Customer experience

Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer om het begrip ‘customer experience’ heen. Zeker in een wereld waar er aanbod in overvloed is, kijken steeds meer bedrijven naar manieren om de customer experience te verbeteren. Doe je dat met het opstellen van een online campagne? Of ga je juist aan de slag met de customer service? En hoe creëer je een waardevolle customer experience?

Wat is customer experience?

Customer experience wordt ook wel afgekort naar CX of CE. Het is de ervaring van een klant tijdens contactmomenten met jouw organisatie. Hierbij gaat het over de gehele klantreis in alle klantkanalen. Je kunt de customer experience beïnvloeden door ieder contactmoment op de juiste manier in te richten en de beleving zo positief mogelijk te maken.

Voorbeelden van customer experience

Als je een succesvol bedrijf hebt, weet je precies waar je voor staat. Dit is goed terug te zien in de contactmomenten met een klant. Het gaat hierbij meer om enkel het product of de dienst. De ervaring om het bedrijf heen is ook heel belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar een luchtvaartmaatschappij die mensen bij elkaar wilt brengen en dit terug laat komen in ieder contactmoment. Of een bank die de focus legt op zelfredzaamheid door de klanten te helpen met een speciaal platform.

Het belang van customer experience

Dat klanten een goede aankoopervaring willen is eigenlijk niets nieuws. Toch staat er tegenwoordige een stuk meer op het spel. Dit heeft te maken met de technologische ontwikkelingen die ervoor gezorgd hebben dat er een steeds grotere keuze is voor de klant. Daarnaast heeft de klant ook steeds meer vrijheid om ergens anders heen te gaan, mocht de service niet bevallen.

De impact van customer experience

Om te zien hoeveel impact customer experience heeft, kijk je naar de relevantie. Het gaat er namelijk uiteindelijk op dat je de klant op de juiste momenten de juiste informatie kunt bieden. Hierdoor help je klanten bij het vervullen van hun behoeften. Een goede customer experience kan hieraan bijdragen en stelt je in staat om meer klanten te binden.

Mijn advies

Als bedrijf wil je natuurlijk op een positieve manier impact maken op de klant. Je wilt een goede onderlinge relatie hebben zodat de klant vaker naar jou terugkeert en misschien zelfs positieve verhalen over jouw merk gaat delen. Je kunt hierdoor ook gelijk meer klanten aantrekken. Een goede customer experience is zeker vandaag de dag belangrijker dan ooit en kun je dan ook niet links laten liggen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies