Bounce

Wanneer een bezoeker op een website komt, dan is het prettig wanneer deze overgaat tot actie. Het komt ook voor dat een bezoeker de website meteen weer verlaat. Dit is te berekenen met de bounce. Wat is bounce en waarom verlaten mensen je website? We leggen het begrip hier uitgebreid aan je uit. 

Wat is bounce?

Bounce is een Engelse term dat in het Nederlands letterlijk stuiteren betekent. De term komt vaak voor als bounce rate of bouncepercentage: dit geeft het aantal bezoekers aan dat zonder doorklikken de pagina verlaat. Dit biedt interessante inzichten over de kwaliteit van een pagina. 

Redenen waarom bezoekers je pagina verlaten

Komt er een bezoeker op je hoofdpagina? Dan is het logisch dat je graag ziet dat deze bezoeker op je pagina blijft maar vervolgens ook overgaat tot actie, zoals het doen van een aankoop of het inschrijven voor een nieuwsbrief. Gaat een bezoeker meteen weer weg van je website zonder door te klikken? Dit neem je mee in de bounce rate, het aantal bezoekers dat NIET doorklikt.

Een pagina is in dit geval niet relevant voor de bezoeker, de pagina is niet geoptimaliseerd, een product is niet leverbaar of uitverkocht. Dit zijn allemaal mogelijke redenen waarom de bezoeker de site verlaat. Op basis van de bounce is het mogelijk een SEO specialist in te schakelen die de nodige veranderingen doorvoert op een website.

Bounce _ Begrippenlijst

De impact van bounce op SEO

Bounce heeft zeker grote impact op de SEO van een website of pagina. Hoe meer mensen snel wegklikken nadat ze op je website komen, hoe slechter dit is voor je SEO. Door middel van de bounce rate is het mogelijk om te achterhalen waarom mensen van je website weggaan en hoe je dit mogelijk aanpast om zo de resultaten te verbeteren. 

Mijn advies

We raden aan om eerst de bounce te berekenen. Het aantal bezoekers op een losse pagina deel je door het totale aantal bezoekers op een website. Het aantal dat hier uitkomt is de bounce rate. Is de bounce rate hoog? Dan is het aan te raden een SEO specialist in te schakelen die voor een uitgebreide analyse zorgt en ook aanpassingen gaat doorvoeren.

Veelgestelde vragen

Wat is bounce?

Deze term komen we veelal tegen in de vorm van bounce rate of bounce percentage. Het geeft het aantal bezoekers van de we website weer dat zonder door te klikken de pagina verlaat. Het zegt iets over de kwaliteit van de content.

Wat is de impact van bounce op SEO?

Dit is erg belangrijk voor je SEO. Als veel bezoekers wegklikken op je site zit er iets niet goed. Met behulp van de bounce rate kan je mogelijk de reden hiervoor achterhalen en vervolgens de nodige aanpassingen doen.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 5 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies