SEO-advies anno 2021: wat doe jij aan je zoekmachine optimalisatie?

Allereerst: SEO-advies voor het MKB 

Heb je een midden- en kleinbedrijf met een website? Investeer dan in SEO. Search Engine Optimization. SEO brengt jouw website naar een hoger niveau in Google. Een hoge plek bemachtigen in de zoekresultaten van Google is zeer waardevol. 

Meer dan 90% van alle Nederlanders begint namelijk zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent in de zoekmachine, kun je potentiële klanten naar jouw website verkrijgen. Dit resulteert in meer conversie, omzet en winst

Domineer de onbetaalde resultaten met het juiste SEO-advies

SEO zijn de onbetaalde, organische zoekresultaten in Google. SEO bestaat uit drie componenten, namelijk:

  • Content: het schrijven van relevante, kwalitatieve teksten. Deze teksten bevatten de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt.
  • Techniek: dit betreft onder andere een snelle laadtijd (maximaal een aantal milliseconden) en een duidelijke websitestructuur. 
  • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Je verkrijgt hiermee online autoriteit en dat is iets wat zeer gewaardeerd wordt door Google.

Door bovenstaande drie componenten steeds te optimaliseren, maak je met jouw website van het MKB-bedrijf kans op een hogere plek in Google. Hier is zeer specifieke kennis voor nodig. Daarvoor kun je SEO-advies voor het MKB inwinnen. Dit gebeurt bij een SEO-bureau. Een SEO-bureau bezit namelijk alle kennis op SEO-gebied en actualiseert ook steeds haar kennis. 

De SEO-specialist doet eerst een SEO-check voor jouw website. Zo komt hij of zij erachter waar jouw website op dit moment staat, wat de verbeterpunten zijn en waar de kansen voor SEO liggen. Hier brengt hij een SEO-advies over uit. Een SEO-bureau kan het advies vervolgens ook uitvoeren: de implementatie.  

SEO-advies om hogerop in Google te komen

Ben jij ondernemer? Dan wil je ongetwijfeld een groot, organisch bereik. Dit bereik je door de inzet van SEO. SEO vereist veel, specifieke kennis van het onderwerp. Het is namelijk een ingewikkeld vakgebied. Wil jij graag investeren in SEO, maar je weet niet precies hoe of je hebt er simpelweg weinig tijd voor? Vraag dan SEO-advies over Google aan een SEO-bureau. 

Een SEO-bureau snapt en kent de algoritmes die Google gebruikt. Dit heeft alles te maken met content, techniek en autoriteit. Door continu te investeren in deze drie pijlers, beland je uiteindelijk hoger in Google. Een hogere plaats in Google resulteert uiteindelijk weer in meer conversie, omzet en winst. 

Start met een grondige SEO-check

Het SEO-advies om hoger in Google te komen, begint allereerst met een analyse van je website: de SEO-check. Er wordt onderzocht of alle SEO-elementen aanwezig zijn en ook worden gebruikt. Er wordt gekeken naar of de boodschap duidelijk is en of de zoekwoorden op een gebalanceerde manier verwerkt worden in de teksten. 

In het tweede deel van de analyse wordt gekeken naar de interne en externe links. Wordt hier gebruik van gemaakt en dragen deze bij aan het verhogen van de page rank? Ook de relevantie en kwaliteit wordt hierin meegenomen. 

Tot slot wordt gekeken naar de technische SEO van jouw website. Hoe zit het met de laadsnelheid van elke, afzonderlijke pagina of met onnodige plug-ins? 

Na deze uitgebreide analyse worden alle bevindingen vastgelegd in een overzichtelijk rapport. Dit rapport bevat een advies om je website beter te optimaliseren voor Google. Je kunt het advies vervolgens zelf implementeren, maar het SEO-bureau kan dit ook voor jou doen. 

Online marketing advies inwinnen

Online marketing is het promoten van je product of dienst via het internet. Je trekt hiermee klanten die uiteindelijk jouw product of dienst afnemen. 

Online marketing omvat verschillende onderdelen: SEO, SEA, contentmarketing, social media, e-mailmarketing, web statistieken, conversie optimalisatie, et cetera. 

