SEO voor webshops – dé gids voor 2024

Bij de SEO optimalisatie voor een webshop komt meer kijken dan je denkt. Vergeleken met het optimaliseren van een B2B website (bijvoorbeeld die van een SEO-specialist) kent een webshop meer uitdagingen. In dit artikel vertel ik je hoe je een webshop voor SEO kunt optimaliseren en welke valkuilen je moet vermijden.

SEO voor webshops optimaliseren: dit zijn de valkuilen

Ga je aan de slag met het verbeteren van de SEO voor jouw webshop, zodat deze optimaal kan presteren? Dan moet je rekening houden met verschillende valkuilen. Hieronder volgen enkele van de vaakst voorkomende:

 • Duplicate content: duplicate content betekent ‘dubbele inhoud’ en kan de SEO-prestaties van je webshop negatief beïnvloeden. Google wil zijn gebruikers immers unieke content bieden. Het is dan ook belangrijk dat elke pagina van de webshop unieke content heeft. Bestaan er duplicaatpagina’s? Verwijder of corrigeer deze dan.
 • Onjuiste zoekwoorden: het gebruik van onjuiste zoekwoorden kan leiden tot slechte SEO-prestaties. Deze sluiten namelijk niet aan bij de intentie van de gebruiker. Identificeer dus eerst de juiste zoekwoorden en gebruik deze vervolgens in je content, metadata en andere delen van je webshop.
 • Slechte gebruikerservaring: een slechte gebruikerservaring leidt tot hogere bounce rates en minder conversies. Wil jij bezoekers op je pagina houden? Maak je webshop dan gebruiksvriendelijk. Dit doe je bijvoorbeeld met een snelle laadtijd en gemakkelijk te navigeren pagina’s.
 • Onjuiste e-commerce tracking: wanneer je de e-commerce tracking (het verzamelen van klantdata op je website) niet juist uitvoert, leidt dit tot onnauwkeurige gegevens. Deze vormen geen basis voor een goede besluitvorming. Zorg er daarom voor dat je je e-commerce tracking correct implementeert. Controleer deze ook regelmatig op nauwkeurigheid.
 • Slechte kwaliteit van de productfoto’s: productfoto’s van lage kwaliteit verlagen je conversieniveaus. Het is belangrijk dat de producten duidelijk en nauwkeurig worden weergegeven. Enkel foto’s van hoge kwaliteit geven klanten het vertrouwen om een aankoop te doen.
Slechte kwaliteit van de productfoto's
 • Overmatig gebruik van technologie: overmatig gebruik van technologie, zoals JavaScript en Flash, vertraagt de laadtijd van je webshop. Dit heeft een negatieve impact op je SEO-prestaties. Zorg daarom voor een goede balans tussen technologie en SEO.
 • Niet-optimaliseren van mobiele gebruikerservaring: steeds meer mensen gebruiken hun mobiele apparaten om online te winkelen. Daarom is het belangrijk dat je webshop voor mobiele apparaten geoptimaliseerd is. Gebeurt dit niet, dan is de mobiele gebruikservaring niet optimaal. Dit leidt tot slechtere SEO-prestaties en minder conversies.

Houd je rekening met de bovenste punten bij het optimaliseren van de SEO voor je webshop? Dan kun je er als webshopeigenaar voor zorgen dat de webshop optimaal presteert. Zo maximaliseer je de zichtbaarheid ervan en de omzet die je draait.

Hieronder de onderdelen van SEO voor webshops

Onderstaand heb ik de onderdelen van SEO voor webshops in kaart gebracht met daarbij de prioriteit en tijdsduur voor implementatie.

