Header

Wanneer je een website bezoekt, is vaak het eerste wat opvalt de header. In dit artikel vertel ik wat de term header inhoudt en de relevantie hiervan voor SEO. Ook bespreek ik waarom het bijdraagt aan het optimaliseren van een website.

Wat zijn headers?

De header is het bovenste gedeelte van je website. De content of informatie in een header zal doorgaans op alle pagina’s van de website terug te zien zijn. Zo kan de bezoeker te allen tijde in een oogopslag zien waar alle informatie staat, waar hij/zij deze kan vinden en welke informatie hij/zij nog meer kan vinden. De content die als subtekst in de header staat, is erg relevant voor je SEO.

Hier zijn namelijk de onderwerpen gebundeld die op je website te vinden zijn. Wanneer het voor de bezoeker een overzichtelijk geheel is, heeft dit invloed op het bouncepercentage. Dit is het percentage dat aangeeft hoeveel bezoekers de pagina verlaten ten opzichte van het aantal bezoekers dat de site betreedt.

Let op: met header kunnen twee dingen worden bedoeld. De bovenkant van een pagina (wat eigenlijk een banner is) en de headers in een tekst (de tussenkopjes).

De onderdelen van headers en de prioriteit op de SEO hiervan

Header-tags, zoals H1, H2, H3, etc., helpen zoekmachines de structuur en inhoud van je webpagina te begrijpen. Ze dragen ook bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je site. Hier is een tabel met de specifieke impact van elke soort header-tag en de prioriteit ervan voor SEO:

Header-tagInvloed op SEOPrioriteit voor SEO
H1De H1-tag wordt gezien als de titel van je pagina en geeft aan waar de inhoud over gaat. Het moet je focus zoekwoord bevatten. Het heeft een sterke invloed op de ranking.Hoog
H2H2-tags worden gebruikt om verschillende secties binnen je inhoud aan te geven. Ze helpen zoekmachines het onderwerp van elk deel van je inhoud te begrijpen. Dit kan bijdragen aan de ranking, vooral als ze relevante trefwoorden bevatten.Hoog
H3-H6Deze worden gebruikt voor subsecties binnen H2-secties. Ze hebben een minder directe impact op SEO dan H1 en H2, maar kunnen nog steeds bijdragen aan een beter begrip van de inhoud en een betere gebruikerservaring.Middel
De invloed van de headers op SEO.

Het is belangrijk om te onthouden dat terwijl header-tags bijdragen aan SEO, het belangrijkste is om ze op een manier te gebruiken die zinvol is voor je inhoud en nuttig voor je lezers. Overmatig gebruik van trefwoorden of het forceren van trefwoorden in je headers waar ze niet natuurlijk passen, kan meer kwaad dan goed doen.

Header | Begrippenlijst

Wat is het belang van een header?

De header is uitermate belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en het design van de website. Het is het eerste wat een zoeker ziet op je website. Het is de eerste indruk die de bezoeker krijgt van jou, als ondernemer.

Hoe heeft dit invloed op de klantbeleving? Een header moet informatie bieden en sitestructuur aanduiden. Dit heeft een positief effect op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Daarnaast kan de structuur ervoor zorgen dat er interesse wordt gewekt in andere onderwerpen. Google houdt bij hoeveel tijd een bezoeker op de webpagina besteedt. Wanneer de gebruiksvriendelijkheid van de website sterk is, verhoogt het aantal minuten dat op de site besteed wordt. Dit leidt uiteindelijk tot het genereren van meer organisch verkeer.

Hoe verdeel ik de headers onder?

Binnen een SEO-campagne vormt het gebruikmaken van de juiste headers een kerncomponent van het traject. Ik gebruik vaste regels voor het gebruiken van de juiste volgorde van de headers, zodat ook Google de semantiek van de pagina goed kan doorgronden.

De H1 is de kop van het artikel. Hier probeer ik ook altijd het hoofdonderwerp in te verwerken waar de volledige pagina over gaat.

De H2 gebruik ik als tussenkop wanneer ik een nieuw onderwerp wil aansnijden binnen dezelfde pagina.

De H3 zegt iets over de H2. De H4 zegt iets over de H3. De H5 gebruik ik voor tussenkopjes die eigenlijk niet zo erg van belang zijn voor het hoofdonderwerp van de pagina.

Wanneer je deze regels volgt kun je een volledige pagina opmaken in de juiste semantiek. Zodat het zowel voor de bezoeker als Google goed leesbaar is (dit bedoelen SEO-specialist ook vaak met schrijf voor de bezoeker, optimaliseer voor Google).

Conclusie: overzicht en gebruiksvriendelijkheid is positief voor je SEO

De header is je visitekaartje. Dit is van grote invloed op de gebruiksvriendelijkheid van je website. Door header tags te gebruiken creëer je kwalitatief betere teksten die to the point zijn. Goede teksten, leiden tot een langere tijd die de bezoeker op je website spendeert. Een header is een goede tool om de gebruikservaring van je website te verbeteren. Ook zorgt een goede structuur van je header voor een hogere ranking in Google. Op deze manier optimaliseer je SEO!

Conclusie: HTML en SEO

HTML-code is het fundament van je website, en daarmee enorm belangrijk voor de vindbaarheid ervan. Meta-tags, title-tags en de heading structuur helpen je om een foutloze HTML-code in elkaar te zetten. De HTML-code bepaalt de structuur en opmaak van je website. Wanneer je een hoge waardering van Google wilt, is het belangrijk om goed in te zetten op de HTML-code. Niet alleen de code-elementen bevorderen de positie, de inhoud is ook van groot belang. De meta-tags ontstaan aan de hand van de tekst op de website. Hoe minder tekst, hoe minder zoekwoorden. Hoe minder zoekwoorden, hoe slechter je te vinden bent binnen Google.


Veelgestelde vragen

Wat is een Header?

De header bevindt zich in het bovenste gedeelte van je site. De informatie die hierin staat vermeld zal je op alle pagina’s terugzien. Erg handig voor de bezoeker want die ziet zo in een oogopslag waar deze de door hem of haar gewenste maar ook aanvullende informatie kan vinden.

Wat is de impact van Header op SEO?

De header heeft een grote invloed op de gebruiksvriendelijkheid van jouw site. Door goede en relevante header tags te gebruiken zorg je voor relevante en kwalitatief goede content. Uiteraard zal dit bezoekers zeer aanspreken. Het zorgt er ook voor dat je een goede structuur krijgt. Google zal al deze aspecten belonen met een hogere ranking.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 11 oktober 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.

Gerelateerde artikelen