Het is belangrijk om van te voren goed na te denken over wie en wat je wil bereiken. Een marketing- of SEO-bureau kan je hierbij helpen. Denk na over de volgende zaken:

  • Doelgroep: Wie wil je bereiken? Waar kan je de doelgroep het beste bereiken?
  • Boodschap: Wat wil je communiceren? 
  • Doel: Wat wil je precies bereiken? Meer bezoekers op je website, langere bezoeken aan je website of meer naamsbekendheid?
  • Budget: Hoeveel geld wil je besteden aan online marketing? Door dit van tevoren te bepalen, kan je meer gericht kijken naar de kanalen en vormen die je wil inzetten voor online marketing.

Trek het breder: online marketing

Bij een online marketing advies wordt allereerst je website en aanwezigheid in Google gecontroleerd. Dit gaat om de belangrijke onderdelen van SEO bijvoorbeeld: content, techniek, autoriteit, snelheid en veiligheid.

Door deze en meer punten te analyseren, komt een marketingbureau of SEO-bureau met bevindingen en verbeterpunten. Deze verbeterpunten worden vervolgens verwerkt in een advies. 

Wil jij iets doen aan de online marketing voor jouw bedrijf of website? Vraag eerst een online marketing advies aan. Vervolgens kun je ervoor kiezen om dit advies zelf uit te voeren, of te laten uitvoeren door een bureau. Het voordeel om dit uit te besteden, is zodat je meer tijd hebt voor andere zaken rondom jouw bedrijf. 

Wat doet een marketing adviesbureau eigenlijk?

Een online marketing advies bureau geeft advies over alles waar online marketing omdraait. Online marketing draait om diverse onderdelen, zoals: SEO, SEA, content, social media, e-mailmarketing, web statistieken, conversie optimalisatie, et cetera. Hieronder volgt een uitleg per onderdeel. 

Advies geven op het gebied van SEO

Search Engine Optimization gaat over de onbetaalde, organische zoekresultaten in zoekmachines zoals Google. Door de drie onderdelen van SEO, content, techniek en linkbuilding, steeds te optimaliseren, bemachtig je een hoge plaats in Google. SEO is gratis en een lange termijnstrategie. Het vergt veel inspanning en geduld. 

SEA-campagnes instellen

Bij Search Engine Advertising maak je betaald reclame voor producten en/of diensten in zoekmachines. Deze advertenties kun je aan een specifieke doelgroep laten zien. Deze strategie kost geld en de resultaten zijn meestal direct zichtbaar, maar wel van korte duur. Op het moment dat je stopt met betalen, verdwijnt jouw advertentie namelijk weer van Google en is jouw hoge plek vergeven. 

Contentmarketing: de strategie én uitvoering

Dit is de vorm van marketing waarbij diverse vormen van content worden aangeboden met als doel om de bezoeker te converteren of aan te zetten tot actie. Vormen van content zijn: tekst, afbeeldingen, video en audio. Je biedt door middel van contentmarketing relevante, waardevolle informatie aan de doelgroep. 

Social media marketing: Linkedin, Facebook en Instagram

Deze vorm van online marketing omvat alle marketingactiviteiten die een persoon of bedrijf op één of meerdere social media platforms uitvoert. Dit varieert van advertenties op Facebook tot berichten op Instagram, video’s op TikTok of berichten op LinkedIn. 

E-mailmarketing

Dit is een vorm van direct marketing waarbij je een e-mail direct naar de ontvanger stuurt. In de e-mail vermeld je bijvoorbeeld de nieuwsbrief, aanbiedingen of een klanttevredenheidsonderzoek. 

Webstatistieken: rapportage en communicatie

Een webanalyse houdt het meten en analyseren van het gebruik van een website of webapplicatie in. De statistieken over het bezoek van een website vertellen veel over de effectiviteit van een website en eventuele verbeterpunten. Er wordt onder meer gekeken naar het bereik en het verkeer van een website. 

Conversie optimalisatie voor een maximaal rendement

Het doel van conversie optimalisatie is om de conversieratio te verbeteren. De bezoeker onderneemt een aantal stappen, voordat hij of zij daadwerkelijk klant wordt. Als bedrijf moet je ervoor zorgen dat dit proces zo optimaal mogelijk verloopt. Door de sales funnel zo effectief mogelijk in te richten, verhoog je de kans op succes.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 12 oktober 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus