Bounce

Wanneer een bezoeker op een website komt, dan is het prettig wanneer deze overgaat tot actie. Het komt ook voor dat een bezoeker de website meteen weer verlaat. Dit is te berekenen met de bounce. Wat is bounce en waarom verlaten mensen je website? We leggen het begrip hier uitgebreid aan je uit. 

Wat is bounce?

Bounce is een Engelse term dat in het Nederlands letterlijk stuiteren betekent. De term komt vaak voor als bounce rate of bouncepercentage: dit geeft het aantal bezoekers aan dat zonder doorklikken de pagina verlaat. Dit biedt interessante inzichten over de kwaliteit van een pagina. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Redenen waarom bezoekers je pagina verlaten

Komt er een bezoeker op je hoofdpagina? Dan is het logisch dat je graag ziet dat deze bezoeker op je pagina blijft maar vervolgens ook overgaat tot actie, zoals het doen van een aankoop of het inschrijven voor een nieuwsbrief. Gaat een bezoeker meteen weer weg van je website zonder door te klikken? Dit neem je mee in de bounce rate, het aantal bezoekers dat NIET doorklikt.

Een pagina is in dit geval niet relevant voor de bezoeker, de pagina is niet geoptimaliseerd, een product is niet leverbaar of uitverkocht. Dit zijn allemaal mogelijke redenen waarom de bezoeker de site verlaat. Op basis van de bounce is het mogelijk een SEO specialist in te schakelen die de nodige veranderingen doorvoert op een website.

Bounce _ Begrippenlijst

De impact van bounce op SEO

Bounce heeft zeker grote impact op de SEO van een website of pagina. Hoe meer mensen snel wegklikken nadat ze op je website komen, hoe slechter dit is voor je SEO. Door middel van de bounce rate is het mogelijk om te achterhalen waarom mensen van je website weggaan en hoe je dit mogelijk aanpast om zo de resultaten te verbeteren. 

Ons advies

We raden aan om eerst de bounce te berekenen. Het aantal bezoekers op een losse pagina deel je door het totale aantal bezoekers op een website. Het aantal dat hier uitkomt is de bounce rate. Is de bounce rate hoog? Dan is het aan te raden een SEO specialist in te schakelen die voor een uitgebreide analyse zorgt en ook aanpassingen gaat doorvoeren.

Laatst geupdate op 14 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is bounce?

Deze term komen we veelal tegen in de vorm van bounce rate of bounce percentage. Het geeft het aantal bezoekers van de we website weer dat zonder door te klikken de pagina verlaat. Het zegt iets over de kwaliteit van de content.

Wat is de impact van bounce op SEO?

Dit is erg belangrijk voor je SEO. Als veel bezoekers wegklikken op je site zit er iets niet goed. Met behulp van de bounce rate kan je mogelijk de reden hiervoor achterhalen en vervolgens de nodige aanpassingen doen.

Voor wie hebben wij dit artikel over bounce geschreven?

Het artikel over bounce hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over bounce in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals bounce?

Wij schrijven over begrippen als bounce om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

bounce is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over bounce in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals bounce, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip bounce in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van bounce. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van bounce op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende bounce.

Het voorbeeld dat wij geven van bounce , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over bounce van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z