Aan de slag met SEO voor mobiel in 2024

Hoe beter een website scoort op Google, hoe meer nieuwe bezoekers, potentiële klanten en naamsbekendheid er wordt gecreëerd. Een stap die vandaag de dag niet mag worden overgeslagen in een SEO-project, is SEO voor mobiel. Met de juiste strategie voor mobiele apparaten wordt de desbetreffende website meer bezocht en worden bedrijfsdoelen met succes behaald. In dit artikel bespreek ik graag alles wat er belangrijk is om te overwegen tijdens een SEO optimalisatie voor mobiel.

Wat zijn de cijfers rondom mobiele en desktop bezoekersaantallen?

De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In de metro, in de trein, in een koffiezaakje en zelfs in de winkels loopt iedereen rond met een telefoon in de hand. Het aantal gebruikers van een mobiele telefoon is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Daarnaast zijn de capaciteiten van een mobiele telefoon ook meegegroeid met deze stijging. Steeds meer gebruikers kiezen ervoor om de mobiele telefoon te gebruiken voor online shoppen in plaats van de desktop. Hieronder heb ik een aantal recente cijfers rondom het gebruik tussen mobiele en desktop apparaten op een rijtje gezet:

  • Mobiel internetverkeer in 2021, volgens Webanalyse Tool StatCounter, had een wereldwijd marktaandeel van 54,06%, tegenover 43,6% voor desktop internetverkeer.
  • Een gericht onderzoek van Google laat zien dat meer dan de helft van de zoekopdrachten wordt uitgevoerd vanaf een mobiel apparaat.
  • Digitaal mediagebruik in de Verenigde Staten vindt 71% van de gevallen plaats op een mobiel apparaat volgens onderzoek van comScore. Hierin is 51% op een mobiele telefoon en 20% op een tablet.
  • Hoe langer pagina’s nodig hebben om te laden, hoe hoger het bouncepercentage van een website wordt, blijkt uit een rapport van Unbounce. 49% van de bezoekers gaf toe dat ze direct de pagina verlaten als deze na 3 seconden nog steeds niet geladen is.
  • Wereldwijd vult mobiel verkeer ongeveer 56,6% van het totale wereldwijde internetverkeer in volgens een rapport van Datareportal.

In deze cijfers is terug te zien hoe belangrijk het is dat een website goed ontworpen is voor mobiele apparaten. Het optimaliseren van mobiele SEO draagt niet alleen bij aan een betere gebruikerservaring, maar zorgt ook voor goede zichtbaarheid voor alle mensen die gebruik maken van een mobiel apparaat.

Hoeveel gebruikers van Google zoeken mobiel en hoeveel via de desktop?

De bovenstaande cijfers tonen aan dat steeds meer gebruikers ervoor kiezen om Google te gebruiken via een mobiel apparaat. Hieronder heb ik een aantal cijfers op een rijtje gezet die dit verschil hebben onderzocht:

  • Wereldwijd gebruikt meer dan de helft Google via een mobiel apparaat, volgens Google intern onderzoek.
  • webanalysetool StatCounter Global Stats toont aan dat het mobiele internetverkeer wereldwijd sinds oktober 2026 aan het stijgen is. In maart 2023 trekt het mobiele internetverkeer wereldwijd een marktaandeel van 59,42%. Het internetverkeer voor desktop was op dit moment 38,53%.
  • Google geeft aan dat het aantal mobiele gebruikers de komende jaren alleen maar meer blijft stijgen. Om mee te liften met deze groei, is het voor websites belangrijker dan ooit om zich te richten op mobiele SEO.

Zoals in de cijfers te zien is, groeit het mobiele internetverkeer met de dag op Google. Het optimaliseren van SEO voor mobiel is dus een cruciale stap binnen een SEO-project. Met behulp van deze integratie wordt er een zo groot mogelijk publiek bereikt én geniet een bedrijf van meer zichtbaarheid op de zoekmachine en meer gebruikers direct op de website.