SEO OnderdeelPrioriteitGeschatte Tijdsduur voor Implementatie
Keyword ResearchHoogMiddel – het uitvoeren van een grondige keyword research kan enige tijd in beslag nemen, maar het is een cruciale stap die de basis legt voor andere SEO-activiteiten.
Optimalisatie van Meta Tags (zoals title tags, meta descriptions)HoogMiddel – afhankelijk van de grootte van de webshop kan het optimaliseren van meta tags enige tijd duren, maar het is een belangrijke taak die moet worden aangepakt.
URL StructuurHoogMiddel tot Hoog – het optimaliseren van de URL structuur kan ingrijpend zijn, vooral voor grote webshops, maar het is belangrijk voor zowel gebruikerservaring als SEO.
MobielvriendelijkheidHoogMiddel tot Hoog – het waarborgen van mobielvriendelijkheid kan een grote klus zijn, afhankelijk van de huidige staat van de webshop. Het is echter een topprioriteit gezien de groei van mobiel gebruik en de impact op SEO.
SnelheidsoptimalisatieHoogMiddel tot Hoog – snelheidsoptimalisatie kan variëren in complexiteit, maar is essentieel voor gebruikerservaring en SEO.
Implementatie van SSL (beveiligde verbinding)HoogLaag – Het implementeren van SSL is meestal een relatief eenvoudige technische taak, maar is cruciaal voor de veiligheid en het vertrouwen van de gebruiker, en heeft SEO voordelen.
Optimalisatie van ProductbeschrijvingenMiddelMiddel tot Hoog – het optimaliseren van productbeschrijvingen kan tijdrovend zijn, afhankelijk van het aantal producten, maar het kan helpen om zichtbaarheid in zoekmachines te verbeteren en is goed voor gebruikerservaring.
Implementatie van Schema MarkupMiddelMiddel – Schema markup helpt zoekmachines om de inhoud van de website beter te begrijpen, wat kan leiden tot betere zoekresultaten.
Opzetten van een Blog (voor content marketing en linkbuilding)MiddelMiddel tot Hoog – het opzetten van een blog en het produceren van kwaliteitscontent kan aanzienlijke tijd en middelen vergen, maar het kan grote voordelen hebben voor SEO en klantbetrokkenheid.
LinkbuildingMiddel tot HoogHoog – linkbuilding is een doorlopende inspanning die aanzienlijke tijd en middelen kan vergen, maar het is een belangrijk onderdeel van SEO.

Crawl budget problemen komen veel voor

Het crawl budget is de hoeveelheid tijd en middelen die een zoekmachine besteedt aan het crawlen van een website (1). Als je een webshop niet op de juiste manier optimaliseert voor SEO, kan de zoekmachine de pagina’s niet goed crawlen. Dit zorgt dat jouw webshop slechter presteert in de zoekresultaten. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende crawl budget problemen bij SEO voor webshops:

 • Overmatig gebruik van JavaScript: dit kan de laadtijd van pagina’s vertragen en het crawl budget van zoekmachines verminderen. Het is belangrijk om JavaScript op een efficiënte manier te gebruiken en ervoor te zorgen dat de pagina’s snel laden (2).
Overmatig gebruik van JavaScript
 • Redirect chains: een redirect chains is een situatie waarbij een URL wordt doorverwezen naar een andere URL. De zoekmachine moet dan meerdere pagina’s doorlopen voordat het de definitieve pagina bereikt. Dit vermindert het crawl budget. Het is daarom belangrijk om redirect chains te vermijden en 301-redirects te gebruiken wanneer dat nodig is.
 • Slechte interne linkstructuur: een slechte interne linkstructuur maakt het voor zoekmachines moeilijk om bepaalde pagina’s te vinden en indexeren. Een duidelijk gestructureerde interne linkstructuur is essentieel voor je pagina’s, zodat zoekmachines deze gemakkelijk kunnen vinden en indexeren.
 • Pagina’s met weinig inhoud: pagina’s met slechts een paar woorden of afbeeldingen verminderen het crawl budget van zoekmachines. Zoekmachines hebben voldoende inhoud nodig om te begrijpen waar de pagina over gaat.
 • Verouderde content: verouderde content kan het crawl budget van zoekmachines verminderen. Deze willen je pagina’s namelijk niet opnieuw crawlen als er geen nieuwe informatie is. Het is daarom belangrijk om je content regelmatig bij te werken en ook nieuwe content toe te voegen.

Door crawl budget problemen op te lossen, optimaliseer je je webshop verder voor SEO. Je zorgt er immers voor dat zoekmachines je webshop regelmatig crawlen. Zo worden al je pagina’s in de zoekresultaten opgenomen. Dit leidt tot een hogere ranking en een verbeterde zichtbaarheid, wat bijdraagt aan de omzet van je webshop.

Aan de slag met SEO voor webshops: waar begin je?

