Een SEO website migratie uitvoeren: de gids van 2024

Een SEO website migratie is een ingrijpende verandering met grote gevolgen voor de zoekmachine-optimalisatie (SEO) en de prestaties van je website. Het is daarom van cruciaal belang om de juiste voorbereidingen te treffen en de benodigde stappen te nemen om migratie soepel te laten verlopen. Zo houd je de impact op SEO minimaal.

In deze gids behandel ik verschillende aspecten van een website migratie, waaronder verschillende soorten migraties, risico’s en valkuilen. Ook heb ik een checklist voor succesvolle migratie opgesteld. Daarnaast vertel ik je wat er moet gebeuren voor, tijdens en na de migratie om ervoor te zorgen dat de website optimaal blijft presteren en zijn SEO-waarde behoudt.

Een website migratie is complex en daarom kan het raadplegen van een ervaren SEO-specialist raadzaam zijn. Op die manier ben je er zeker van dat de migratie succesvol wordt uitgevoerd. Met de juiste planning, voorbereiding en monitoring kan een website migratie een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van een succesvolle en effectieve website.

Welke vormen van een SEO website migratie zijn er?

Er zijn verschillende soorten website migraties. Stuk voor stuk zijn ze gericht op het verbeteren van de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van een website. Hier zijn enkele van de meest voorkomende typen:

Domeinmigratie: bij domeinmigratie wijzig je de URL-structuur van een website volledig. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer je bedrijf van naam verandert en daarom een nieuwe domeinnaam nodig heeft. Een domeinmigratie kan invloed hebben op de SEO van een website, omdat zoekmachines de nieuwe URL’s moeten indexeren, terwijl de links en backlinks op de oude website niet langer relevant zijn.

Platformmigratie: een platformmigratie is de verandering van het Content Management Systeem (CMS) waarop een website wordt gehost. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een bedrijf van WordPress naar Shopify overschakelt. Een platformmigratie kan invloed hebben op de SEO van een website, omdat de structuur en codering van de website veranderen.

URL-wijziging: bij een URL-wijziging worden de URL’s van de pagina’s op een website gewijzigd. Bijvoorbeeld wanneer je de titels of inhoud van je pagina’s wijzigt. Een URL-wijziging kan invloed hebben op de SEO van een website. Zoekmachines moeten de nieuwe URL’s namelijk leren indexeren. Ook werken oude links mogelijk niet meer (1).

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO website

migratie uitvoeren?

Ik help je graag!

Een SEO website migratie uitvoeren kan complex zijn. Ik help organisaties bij deze transitie door advies en analyses.

Ontwerp- en structuurwijziging: bij een ontwerp- en structuurwijziging verander je de look en feel van je website. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer jouw bedrijf een nieuw logo introduceert of de website herstructureert. Ook een ontwerp- en structuurwijziging is van invloed op de SEO van een website, omdat zoekmachines de nieuwe inhoud moeten leren kennen en de websitestructuur verandert.

HTTPS-migratie: bij een HTTPS-migratie wordt de website overgezet van HTTP naar HTTPS. HTTPS is een beveiligde versie van HTTP en biedt de gebruiker meer veiligheid en privacy. Dit is van positieve invloed op de SEO van een website, omdat zoekmachines veilige websites hoger ranken dan onveilige.

http-https

Elke website migratie kan invloed hebben op de SEO van een website. Daarom is het belangrijk om zorgvuldig te plannen en te implementeren om de impact op de rankings van de website te minimaliseren. Het is raadzaam om advies in te winnen van een SEO-professional voordat je een website migratie uitvoert.

Een SEO website migratie in vogelvlucht

Geen tijd voor een lang artikel? Geen probleem. Bekijk onderstaande vogelvlucht voor een samenvatting van dit artikel.

Wat is een domeinmigratie?

Een domeinmigratie voor SEO betekent dat je de domeinnaam van een website wijzigt. Hierbij verplaats je de inhoud en structuur van die website naar een nieuw domein. Omdat dit de manier waarop zoekmachines de website indexeren en rangschikken verandert, is dit van invloed op de SEO van een website.