Wat is het verschil tussen mobiel Googlebot en desktop Googlebot

Googlebot is een web crawler van Google. Met behulp van deze functie wordt een website beter geïndexeerd in de zoekresultaten. Er is een specifieke Desktop Googlebot en een specifieke Mobiele Googlebot. Wat de verschillen tussen deze twee versies precies zijn, leg ik hier uit:

  1. User-agent: de mobiele Googlebot heeft een andere user-agent dan de Desktop Googlebot. De mobiele versie identificeert zichzelf ook als een mobiele browser, terwijl de desktop versie zich identificeert als desktopversie.
  1. Rendering: de mobiele Googlebot is ontwikkeld om contentweergaven te optimaliseren voor mobiele apparaten. Doordat een mobiel apparaat compacter is, een ander formaat heeft en anders geprogrammeerd is, is het belangrijk dat deze een rendering heeft. Hetzelfde geldt voor een desktop Googlebot die alles simuleert om de weergaven op desktops en laptops te optimaliseren.
  1. Crawlsnelheid: de crawlsnelheid van de mobiele Googlebot is sneller en hoger dan de desktop versie. Dit komt deels doordat er meer mobiele gebruikers zijn, en het dus in Google’s interesse is om dit te optimaliseren, maar het heeft ook te maken met het feit dat er meer mobiele webpagina’s zijn.
  1. Canonical URL’s: een mobiele website heeft vaak een andere URL structuur dan dezelfde website op een desktop. Om te voorkomen dat dit problemen geeft in de indexering van de mobiele website, gebruikt mobiele Googlebot een specifieke tag. Zo worden de canonical URL’s geïdentificeerd voor de mobiele versie.

Hoewel zowel de mobiele Googlebot als de desktop Googlebot hetzelfde doel hebben, werken ze specifiek voor het soort apparaat en de content waarvoor het gebruikt wordt. Zo wordt content op een mobiel apparaat optimaal geïndexeerd voor de gebruikers, terwijl de desktop Googlebot zorgt dat dit gebeurt op desktop apparaten. Dankzij beide Googlebots genieten gebruikers van een zo’n plezierig mogelijke zoek- en gebruikservaring.

Uitgelegd in een tabel

FactorMobiele SEODesktop SEO
PaginasnelheidEnorm van belang voor mobiele gebruikers. Trage laadtijden resulteren in een hogere bounce rate.Ondanks dat gebruikers op desktop nog steeds snelle laadtijden verwachten, mag een laadtijd op desktop iets langer zijn dan op een mobiel apparaat.
GebruikersinterfaceMobiele apparaten hebben een kleiner scherm dan een desktop. Het is belangrijk dat de interface van een website hier goed op inspeelt. Het is hierdoor belangrijk dat knoppen groter zijn, dat informatie duidelijk onderverdeeld is en alles leesbaar is zonder in te zoomen.Een desktop heeft meer ruimte om te gebruiken. Dit betekent dat er op een pagina meer complexiteit aanwezig mag zijn. Het is echter ook op een desktop van belang dat gebruiksvriendelijkheid altijd voorop wordt gesteld.
Local SEOLocal SEO is erg belangrijk voor mobiele SEO. De meeste mobiele zoekopdrachten hebben namelijk betrekking op de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan ‘beste restaurant in de buurt’ of ‘tankstation in de buurt’.Een desktop SEO hoeft minder rekening te houden met local SEO. Deze zoekopdrachten zijn vaak algemener en minder plaatsgebonden.
Pop-upsLet op dat Google mobiele websites met onhandige pop-ups niet voorop stelt. Deze pop-ups verminderen namelijk de gebruiksvriendelijkheid op een klein beeldscherm.Ondanks dat pop-up niet echt bekend staan om hun gebruiksvriendelijkheid, is Google minder streng voor desktop websites op dit punt dan op mobiele apparaten.
Verticaal OntwerpZorg voor mobiele websites altijd voor een overzichtelijke verticale lay-out waar bezoekers makkelijk van boven naar beneden kunnen scrollen.Een desktop website heeft een horizontaal scherm, maar scrolt ook van boven naar beneden. Zorg dus altijd dat het ontwerp verticaal overzichtelijk doorloopt. Doordat een desktop groter is, is er echter meer vrijheid rondom layout en ontwerp.
Tekstgrootte & SpatiëringTekst op een mobiel apparaat moet groot genoeg zijn om te lezen. Zorg voor genoeg ruimte tussen interactieve elementen, zoals knoppen of links, om te voorkomen dat gebruikers per ongeluk op de verkeerde knoppen drukkenDe grotere ruimte van een desktop zorgt voor meer ontwerp-gemak. Zorg alsnog voor een luchtig ontwerp om het grote oppervlak van een desktop op te vullen.

