Content marketing

In dit artikel vertellen we wat content marketing inhoudt en waarom het waardevol is voor het optimaliseren van je website. Ten slotte vertellen we waarom content marketing cruciaal is voor de SEO van je website.

Wat is het?

Content marketing is een strategische vorm van marketing die focust op het creëren en verspreiden van kwalitatieve, relevante en consistente content. Dit met als doel om een specifieke doelgroep aan te trekken. Uiteindelijk zorgt het aantrekken van de specifieke doelgroep voor meer organisch verkeer. Het organisch verkeer stijgt doordat de informatie die op de webpagina staat, naadloos aansluit op de behoefte van de (potentiële) klant.

In plaats van het pitchen van je product, reik je relevante en informatieve content aan. De content zorgt ervoor dat de potentiële klant optimaal bediend wordt. Het beantwoordt vragen die de bezoeker heeft. Dit bouwt vertrouwen en klantloyaliteit op. 

Er zijn een aantal soorten content marketing:

  • blog posts;
  • e-books;
  • case studies;
  • sjablonen;
  • infographics;
  • video’s;
  • sociale media.

Redenen om gebruik te maken van content marketing

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor content marketing. Ten eerste verhoogt het conversies. Content die consistent van hoge kwaliteit is, bouwt vertrouwen op. Dit resulteert in hogere conversies. Consistentie van de content is een essentiële factor die het succes van een bedrijf bepaalt. Er is een grotere kans dat de bezoeker het product of de dienst aanschaft na het lezen van de content. De content laat de bezoeker kennis maken met de expertise van je bedrijf en verschaft de gewenste informatie. Door de juiste call-to-actions te plaatsen, leidt dit tot meer verkeer en hogere conversies.

Ten tweede bevordert content marketing de customer retention. Customer retention omvat alle activiteiten die een bedrijf uitvoert om bestaande klanten te behouden en het aantal vertrekkende klanten te beperken tot een minimum. Content van hoge kwaliteit mondt uit in een positieve ervaring van de bezoeker. Het nodigt ze uit om terug te komen of over te gaan tot aankoop. Door interne links op te nemen in de content, verkrijgt de bezoeker alle benodigde informatie waar hij/zij naar op zoek is. Dit bevordert daarnaast de gebruiksvriendelijkheid van een website. De gebruiksvriendelijkheid van een website, is een factor die Google meeneemt tijdens de waardering van een website.

Ten derde zorgt content van hoge kwaliteit voor hogere autoriteit van een website. Dit is een belangrijk factor die meegenomen wordt tijdens de indexering door de crawlers van Google. Wanneer je website wordt gezien als een betrouwbare bron voor informatie, stijgt de autoriteit van de website. Daarnaast zien bezoekers de website als een expert. De content moet laten zien welke expertise een bedrijf heeft. Naast het tonen van expertise, moet de content de antwoorden bevatten op de vragen van de bezoeker. Google ziet dit als pluspunten van een website. Dit resulteert in een hogere ranking binnen de zoekresultaten in Google.

content marketing

Content marketing en SEO

Content marketing omvat alle marketingactiviteiten die focussen op het creëren en delen van informatie. Hieruit volgt dat content marketing cruciaal is voor SEO. Het delen van relevante en waardevolle informatie genereert verkeer en heeft daarmee een positief effect op SEO.

Met andere woorden, SEO verbetert de vindbaarheid van je website. Dit begint bij het schrijven van content. Wanneer de content waardevol en relevant is voor de bezoeker, oefent dit een positief effect  uit op de SEO. Door het vertrouwen wat de website opbouwt richting de bezoeker, genereert het meer organisch verkeer. Dit resulteert in een hogere ranking in de organische zoekresultaten in Google. Het creëren van een content marketingstrategie is een goede zet voor SEO!

Veelgestelde vragen

Wat is Content Marketing?

Content marketing is een marketingvorm waarbij de focus ligt op het samenstellen en distribueren van relevante, kwalitatieve en consistente content. Hiermee wil men een bepaalde doelgroep aantrekken. Dit zorgt dan weer voor meer organisch verkeer omdat de content op de website perfect aansluit op de klantbehoefte.

Wat is de impact van Content Marketing op SEO?

Content marketing is van enorm groot belang voor SEO. Door kwalitatief goede, consistente en relevante content te delen zorgt dat je veel bezoekers trekt en dat heeft weer een zeer positieve uitwerking op de SEO van jouw website.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z