Sociale media SEO

Sociale media speelt een steeds grotere rol in het bepalen van de kwaliteit van een website. Wanneer jouw website veel volgers heeft op verschillende sociale media kanalen, beloont Google je. Het is een indicatie voor Google dat dit een bedrijf is met een hoge naamsbekendheid. (1)

Daarnaast is de interactie erg belangrijk die het bedrijf met haar volgers aangaat. Wanneer een bedrijf veel interactie heeft met volgers, ziet Google dit als pluspunten. In dit artikel bespreken wij welke aandachtspunten er zijn voor sociale media vanuit SEO perspectief.

Consistent posten

Wil je de interactie met volgers maximaliseren? Dan is het belangrijk dat je frequent en consistent post op je sociale media. Om het aantal volgers te laten groeien moet dagelijks of wekelijks een post plaatsen. Kwaliteit is hierbij belangrijker dan kwantiteit. Zorg ervoor dat je de volger informeert over je branche, bedrijf en wat je verkoopt. (2)

Sociale media en SEO | Artikelen

Koppel de sociale media met de website

Zorg ervoor dat de sociale media op de correcte manier is gekoppeld aan de website. Hiermee vertel je Google in feite dat je de eigenaar bent van de sociale media. Dus: plaats in de footer of de header van de website een link naar de verschillende sociale media.

Ook moet er op de profielen van de sociale media kanalen een link naar de website staan. Op deze manier bekijken bezoekers gemakkelijk jouw website.

Gebruik je budget slim

Heb je een gelimiteerd budget? Leg de focus op één kanaal. Het creëren van een kanaal met een groter aantal volgers is belangrijker dan 3 kanalen met een klein aantal volgers.

Ga de interactie aan binnen jouw branche

Ga niet alleen de interactie aan met jouw volgers, maar ook met anderen uit je branche. Volg relevante andere profielen en plaats comments en likes. Deze activiteiten zorgen op de lange termijn voor meer interactie op jouw eigen profiel. Dit leidt tot een stijging in het aantal volgers waardoor de SEO van jouw website ook een boost krijgt. Sociale media legt de focus op het opbouwen van een persoonlijke relatie met je doelgroep.

Hoe sluit sociale media aan op je SEO?

Sociale media is geen directe ranking factor, wél is het van invloed op je SEO. De signalen die sociale media afgeeft aan Google, versterken de naamsbekendheid van jouw bedrijf. Hoe relevanter de content is die je creëert op sociale media, hoe meer publiek deze content deelt met vrienden en volgers. Op deze manier komen meer bezoekers op jouw website terecht. Vaak zijn dit relevante bezoekers, doordat de bezoekers via vrienden en familie bij jou terecht zijn gekomen.

Laat sociale media niet links liggen wanneer je aan de slag gaat met zoekmachine optimalisatie. Het heeft invloed op de online vindbaarheid van jouw website en geeft je het voordeel ten opzichte van de concurrentie!

Bronnen

  1. Jones, K. (2022, 8 november). How social media helps SEO [Final Answer]. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/social-media-seo/196185/
  2. McCoy, J. (2022, 8 november). 11 proven tips to get more social media followers. Search Engine Journal. https://www.searchenginejournal.com/get-social-media-followers/208397/
Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 29 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 29 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.