SEO voor webshops – dé gids voor 2024
Bij de SEO optimalisatie voor een webshop komt meer kijken dan je denkt. Vergeleken met het optimaliseren van een B2B website (bijvoorbeeld die van een SEO-specialist) kent een webshop meer uitdagingen. In dit artikel vertel ik je hoe je een webshop voor SEO kunt optimaliseren en welke valkuilen je moet vermijden.
SEO voor webshops optimaliseren: Waar begin ik?
SEO bestaat uit content, techniek en linkbuilding. Voor webshops ligt dit vaak iets anders dan voor B2B websites. Een groot verschil tussen de twee is de facetnavigatie op de website. Kort hoe de drie componenten verschillen:
- Content moet breder worden geschreven en is nog duidelijker onderverdeeld tussen categoriepagina’s, PLP’s en de blog (de blog is echt voor de informatieve intentie!).
- Technische SEO omvat een stuk vaker crawl budget problemen. Dit komt door de soms wel duizenden URL’s in de faceted navigation met daarbij vaak veel producten. Hier moet goed mee worden omgegaan.
- Qua linkbuilding zou ik zeggen (uit ervaring) dat er een duidelijk onderscheid moet worden gemaakt tussen categoriepagina’s linkbuilding en linkbuilding voor productpagina’s. Waarbij productpagina’s meer longtail/specifiek zijn en categoriepagina’s voor short tail. Dit geldt overigens ook voor content.
SEO-content voor webshops
Bij de SEO-content voor webshops is het van belang dat iedere pagina die moet worden gevonden op een concurrerend zoekwoord unieke (en vooral kwalitatieve) content krijgt. Hierbij denk ik vooral aan:
- Content voor productpagina’s (niet teveel content zodat het niet in de weg zit van de conversies, maar wel genoeg om ook voor de concurrerende zoektermen naar boven te komen).
- Content voor categoriepagina’s (dit is vaak in de praktijk meer doordat de zoektermen concurrerender zijn dan bij productpagina’s, een deel staat boven de producten en een deel onder de producten).
- Content voor de blogs: Dit onderdeel wordt geschreven voor informatieve zoekwoorden die gerelateerd zijn aan de producten die worden verkocht op de website.
Waar let ik op bij het schrijven van SEO-content voor webshops?
Ik heb hier mijn volledige gids geschreven voor SEO-content, ik zal dus geen algemene punten benoemen. Specifiek voor de SEO-content voor webshops:
- De informatiedichtheid van teksten moet relatief hoog zijn: Mensen hebben niet eeuwig de tijd om je teksten door te lezen; ze willen snel worden geïnformeerd. Dit helpt verder overigens ook niet bij hoger in Google komen.
- De teksten kunnen niet allemaal boven producten staan (dit helpt verder ook niet voor de SEO). Je wilt wederom niet de klantreis in de weg zitten door alle teksten boven de producten te zetten.
- De productpagina’s moeten korte, maar krachtige teksten krijgen. Denk aan 200-400 woorden content waarvan een groot deel onder de vouw staat.
- De categoriepagina’s krijgen 20% van de content boven de producten en 80% van de content onder de producten. Daarbij gebruik ik altijd een lees meer knop met een HTML link naar de onderkant van de pagina waar de rest van de content te vinden is.
- De afbeeldingen / producten dienen altijd centraal te staan in het design.
- Zorg ervoor dat waar dit relevant is ook de reviews worden getoond op de website (voor zowel conversie als Google).
Dit zijn een aantal zaken waar ik aan denk buiten de gebruikelijke zaken.
Technische SEO voor webshops
De technische SEO is een belangrijke bij webshops. Een aantal zaken waar ik meteen aan denk zijn:
Duplicate content:
- Productpagina’s: Veel producten kunnen vergelijkbare beschrijvingen of bijna identieke pagina’s hebben, wat kan leiden tot duplicate content problemen.
- Faceted navigation: Deze kunnen leiden tot verschillende URL’s met dezelfde content.
URL-structuur:
- Dynamische URL’s: Webshops gebruiken vaak dynamische parameters (bijv.