Is SEO voor mobiel interessanter voor websites of voor webshops?

Voor welke websites is mobiele SEO echt van belang? En is dit interessanter voor een webshop dan voor een reguliere website? Deze twee type websites hebben namelijk een aantal verschillen. Ondanks dat het voor beide het erg belangrijk is om mobiele SEO uit te voeren, is het vast te stellen dat dit voor een webshop nog belangrijker is. Een webshop richt zich direct op consumenten. Het grootste deel van de consumenten kiest ervoor om via een mobiel apparaat online te winkelen in plaats van een desktop. Voor een webshop is het dus van groot belang om mobiele SEO optimalisatie uit te voeren. Ik leg dit graag verder uit aan de hand van de volgende aspecten:

  • Mobiele gebruikerservaring: mobiele gebruiksvriendelijkheid is cruciaal voor een webwinkel. Een mobiele gebruiker is op zoek naar een webshop waar alle producten overzichtelijk te vinden zijn, waar de check-out snel en gemakkelijk verloopt en waar alles goed leesbaar is. Hoe beter een website ontworpen is voor mobiele apparaten, hoe hoger de conversieratio en de groei van potentiële klanten wordt.
  • Laadtijden: zoals boven al kort benoemd is, hebben gebruikers minder geduld wanneer ze via een mobiel apparaat een website bezoeken. Een snelle of trage laadtijd kan een nieuwe aankoop maken of breken. Met mobiele SEO wordt de laadtijd voor mobiele apparaten zo snel mogelijk gemaakt, wat bijdraagt aan een lagere bounce rate.
  • Zoekfunctionaliteit: om nieuwe gebruikers op een website te krijgen, moet er worden gezorgd dat deze nieuwe bezoekers de website vinden. Met behulp van zoekfunctionaliteit wordt dit bereikt. Zorg dat de website boven op de zoekpagina’s verschijnt met behulp van mobiele SEO.
  • Productbeschrijvingen: een goede productbeschrijving is van groot belang voor een webshop. Met behulp van een goede beschrijving, die verschillende trefwoorden bevat, verschijnt het product sneller in de zoekopdrachten.
  • Afbeeldingen en video’s: een webshop heeft kwalitatieve afbeeldingen en video’s nodig om producten te promoten. Deze vertragen de laadtijd van jouw pagina’s, doordat het zware bestanden zijn. Zorg dus dat alle afbeeldingen en video’s geoptimaliseerd zijn voor een mobiel apparaat om de laadtijd en gebruikservaring zo goed mogelijk te houden.

Voor webshops is mobiele SEO van groot belang. Met behulp van de mobiele SEO optimalisatie wordt de webshop snel zichtbaar, blijft de webshop gebruiksvriendelijk op mobiele apparaten, genieten mobiele gebruikers van snelle laadtijden en een overzichtelijke lay-out. Kortom, mobiele SEO zorgt ervoor dat de bezoekers de online shopervaring krijgen die ze stimuleert om aankopen te doen.

Hoeveel bepaal ik of mobiele SEO relevant is voor mijn website?

Voor vrijwel iedere website is het uitvoeren van mobiele SEO belangrijk. Doordat tegenwoordig het merendeel van de gebruikers zoekmachines gebruikt via een mobiel apparaat, is het van belang dat een website ook wordt aangepast naar deze wensen. In de onderstaande punten leg ik aan de hand van verschillende factoren hoe belangrijk mobiele SEO voor een website is.

