Content marketing

In dit artikel vertellen we wat content marketing inhoudt en waarom het waardevol is voor het optimaliseren van je website. Ten slotte vertellen we waarom content marketing cruciaal is voor de SEO van je website.

Wat is het?

Content marketing is een strategische vorm van marketing die focust op het creëren en verspreiden van kwalitatieve, relevante en consistente content. Dit met als doel om een specifieke doelgroep aan te trekken. Uiteindelijk zorgt het aantrekken van de specifieke doelgroep voor meer organisch verkeer. Het organisch verkeer stijgt doordat de informatie die op de webpagina staat, naadloos aansluit op de behoefte van de (potentiële) klant.

In plaats van het pitchen van je product, reik je relevante en informatieve content aan. De content zorgt ervoor dat de potentiële klant optimaal bediend wordt. Het beantwoordt vragen die de bezoeker heeft. Dit bouwt vertrouwen en klantloyaliteit op. 

Er zijn een aantal soorten content marketing:

  • blog posts;
  • e-books;
  • case studies;
  • sjablonen;
  • infographics;
  • video’s;
  • sociale media.

Redenen om gebruik te maken van content marketing

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor content marketing. Ten eerste verhoogt het conversies. Content die consistent van hoge kwaliteit is, bouwt vertrouwen op. Dit resulteert in hogere conversies. Consistentie van de content is een essentiële factor die het succes van een bedrijf bepaalt. Er is een grotere kans dat de bezoeker het product of de dienst aanschaft na het lezen van de content. De content laat de bezoeker kennis maken met de expertise van je bedrijf en verschaft de gewenste informatie. Door de juiste call-to-actions te plaatsen, leidt dit tot meer verkeer en hogere conversies.

Ten tweede bevordert content marketing de customer retention. Customer retention omvat alle activiteiten die een bedrijf uitvoert om bestaande klanten te behouden en het aantal vertrekkende klanten te beperken tot een minimum. Content van hoge kwaliteit mondt uit in een positieve ervaring van de bezoeker. Het nodigt ze uit om terug te komen of over te gaan tot aankoop. Door interne links op te nemen in de content, verkrijgt de bezoeker alle benodigde informatie waar hij/zij naar op zoek is. Dit bevordert daarnaast de gebruiksvriendelijkheid van een website. De gebruiksvriendelijkheid van een website, is een factor die Google meeneemt tijdens de waardering van een website.

Ten derde zorgt content van hoge kwaliteit voor hogere autoriteit van een website. Dit is een belangrijk factor die meegenomen wordt tijdens de indexering door de crawlers van Google. Wanneer je website wordt gezien als een betrouwbare bron voor informatie, stijgt de autoriteit van de website. Daarnaast zien bezoekers de website als een expert. De content moet laten zien welke expertise een bedrijf heeft. Naast het tonen van expertise, moet de content de antwoorden bevatten op de vragen van de bezoeker. Google ziet dit als pluspunten van een website. Dit resulteert in een hogere ranking binnen de zoekresultaten in Google.

content marketing

Content marketing en SEO

Content marketing omvat alle marketingactiviteiten die focussen op het creëren en delen van informatie. Hieruit volgt dat content marketing cruciaal is voor SEO. Het delen van relevante en waardevolle informatie genereert verkeer en heeft daarmee een positief effect op SEO.

Met andere woorden, SEO verbetert de vindbaarheid van je website. Dit begint bij het schrijven van content. Wanneer de content waardevol en relevant is voor de bezoeker, oefent dit een positief effect  uit op de SEO. Door het vertrouwen wat de website opbouwt richting de bezoeker, genereert het meer organisch verkeer. Dit resulteert in een hogere ranking in de organische zoekresultaten in Google. Het creëren van een content marketingstrategie is een goede zet voor SEO!

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat content marketing inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over content marketing geschreven?

Het artikel over content marketing hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over content marketing hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over content marketing in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals content marketing?

Wij schrijven over begrippen als content marketing om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Content marketing is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over content marketing en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip content marketing in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van content marketing. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van content marketing op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende content marketing.

Het voorbeeld dat wij geven van content marketing geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over content marketing van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z