specialist. Ik sta voor je klaar om met je mee te kijken en het geheel af te ronden.

Zijn er specialistische tools nodig om een SEO-check uit te voeren?

Een SEO-check wordt uitgevoerd aan de hand van een krachtige online SEO-tool. De tool kan dan heel snel analyseren hoe zoekmachine vriendelijk jouw site momenteel is. Het enige wat je hoeft te doen is je URL in te voeren en dan kan je website zo gecontroleerd worden op een aantal punten. Het neemt echt maar een paar seconden in beslag. Er zijn verschillende tools die gebruikt kunnen worden.

  • Varvy SEO-tool, middels deze tool kunnen websites vergeleken worden met de voorkeuren die Google heeft.
  • Screaming Frog SEO Spider, als je deze tool wil gebruiken heb je wel speciale software nodig die je kunt downloaden.
  • Google’s Mobile Friendly Test, dankzij deze tool krijg je een beeld over de zichtbaarheid van je website op mobiele apparaten.
  • PageSpeed Insights, je krijgt hierdoor een goed beeld over de snelheid van je website.
  • SEO Site Checkup, dit is een tool waarmee je specifieke problemen kunt opsporen en oplossen.

Er zijn dus verschillende tools beschikbaar voor een goede SEO-check. Welke je gaat gebruiken hangt af van wat je wil meten. Maar mijn advies is om er ook meerdere te gebruiken, dan kun je alle resultaten samenvoegen en het maximale uit je website halen (door alle verbeterpunten aan te passen).

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.