  • Gebruik Google Analytics of een andere webanalyse-tool om te bepalen hoeveel bezoekers op de website gebruikmaken van een mobiel apparaat. Is dit een hoog aantal of zelfs het merendeel van alle bezoekers? Dan is het zeker tijd om mobiele SEO te optimaliseren.
  • Ervaar zelf hoe een mobiele gebruiker gebruik maakt van de website door zelf de pagina te bezoeken via een mobiel apparaat. Navigeer naar verschillende pagina’s en doe dit het liefst een aantal keer vanaf verschillende soorten mobiele apparaten. Zo wordt er in de praktijk getest of de website voldoet aan de verwachtingen of dat het extra mobiele SEO nodig heeft.
  • Bekijk ook de websites van andere concurrenten. Maken zij gebruik van mobiele SEO? Wanneer het antwoord op deze vraag ja is, dan is het tijd om ook de stap naar mobiele SEO te zetten. De kans is namelijk groot aanwezig dat hierdoor potentiële klanten worden misgelopen.
  • Analyseer het doel van de website en stel ook de vraag of het daadwerkelijk relevant is om de mobiele SEO te optimaliseren. Bedrijven die zakelijke diensten richten voor andere grote bedrijven hebben vaak minder baat aan mobiele SEO dan een kleinschalig bedrijf die zich direct op consumenten richt.

Voor de meeste websites is mobiele SEO een belangrijk onderdeel. Doordat de gebruikers over de hele wereld steeds vaker kiezen om zoekmachines te gebruiken vanaf hun mobiele apparaten, is het als website belangrijk dat je met deze stroming meegaat. Zo wordt de website geoptimaliseerd en wordt er meer zichtbaarheid behaald.

Wat zijn de verschillen tussen mobiele SEO en desktop SEO?

Er zijn verschillende punten die mobiele SEO en desktop SEO van elkaar onderscheiden. De belangrijkste verschillen heb ik hieronder uitgelicht:

  1. Schermgrootte en gebruikerservaring: doordat mobiele apparaten een kleiner scherm hebben dan een desktop apparaat, is het belangrijk dat een website ontwerp zich aanpast aan het apparaat waarop de website wordt bezocht. Een mobiele telefoon heeft bijvoorbeeld een verticale lay-out nodig, terwijl er op een desktop plek is voor meer horizontale kolommen. Ook is het belangrijk om te garanderen dat bezoekers via een mobiel apparaat nog steeds genieten van een snelle laadtijd, dat tekst makkelijk te lezen is en dat de overall gebruikerservaring prettig is. Mobiele SEO helpt om deze aspecten van een website te verbeteren.
  1. Zoekintentie: mobiele gebruikers hebben vaak andere type zoekopdrachten dan desktop gebruikers. Mobiele gebruikers zijn vaak op zoek naar snelle oplossingen op vragen of problemen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van de dichtstbijzijnde slotenmaker, compacte uitleg over een taak of een kort antwoord op een vraag. Met mobiele SEO wordt er gezorgd dat content op een website geoptimaliseerd wordt naar de wens naar toegankelijke en compacte informatie.
  1. Structuur en inhoud: met mobiele SEO wordt de inhoud en structuur van de website geoptimaliseerd. Vaak hebben mobiele webpagina’s een compactere inhoud en andere structuur, wat bijdraagt aan een duidelijke en gestructureerde interface voor de gebruiker.
  1. Linkbuilding: doordat een mobiel apparaat een kleiner scherm heeft dan een desktop, is het belangrijk dat de hoeveelheid linkbuilding op een mobiele website wordt verminderd.

Mobiele SEO en desktop SEO hebben essentieel hetzelfde doel en doen dit via dezelfde stappen. Echter, mobiele SEO zorgt ervoor dat deze stappen de specifieke behoeften van mobiele gebruikers in gedachten houden. Door de bovengenoemde punten aan te passen aan het mobiele apparaat, wordt de website gebruiksvriendelijker en sneller zichtbaar in de mobiele zoekmachines.

.Zijn er overeenkomsten tussen mobiele SEO en desktop SEO?

