Een SEO website migratie uitvoeren: de gids van 2024

Een SEO website migratie is een ingrijpende verandering met grote gevolgen voor de zoekmachine-optimalisatie en de prestaties van je website. Het is daarom van cruciaal belang om de juiste voorbereidingen te treffen en de benodigde stappen te nemen om migratie soepel te laten verlopen. Zo houd je de impact op SEO minimaal.

In deze gids behandel ik verschillende aspecten van een website migratie, waaronder verschillende soorten migraties, risico’s en valkuilen. Ook heb ik een checklist voor succesvolle migratie opgesteld. Daarnaast vertel ik je wat er moet gebeuren voor, tijdens en na de migratie om ervoor te zorgen dat de website optimaal blijft presteren en zijn SEO-waarde behoudt.

Een website migratie is complex en daarom kan het raadplegen van een ervaren SEO-specialist raadzaam zijn. Op die manier ben je er zeker van dat de migratie succesvol wordt uitgevoerd. Met de juiste planning, voorbereiding en monitoring kan een website migratie een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van een succesvolle en effectieve website.

Welke vormen van een SEO website migratie zijn er?

Er zijn verschillende soorten website migraties. Stuk voor stuk zijn ze gericht op het verbeteren van de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van een website. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen:

  1. Domeinmigratie: bij domeinmigratie wijzig je de URL-structuur van een website volledig. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je bedrijf van naam verandert en daarom een nieuwe domeinnaam nodig heeft. Een domeinmigratie kan invloed hebben op de SEO van een website, omdat zoekmachines de nieuwe URL’s moeten indexeren, terwijl de links en backlinks op de oude website niet langer relevant zijn.
  2. Platformmigratie: een platformmigratie is de verandering van het Content Management Systeem (CMS) waarop een website wordt gehost. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf van WordPress naar Shopify overschakelt. Een platformmigratie kan invloed hebben op de SEO van een website, omdat de structuur en codering van de website veranderen.
  3. URL-wijziging: bij een URL-wijziging worden de URL’s van de pagina’s op een website gewijzigd. Bijvoorbeeld wanneer je de titels of inhoud van je pagina’s wijzigt. Een URL-wijziging kan invloed hebben op de SEO van een website. Zoekmachines moeten de nieuwe URL’s namelijk leren indexeren. Ook werken oude links mogelijk niet meer (1).
  4. Ontwerp- en structuurwijziging: bij een ontwerp- en structuurwijziging verander je de look en feel van je website. Ook een ontwerp- en structuurwijziging is van invloed op de SEO van een website, omdat zoekmachines de nieuwe inhoud moeten leren kennen en de websitestructuur verandert.
  5. HTTPS-migratie: bij een HTTPS-migratie wordt de website overgezet van HTTP naar HTTPS. HTTPS is een beveiligde versie van HTTP en biedt de gebruiker meer veiligheid en privacy. Dit is van positieve invloed op de SEO van een website, omdat zoekmachines veilige websites hoger ranken dan onveilige.

Iedere website migratie kan een enorme invloed hebben op SEO. In welke vorm dit dan ook wordt gedaan. Ik heb gevallen gezien waarin een website migratie resulteerde in een afname van het organisch verkeer van 80% of meer. Wees hier dus altijd voorzichtig mee.

Een SEO website migratie in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande vogelvlucht voor een samenvatting van dit artikel.

De grootste valkuilen van een SEO website migratie

Er zijn veel valkuilen bij een SEO website migratie die kunnen worden voorkomen door alleen al bewust te zijn van het feit dat dit bestaat. Eigenlijk zou ik voor iedere migratie zeggen; huur een SEO-specialist in om dit te begeleiden. Er zijn zoveel specifieke zaken vanuit SEO waar rekening mee moet worden gehouden, dit kan onmogelijk worden gedaan door iemand die hier geen verstand van heeft.

ValkuilUitlegPotentiële schade (1-100)
Vergeten te testenNiet testen van de nieuwe website voor livegang kan leiden tot onverwachte fouten en problemen die de SEO-prestaties negatief kunnen beïnvloeden.85
Verlies van backlinksAls andere sites naar pagina’s op je oude website linken die niet correct zijn doorgestuurd, kun je waardevolle backlinks verliezen.90
Het niet updaten van XML sitemapsHet niet updaten van XML sitemaps kan ervoor zorgen dat zoekmachines moeite hebben om je nieuwe website te crawlen en te indexeren.75
Te snelle migratieEen te snelle migratie zonder voldoende voorbereiding en overweging kan leiden tot tal van problemen, waaronder veel van de hierboven genoemde valkuilen.80
Slechte communicatie met stakeholdersSlechte communicatie kan leiden tot verwarring en fouten. Bijvoorbeeld, als de marketingafdeling niet op de hoogte is van de migratie, kunnen ze mogelijk verouderde URL’s blijven promoten.70
Het niet bijhouden van prestaties voor en na de migratieZonder deze gegevens zal het moeilijk zijn om te bepalen of de migratie succesvol was en waar eventuele problemen zich voordoen.80
Website migratie valkuilen, uitleg en potentiële schade.

Zoals te zien is gaat een groot deel van deze zaken over techniek en projectmanagement binnen de website migratie. Let hier goed op tijdens de migratie fase.

Waar moet ik op letten tijdens een SEO website migratie?

Iedere SEO website migratie verdient een plan van aanpak. Ik investeer initieel liever te veel tijd hierin dan te weinig. Het is daarbij van belang om te weten dat puntje bij paaltje het altijd een complexe situatie is waarbij veel fout gaat (bij iedere migratie gaat wel iets fout).

  1. Maak een gedetailleerd migratieplan: maak een plan waarin je alle aspecten van de migratie opneemt. Hiermee bedoel ik ook de technische aspecten, zoals URL-omleidingen, metadata en 301-redirects. Het plan moet duidelijk de volgorde van de stappen beschrijven, net als de onderdelen die bij de migratie betrokken zijn (2). Zorg er in deze fase voor dat je rekening houdt met alles wat fout kan gaan.
  2. Analyseer de huidige website en stel op basis van deze analyse een lijst op van SEO-gerelateerde actiepunten. Ik verdeel deze altijd onder in zaken die ik voor, tijdens en na de migratie wil aanpakken.
  3. Vanuit deze analyse stel ik een strategie op. Deze deel ik met alle stakeholders (het management, content, development en de projectmanagers).
  4. Voor de migratie voer ik een grondige analyse uit over de designs van de website. Deze analyse voer ik uit over de laatste versie van de designs (om te voorkomen dat ik ook weer een nieuwere versie moet analyseren). Zorg ervoor dat je genoeg tijd hebt tussen deze analyse en de daadwerkelijke livegang van de website.
  5. Tijdens de livegang voer ik go-live testen uit waarbij ik met name kijk of alles correct over is gekomen en of Google overal nog bij kan.
  6. Na de migratie is het een goed idee om nogmaals de gehele website grondig te analyseren. Hierbij zul je altijd nog zaken tegenkomen die niet correct zijn geïmplementeerd.
  7. Hierna is het weer “business” as usual en kun je doorgaan met de maandelijkse optimalisaties.

Wat zijn de risico’s van een SEO website migratie?

Er zijn duizenden verschillende scenario’s te bedenken waarin iets fout gaat en maar weinig scenario’s waarin alles goed gaat. Mijn rugharen gaan al overeind staan als ik eraan denk. Risico’s van een SEO website migraties zijn onder andere:

  1. verlies van belangrijke posities in Google;
  2. verlies van conversies uit SEO;
  3. verlies van organisch verkeer;
  4. een penalty van Google (mogelijk wanneer iets van structured data verkeerd meekomt).

Let hierbij goed op. De implicaties van een verkeerde website migratie kunnen enorm zijn en jaren duren om op te lossen.

Mijn SEO website migratie checklist

Dit is een korte checklist die je kunt gebruiken bij de go-live testen van een SEO website migratie. Per soort migratie moet je wel rekening houden met verschillende elementen, maar in de basis gaan deze zaken hierover:

  1. staan alle redirects er correct in;
  2. staan er veel 4xx pagina’s op de website;
  3. staan er veel 5xx pagina’s op de website;
  4. staat de Robots.txt correct;
  5. staan de XML-sitemaps nog goed;
  6. staan de interne links naar de juiste versie van de website;
  7. is de belangrijkste content meegekomen;
  8. staan de canonicals naar de juiste versie van de website;
  9. hoe staan de meta tags;
  10. staan de inkomende links nog goed van externe sites;
  11. werkt de website goed op alle schermen;
  12. kunnen mensen converteren (contactformulieren);
  13. werkt de website over HTTPS;
  14. staat er nog content van de oude website live;
  15. is de website trager of sneller geworden;
  16. zijn de xml-sitemaps aangemeld in de GSC;
  17. is de migratie aangemeld in de GSC;
  18. is Google Analytics 4 weer geïnstalleerd;
  19. staan er redirect chains in de website.

Dit is puur mijn website migratie checklist in de basis. Ik kijk altijd graag met maatwerk naar welke soort migratie er heeft plaatsgevonden en natuurlijk heeft iedere migratie zijn eigen specifiek valkuilen/uitdagingen.

Na de migratie

Nu is het tijd voor een biertje.. of wacht?

Een aantal overwegingen die ik heb na de website migratie vanuit een SEO-oogpunt.

  1. Ik weet al vrij snel of een migratie succesvol is of niet. Dit kun je zien aan de initiële positie die de URL’s verkrijgen in Google.
  2. Wat interessant is, is dat dit een mooi moment is (wanneer de URL’s zijn aangepast) om het crawl budget van de website te meten. Je kunt exact in Google zien wanneer nieuwe URL’s worden geïndexeerd, wat je een goed idee geeft van hoeveel crawl budget je hebt.
  3. Ik houd dagelijks de GSC in de gaten waarbij ik grondig kijk naar de crawlstatistieken.
  4. Onderneem snel actie wanneer zaken nog niet goed staan. Tijd is letterlijk geld in dit geval. Hoe sneller je issues kunt oppakken hoe beter.

Conclusie

Een website migratie kan een grote impact hebben op de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van de website. Om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en de impact op SEO minimaal is, volg je voor, tijdens en na de migratie diverse stappen.

Voor de migratie is een gedetailleerd migratieplan nodig. Ook moet je alle aspecten van de website testen voordat deze live gaat. Tijdens de migratie is het belangrijk om de website grondig te monitoren en eventuele problemen snel op te lossen. Na de migratie blijf je zoekmachine rankings monitoren en grijp je direct in wanneer er sprake is van een probleem.

SEO website

migratie uitvoeren?

Ik help je graag!

Een SEO website migratie uitvoeren kan complex zijn. Ik help organisaties bij deze transitie door advies en analyses.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 77 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 31 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 mei 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.