SEO voor webshops vereist enige specifieke aandachtspunten die verschillen van die voor reguliere websites. Hieronder heb ik enkele belangrijke zaken genoteerd waar je op moet letten bij de SEO voor webshops:

 1. Productpagina’s optimaliseren: productpagina’s zijn de belangrijkste pagina’s voor een webshop. Elke productpagina moet een unieke en geoptimaliseerde titel, beschrijvingen en afbeeldingen hebben. Ook heeft de pagina relevante zoekwoorden nodig. .
 1. Productfeed: een productfeed is een lijst met producten die beschikbaar zijn op de webshop. Dit is belangrijk, omdat zoekmachines de producten zo beter kunnen indexeren.
 1. Categoriepagina’s optimaliseren: zorg ervoor dat de categoriepagina’s geoptimaliseerde titels en beschrijvingen hebben. Ook dienen de pagina’s duidelijk en gemakkelijk te navigeren zijn.
 1. Structured data: structured data helpt zoekmachines om de inhoud van de webshop beter te begrijpen. Dat helpt bij het weergeven van rijke resultaten in de zoekresultaten. Structured data moet je toevoegen aan de productpagina’s, categoriepagina’s en andere belangrijke pagina’s.
 1. Reviews: klantbeoordelingen zijn belangrijk voor webshops en kunnen helpen bij het verbeteren van de SEO. Het is belangrijk dat je klanten de mogelijkheid geeft om beoordelingen toe te voegen. Ook moeten die beoordelingen zichtbaar zijn op productpagina’s.
Reviews op webshop
 1. Mobielvriendelijkheid: mobielvriendelijkheid is van cruciaal belang voor webshops. Zorg ervoor dat de webshop is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten en dat de laadtijden snel zijn.
 1. E-commerce tracking: het is belangrijk om e-commerce tracking te implementeren. Dit helpt je met het verkrijgen van inzicht in de prestaties van de webshop. Zo kun je knelpunten in je webshop identificeren en deze vervolgens verbeteren om zijn SEO-prestaties te verhogen.
 1. Duplicate content: kopieer geen inhoud van andere websites. Schrijf unieke productbeschrijvingen, categoriebeschrijvingen en metatitels. Daarmee onderscheid je jezelf van andere webshops.
 1. Zoekwoordenonderzoek: net als bij een reguliere website is zoekwoordenonderzoek van belang. Echter is het bij webshops ook belangrijk om te kijken naar zogeheten long-tail keywords. Dit komt omdat zoekopdrachten vaak gericht zijn op specifieke producten.

Tot nu toe heb je kunnen lezen over de valkuilen en de aandachtspunten bij het verbeteren van SEO voor webshops. Door aandacht te besteden aan deze verbeterpunten, zorg je ervoor dat jouw webshop beter zichtbaar is in de zoekresultaten en dus beter presteert. Hieronder ga ik wat dieper in op ieder punt.

Productpagina’s optimaliseren voor webshop SEO

Wil jij dat jouw productpagina’s beter worden gevonden in zoekmachines, zodat ze meer traffic en conversie genereren? Hieronder volgen enkele tips om productpagina’s te optimaliseren voor webshop SEO:

Gebruik unieke en geoptimaliseerde titels: elke productpagina moet een unieke en geoptimaliseerde titel hebben. Deze moet relevante zoekwoorden, zoals de merknaam, productnaam of belangrijke kenmerken bevatten.

Maak een geoptimaliseerde beschrijving: een unieke en geoptimaliseerde beschrijving van het product is belangrijk voor zoekmachines én bezoekers. Zij zijn namelijk op zoek naar meer informatie over het product. De beschrijving moet relevant zijn en de belangrijkste kenmerken van het product bevatten. Vergeet ook niet om zoekwoorden aan de beschrijving toe te voegen.

Voeg afbeeldingen toe: hoogwaardige afbeeldingen zijn belangrijk voor productpagina’s. Zorg ervoor dat je over afbeeldingen vanuit verschillende hoeken beschikt en dat je ze voor snelheid optimaliseert. Voeg ook relevante alt-teksten toe; zo kunnen zoekmachines de afbeeldingen beter begrijpen.

Gebruik geoptimaliseerde URL’s: maak geoptimaliseerde URL’s voor de productpagina’s. Een URL met de productnaam en relevante zoekwoorden laat de pagina beter ranken (3).

Voeg reviews toe: klantbeoordelingen zijn belangrijk voor productpagina’s en helpen bij het verbeteren van de SEO. Creëer in je webshop dan ook een mogelijkheid voor je klanten om beoordelingen toe te voegen. Deze moeten ook zichtbaar zijn op de pagina’s van de betreffende producten.

Voeg relevante interne links toe: relevante interne links die naar andere productpagina’s of categoriepagina’s verwijzen, helpen zoekmachines bij het crawlen van je webshop. Dit verbetert ook de gebruikerservaring.

Optimaliseer voor mobiel: optimaliseer productpagina’s voor mobiele apparaten. Dit is belangrijk, omdat veel gebruikers tegenwoordig mobiel winkelen.

Gebruik schema markup: ook schema markup helpt zoekmachines de informatie op de productpagina’s beter te begrijpen. Dit helpt bij het weergeven van rijke resultaten in de zoekresultaten.