Naast de verschillen tussen mobiele SEO en desktop SEO, zijn er ook een aantal overeenkomsten. Beide zijn bijvoorbeeld gericht op het creëren van meer online zichtbaarheid in een zoekmachine. Ik heb een aantal van de overeenkomsten hieronder op een rijtje gezet:

  1. Relevantie en kwaliteit van de inhoud: voor desktop SEO en mobiele SEO geldt het dat de focus ligt op het relevant maken van de inhoud van een website. Hoe hoger de kwaliteit van de inhoud is, hoe meer het waarde biedt voor de bezoekers. Ook bevat een kwalitatieve tekst sneller handige trefwoorden die bijdragen aan een betere ranking op de zoekmachines.
  1. Gebruikerservaring: het doel van zowel mobiele SEO als desktop SEO is om een website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Een snelle laadtijd, een overzichtelijke lay-out, een duidelijker interface en overzichtelijke tekst zorgen onder andere ervoor dat de conversieratio hoger en het bounce rate lager wordt.
  1. Technische optimalisatie: beide SEO richten zich ook op de technische kant van de website. Door technisch een website te optimaliseren, wordt deze sneller zichtbaar op de zoekmachines. Deze technische optimalisatie omvat verschillende aspecten, waaronder alt-tags, robots.txt, meta-tags en HTTPS.
  1. Linkbuilding: zowel mobiele SEO als desktop SEO richt zich op het verwerken van links van hoge kwaliteit. Het gebruik van linkbuilding draagt bij aan meer vertrouwen en professionaliteit. Linkbuilding kan bijvoorbeeld het verwerken van social media links, gastbloggen of gerelateerde product links omvatten.

Ondanks dat mobiele SEO en desktop SEO zich richten op een ander type apparaat, hebben ze hetzelfde doel voor ogen. Beide zetten SEO strategieën in om een website zo zichtbaar en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de gebruikers.

Hoe wordt technische SEO ingezet om mobiele SEO te verbeteren?

Een belangrijk onderdeel van mobiel SEO, is het optimaliseren van technische SEO. Wat voor taken komt er precies bij deze technische optimalisatie kijken en hoe dragen deze bij aan een betere prestatie op mobiele apparaten? Ik leg het graag aan de hand van de volgende punten uit:

  1. Responsief design: voor mobiele SEO is het van groot belang om een responsief ontwerp te hebben. Dit houdt in dat een website automatisch aangepast wordt aan het apparaat formaat dat de bezoeker gebruikt. Doordat zowel mobiele telefoons als tablets verschillende afmetingen hebben, is het belangrijk dat de website automatisch de beste weergaven gebruikt voor de gebruiker.
  1. Mobielvriendelijke test: Google heeft een handige mobielvriendelijke test die controleert hoe gebruiksvriendelijk de website is voor mobiele apparaten. Mogelijke problemen die slechte invloed hebben op de mobiele gebruikerservaring van de website worden hier ook handig benoemd.
  1. Snelle laadtijden: doordat mobiele gebruikers vaak minder geduld hebben, is het van groot belang dat de website zo snel mogelijk laadt. Mobiele SEO helpt om dit te optimaliseren.
  1. Compressie en optimalisatie van afbeeldingen: doordat mobiele apparaten een minder sterke processor hebben en vaak minder krachtige internetverbindingen hebben, helpt compressie om de laadtijd van de website te verbeteren. Afbeeldingen worden gecompenseerd naar het mobiele formaat, waardoor het mobiele apparaat minder hard hoeft te werken om alle informatie te laden.
  1. AMP (Accelerated Mobile Pages): ook AMP is een belangrijk aspect wat bijdraagt aan een snellere laadtijd van een website app op een mobiel apparaat.
  1. Lokale SEO: veel mobiele gebruikers zijn op zoek naar snelle informatie of snelle oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van de dichtstbijzijnde supermarkt, de beste hotels in de stad, enzovoorts. Met behulp van lokale SEO wordt ervoor gezorgd dat de website zo hoog mogelijk verschijnt met zulke zoekopdrachten.
  1. App-indexering: mocht er ook sprake zijn van een mobiele app, zorg dan dat app-indexering gebruikt wordt. Hiermee wordt ook de inhoud van een app meegenomen in de mobiele SEO. Dit helpt dus mee om ook de app beter te laten verschijnen in de zoekresultaten.

