Alles over SEO-optimalisatie: tips en tricks voor 2022

Wat is SEO-optimalisatie?

Zoekmachine optimalisatie ofwel SEO betekent hetzelfde. SEO staat voor Search Engine Optimization. SEO-optimalisatie is dus eigenlijk een beetje dubbelop, want het betekent hetzelfde. Met SEO-optimalisatie breng je je website hogerop in Google.

SEO-optimalisatie bestaat uit twee vormen: on-page SEO en off-page SEO. Beide zijn belangrijk om in te investeren wil je een hoge plaats in Google bemachtigen. 

On-page SEO optimalisatie

De on-page optimalisatie houdt in dat jouw website zo zoekmachine vriendelijk mogelijk is. Je besteedt aandacht aan de volgende elementen:

 • SEO titel/meta titel: dit is de titel die op een pagina op je website staat. Deze zie je in de organische zoekresultaten van Google.
 • De meta omschrijving: dit is de omschrijving van je webpagina. Deze omschrijving zie je onder de titel staan tussen de organische zoekresultaten van Google. Zo weet de bezoeker waar de webpagina over gaat. 
 • De heading tags of koppen: dit zijn tussenkoppen op webpagina’s. Je gebruikt hiervoor H1, H2 en H3. Tussenkoppen dragen bij aan de leesbaarheid en structuur van je website. 
 • De webtekst: dit zijn de teksten die je op je website gebruikt. 
 • De interne links: dit zijn links op een pagina die naar een andere pagina binnen jouw website doorverwijzen. 

On page SEO gaat vooral over het verwerken van de belangrijkste zoekwoorden. Hiervoor voer je een zoekwoordonderzoek uit. 

Off-page SEO optimalisatie

Bij de off-page optimalisatie houd je je bezig met jouw linkprofiel. Een linkprofiel bestaat uit alle websites die naar jouw website linken. Off-page SEO gaat over de volgende elementen:

 • Linkprofiel: je analyseert je linkprofiel aan de hand van een tool. Je let op waar de backlinks vandaan komen, hoe hard dit groeit, of het linken op een natuurlijke manier gebeurt, vanuit welk land backlinks komen, et cetera. 
 • Backlinks: dit zijn verwijzingen van het ene kanaal naar het andere. Dit kan voorkomen via een andere website of via social media. 
 • Linkbuilding: dit houdt in dat je zoveel mogelijk links naar pagina’s van jouw website probeert te verkrijgen vanaf andere websites. 

Wat zijn de diensten van SEO?

Door het uitvoeren van verschillende diensten voer je zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO, uit. SEO bestaat uit drie componenten, namelijk: content, techniek en linkbuilding. 

Content. Het schrijven van relevante, nuttige teksten van kwaliteit.  Het is belangrijk om op iedere pagina over slechts één onderwerp te schrijven, zodat zowel Google als jouw bezoekers niet in de war raken.

De teksten dienen aan te sluiten bij de zoekintentie van de bezoeker. Denk na over op welke vragen de bezoeker antwoorden op wil en verwerk die antwoorden in je tekst. En gebruik tussenkopjes. Dit maakt dat de tekst beter leesbaar wordt voor de bezoeker en bovendien leidt het tot betere zoekresultaten in Google. 

Het is belangrijk dat iedere tekst uniek is. Wanneer je een tekst meerdere keren op jouw website terug laat komt, kiest Google één pagina uit die hij relevant vindt en negeert de andere pagina’s. Schrijf daarnaast lange teksten, want hoe langer de content, hoe beter de kwaliteitsscore bij Google. En vergeet geen zoekwoorden in de teksten te verwerken. 

Deze zoekwoorden vind je door vooraf een zoekwoordonderzoek te doen. Door middel van hele specifieke zoekwoorden te verwerken in de tekst, beland je bij de juiste doelgroep hoger in Google. 

Techniek. Ook aandacht besteden aan de techniek van een website is een belangrijke dienst binnen SEO. Wanneer je alleen focust op content, maar niet op techniek, bereik je alsnog geen hoge plaats in Google. Met de techniek wordt onder andere de laadsnelheid van iedere webpagina bedoeld. Dit mag maar maximaal een aantal milliseconden zijn. De laadsnelheid verbeter je door bijvoorbeeld onnodige plug-ins weg te halen of afbeeldingen te verkleinen. 

