SEO-advies anno 2024: wat doe jij aan je zoekmachine optimalisatie?

SEO-advies kan voor een organisatie het verschil maken tussen pagina 1 en pagina 2. In dit artikel zet ik uiteen over welke punten binnen SEO ik adviseer, welke zaken ik zelf toepas in mijn trajecten en hoe ik organisaties ondersteun tijdens SEO-trajecten.

Allereerst: SEO-advies voor het MKB 

Heb je een midden- en kleinbedrijf met een website? Investeer dan in SEO. SEO brengt jouw website naar een hoger niveau in Google. Een hoge plek bemachtigen in de zoekresultaten van Google (met de juiste zoektermen) is zeer waardevol. 

Meer dan 90% van alle Nederlanders begint namelijk zijn of haar zoektocht naar een bedrijf in de zoekmachines. Wanneer je op dit moment aanwezig bent in de zoekmachine, kun je potentiële klanten naar jouw website verkrijgen. Dit resulteert in meer conversie, omzet en winst. 

Domineer de onbetaalde resultaten met het juiste SEO-advies

SEO zijn de onbetaalde, organische zoekresultaten in Google. SEO bestaat uit drie componenten, namelijk:

  • Content: het schrijven van relevante, kwalitatieve teksten. Deze teksten bevatten de zoekwoorden waar jouw doelgroep op zoekt.
  • Techniek: dit betreft onder andere een snelle laadtijd (maximaal een aantal milliseconden) en een duidelijke websitestructuur. 
  • Linkbuilding: dit zijn links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Je verkrijgt hiermee online autoriteit en dat is iets wat zeer gewaardeerd wordt door Google.
SEO pijlers

Door bovenstaande drie componenten steeds te optimaliseren, maak je met jouw website van het MKB-bedrijf kans op een hogere plek in Google. Hier is zeer specifieke kennis voor nodig. Daarvoor kun je SEO-advies voor het MKB inwinnen. Dit gebeurt bij een SEO-bureau. Een SEO-bureau bezit namelijk alle kennis op SEO-gebied en actualiseert ook steeds haar kennis. 

De SEO-specialist doet eerst een SEO-check voor jouw website. Zo komt hij of zij erachter waar jouw website op dit moment staat, wat de verbeterpunten zijn en waar de kansen voor SEO liggen. Hier brengt hij een SEO-advies over uit. Een SEO-bureau kan het advies vervolgens ook uitvoeren: de implementatie.  

SEO-advies om hogerop in Google te komen

Ben jij ondernemer? Dan wil je ongetwijfeld een groot, organisch bereik. Dit bereik je door de inzet van SEO. SEO vereist veel, specifieke kennis van het onderwerp. Het is namelijk een ingewikkeld vakgebied. Wil jij graag investeren in SEO, maar je weet niet precies hoe of je hebt er simpelweg weinig tijd voor? Vraag dan SEO-advies over Google aan een SEO-bureau. 

Een SEO-bureau snapt en kent de algoritmes die Google gebruikt. Dit heeft alles te maken met content, techniek en autoriteit. Door continu te investeren in deze drie pijlers, beland je uiteindelijk hoger in Google. Een hogere plaats in Google resulteert uiteindelijk weer in meer conversie, omzet en winst. 

Start met een grondige SEO-check

Het SEO-advies om hoger in Google te komen, begint allereerst met een analyse van je website: de SEO-check. Er wordt onderzocht of alle SEO-elementen aanwezig zijn en ook worden gebruikt. Er wordt gekeken naar of de boodschap duidelijk is en of de zoekwoorden op een gebalanceerde manier verwerkt worden in de teksten. 

In het tweede deel van de analyse wordt gekeken naar de interne en externe links. Wordt hier gebruik van gemaakt en dragen deze bij aan het verhogen van de page rank? Ook de relevantie en kwaliteit wordt hierin meegenomen. 

Tot slot wordt gekeken naar de technische SEO van jouw website. Hoe zit het met de laadsnelheid van elke, afzonderlijke pagina of met onnodige plug-ins? 

Na deze uitgebreide analyse worden alle bevindingen vastgelegd in een overzichtelijk rapport. Dit rapport bevat een advies om je website beter te optimaliseren voor Google. Je kunt het advies vervolgens zelf implementeren, maar het SEO-bureau kan dit ook voor jou doen. 

Maak gebruik van mijn SEO-advies checklist

1. Trefwoordonderzoek:

  • Identificeer relevante trefwoorden die aansluiten bij de inhoud van je website (1).
  • Kijk naar de zoekvolume en concurrentie van deze trefwoorden.
  • Gebruik long-tail trefwoorden voor betere conversies.

2. On-Page SEO:

  • Zorg ervoor dat je trefwoorden in de titel, meta beschrijving, en headers (H1, H2, etc.) van je pagina’s zijn opgenomen.
  • Maak gebruik van alt-tags voor afbeeldingen met je trefwoorden.
  • Zorg voor een duidelijke URL-structuur die de inhoud van de pagina weerspiegelt (2).

3. Content creatie:

  • Creëer relevante en informatieve content voor je bezoekers (3).
  • Gebruik je trefwoorden op een natuurlijke manier in de content.
  • Update je content regelmatig.