Wanneer een website van domein verandert, moeten alle URL’s van de oude domeinnaam naar de nieuwe domeinnaam worden omgeleid. Dit is noodzakelijk om de oude zoekmachine rankings en links te behouden en om te voorkomen dat er zogeheten ‘404-fouten’ optreden. De nieuwe website dient dezelfde of vergelijkbare inhoud, structuur, metadata en zoekwoorden te bevatten als de oude website. Hierdoor kunnen zoekmachines de nieuwe website namelijk correct indexeren en rangschikken.

Een goed geplande en geïmplementeerde domeinmigratie kan leiden tot een verbeterde SEO. Bijvoorbeeld omdat het technische problemen vermindert, de gebruikservaring verbetert en zoekwoorden optimaliseert. Echter kan een niet correct uitgevoerde domeinmigratie leiden tot een tijdelijke daling in de zoekmachine rankings. Dit heeft verlies van organisch verkeer tot gevolg. Het is daarom belangrijk om een ervaren SEO-professional te raadplegen. Deze weet welke stappen er nodig zijn om een succesvolle domeinmigratie uit te voeren.

Wat is platformmigratie voor SEO?

Platformmigratie voor SEO verwijst naar het proces van het veranderen van het Content Management Systeem (CMS) of het platform waarop een website wordt gehost. Je verplaatst daarbij de inhoud en structuur van de website naar een nieuw platform. Een platformmigratie kan invloed hebben op de SEO van een website, omdat zoekmachines de website op een andere manier gaan indexeren en rangschikken.

Wanneer een website van platform verandert, zijn verschillende stappen nodig om ervoor te zorgen dat zoekmachines de inhoud van de website correct blijven indexeren. Een van die stappen is het 301 omleiden van oude URL’s naar nieuwe URL’s. Ook het waarborgen van de juiste metadata, het controleren van de paginasnelheid en het controleren van eventuele 404-fouten zijn daarvan voorbeelden. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe website dezelfde of vergelijkbare inhoud, structuur en zoekwoorden bevat als de oude website. Op deze manier kan een zoekmachine de nieuwe website correct indexeren en rangschikken.

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO website

migratie uitvoeren?

Ik help je graag!

Een SEO website migratie uitvoeren kan complex zijn. Ik help organisaties bij deze transitie door advies en analyses.

Een goed geplande en uitgevoerde platformmigratie kan de SEO van je website verbeteren. Dit doet het bijvoorbeeld door betere technische prestaties van de website, een verbeterde gebruikerservaring en optimalisatie van trefwoorden. Als de platformmigratie echter niet goed wordt uitgevoerd, kunnen de rankings van zoekmachines tijdelijk dalen. Op die manier gaat organisch verkeer verloren. Het is daarom belangrijk om een ervaren SEO-expert te raadplegen die de juiste stappen voor een succesvolle platformmigratie weet te zetten.

Wat voor soorten redesigns zijn er (migratie voor SEO)?

Er bestaan verschillende soorten redesigns of ontwerp- en structuurwijzigingen die gericht zijn op het verbeteren van de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van een website. Hieronder heb ik enkele van de meest voorkomende typen op een rijtje gezet:

  • Cosmetische redesigns: met deze redesigns verbeter je het uiterlijk van de website, zonder dat je significante veranderingen in de structuur of inhoud daarvan aanbrengt. Je kunt hierbij denken aan het veranderen van de kleuren, lettertypen of het toevoegen van nieuwe afbeeldingen. De impact van dit soort redesigns op de SEO van je website is meestal beperkt.
  • Functionele redesigns: bij een functioneel redesign wijzig je de structuur en functionaliteit van de website. Het doel hiervan is het verbeteren van de gebruikservaring. Voorbeelden zijn het toevoegen van een zoekbalk, het wijzigen van de navigatie of het verbeteren van de mobiele responsiviteit van de website. Een functioneel redesign is van invloed op de SEO van een website, omdat zoekmachines de website anders gaan crawlen en indexeren.
  • Inhoudelijke redesigns: bij een inhoudelijk redesign wijzig je de inhoud van de website om de gebruikerservaring te verbeteren. Dit doe je onder andere middels het herschrijven van de pagina’s, het toevoegen van nieuwe pagina’s of het verwijderen van verouderde inhoud. Een inhoudelijk redesign verandert mogelijk de zoekwoorden, metadata en interne links. Daardoor heeft dit impact op de SEO van je website.
  • Structurele redesigns: bij een structureel redesign wijzig je de structuur van de website gewijzigd met als doel de gebruikservaring te verbeteren. Acties die je hierbij uitvoert, kunnen het herschikken van de pagina’s, het toevoegen van nieuwe categorieën of het veranderen van de hiërarchie van de website zijn. Een structureel redesign heeft tot gevolg dat zoekmachines je website op een andere manier crawlen. Dit kan van invloed zijn op de SEO van je website.