Door deze stappen te volgen kun je de productpagina’s van jouw webshop beter optimaliseren voor SEO en meer verkeer en conversies genereren.

Productfeed optimaliseren voor je webshop SEO

Een productfeed is een lijst met producten die beschikbaar zijn op jouw webshop. Wanneer je deze lijst optimaliseert, verhoogt de zichtbaarheid van je producten in de zoekresultaten. Zo verbetert ook je webshop SEO. Hieronder geef ik je enkele tips om een productfeed te optimaliseren voor de SEO van je webshop:

 • Gebruik relevante zoekwoorden: gebruik relevante zoekwoorden in de productfeed. Dit zorgt ervoor dat zoekmachines de inhoud van de feed beter begrijpen. Gebruik deze zoekwoorden in de titels en in de beschrijvingen van de producten.
 • Voeg afbeeldingen toe: voeg hoogwaardige afbeeldingen toe aan je productfeed. Dit verbetert de zichtbaarheid van je producten in de zoekresultaten.
Voeg afbeeldingen toe aan webshop
 • Houd de productfeed up-to-date: zorg ervoor dat de informatie in de feed altijd correct en actueel is. Dit verbetert niet alleen de SEO van je webshop, maar ook de gebruikservaring van de bezoeker.
 • Gebruik productidentificatoren: gebruik productidentificatoren zoals GTIN, EAN of UPC. Ook op deze manier kunnen zoekmachines de inhoud van de feed beter begrijpen en lukt het ze de producten te identificeren.
 • Gebruik een geoptimaliseerde feedindeling: voorbeelden hiervan zijn XML of CSV. Hiermee breng je structuur aan in je productfeed, wat de leesbaarheid ervan voor zoekmachines verbetert.
 • Optimaliseer de URL’s: optimaliseer de URL’s van de productpagina’s in je productfeed. Voeg daar relevante zoekwoorden aan toe, zodat de producten beter ranken.
 • Voeg prijs- en voorraadinformatie toe: prijs- en voorraadinformatie verbeteren je webshop SEO en de gebruikservaring van je bezoekers.
 • Gebruik productcategorieën: met behulp van productcategorieën in de productfeed kunnen zoekmachines deze feed nog beter begrijpen. Daardoor lukt het ze beter om producten te categoriseren.

Door deze stappen te volgen, kun je de productfeed van jouw webshop beter optimaliseren voor SEO en de zichtbaarheid ervan in de zoekresultaten verbeteren.

Categoriepagina’s optimaliseren voor webshop SEO

Categoriepagina’s zijn een belangrijk onderdeel van een webshop. Ze spelen namelijk een belangrijke rol in het aantrekken van organisch verkeer. Hieronder volgen enkele tips om categoriepagina’s te optimaliseren voor jouw webshop SEO:

 1. Gebruik unieke en geoptimaliseerde titels: elke categoriepagina moet een unieke en geoptimaliseerde titel hebben. Voeg relevante zoekwoorden toe aan de titel. Denk hierbij aan de categorienaam en belangrijke kenmerken.
 1. Maak een geoptimaliseerde beschrijving: een geoptimaliseerde beschrijving van de categorie is niet alleen belangrijk voor zoekmachines, maar ook voor bezoekers. Zij zijn immers op zoek naar meer informatie over de producten in die categorie. De beschrijving moet relevant zijn en de belangrijkste kenmerken van de producten bevatten. Zorg ervoor dat je er ook zoekwoorden aan toevoegt.
 1. Maak gebruik van interne links: interne links op de categoriepagina’s maakt het bezoekers makkelijker om te navigeren naar andere relevante pagina’s op de webshop. Dit draagt ook bij aan de verbetering van de webshop SEO.
 1. Voeg afbeeldingen toe: hoogwaardige afbeeldingen verbeteren de gebruikerservaring van bezoeker én je webshop SEO.
 1. Gebruik categorie-tags: categorie-tags helpen zoekmachines de inhoud van de categoriepagina’s beter te begrijpen. Zo kunnen ze de categorieën daadwerkelijk goed categoriseren.
 1. Optimaliseer voor mobiel: veel gebruikers winkelen vandaag de dag mobiel. Je categoriepagina’s moeten dus voor mobiele apparaten zijn geoptimaliseerd.
 1. Gebruik schema markup: schema markup is een code die zoekmachines helpt de informatie op de categoriepagina’s beter te begrijpen. Dit kan helpen bij het weergeven van rijke resultaten (‘rich snippets’) in de zoekresultaten. Deze hebben een hogere click rate.
 1. Zorg voor een duidelijke structuur: een duidelijke structuur en hiërarchie op de categoriepagina’s helpt bij het verbeteren van de gebruikerservaring en de SEO (4). De belangrijkste categorieën moeten bovenaan staan en de subcategorieën eronder.

