Dé zoekwoord kannibalisatie gids van 2024
Zoekwoord kannibalisatie, ook wel geschreven als zoekwoordkannibalisatie, is een vaak voorkomend probleem binnen SEO. Dit probleem ontstaat wanneer verschillende pagina’s op dezelfde website voor dezelfde zoekwoorden of zoekwoordgroepen concurreren. Diverse oorzaken kunnen hieraan ten grondslag liggen.
Een eerste reden is optimalisatie van dezelfde zoekwoorden op meerdere pagina’s. Ook kan zoekwoord kannibalisatie ontstaan wanneer dezelfde zoekwoorden meerdere keren voorkomen op verschillende pagina’s. Dat kan leiden tot verwarring bij zoekmachines; zij weten zo immers niet welke pagina de meest relevante is voor bepaalde zoekwoorden. In dit artikel vertel ik er meer over.
Wat is zoekwoord kannibalisatie?
Zoekwoord kannibalisatie kan ook leiden tot een versnippering van de linkwaarde. Backlinks worden zo namelijk niet op één pagina geconcentreerd, maar naar meerdere pagina’s op dezelfde website verdeeld. Dit kan de autoriteit van de website verminderen en op zijn beurt ook de zoekmachine ranking van de individuele pagina’s beïnvloeden.
Om zoekwoord kannibalisatie te voorkomen, moet je iedere pagina op je website optimaliseren voor een specifieke set zoekwoorden of zoekwoordgroepen. Elke pagina moet dus een unieke en waardevolle inhoud hebben die gericht is op specifieke zoekwoorden. Er mag geen overlap zijn tussen de zoekwoorden die worden gebruikt op verschillende pagina’s.
Het is ook belangrijk om de interne linkstructuur van de website te optimaliseren. Op die manier voorkom je dat verschillende pagina’s concurreren voor dezelfde zoekwoorden. Kortom, er zijn twee dingen nodig: elke pagina voor specifieke zoekwoorden optimaliseren en overlap tussen pagina’s verminderen. Zo kun je zoekwoord kannibalisatie voorkomen en kun je de zoekmachine ranking van je website verbeteren.
Zoekwoord kannibalisatie in vogelvlucht
Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem! Bekijk de vogelvlucht hieronder voor een samenvatting van dit artikel.
De signalen van zoekwoord kannibalisatie
Op je website kunnen zich diverse signalen voordoen die op zoekwoord kannibalisatie wijzen. Ik noem hiervan enkele voorbeelden:
- dalende posities in Google (vaak is dit het geval);
- je ziet wisselende resultaten in Google voor hetzelfde zoekwoord;
- een verschuiving van URL die naar bovenkomt (opeens).
Veel van deze symptomen vind ik in de Google Search Console. Deze houd ik dus graag in de gaten wanneer ik aan de slag ga met een zoekwoord kannibalisatie onderzoek.
Methodes om zoekwoord kannibalisatie in kaart te brengen
Ik gebruik in dit onderzoek voornamelijk Google Serach Console. Hierbij ga ik op deze manier te werk:
- Ga naar het prestaties rapport.
- Voer een zoekwoord in waarvan je vermoedt dat je last hebt van zoekwoord kannibalisatie (als een exacte query).
- Dan kun je bij pagina’s inzien welke pagina’s voor dit zoekwoord naar boven zijn gekomen in de afgelopen periode.
Zo heb je in een korte tijd een exact overzicht van de boosdoeners en kun je op basis van deze gegevens actie ondernemen.
Is zoekwoord kannibalisatie altijd een probleem?
Zoekwoord kannibalisatie vormt doorgaans een probleem voor de SEO van een website. Desondanks zijn er bepaalde gevallen waarin dat niet per se het geval is.