Om de impact op de SEO van je website zo beperkt mogelijk te houden, moet je een redesign zorgvuldig plannen en uitvoeren. Een SEO-professional kan helpen bij het in kaart brengen van de mogelijke valkuilen. Ook kan hij of zij een plan opstellen om de SEO tijdens en na het redesign-proces te verbeteren.

De grootste valkuilen van een SEO website migratie

Er zijn veel valkuilen bij een SEO website migratie die kunnen worden voorkomen door alleen al bewust te zijn van het feit dat dit bestaat. De bewustzijn is met name relevant onder de developers en marketeers van de organisatie.

ValkuilUitlegPotentiële schade (1-100)
Vergeten te testenNiet testen van de nieuwe website voor livegang kan leiden tot onverwachte fouten en problemen die de SEO-prestaties negatief kunnen beïnvloeden.85
Verlies van backlinksAls andere sites naar pagina’s op je oude website linken die niet correct zijn doorgestuurd, kun je waardevolle backlinks verliezen.90
Het niet updaten van XML sitemapsHet niet updaten van XML sitemaps kan ervoor zorgen dat zoekmachines moeite hebben om je nieuwe website te crawlen en te indexeren.75
Te snelle migratieEen te snelle migratie zonder voldoende voorbereiding en overweging kan leiden tot tal van problemen, waaronder veel van de hierboven genoemde valkuilen.80
Slechte communicatie met stakeholdersSlechte communicatie kan leiden tot verwarring en fouten. Bijvoorbeeld, als de marketingafdeling niet op de hoogte is van de migratie, kunnen ze mogelijk verouderde URL’s blijven promoten.70
Het niet bijhouden van prestaties voor en na de migratieZonder deze gegevens zal het moeilijk zijn om te bepalen of de migratie succesvol was en waar eventuele problemen zich voordoen.80
Website migratie valkuilen, uitleg en potentiële schade.

Zoals te zien is gaat een groot deel van deze zaken over techniek en projectmanagement binnen de website migratie. Let hier goed op tijdens de migratie fase.

Iedere migratie heeft eigen uitdagingen

Iedere SEO website migratie heeft eigen uitdagingen, onderstaand vind je per soort migratie de mogelijke uitdagingen die hierbij hoort. Dit is een algemeen beeld, iedere migratie is uniek en dient (idealiter) te worden begeleid door een SEO-specialist.

Soort migratieUitdagingen
DomeinwijzigingHet veranderen van het domein van je website kan leiden tot een tijdelijke daling van het verkeer en ranking, omdat zoekmachines tijd nodig hebben om de wijziging te verwerken. Het is cruciaal om 301-omleidingen op te zetten van de oude naar de nieuwe URL’s om link equity te behouden.
CMS wijzigingEen verandering van Content Management System (CMS) kan leiden tot veranderingen in de URL-structuur, content en andere SEO-elementen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle SEO-elementen correct worden overgedragen naar het nieuwe CMS.
HTTPS migratieHet overschakelen van HTTP naar HTTPS kan technische uitdagingen met zich meebrengen, zoals het correct installeren van SSL-certificaten en het omleiden van alle HTTP-pagina’s naar HTTPS.
Site herstructureringDit kan veranderingen omvatten in de URL-structuur, site-architectuur of navigatie. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle pagina’s correct worden omgeleid en dat zoekmachines de nieuwe site-structuur kunnen begrijpen.
Platform wijzigingHet veranderen van e-commerce platform of andere soorten platformen kan leiden tot veranderingen in de URL-structuur, functionaliteit en andere SEO-elementen. Het is cruciaal om alle URL’s correct om te leiden en om ervoor te zorgen dat alle functionaliteiten correct werken op het nieuwe platform.
Mobiele website migratieDit omvat het migreren van een aparte mobiele site naar responsive design of dynamic serving. Dit vereist zorgvuldige planning en uitvoering om ervoor te zorgen dat de mobiele ervaring niet wordt aangetast en dat Google de verandering correct begrijpt.
Soort website migratie + uitdaging.