Door de bovenstaande stappen te volgen, kun je de categoriepagina’s van jouw webshop beter optimaliseren voor SEO. Op die manier trek je meer organisch verkeer aan.

Gestructureerde data specifiek voor een webshop

Gestructureerde data is een code die je aan je webpagina toevoegt. Het doel is zoekmachines te helpen de inhoud van de pagina beter te begrijpen (5). Zo kunnen zij de informatie beter indexeren. Het optimaliseren van gestructureerde data voor een webshop verbetert je SEO. Ook komen rijke resultaten hierdoor beter naar voren in de zoekresultaten. Hieronder geef ik je enkele tips om gestructureerde data voor je webshop te optimaliseren:

 • Gebruik schema markup: met schema markup kun je de inhoud van de webshop beter structureren en labelen. Dit kan helpen bij het verbeteren van de zoekresultaten en het weergeven van rijke resultaten.
 • Voeg product markup toe: voeg product markup toe aan de productpagina’s van de webshop. Dit verbetert de zichtbaarheid van de producten in de zoekresultaten.
 • Voeg breadcrumb markup toe: met breadcrumb markup laat je zien hoe de structuur van de pagina in elkaar zit. Handig voor gebruikers, maar ook voor zoekmachines: zij kunnen zo de structuur van de webshop beter begrijpen.
 • Voeg sitelink search box markup toe: de sitelink search box markup is een zoekbalk binnen de organische zoekresultaten. Voeg je dit toe aan je webshop? Dan kunnen zoekmachines een zoekvak beter vinden en indexeren. Dit heeft een positieve impact op de SEO van je webshop en verbetert tegelijkertijd de gebruikerservaring.
 • Voeg social media markup toe: met social media markup kunnen zoekmachines de sociale profielen van je webshop beter begrijpen. Dit verbetert de zichtbaarheid van jouw webshop in de zoekresultaten.
Voeg social media markup toe
 • Voeg review markup toe: door review markup aan de productpagina’s van de webshop toe te voegen, verbeter je de zichbaarheid van je beoordelingen in de zoekresultaten.
 • Optimaliseer de markup voor lokale SEO: heeft jouw website ook een fysieke locatie? Voeg dan local business markup toe aan de webshop. Zo verbeter je de lokale SEO en geven zoekmachines jouw webshop weer in de lokale zoekresultaten.

Door deze stappen te volgen, kun je de gestructureerde data van jouw webshop beter optimaliseren voor webshop SEO. Daarnaast verbetert het de weergave van rijke resultaten in de zoekresultaten.

De impact van reviews op de SEO van je webshop

Reviews zijn van grote impact op de SEO van een webshop. Reviews kunnen de SEO op verschillende manieren beïnvloeden. Hieronder leg ik je hiervan enkele voorbeelden uit:

 • Unieke content: beoordelingen van klanten zijn unieke content voor de productpagina’s van jouw webshop. Unieke content draagt bij aan een verbeterde SEO. Ook vergroot het de zichtbaarheid van jouw producten in de zoekresultaten.
De impact van reviews op SEO voor een webshop
 • Meer inhoud: meer beoordelingen betekent automatische meer inhoud op de productpagina’s van je webshop. Deze grotere inhoud verbetert je SEO en vergroot de zichtbaarheid van je producten in de organische zoekresultaten.
 • Long-tail zoekwoorden: klanten gebruiken vaak long-tail zoekwoorden in hun beoordelingen. Wanneer een zoekmachinegebruiker met deze long-tail zoekwoorden een zoekopdracht uitvoert, wordt je webshop voor hem of haar zichtbaarder.
 • Hogere click-through rate: productpagina’s met beoordelingen hebben vaak een hogere click-through rate (CTR) in de zoekresultaten. Dit maakt de zichtbaarheid van je producten in de zoekresultaten hoger. Ook verbetert het de SEO van je webshop.
 • Verhoogde autoriteit: heeft jouw webshop veel positieve beoordelingen? Dat vergroot zijn autoriteit. Hierdoor verbetert je SEO en wordt je webshop nog zichtbaarder in de zoekresultaten.
 • Lagere bounce rate: beoordelingen kunnen de bounce rate van je webshop verlagen. Neemt het aantal bezoekers dat jouw webshop bezoekt en direct weer vertrekt af? Dan heeft dit een positieve impact op je webshop SEO en wordt zijn zichtbaarheid in de zoekresultaten groter.