Een voorbeeld daarvan is wanneer verschillende pagina’s voor dezelfde zoekwoorden concurreren, maar toch stuk voor stuk relevant en waardevol voor de gebruiker zijn. Bieden de pagina’s bijvoorbeeld verschillende perspectieven op hetzelfde onderwerp? Of beschrijven ze verschillende producten of diensten met verschillende kenmerken? Dan kan het gebruik van dezelfde zoekwoorden de gebruiker juist helpen om de juiste pagina te vinden.
Ook kan zoekwoord kannibalisatie soms worden veroorzaakt door synoniemen of variaties van zoekwoorden. Wat je dan het beste kunt doen, is deze verschillende termen ook op ieder van de pagina’s gebruiken. Zo kan de gebruiker een breder scala aan relevante informatie vinden.
Natuurlijk is zoekwoord kannibalisatie ook geen probleem wanneer je positie 1 én 2 in Google hebt bemachtigd (of denk aan positie 2 en 3).
De bovenstaande situaties zijn echter uitzonderingen. In de meeste gevallen is zoekwoord kannibalisatie wel degelijk een probleem voor de SEO van je website. Het is daarom belangrijk om hierop alert te zijn en om ervoor te zorgen dat elke pagina van de website unieke, waardevolle inhoud biedt. Deze inhoud moet gericht zijn op een specifiek zoekwoord of zoekwoordgroep.
Hoe houd je rekening met zoekwoord kannibalisatie in je contentstrategie?
Met zoekwoord kannibalisatie houd je vooral binnen de contentstrategie van je SEO rekening. Het is immers zaak om elke pagina relevant te houden voor specifieke zoekopdrachten. Hieronder lees je welke stappen je kunt nemen om zoekwoord kannibalisatie in je contentstrategie te voorkomen:
- Zoekwoorden onderzoek: in de startfase van je contentstrategie voer je een gedegen zoekwoordenonderzoek uit. Het doel hiervan is bepalen welke zoekwoorden relevant zijn voor je website en doelgroep. Vervolgens maak je een lijst van zoekwoorden en zoekwoordgroepen die je wilt gebruiken in je content.
- Content mapping: met content mapping bepaal je welke zoekwoorden op welke pagina van je website moeten worden opgenomen. In deze stap moet je ervoor zorgen dat je elke pagina optimaliseert voor specifieke zoekwoorden. Tussen de zoekwoorden die je op de verschillende pagina’s gebruikt, mag geen overlap bestaan.
- Optimalisatie van bestaande content: bekijk de bestaande content op je website. Indien nodig pas je deze aan om te optimaliseren voor de zoekwoorden die je in de content mapping hebt opgenomen. Zorg ervoor dat de content relevant blijft voor specifieke zoekopdrachten.
- Creëren van nieuwe content: creëer nieuwe content op basis van de zoekwoorden die je in de content mapping hebt opgenomen. Elke pagina dient unieke content te hebben die op specifieke zoekwoorden is gericht. Deze mogen niet overlappen met zoekwoorden die je op andere pagina’s gebruikt. (3)
Liever voorkomen dan genezen wanneer je het hebt over zoekwoord kannibalisatie. Het kan ontzettend hardnekkig zijn helaas om op te lossen.
Zoekwoord kannibalisatie oplossen met content pruning
Content pruning is een effectieve strategie om zoekwoord kannibalisatie op te lossen. Het helpt je namelijk de inhoud van je website te organiseren en je focus te richten op waardevolle inhoud die op specifieke zoekwoorden is gericht. Met content pruning zorg je er dus voor dat verschillende pagina’s niet langer voor dezelfde zoekwoorden concurrreren.
Benieuwd welke stappen je kunt nemen om zoekwoord kannibalisatie met content pruning op te lossen? Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Identificeer de pagina’s die concurreren voor dezelfde zoekwoorden: voer een grondige website-analyse uit en bepaal welke pagina’s concurreren voor dezelfde zoekwoorden.
- Beoordeel de waarde en relevantie van elke pagina: beoordeel elke pagina op je website om te bepalen welke pagina’s relevant en waardevol zijn. Doe aanpassingen aan de pagina’s die dit nodig hebben en verwijder pagina’s indien noodzakelijk.