Wat zijn de valkuilen van een HTTPS-migratie voor SEO?

Een HTTPS-migratie heeft in de meeste gevallen een verbeterde SEO tot gevolg. Zoekmachines waarderen websites met een HTTPS-beveiliging namelijk hoger dan websites die deze beveiliging niet hebben. Echter bestaan er enkele valkuilen van een HTTPS-migratie voor SEO die je in je achterhoofd moet houden, zoals:

  1. Ongeldige SSL-certificaten: beschikt een website niet over een geldig SSL-certificaat? Dan kan dit een tijdelijke daling van je positie in de organische zoekresultaten betekenen. Zorg er dan ook altijd voor dat het SSL-certificaat correct is toegepast en dat het geldig is.
SSL-certificaten
  1. Verandering van URL’s: bij een HTTPS-migratie veranderen de URL’s van de website mogelijk van HTTP naar HTTPS. Het is essentieel dat alle HTTP-URL’s correct worden omgeleid naar de nieuwe HTTPS-URL’s. Zo voorkom je het ontstaan van “404-fouten” en kun je de oude zoekmachine rankings en links behouden.
  1. Content-problemen: het kan gebeuren dat bepaalde website-inhoud niet correct wordt geladen op HTTPS. Dit kan je problemen opleveren met de zoekmachine-indexering. Zorg er dan ook voor dat alle inhoud op de website correct op HTTPS wordt geladen en dat er geen gemengde inhoud wordt weergegeven.
  1. Pagina laadtijd: een HTTPS-migratie kan een vertraging in de laadtijd van de pagina’s van de website tot gevolg hebben. Dit kan een negatief effect hebben op de SEO en de gebruikerservaring. Optimaliseer de laadtijd van de pagina’s dus altijd, om dit effect zo beperkt mogelijk te houden.

Het is belangrijk om een HTTPS-migratie zorgvuldig te plannen en uit te voeren. Op die manier blijft de impact op de SEO van je website zo klein mogelijk. Een ervaren SEO-expert identificeert mogelijke problemen in dit proces en kan een verbeterplan voor je SEO opstellen voor tijdens en na het migratieproces.

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO website

migratie uitvoeren?

Ik help je graag!

Een SEO website migratie uitvoeren kan complex zijn. Ik help organisaties bij deze transitie door advies en analyses.

Bij een SEO website migratie zijn er verschillende aspecten om op te letten om ervoor te zorgen dat de impact op de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van de website wordt geminimaliseerd. Hier zijn enkele belangrijke punten om op te letten:

Waar moet ik op letten tijdens een SEO website migratie?