?sort=price&category=shoes
), wat kan resulteren in een overvloed aan indexeerbare URL’s. - Canonicals: Het correct instellen van canonieke tags om zoekmachines naar de juiste versie van een pagina te leiden is cruciaal.
Paginering:
- Paginering van productlijsten: Correct gebruik van
rel="next"
enrel="prev"
om zoekmachines te helpen navigeren door geclusterde content en paginatie.
Laadtijd:
- Afbeeldingen: Webshops bevatten vaak veel afbeeldingen van hoge kwaliteit, wat de laadtijd kan vertragen.
- Scripts en plugins: E-commerce platforms kunnen zwaar leunen op scripts en plugins, wat de prestaties negatief kan beïnvloeden. Vaak hebben webshops meer van dit soort scripts nodig om bijvoorbeeld de logistiek te regelen.
Interne linkstructuur:
- Interne links: Een goed doordachte interne linkstructuur is essentieel om linkjuice door te geven en belangrijke productpagina’s te versterken.
- Breadcrumbs: Het gebruik van breadcrumbs helpt zowel gebruikers als zoekmachines bij het navigeren door de site.
Mobiele optimalisatie:
- Responsief design: Een groot deel van het verkeer komt via mobiele apparaten, wat een geoptimaliseerde mobiele ervaring vereist. Dit is vaak bij B2B minder belangrijk.
Crawl budget problemen komen veel voor
Het crawl budget is de hoeveelheid tijd en middelen die een zoekmachine besteedt aan het crawlen van een website (1). Als je een webshop niet op de juiste manier optimaliseert voor SEO, kan de zoekmachine de pagina’s niet goed crawlen.
Webshops hebben hier vaak last van. Dit komt o.a. door:
- het hoge aantal URL’s;
- veel parameter URL’s;
- niet goed geoptimaliseerde faceted navigation.
Je herkent deze problemen door goed te kijken naar wanneer je een page title van een pagina aanpast, hoelang duurt het dan voordat deze aanpassing doorkomt in Google? Dit is een belangrijke. Als dit voor jouw gevoel langer duurt dan 2 weken, dan is er vaak iets aan de hand (afhankelijk van hoeveel autoriteit je webshop heeft natuurlijk in Google).
Een aantal tips van mij hiervoor
Crawl budget optimaliseren kan hardnekkig zijn. Vaak ligt de oplossing bij:
- Het blokkeren van pagina’s die niet belangrijk zijn voor Google via de Robots.txt.
- Het verwijderen van pagina’s die ook niet belangrijk zijn.
- Het optimaliseren van de faceted navigation zodat deze minder URL’s genereert.
- Niet teveel productpagina’s live laat staan die niet meer op voorraad zijn.
- Niet teveel redirects plaatst in de website.
Dit zijn een aantal van de opties. Let goed op dat iedere URL die je gebruikt op je webshop daadwerkelijk waarde levert voor je bezoeker.
Faceted navigation is een handige functie voor webshops, mits je het op de juiste manier voor SEO optimaliseert. Zo niet, dan kan het een negatieve invloed hebben op de SEO-prestaties van de webshop. Hieronder geef ik je enkele tips waarmee je de faceted navigation voor SEO optimaliseert:
- Vermijd duplicatie van content: faceted navigation kan leiden tot duplicatie van content als dezelfde producten op meerdere pagina’s worden weergegeven. Je moet er dus voor zorgen dat iedere pagina unieke content heeft, omdat je strafpunten voor duplicate content wilt voorkomen.
- Gebruik canonical tags: met canonical tags laat je zoekmachines weten welke pagina deze als de originele pagina moet beschouwen. Dit helpt met het voorkomen van strafpunten voor duplicate content.
- Gebruik URL-parameters: URL-parameters informeren zoekmachines over de filters die van toepassing zijn. Ook hiermee maak je de kans op duplicate content kleiner.
- Gebruik schone URL’s: schone URL’s maken de navigatie voor gebruikers en zoekmachines gemakkelijker. Dynamische URL’s met veel parameters kun je beter vermijden.
- Vermijd indexering van niet-relevante pagina’s: voorkom de indexering van niet-relevante pagina’s. Dit zijn pagina’s die bijvoorbeeld geen of weinig producten of niet-relevante content bevatten. Wanneer zoekmachines deze niet indexeren, optimaliseer je hun crawl budget.