4. Mobiele optimalisatie:

  • Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is (4).
  • Test je website op verschillende apparaten om ervoor te zorgen dat hij goed werkt.

5. Site snelheid:

  • Optimaliseer de laadsnelheid van je website. Lange laadtijden kunnen bezoekers wegjagen.
  • Gebruik tools zoals Google PageSpeed Insights om te zien hoe je presteert en waar verbeteringen nodig zijn.
Site snelheid

6. Linkbuilding:

  • Probeer backlinks te verkrijgen van hoge kwaliteit en relevante websites (5).
  • Maak gebruik van interne links om bezoekers te helpen navigeren op je site.

7. Structured data:

  • Maak gebruik van structured data (Schema markup) om zoekmachines te helpen beter te begrijpen wat de inhoud van je site is (6).

8. Social Media:

  • Gebruik social media om je content te delen en de zichtbaarheid te vergroten.

9. SEO in Analytics:

  • Monitor je SEO-inspanningen met tools zoals Google Analytics en Google Search Console.
  • Pas je strategie aan op basis van de verkregen inzichten.

10. Lokale SEO:

  • Als je een lokaal bedrijf hebt, zorg er dan voor dat je gegevens correct zijn op Google Mijn Bedrijf en andere relevante directories (7).

Deze checklist is een goed startpunt, maar SEO is een complex en voortdurend veranderend veld. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en best practices.

SEO-advies voor verschillende organisaties

Voor iedere samenwerking stel ik graag een op maat gemaakte strategie op. Een gedegen SEO-advies uitdoen is afhankelijk van veel variabelen, waardoor geen stuk advies hetzelfde kan zijn. Onderstaand vind je de (algemene) wijze waarop ik landelijke organisaties en multinationals adviseer. Het grootste verschil zit hierbij in de regio waar een website moet worden gevonden.

SEO-advies voor een landelijke organisatie

Een greep van de (generieke) SEO-adviezen die ik zou uitdoen aan organisaties actief in Nederland.

  1. Taal: het spreekt voor zich dat de content van de website in het Nederlands moet zijn, maar het is ook belangrijk dat de taal correct en professioneel is. Fouten in spelling, grammatica en stijl kunnen een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en dus op SEO.
  2. Zoekwoorden: doe onderzoek naar de zoekwoorden die jouw doelgroep in Nederland gebruikt. De terminologie kan variëren tussen verschillende regio’s en culturen, dus zorg ervoor dat je de specifieke zoektermen en zinnen die in Nederland worden gebruikt, identificeert.
  3. Google.nl: richt je op Google.nl, omdat dit de meest gebruikte zoekmachine is in Nederland. Zorg ervoor dat de website is geoptimaliseerd voor deze zoekmachine.
  4. Lokale SEO: als de organisatie lokaal actief is, besteed dan bijzondere aandacht aan lokale SEO. Dit omvat zaken als het hebben van een Google Mijn Bedrijf-pagina, het optimaliseren voor lokale zoekwoorden en het vragen om lokale reviews.
  5. Mobiele optimalisatie: met de opkomst van mobiel internetgebruik, is het essentieel om ervoor te zorgen dat de website mobielvriendelijk is. Google heeft een mobiele-eerste index, wat betekent dat de mobiele versie van je website nu belangrijker is voor Google’s indexering en ranking.
  6. Technische SEO: dit omvat zaken als snelle laadtijden, het correct gebruik van meta-tags, het optimaliseren van afbeeldingen, en het hebben van een goede sitemap. Technische problemen kunnen een negatieve invloed hebben op de ranking van een website, dus het is belangrijk om deze aspecten te controleren.
  7. Linkbuilding: het verkrijgen van backlinks van andere betrouwbare websites in Nederland kan helpen om de autoriteit van de website te verhogen. Focus op het verkrijgen van kwalitatieve links in plaats van simpelweg het aantal links te verhogen.
  8. Contentstrategie: het is belangrijk om waardevolle, relevante en boeiende content te creëren voor de beoogde doelgroep. Dit helpt niet alleen om verkeer aan te trekken en te behouden, maar het kan ook helpen om de website hoger in de zoekresultaten te laten verschijnen.
  9. Wetgeving: houd rekening met lokale en Europese wetgeving rond digitale privacy (zoals de AVG), en zorg ervoor dat de website in overeenstemming is met deze regels.
  10. Concurrentieanalyse: analyseer de SEO-strategieën van de belangrijkste concurrenten. Dit kan je helpen te begrijpen welke strategieën werken in jouw markt, en waar er kansen liggen voor verbetering.

Elke organisatie is uniek, dus het is belangrijk om een op maat gemaakte SEO-strategie te ontwikkelen die rekening houdt met de specifieke behoeften en doelen van de organisatie.

SEO-advies voor een multinational

Ook multinationals doen aan SEO. Zie hiervoor mijn onderstaande aanwijzingen. In de praktijk zijn dit relatief complexe trajecten, houd hier rekening mee bij de optimalisatie.