  1. Maak een gedetailleerd migratieplan: maak een plan waarin je alle aspecten van de migratie opneemt. Hiermee bedoel ik ook de technische aspecten, zoals URL-omleidingen, metadata en 301-redirects. Het plan moet duidelijk de volgorde van de stappen beschrijven, net als de onderdelen die bij de migratie betrokken zijn (2).
  1. Bewaar de structuur van de website: houd de structuur van de website, inclusief de URL’s, categorieën en subdomeinen intact. Dit maakt het voor zoekmachines makkelijker om de inhoud van de website correct te indexeren. Ook kun je oude zoekmachine rankings en links zo beter behouden.
  1. Voorkom dubbele inhoud: migratie kan ertoe leiden dat je dubbele inhoud op je website plaatst. Voor dezelfde pagina’s kunnen namelijk oude en nieuwe URL’s ontstaan. Probeer dit zo veel mogelijk te vermijden en gebruik een 301-redirect om te voorkomen dat zoekmachines de pagina’s als duplicaat indexeren.
  1. Monitor de migratie: monitor de website en de zoekmachine rankings nauwlettend om eventuele problemen te ontdekken en op te lossen.
  1. Update de sitemap en robots.txt: zorg ervoor dat je de sitemap en robots.txt van de website bijwerkt Hiermee helpt je zoekmachines de nieuwe pagina’s correct te indexeren en de oude pagina’s te verwijderen (3).
Update-de-sitemap-en-robots.txt
  1. Test de website: test de website grondig om ervoor te zorgen dat alles correct werkt. Daartoe behoren ook de links, formulieren en laadtijd van de pagina’s (4).
  1. Laat zoekmachines weten dat de website is verhuisd: je informeert zoekmachines hierover door het indienen van een bijgewerkte sitemap. Ook meld je de nieuwe website aan in Google Search Console.

Wil jij de impact van migratie op de SEO van je website zo klein mogelijk houden? Neem dan een ervaren SEO-expert in de arm om je bij de planning en uitvoering van de migratie te helpen.

Wat zijn de risico’s van een SEO website migratie?

Aan een website migratie kleven verschillende risico’s. Deze kunnen de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van je website beïnvloeden. Hieronder heb ik enkele van de belangrijkste risico’s op een rijtje gezet:

  1. Verlies van zoekmachine rankings: tijdens een migratie verdwijnt je website mogelijk tijdelijk uit de zoekresultaten. Dit betekent dat je organisch verkeer verliest en je zoekmachine rankings dalen.
  1. Verlies van interne links: tijdens een migratie kunnen interne links verloren gaan. Ook dit heeft een daling van de SEO-waarde van je website tot gevolg. Het verlies van interne links zorgt ook voor een minder goede gebruikservaring.
  1. Verbroken externe links: wanneer de URL’s van de website veranderen, kunnen de externe links naar de website verbroken worden. Net als het verlies van interne links kan ook dit de SEO-waarde van de website verminderen. Als gevolg hiervan raakt je positie in de zoekmachineresultaten negatief beïnvloed.
  1. Dubbele inhoud: als de inhoud van de website niet correct wordt gemigreerd, kan dit dubbele inhoud tot gevolg hebben. Dit leidt tot een lagere SEO-waarde en een verslechtering van de gebruikerservaring.
  1. Technische fouten: tijdens een migratie kunnen technische fouten optreden. Voorbeelden daarvan zijn 404-fouten, onjuiste URL-omleidingen en problemen met de metadata. Ook dit kan op zijn beurt afbreuk doen aan de SEO-waarde van je website.
Technische-fouten

Om bovenstaande risico’s zo klein mogelijk te houden, is het belangrijk om een gedetailleerd migratieplan te hebben en de migratie zorgvuldig te plannen en uit te voeren. Een ervaren SEO-expert kan in kaart brengen welke problemen er mogelijk optreden. Aan de hand daarvan stelt hij of zij een plan van aanpak op om de SEO-waarde van de website te behouden of te verbeteren. Dit plan wordt zowel tijdens als na het migratieproces uitgevoerd. Het monitoren van de website en de zoekmachine rankings is ook na het migratieproces van belang om eventuele problemen te ontdekken en te verhelpen.

Hoelang duurt het verlies van organische posities?

Hoe lang het verlies van organische posities bij een website migratie duurt, kan variëren. Verschillende factoren, zoals de omvang van de website, de complexiteit van de migratie en de hoeveelheid concurrentie in de zoekresultaten spelen daarin een rol. Doorgaans duurt het verlies van organische posities enkele dagen tot weken.

Tijdens de migratie verdwijnt je website mogelijk tijdelijk uit de zoekresultaten. Dit komt doordat zoekmachines de oude URL’s nog in hun index hebben staan en de nieuwe URL’s nog moeten indexeren. Dit kan leiden tot een tijdelijk verlies van organische posities en minder verkeer naar je website.