- Maak gebruik van robot.txt: gebruik het robots.txt-bestand om zoekmachines te vertellen welke pagina’s ze wel en niet moeten indexeren. (2)
- Zorg voor een goede interne linkstructuur: een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines de pagina’s in de faceted navigation te vinden en te indexeren.
Door deze tips te volgen, kun je als webshopeigenaar de faceted navigation optimaliseren voor SEO. Daarmee verbeter je de zoekmachine-prestaties van de webshop. Controleer de pagina’s van faceted navigation regelmatig om ervoor te zorgen dat de SEO-prestaties optimaal blijven.
Linkbuilding voor webshops
Wat betreft de drie onderdelen en het verschil met B2B websites is linkbuilding het onderdeel die het meest lijkt op de trajecten die ik doe voor B2B websites. Een aantal van de verschillen waar ik aan denk:
- De verdeling tussen de ontvangende pagina’s is breder dan met een B2B traject. Dit houdt concreet in: Meer verschillende pagina’s zullen een inkomende backlink krijgen.
- De links kunnen hierdoor van iets lagere kwaliteit zijn (doordat je ook in aantallen meer nodig hebt).
- Let goed op dat je nog steeds de auteurs van de blogs genoeg autoriteit geeft door middel van een stukje linkbuilding. Dit heeft nog steeds waarde.
Verder gelden de normale “spelregels” voor linkbuilding. Kwaliteit boven kwantiteit, zorg voor een goed ankertekstprofiel en verkrijg niet teveel backlinks in één keer.
Hoe verricht je een e-commerce tracking implementatie?
E-commerce tracking is het verzamelen van klantdata in jouw webshop. Het is een belangrijke methode om de prestaties van je webshop op het gebied van SEO te meten, omdat het je vertelt hoe jouw webshopbezoekers zich gedragen. Hieronder vertel ik je in het kort de stappen om een e-commerce tracking implementatie uit te voeren:
- Maak een Google Analytics-account aan: heb je nog geen Google Analytics-account, dan maak je er een aan en koppel je deze aan je webshop.
- Configureer de doelen: stel doelen in voor de webshop, zoals het voltooien van een aankoop of het invullen van een formulier. Op deze manier kun je belangrijke conversies beter bijhouden.
- Stel e-commerce tracking in: schakel e-commerce tracking in Google Analytics in en configureer deze voor jouw webshop.
- Voeg tracking codes toe aan de webshop: voorbeelden van tracking codes in je webshop zijn de Google Analytics-trackingcode en de e-commerce tracking code.
- Stel de juiste waarden in: stel de juiste waarden in voor de transacties. Voorbeelden daarvan zijn het bedrag van de aankoop, de valuta en de productinformatie.
- Test de implementatie: het testen van de implementatie is belangrijk, omdat je zo nagaat of alle tracking codes correct zijn geïmplementeerd. Alleen dan worden transacties correct bijgehouden.
- Analyseer de gegevens: analyseer de gegevens die je via e-commerce tracking verzamelt, zodat je inzicht in de prestaties van je webshop krijgt. Daarna kun je verbeteringen aanbrengen waar dat nodig is.
- Blijf de prestaties bijhouden: blijf de prestaties van de webshop bijhouden en pas de implementatie aan waar nodig. Op deze manier blijft je webshop optimaal presteren.
Door deze stappen te volgen, kun je als webshopeigenaar een e-commerce tracking implementatie uitvoeren. Dit geeft je belangrijke inzichten in de prestaties van je webshop. Het regelmatig controleren en bijwerken van de implementatie is belangrijk, omdat de gegevens op die manier accuraat blijven. Zo blijft jouw webshop optimaal presteren.
Conclusie
Aan het uitvoeren van SEO voor een webshop zijn enkele uitdagingen verbonden. Vooral de hoeveelheid landingspagina’s in combinatie met de faceted navigation zorgt voor veel verschillende valkuilen. Een langetermijnstrategie en een duidelijke visie op de URL structuur, crawl budget en de faceted navigation zijn essentieel. Op die manier kun je met je webshop op veel (voornamelijk longtail) zoektermen tegelijkertijd ranken.