Positieve beoordelingen verkrijg je met kwalitatief hoogwaardige producten en een sterke klantenservice. Niet alleen het verzamelen van beoordelingen, maar ook het reageren erop draagt bij aan de verbetering van je webshop SEO.

De invloed van mobiele vriendelijkheid op de SEO van je webshop

Steeds meer mensen winkelen online en gebruiken daarvoor een mobiel apparaat. Wist je dat onderzoek uitwijst dat ruim de helft van het internetverkeer van mobiele apparaten afkomstig is? Bij een slechte mobiele ervaring gaan bezoekers vaker niet dan wel over tot een aankoop. Dit heeft minder conversies en dus minder omzet voor je webshop tot gevolg.

Waarom is de mobiele vriendelijkheid van je webshop zo belangrijk? Hieronder heb ik een paar redenen op een rijtje gezet:

 • Gebruikerservaring: mobielvriendelijke webshops bieden een betere gebruikerservaring. De pagina’s laden immers sneller en zijn gemakkelijker te navigeren. Bovendien zijn ze op kleinere schermen beter leesbaar. Een goede gebruikerservaring leidt tot meer tevreden klanten en meer conversies (6).
 • SEO: mobielvriendelijke webshops hebben meer kans om hoger te scoren in de zoekresultaten. Voor Google heeft is mobielvriendelijkheid een belangrijke ranking factor. Webshops die niet mobielvriendelijk zijn, kunnen dalen in de zoekresultaten en zo minder zichtbaarheid krijgen.
 • Concurrentie: is jouw webshop niet mobielvriendelijk? Dan is de kans groot dat je potentiële klanten misloopt; zij doen hun aankoop bij concurrenten die wel een mobielvriendelijke webshop hebben. Anno nu willen klanten snel en gemakkelijk winkelen op hun mobiele apparaten. Kan een webshop daar niet aan tegemoetkomen, dan gaat men elders winkelen.
 • Verhoogde conversies: mobielvriendelijke webshops leiden tot hogere conversies. Bezoekers kunnen de producten namelijk makkelijker vinden en afrekenen. Dit leidt op zijn beurt tot een hogere webshopomzet.

Kortom: mobielvriendelijkheid is essentieel voor webshops, want het leidt tot een betere gebruikservaring, een hogere SEO en meer conversies. Ook geeft het je een betere positie ten opzichte van je concurrentie. Dit alles maakt het belangrijk dat jouw webshop geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten.

Hoe verricht je een e-commerce tracking implementatie?

E-commerce tracking is het verzamelen van klantdata in jouw webshop. Het is een belangrijke methode om de prestaties van je webshop op het gebied van SEO te meten, omdat het je vertelt hoe jouw webshopbezoekers zich gedragen. Hieronder vertel ik je in het kort de stappen om een e-commerce tracking implementatie uit te voeren:

 • Maak een Google Analytics-account aan: heb je nog geen Google Analytics-account, dan maak je er een aan en koppel je deze aan je webshop.
Maak een Google Analytics account aan
 • Configureer de doelen: stel doelen in voor de webshop, zoals het voltooien van een aankoop of het invullen van een formulier. Op deze manier kun je belangrijke conversies beter bijhouden.
 • Stel e-commerce tracking in: schakel e-commerce tracking in Google Analytics in en configureer deze voor jouw webshop.
 • Voeg tracking codes toe aan de webshop: voorbeelden van tracking codes in je webshop zijn de Google Analytics-trackingcode en de e-commerce tracking code.
 • Stel de juiste waarden in: stel de juiste waarden in voor de transacties. Voorbeelden daarvan zijn het bedrag van de aankoop, de valuta en de productinformatie.
 • Test de implementatie: het testen van de implementatie is belangrijk, omdat je zo nagaat of alle tracking codes correct zijn geïmplementeerd. Alleen dan worden transacties correct bijgehouden.
 • Analyseer de gegevens: analyseer de gegevens die je via e-commerce tracking verzamelt, zodat je inzicht in de prestaties van je webshop krijgt. Daarna kun je verbeteringen aanbrengen waar dat nodig is.
 • Blijf de prestaties bijhouden: blijf de prestaties van de webshop bijhouden en pas de implementatie aan waar nodig. Op deze manier blijft je webshop optimaal presteren.

Door deze stappen te volgen, kun je als webshopeigenaar een e-commerce tracking implementatie uitvoeren. Dit geeft je belangrijke inzichten in de prestaties van je webshop. Het regelmatig controleren en bijwerken van de implementatie is belangrijk, omdat de gegevens op die manier accuraat blijven. Zo blijft jouw webshop optimaal presteren.

Duplicate content binnen een webshop oplossen

Duplicate content kan een probleem zijn voor webshops, omdat het de SEO-prestaties vermindert. Je kunt duplicatie content op enkele manieren oplossen. Hieronder geef ik je enkele tips:

 • Canonical tags: gebruik canonical tags vertellen een zoekmachine welke pagina deze als de originele pagina moet beschouwen. Zo kun je strafpunten voor duplicate content voorkomen.
 • Robots.txt-bestand: gebruik het robots.txt-bestand om zoekmachines te vertellen welke pagina’s ze wel en niet moeten indexeren. Ook dit helpt bij het voorkomen of het oplossen van duplicate content.
 • Noindex tags: met noindex tags vertel je zoekmachines ze dat bepaalde pagina’s niet moeten indexeren. Ook dit maakt de kans op dubbele content kleiner.
 • Unieke productbeschrijvingen: elke productpagina in je webshop heeft unieke productbeschrijvingen nodig. Met unieke teksten voorkom je duplicate content.
 • Paginering: met paginering vertel je een zoekmachine welke pagina’s bij elkaar horen en hoe deze elkaar opvolgen. Je geeft hierbij dus eigenlijk aan in welke volgorde een zoekmachine mag crawlen. Ook dat helpt bij het voorkomen van duplicate content.
 • Verwijderen van duplicate pagina’s: verwijder duplicate pagina’s van de webshop. Dit verbeter niet alleen de SEO van je webshop, maar ook de directe gebruikerservaring van de bezoeker.
 • 301-redirects: met 301-redirects laat je zoekmachines weten dat de inhoud van de ene pagina permanent is verhuisd naar een andere pagina. Deze permanente omleiding voorkomt dat een zoekmachine ook de oude pagina indexeert en deze als duplicate content ziet.
301 redirects

Het oplossen van duplicate content in een webshop kan een tijdje in beslag nemen. Heb je dit eenmaal op orde, dan is het nog steeds belangrijk om hierop regelmatig te controleren. Door bovenstaande stappen te volgen, verbeter je de SEO-prestaties van je webshop én optimaliseer je de gebruikerservaring.

Een zoekwoordonderzoek voor een webshop

Met een zoekwoordonderzoek voor een webshop identificeer je de juiste zoekwoorden. Deze gebruik je vervolgens in je content, metadata en andere delen van je webshop. Hieronder leg ik je uit in welke stappen je een zoekwoordonderzoek voor een webshop uitvoert:

Maak een lijst van de belangrijkste producten: maak een lijst van de belangrijkste producten die in de webshop worden verkocht.

 • Identificeer zoekwoorden: gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner en Ubersuggest om zoekwoorden te identificeren. Dit zijn woorden die relevant zijn voor de producten die je in jouw webshop verkoopt. Zoekwoorden kunnen variëren van brede zoekwoorden tot specifieke long-tail zoekwoorden.
 • Analyseer concurrenten: analyseer de websites van concurrenten om na te gaan welke zoekwoorden zij gebruiken. Op deze manier lukt het je beter om zoekwoorden te identificeren waarop je webshop kan concurreren.
 • Zoekvolume en concurrentie: analyseer het zoekvolume en de concurrentie voor de geselecteerde zoekwoorden. De analyse vertelt je welke zoekwoorden het relevantst en haalbaarst zijn om in je webshop te gebruiken.
 • Maak een lijst met zoekwoorden: maak een lijst van de zoekwoorden die het meest relevant zijn voor de webshop. Deze lijst helpt je bij het maken van content en het optimaliseren van de metadata van de webshop.
 • Gebruik de zoekwoorden: gebruik de geselecteerde zoekwoorden in de content, metadata en andere delen van de website. Dit vergroot je zichtbaarheid in de zoekresultaten en verbetert de SEO-prestaties van je webshop.
 • Blijf optimaliseren: blijf de zoekwoorden monitoren en optimaliseren om ervoor te zorgen dat de webshop naar behoren blijft presteren in de zoekresultaten.

Door deze stappen te volgen, kun je als webshop eigenaar een effectief zoekwoordonderzoek uitvoeren en de SEO-prestaties van de webshop verbeteren. Het is belangrijk om de zoekwoorden regelmatig te blijven monitoren. Werk deze bij indien dat nodig blijkt, zodat je webshop optimaal blijft presteren.