De snelheid waarmee zoekmachines de nieuwe URL’s indexeren, is afhankelijk van de grootte van de website en de hoeveelheid verkeer die deze ontvangt. Het is daarom belangrijk om zoekmachines op de hoogte te stellen van de migratie en de nieuwe URL’s te verifiëren in de Google Search Console. Dit versnelt de indexering.

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO website

migratie uitvoeren?

Ik help je graag!

Een SEO website migratie uitvoeren kan complex zijn. Ik help organisaties bij deze transitie door advies en analyses.

Om het verlies van organische posities en verkeer te minimaliseren, is het zaak om de migratie zorgvuldig te plannen en uit te voeren. Vergeet ook zeker niet om je website grondig te testen voordat deze live gaat. Zo kunnen eventuele problemen, die je tot dan toe over het hoofd had gezien, nog aan het licht komen. Eveneens is het belangrijk om de zoekmachinerankings en het organische verkeer tijdens en na de migratie te monitoren. Zo zie je snel of er sprake is van problemen en kun je adequaat ingrijpen. Het kan enige tijd duren voordat de website de oude positie terug krijgt, maar met een goede planning en uitvoering kun je dit verlies tot een minimum beperken.

Mijn website migratie checklist

Bij een website migratie dien je met tal van punten rekening te houden. Zie je door de bomen het bos niet meer? Hieronder vind je een door mij opgestelde checklist met 20 punten voor een website migratie:

  1. Maak een gedetailleerd migratieplan en stel een tijdschema voor de migratie op.
  2. Maak voordat je begint met de migratie een back-up van je huidige website.
  3. Kies een geschikte tijd voor de migratie. Bij voorkeur kies je voor een periode waarin er weinig activiteit op je website plaatsvindt.
Mijn-website-migratie-checklist
  1. Maak een lijst van alle pagina’s op de huidige website en zorg ervoor dat de inhoud daarvan op de nieuwe website overeenkomt.
  2. Gebruik een 301-omleiding waarmee je alle oude URL’s naar de nieuwe URL’s leidt.
  3. Verifieer de nieuwe website in Google Search Console en dien tevens een nieuwe XML-sitemap in.
  4. Test de nieuwe website zorgvuldig voordat deze live gaat. Zo verzeker je jezelf ervan dat alle functies correct werken.
  5. Zorg ervoor dat je alle oude interne en externe links correct bijwerkt.
  6. Update de metadata op de nieuwe website. Hiertoe behoren ook titels en beschrijvingen.
  7. Voeg canonical tags toe aan alle pagina’s om dubbele inhoud te voorkomen. Deze tags vertellen een zoekmachine wat de originele URL van een pagina is.
  8. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen en andere media correct geüpload en zichtbaar zijn.
  9. Ga na of alle formulieren en andere interactieve functies correct werken.
  10. Controleer of alle pagina’s correct op verschillende apparaten en schermformaten worden weergegeven.
  11. Zorg ervoor dat de website snel laadt. Inzien nodig optimaliseer je de laadtijd.
  12. Controleer of de website is beveiligd met een geldig SSL-certificaat. Ook zorg je ervoor dat je alle oude HTTP-pagina’s correct omleidt naar HTTPS.
  13. Maak een 404-pagina met een bericht dat de bezoekers informeert over de fout en een link bevat naar de startpagina.
404-pagina
  1. Controleer of zoekmachines de website correct indexeren. Constateer je problemen? Los deze dan direct op.
  2. Controleer of de website correct wordt weergegeven in de zoekmachine resultaten en verhelp eventuele problemen.
  3. Verwijder oude pagina’s en inhoud die geen relevantie meer hebben.
  4. Monitor de website en de zoekmachine rankings na de migratie om eventuele problemen snel aan te pakken.

Een website migratie is een complex proces. Deze checklist kan je van dienst zijn als leidraad, zodat je niet voorbijgaat aan de belangrijkste aspecten van een succesvolle migratie. Ondanks de volledigheid van deze lijst blijft het raadzaam om een ervaren SEO-expert te raadplegen. Deze draagt zorg voor een correcte planning en uitvoer van de migratie, zodat de impact op de SEO van je website minimaal is.

