Paywalled content afvangen met structured data

Het fenomeen van “paywalled content” heeft de manier waarop gebruikers toegang krijgen tot online informatie aanzienlijk beïnvloed. Websites en online platforms plaatsen steeds vaker hun waardevolle content achter een betaalmuur, waardoor gebruikers moeten betalen om toegang te krijgen tot bepaalde artikelen, onderzoeksrapporten, of andere bronnen. Dit heeft geleid tot een zoektocht naar alternatieve methoden om toch toegang te krijgen tot deze informatie (voor de zoekmachines).

Paywalled content afvangen met structured data in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Paywalled content afvangen met structured data (video).

Wat is structured data?

Structured data verwijst naar elke vorm van gegevens die georganiseerd is en gemakkelijk door machines te lezen is. In de context van webontwikkeling wordt structured data vaak gebruikt om zoekmachines te helpen de inhoud van een webpagina beter te begrijpen. Dit wordt gedaan door het markeren van specifieke delen van de content met gestandaardiseerde labels of tags die aangeven wat die content representeert, zoals de titel van een artikel, de auteur, de publicatiedatum, en meer. Bekijk voor meer informatie hierover mijn artikel over gestructureerde data.

Welke vorm wordt gebruikt voor paywalled content?

Voor het markeren van content die achter een paywall zit met structured data, zou je de volgende structured data placeholder kunnen gebruiken, volgens de richtlijnen van schema.org:

{

“@context”: “http://schema.org”,

“@type”: “NewsArticle”,

“headline”: “Voorbeeld van een Artikel Titel”,

“datePublished”: “2024-02-08”,

“isAccessibleForFree”: “False”,

“hasPart”: {

“@type”: “WebPageElement”,

“isAccessibleForFree”:

“False”,

“cssSelector”:

“.paywallContent” }

}

Deze code markeert een artikel waarvan specifieke delen (aangeduid met .paywall Content CSS selector) niet gratis toegankelijk zijn. Pas dit aan volgens de specifieke structuur en content van je website. Dit is een algemeen voorbeeld; raadpleeg de officiële documentatie en richtlijnen van Google en schema.org voor gedetailleerde implementatie-instructies.

Het gaat hierbij vaak om nieuwsartikelen, je kunt dus gebruikmaken van NewsArticle als sectie en specifiek de eigenschap isAccessibleForFree gebruiken.

Paywalled content en de invloed op SEO in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande video voor een samenvatting van dit artikel.

Paywalled content invloed op SEO (video).

Zijn er risico’s (met betrekking tot het lekken van de content)?

Ik las hier laatste een artikel over, dus ik dacht ik gebruik een deel van dit artikel om hier dieper op in te gaan. Het artikel op SERoundtable bespreekt hoe Google’s benadering van paywalled en subscription-based content via structured data niet lek is, tegenover kritiek vanuit de community dat het systeem toch manieren biedt om toegang te krijgen tot content achter paywalls.

Google’s oplossing, geïntroduceerd in 2017, stelt uitgevers in staat om volledige content te delen met Google’s crawler voor een beter begrip en indexering, zonder dat deze content toegankelijk wordt voor het publiek. Danny Sullivan van Google benadrukt dat de methode veilig is, zolang uitgevers Google’s richtlijnen volgen, inclusief het verifiëren van Googlebot’s IP-adressen en het blokkeren van gecachte kopieën indien nodig.

Kritiek op het systeem suggereert dat het veranderen van de user agent naar Googlebot zou kunnen leiden tot ongeautoriseerde toegang, maar Sullivan weerlegt dit door te stellen dat IP-verificatie dergelijke pogingen kan blokkeren.

Volgens mij is dit een redelijk waterdichte methode om content te bewaken. Ik zou er niet mijn grootste geheimen achter plaatsen, maar als het gaat om content die je anders voor een abonnement van tien euro per maand kunt inzien dan is dit een goede methode.

Voor meer informatie, lees het volledige artikel op SERoundtable via deze link: Google Says Its Paywalled & Subscription Structured Data Method Is Not Leaky.

De implementatie opschalen

Vaak zal deze vorm van gestructureerde data voor een grote sectie van een website worden gebruikt. Voor het implementeren van structured data op een grote website, vooral voor paywalled content, is een systematische aanpak nodig. Dit omvat:

  1. Analyseer de content structuur: Begrijp hoe content is georganiseerd (bijv. artikelen, blogs, productpagina’s) en identificeer welke delen paywalled zijn.
  2. Template update: Werk templates bij om structured data automatisch in te voegen op relevante pagina’s, met gebruik van eigenschappen zoals isAccessibleForFree.
  3. CMS aanpassingen: Pas het Content Management Systeem (CMS) aan om structured data velden te ondersteunen, zodat redacteuren de nodige markeringen kunnen toevoegen.
  4. Automatisering: Gebruik scripts of softwaretools om structured data toe te voegen aan bestaande pagina’s in bulk, indien mogelijk.
  5. Validatie en testen: Gebruik Google’s Structured Data Testing Tool of Rich Results Test om de correcte implementatie te verifiëren.
  6. Monitoring en onderhoud: Monitor de prestaties en pas aan waar nodig, vooral na updates aan de website of wijzigingen in structured data richtlijnen.

Een gestructureerde en geautomatiseerde aanpak is essentieel voor schaalbaarheid en consistentie over een grote website.

Samengevat

Content die je wilt beschermen zou ik echt op de manier doen waarop Google het zelf schetst. De IP adressen die zelf door Google zijn genoemd toegang geven. Dan zou het in principe goed mogelijk moeten zijn om te ranken met paywalled content zonder dit meteen prijs te geven.

Wat wel belangrijk is om te melden hierin is dat je in ieder geval een groot nadeel hebt in het ranken van dit soort content: een torenhoge bouncepercentage en veel pogosticking doordat bijna niemand zal gaan betalen voor je content om het te lezen, terwijl er vaak genoeg andere websites zijn die content gratis prijsgeven. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.