Met behulp van technische SEO wordt er gezorgd voor de beste ranking op de zoekmachine. Hoe makkelijker de website te vinden is voor gebruikers, hoe meer nieuwe klanten er op de website verschijnen.

Hoe wordt de SEO content voor mobiele SEO verbeterd?

Zoals ik al heb benoemd, is het belangrijk dat sterke mobiele SEO content kort en krachtig is. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden die uitleggen hoe mobiele SEO content geoptimaliseerd wordt:

  • Trefwoorden: doordat mobiele SEO vaak kortere teksten bevat, is het belangrijk dat in deze teksten de juiste trefwoorden aanwezig zijn. Zorg dat er zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van relevante trefwoorden en zorg dat deze goed aansluiten bij de zoekwoorden van de mobiele gebruikers.
  • Pakkende titels en meta-beschrijvingen: de titels van een webpagina op een mobiel apparaat zijn korter en kleiner. Daarom is het belangrijk dat deze zo kort en krachtig mogelijk geschreven zijn. korte en pakkende titels trekken de aandacht van de mobiele gebruiker, wat zorgt dat deze op de weblink klikken.
  • Snelle laadtijden: het optimaliseren van de laadtijd van een website is een van de belangrijkste mobiele SEO punten. Een snelle laadtijd houdt de bounce rate laag en zorgt dat de conversieratio daadwerkelijk omhoog gaat.
  • Gebruik van afbeeldingen en video’s: het is belangrijk dat afbeeldingen en video’s geoptimaliseerd worden voor mobiele apparaten. Zorg dat de afbeeldingen er visueel sterk uitzien, maar dat deze gecomprimeerd worden naar mobiele formaten om te voorkomen dat ze een negatief effect hebben op de mobiele laadtijd.
  • Gebruik van lokale zoekwoorden: zorg dat lokale SEO verwerkt wordt in de content. Doordat mobiele gebruikers vaak lokaal gerelateerde zoekopdrachten uitvoeren, is het belangrijk dat dit ook in de mobiele SEO verwerkt wordt. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld het lokale zoekwoord te verwerken in de titel, de korte beschrijving en deze te laten terugkomen in de rest van de content op de website.
  • Structuur van de inhoud: vergeet niet om de structuur en lay-out aan te passen naar het mobiele apparaat. Zorg dat lange teksten worden omgetoverd tot korte paragrafen wanneer de website bezocht wordt op een mobiel apparaat, verwerk meer opsommingen en gebruik tussentitels in tekst om het leesbaar te houden en pas

Door rekening te houden met de bovengenoemde punten in de mobiele SEO optimalisatie voor content, wordt de website zichtbaar in de zoekmachine en genieten de mobiele gebruikers van een gebruiksvriendelijke website.

Samengevat

Het uitvoeren van mobiele SEO optimalisatie is van cruciaal belang voor hedendaagse websites. Met meer dan de helft van de gebruikers wereldwijd die kiezen om zoekopdrachten uit te voeren via een mobiel apparaat, is het hoog tijd om mobiele SEO niet te verwaarlozen in een SEO-project. Met de mobiele optimalisatie wordt er gezorgd voor een betere ranking op de zoekmachine, wordt de bounce rate verlaagd en wordt de conversieratio verhoogd. Om dit resultaat te bereiken is het belangrijk om niet alleen te focussen op een goede zichtbaarheid op de zoekmachines, maar ook om de website te optimaliseren voor mobiel gebruik. Hoe beter de lay-out, content en structuur is aangepast aan het mobiele formaat, hoe plezieriger het is om de website via een mobiel apparaat te bezoeken en hoe meer klanten kiezen om de diensten of producten van deze website aan te schaffen. Kortom, met behulp van mobiele SEO wordt er gezorgd dat de website voor mobiele gebruikers een feestje is om te gebruiken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.