De werkzaamheden vóór de (SEO) website migratie

Een optimale uitvoering van website migratie begint al voorafgaand aan de daadwerkelijke migratie. Hieronder geef ik je enkele tips waarmee je in deze fase de impact op zoekmachineoptimalisatie (SEO) beperkt houdt:

  1. Stel een gedetailleerd migratieplan op en zorg voor een haalbaar tijdschema. Tevens creëer je een lijst van alle pagina’s op de huidige website en zorg je ervoor dat de inhoud op de nieuwe website hetzelfde is.
  1. Maak een back-up van de huidige website voordat je begint met de migratie. Mocht er tijdens het migratieproces onverhoopt iets misgaan, dan kun je dit snel oplossen.
back-up
  1. Zorg ervoor dat je de nieuwe website test en dat alle functies correct werken. Pas daarna laat je deze live gaan. Wanneer je website live is, wil je immers niet meer tegen problemen aanlopen.
  1. Verifieer de nieuwe website in Google Search Console en dien een nieuwe XML-sitemap in. Dit helpt zoekmachines met het correct indexeren van de nieuwe website.
  1. Zorg ervoor dat je alle oude interne en externe links correct bijwerkt. Dit voorkomt verbroken links en helpt je met het behouden van de SEO-waarde van de website.
  1. Update de metadata op de nieuwe website, inclusief titels en beschrijvingen. Zoekmachines kunnen je nieuwe website zo gemakkelijker indexeren.
  1. Voeg canonical tags toe aan alle pagina’s om dubbele inhoud te voorkomen. Dit voorkomt dat zoekmachines dezelfde inhoud vaker dan één keer indexeren.
  1. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen en andere media correct worden geüpload en getoond. Zo verbeter je behalve de SEO van je website ook de gebruikerservaring.
  1. Controleer of alle formulieren en andere interactieve functies correct werken. Dit verkleint het risico dat gebruikers problemen zullen ondervinden tijdens hun bezoek aan je website.
  1. Controleer of alle pagina’s correct worden weergegeven op verschillende apparaten en schermformaten. Als website-eigenaar streef je immers naar een ultieme gebruikerservaring op alle apparaten.
verschillende-apparaten
  1. Optimaliseer de laadtijd van de pagina’s om de gebruikerservaring en de SEO te verbeteren. Je doet dit door het gebruik van caching, afbeeldingsoptimalisatie en compressie.
  1. Zorg ervoor dat de website beveiligd is met een geldig SSL-certificaat en dat alle oude HTTP-pagina’s correct worden omgeleid naar HTTPS. Zo verhoog je de veiligheid van je website, waardoor je de SEO-waarde ervan nog beter weet te behouden.
Ralfvanveen SEO-specialist

SEO website

migratie uitvoeren?

Ik help je graag!

Een SEO website migratie uitvoeren kan complex zijn. Ik help organisaties bij deze transitie door advies en analyses.

Wil je de impact op de SEO van je website zo klein mogelijk houden? Dan is het belangrijk om een ervaren SEO-professional te raadplegen die je kan helpen bij het plannen en uitvoeren van de migratie. Het monitoren van de website en de zoekmachine rankings na de migratie is ook essentieel om eventuele problemen snel op te kunnen lossen.

De dag van de SEO website migratie

Op de dag van de website migratie zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om een soepel verloop te waarborgen en eventuele problemen snel te verhelpen. Hieronder lees je enkele tips:

  1. Verplaats de website naar de nieuwe server of host. Zorg ervoor dat alles correct wordt overgezet en geconfigureerd (5).
  1. Test de nieuwe website en alle functies zorgvuldig voordat je de website live laat gaan.
  1. Voer een laatste controle uit om na te gaan dat alle URL-omleidingen correct zijn ingesteld en dat alle oude links naar de nieuwe website worden geleid.
  1. Verifieer de nieuwe website in Google Search Console en dien ook een nieuwe XML-sitemap in.
  1. Maak een back-up van de nieuwe website alvorens je de website live laat gaan.
  1. Schakel de oude website uit voordat de nieuwe website live gaat.
  1. Controleer de website grondig om te zien of alles correct werkt. Vergeet daarbij ook de links, formulieren, afbeeldingen en andere interactieve functies op de website niet.
  1. Monitor de website en de zoekmachine rankings om eventuele problemen snel op te lossen.
  1. Controleer de website op laadtijd en snelheid en optimaliseer direct indien dat nodig blijkt te zijn.
  1. Zorg ervoor dat je contactgegevens bij de hand hebt voor het geval er iets fout gaat.

Website migratie is complex en op de dag van de migratie kan veel gebeuren. Een goede voorbereiding is dan ook essentieel. Daarom zijn een gedetailleerd migratieplan en de samenwerking met een ervaren SEO-expert belangrijk voor een succesvolle planning en uitvoering.

Ná de SEO migratie

Na de website migratie zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat de website optimaal functioneert en de impact op de zoekmachine-optimalisatie (SEO) zo klein mogelijk te houden. Hieronder geef ik je enkele tips:

  1. Verifieer de nieuwe website in Google Search Console en controleer of alle pagina’s correct worden geïndexeerd (6).
  1. Controleer de zoekmachine rankings en het organische verkeer. Monitor deze ook gedurende enkele weken na de migratie. Merk je een duidelijke daling in je websiteverkeer op? Controleer dan of de URL-omleidingen correct zijn ingesteld. Zo niet, los dit dan zo snel mogelijk op.
  1. Controleer de website grondig om te zien of alles correct werkt. In deze controle neem je ook de links, formulieren, afbeeldingen en andere interactieve functies op de website mee.
  1. Controleer of alle metadata, inclusief titels en beschrijvingen, correct zijn ingesteld.
  1. Controleer of alle oude interne en externe links correct zijn bijgewerkt. Bovendien moeten alle verbroken links zijn opgelost.
  1. Controleer of alle apparaten en schermformaten je website op de juiste manier weergeven.
  1. Zorg voor een website met een optimale laadtijd.
  1. Maak gebruik van Google Analytics om de prestaties van je website te monitoren en te analyseren.
  1. Maak een 404-pagina aan. Deze informeert je bezoekers over de fout en leidt hen naar de startpagina.
  1. Pas de XML-sitemap aan en dien deze opnieuw bij Google Search Console in.
  1. Houd de website up-to-date en voeg regelmatig nieuwe inhoud toe. Dit verbetert zowel de gebruikerservaring als de SEO-waarde van de website.

Het is belangrijk om de website grondig te monitoren na de migratie en eventuele problemen snel op te lossen. Een ervaren SEO-professional kan helpen bij het monitoren van de website en het oplossen van eventuele problemen die daarbij kunnen optreden.

Conclusie

Een website migratie kan een grote impact hebben op de zoekmachine-optimalisatie (SEO) van de website. Om ervoor te zorgen dat het proces soepel verloopt en de impact op SEO minimaal is, volg je voor, tijdens en na de migratie diverse stappen.

Voor de migratie is een gedetailleerd migratieplan nodig. Ook moet je alle aspecten van de website testen voordat deze live gaat. Tijdens de migratie is het belangrijk om de website grondig te monitoren en eventuele problemen snel op te lossen. Na de migratie blijf je zoekmachine rankings monitoren en grijp je direct in wanneer er sprake is van een probleem.

Ralfvanveen SEO-specialist

SEO website

migratie uitvoeren?

Ik help je graag!

Een SEO website migratie uitvoeren kan complex zijn. Ik help organisaties bij deze transitie door advies en analyses.

Een ervaren SEO-professional kan helpen bij het plannen, uitvoeren en monitoren van de website migratie. Zo houdt je website zijn SEO-waarde en blijft deze optimaal presteren. Door zorgvuldig te plannen en te testen en eventuele problemen snel op te lossen, kan een website migratie succesvol worden uitgevoerd. Zo kan je website zelfs beter gaan presteren dan ooit tevoren.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 76 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 6 september 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.