1. Internationale SEO:

  • Maak gebruik van hreflang-tags om Google te helpen begrijpen welke taal je gebruikt op een specifieke pagina. Dit helpt Google om de juiste inhoud aan de juiste gebruikers te tonen.
  • Overweeg het gebruik van een URL-structuur die het voor Google gemakkelijk maakt om verschillende landen- en taalversies van je site te identificeren. Dit kan op basis van subdomeinen (bijv. nl.website.com voor Nederland), submappen (bijv. website.com/nl/ voor Nederland), of ccTLD’s (bijv. website.nl voor Nederland).
Internationale SEO

2. Lokale trefwoordonderzoek:

  • Doe trefwoordonderzoek voor elk land waarin je actief bent. De populariteit en relevantie van trefwoorden kunnen per regio verschillen.

3. Lokale linkbuilding:

  • Bouw links op van lokale, relevante websites. Dit kan Google helpen om de relevantie van je website voor een specifieke geografische locatie te begrijpen.

4. Lokale inhoud:

  • Creëer inhoud die specifiek is voor elk land waarin je actief bent. Dit kan betrekking hebben op lokale evenementen, trends of culturele referenties.

5. Lokale optimalisatie:

  • Maak gebruik van Google Mijn Bedrijf en andere lokale bedrijvengidsen om je bedrijf te registeren in elk land waarin je actief bent.

6. Technische SEO:

  • Zorg ervoor dat elke versie van je website snel laadt, mobielvriendelijk is, en geen technische fouten bevat.

7. Gebruik van een Content Delivery Network (CDN):

  • Een CDN kan helpen om de laadtijd van je website te verbeteren voor gebruikers in verschillende geografische locaties.

8. Compliance met lokale wetten en regelgeving:

  • Zorg ervoor dat je voldoet aan lokale privacywetten, zoals de GDPR in de Europese Unie.

9. Monitoring en rapportage:

  • Monitor je SEO-prestaties in elk land afzonderlijk en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Het beheren van een SEO-traject voor een multinational kan complex zijn, dus het kan zinvol zijn om te overwegen samen te werken met een gespecialiseerd bureau of een intern team te hebben dat zich op dit gebied richt.

Wat is belangrijk bij een samenwerking met een SEO-adviseur?

Een samenwerking opstarten en in stand houden met een SEO-adviseur is altijd voor de lange termijn. Consistent met SEO aan de slag gaan is de enige manier om het van de concurrentie te winnen. Onderstaand vind je een aantal zaken waar ik waarde aan hecht binnen zo een samenwerking.

PrioriteitPuntUitleg
1Open CommunicatieOpen communicatie is cruciaal in elke samenwerking. De SEO-adviseur moet duidelijk en transparant zijn over de strategieën en technieken die ze gebruiken, en ze moeten ook bereid zijn om naar de inbreng en feedback van de organisatie te luisteren.
2Realistische VerwachtingenSEO is een proces dat tijd kost en het kan enkele maanden duren voordat de resultaten zichtbaar zijn. De adviseur moet realistische verwachtingen scheppen over wat SEO kan bereiken en hoe lang het kan duren om resultaten te zien.
3Kennis en ErvaringDe SEO-adviseur moet aantoonbare kennis en ervaring hebben in SEO. Dit kan blijken uit eerdere succesverhalen, certificeringen, en de kwaliteit van hun analyse en strategie.
4Begrip van de BusinessDe adviseur moet een grondig begrip hebben van de business van de organisatie, inclusief de doelgroep, de producten of diensten die het aanbiedt, en de algemene bedrijfsdoelstellingen. Dit begrip is essentieel om een effectieve SEO-strategie te ontwikkelen.
5Ethiek en IntegriteitDe adviseur moet ethische SEO-praktijken volgen en niet proberen om zoekmachines te manipuleren met black-hat technieken. Dit is niet alleen belangrijk voor de reputatie van de organisatie, maar ook om sancties van zoekmachines te vermijden.
6Meetbare ResultatenDe adviseur moet in staat zijn om de resultaten van hun SEO-inspanningen te meten en te rapporteren. Dit omvat zaken als het bijhouden van rankings, het analyseren van websiteverkeer, en het meten van conversieratio’s.
7FlexibiliteitSEO is een snel veranderend veld en de adviseur moet flexibel zijn en in staat om hun strategie aan te passen op basis van veranderingen in algoritmes van zoekmachines, trends in de industrie, en de behoeften van de organisatie.
8Prijs-kwaliteitverhoudingSEO-advies kan variëren in prijs, en de duurste optie is niet altijd de beste. Het is belangrijk om de kosten te overwegen in relatie tot de kwaliteit van de dienst en de potentiële ROI.
Samenwerking met een SEO-adviseur.

Conclusie

SEO-advies inwinnen is van belang om zo efficiënt mogelijk (met zo min mogelijk kosten) te stijgen in Google. Belangrijk om te onthouden hierbij is dat dit niet hetzelfde resultaat zal opleveren als een volledige samenwerking met een specialist of het uitbesteden van de SEO.

Daarbij is het van belang om bovenstaande zaken in acht te nemen bij het aangaan van een samenwerking met een SEO-adviseur. Succes!

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.