- Beslis welke pagina’s moeten worden verwijderd of aangepast: aanpassen kan ook het samenvoegen van enkele pagina’s betekenen. Terwijl zij los beperkte waarde hadden, kunnen ze samen een pagina met waardevolle, relevante inhoud betekenen. Uiteraard moet deze weer gericht zijn op specifieke zoekwoorden.
- Verwijder of bewerk de inhoud van de pagina’s: verwijder de pagina’s die niet langer relevant zijn of bewerk de inhoud ervan. Het doel van deze stap is ervoor zorgen dat iedere pagina unieke, waardevolle inhoud te bieden heeft. Elke pagina moet gericht zijn op specifieke zoekwoorden.
- Optimaliseer de interne linkstructuur: een website met een optimale interne linkstructuur helpt zoekmachines te begrijpen welke pagina’s het relevantst zijn voor specifieke zoekwoorden.
Interne links en hun invloed op zoekwoord kannibalisatie
Interne links kunnen een grote invloed hebben op zoekwoord kannibalisatie. Bevatten verschillende pagina’s van een website interne links die dezelfde zoekwoorden gebruiken? Dan kan dit ertoe leiden dat zoekmachines in verwarring raken over welke pagina het meest relevant is voor die zoekwoorden. Dat heeft op zijn beurt weer zoekwoord kannibalisatie tot gevolg.
Interne links kunnen je echter ook helpen met het voorkomen van zoekmachine kannibalisatie, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Ze benadrukken namelijk de relatie tussen verschillende pagina’s op je website en geven daarmee aan wat de hiërarchie is. Dit draagt ook bij aan de verbetering van de zoekmachine ranking van je website. Interne links kunnen bijdragen aan de optimalisatie van iedere pagina voor specifieke zoekwoorden en het voorkomen van overlap daartussen.
Hieronder geef ik je enkele tips om de invloed van interne links op zoekwoord kannibalisatie te beperken:
- Gebruik zoekwoordrijke ankerteksten: zorg ervoor dat de ankerteksten (anchor teksten) van je interne links zoekwoordrijke zinnen of woorden bevatten. Die zinnen of woorden moeten specifiek zijn voor de pagina waar de link naartoe leidt. Op deze manier kan de zoekmachine de relevantie van de pagina voor die zoekwoorden beter begrijpen en de gebruiker helpen de meest relevante pagina te vinden(4).
- Maak gebruik van breadcrumb-navigatie: breadcrumb-navigatie is een interne linkstructuur die wordt weergegeven bovenaan de pagina. Deze geeft de hiërarchie van de inhoud van de website weer. De gebruiker kan op basis van categorie of onderwerp de juiste pagina vinden. Dit helpt bij het voorkomen van zoekwoord kannibalisatie (5).
- Vermijd overmatig gebruik van interne links: overmatig gebruik van interne links kan verwarrend zijn voor de gebruiker en kan leiden tot zoekwoord kannibalisatie. Gebruik interne links dan ook alleen wanneer het relevant is voor de gebruiker en de hiërarchie van de website-inhoud duidelijk blijft.
Door deze tips voor je interne links toe te passen, maak je de interne linkstructuur van je website een nuttig hulpmiddel voor je bezoekers. Zij sullen de structuur van je website zo beter begrijpen en gemakkelijk de voor hen relevante pagina’s vinden. Dit verkleint de kans op zoekwoord kannibalisatie en verbetert de algehele zoekmachine ranking van je website.
Conclusie
Bij zoekwoord kannibalisatie moet je grondig te werk gaan. Bepaal op welke pagina’s van je website hiervan sprake is en onderzoek de onderliggende oorzaak per geval. Er is geen sitewide quick fix voor het oplossen van zoekwoord kannibalisatie, dus neem de tijd om dit nauwkeurig aan te pakken.