De faceted navigation

Faceted navigation is een manier om webshop bezoekers te helpen bij het filteren oftewel verfijnen van producten op basis van verschillende criteria. Hierbij kun je denken aan merk, kleur, maat en prijs. Er zijn verschillende soorten faceted navigation die je voor je webshop kunt gebruiken, waaronder:

 1. Verticale filters: verticale filters zijn filters aan de zijkant van de webpagina . Deze filters zijn gemakkelijk te vinden en te gebruiken, maar kunnen de lay-out van de pagina verstoren.
 1. Horizontale filters: horizontale filters zijn filters bovenaan de webpagina. Deze filters hebben minder impact op de lay-out van de pagina, maar kunnen tegelijkertijd ook minder intuïtief zijn voor gebruikers.
 1. Dynamische filters: dynamische filters zijn filters die automatisch worden aangepast op basis van de zoekopdracht van de gebruiker. Ze zorgen ervoor dat de gebruiker minder keuzes hoeft te maken, waardoor de gebruikservaring beter wordt.
 1. Gelaagde navigatie: gelaagde navigatie is een combinatie van verticale en horizontale filters. Deze combinatie helpt de gebruiker snel en gemakkelijk door de verschillende filters te navigeren.
 1. Numerieke filters: numerieke filters gebruik je als webshopeigenaar voor het filteren van producten op basis van numerieke criteria. Dit zijn criteria als prijs, beoordelingen of populariteit.
 1. Attribuutwaarde filters: deze zet je in voor het filteren van producten op basis van specifieke eigenschappen, zoals maat, kleur of merk.

Het is belangrijk om de juiste faceted navigation voor een webshop te kiezen. Dit doe je op basis van de specifieke behoeften van de webshop en de gebruikerservaring. Een goed ontworpen faceted navigation verbetert de gebruikerservaring en maakt het makkelijker voor gebruikers om de producten te vinden die ze zoeken.

Faceted navigation voor webshop SEO optimaliseren

Faceted navigation is een handige functie voor webshops, mits je het op de juiste manier voor SEO optimaliseert. Zo niet, dan kan het een negatieve invloed hebben op de SEO-prestaties van de webshop. Hieronder geef ik je enkele tips waarmee je de faceted navigation voor SEO optimaliseert:

 1. Vermijd duplicatie van content: faceted navigation kan leiden tot duplicatie van content als dezelfde producten op meerdere pagina’s worden weergegeven. Je moet er dus voor zorgen dat iedere pagina unieke content heeft, omdat je strafpunten voor duplicate content wilt voorkomen.
 1. Gebruik canonical tags: met canonical tags laat je zoekmachines weten welke pagina deze als de originele pagina moet beschouwen. Dit helpt met het voorkomen van strafpunten voor duplicate content.
 1. Gebruik URL-parameters: URL-parameters informeren zoekmachines over de filters die van toepassing zijn. Ook hiermee maak je de kans op duplicate content kleiner.
 1. Gebruik schone URL’s: schone URL’s maken de navigatie voor gebruikers en zoekmachines gemakkelijker. Dynamische URL’s met veel parameters kun je beter vermijden.
Gebruik schone URL's
 1. Vermijd indexering van niet-relevante pagina’s: voorkom de indexering van niet-relevante pagina’s. Dit zijn pagina’s die bijvoorbeeld geen of weinig producten of niet-relevante content bevatten. Wanneer zoekmachines deze niet indexeren, optimaliseer je hun crawl budget.
 1. Maak gebruik van robot.txt: gebruik het robots.txt-bestand om zoekmachines te vertellen welke pagina’s ze wel en niet moeten indexeren (7).
 1. Zorg voor een goede interne linkstructuur: een goede interne linkstructuur helpt zoekmachines de pagina’s in de faceted navigation te vinden en te indexeren.

Door deze tips te volgen, kun je als webshopeigenaar de faceted navigation optimaliseren voor SEO. Daarmee verbeter je de zoekmachine-prestaties van de webshop. Controleer de pagina’s van faceted navigation regelmatig om ervoor te zorgen dat de SEO-prestaties optimaal blijven.

Conclusie

Aan het uitvoeren van SEO voor een webshop zijn enkele uitdagingen verbonden. Vooral de hoeveelheid landingspagina’s in combinatie met de faceted navigation zorgt voor veel verschillende valkuilen. Een langetermijnstrategie en een duidelijke visie op de URL structuur, crawl budget en de faceted navigation zijn essentieel. Op die manier kun je met je webshop op veel (voornamelijk longtail) zoektermen tegelijkertijd ranken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.