Ook het zorgen voor een mobiele versie van de website behoort tot de technische SEO. Mensen gebruiken namelijk ook veel mobiele apparaten om websites te bezoeken. Verder is de structuur van een website belangrijk. Dit doe je door titels en tussenkopjes te verduidelijken aan de hand van headers. De website structuur is van grote invloed op jouw plek in Google. 

Linkbuilding. Deze derde dienst van SEO-optimalisatie is onmisbaar. Linkbuilding betekent dat links van andere websites naar jouw website doorverwijzen. Google ziet jouw website in dit geval als een betrouwbare bron en plaatst jou vervolgens hoger in de organische zoekresultaten. 

De kwaliteit van de backlinks doet er wel toe. Google controleert namelijk de betrouwbaarheid van de websites die naar jouw website verwijzen. Een slechte website beïnvloedt de ranking in de zoekresultaten. 

Zorg voor diversiteit onder de backlinks. Laat niet alle links uit maar één bron komen. Dit kan namelijk weer worden gezien als spam. Linkbuilding kan je ook genereren uit jouw eigen netwerk. Vraag aan mensen binnen jouw netwerk of ze een verwijzing naar jouw website willen plaatsen. 

10 tips om jouw SEO te optimaliseren 

Ben jij jouw SEO aan het optimaliseren voor Google? Wij bieden je tien pragmatische tips die je zullen helpen.

 1. Google de zoekwoorden. Begin in de zoekbalk met het intypen van een zoekterm. Google laat direct suggesties zien waar je iets mee kunt. Daarnaast zie je onderaan de eerste pagina gerelateerde zoekopdrachten. Zo zie je op welke termen vaker gezocht wordt.
 2. Zorg dat het zoekwoord in je URL staat. Google vindt het fijn wanneer het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden ook in deze URL staat. Voorbeeld: ralfvanveen.com/seo-optimalisatie   
 3. Denk goed na over je page title. Dit is de titel die wordt weergegeven in de zoekresultaten van Google. Maak deze titel niet langer dan 70 tekens, want anders breekt Google hem af. Verwerk het zoekwoord in de titel en maak er een aantrekkelijke zin van die de lading van de pagina dekt.
 4. De meta description. Dit is de beschrijving onder de page title die je ziet in de zoekresultaten van Google. Deze mag niet langer zijn dan 160 tekens. Plaats het zoekwoord 1 of 2 keer in deze beschrijving en maakt er een aantrekkelijke tekst van die de lading dekt.
 5. Verwerk het zoekwoord in de koppen en tussenkoppen, maar overdrijf niet. Gebruik H1 t/m H6 om de (tussen)koppen aan te duiden. 
 6. Laat het zoekwoord meermaals terugkomen in de tekst. Hiermee bedoelen we: 1,0-1,5% van het totaal aantal woorden. En maak het zoekwoord dikgedrukt. 
 7. Maak je tekst lang. De ideale lengte is 1.500 woorden of meer. Maak gebruik van korte alinea’s, zodat de tekst wel leesbaar blijft en gebruik kopjes. Je zal echt de diepte in moeten met jouw teksten. 
 8. Gebruik afbeeldingen. En voeg een ‘alt-tag’ toe aan de afbeelding. Dit is het stukje tekst die verschijnt wanneer je met jouw muis over de afbeelding beweegt. Verwerk hier weer het zoekwoord in. Doe dit ook voor de bestandsnaam (.jpg) van de afbeelding.
 9. Interne en externe links. Plaats her en der hyperlinks in je website die naar andere pagina’s binnen jouw website verwijzen. Verkrijg daarnaast links van andere websites die naar jouw website verwijzen. Voor Google is dit namelijk een teken dat jouw website relevant is. 
 10. Geef jouw bezoeker genoeg reden om door te klikken. Zorg voor duidelijkheid door het adres van jouw winkel, een telefoonnummer of een contactformulier op een duidelijke plek neer te zetten. 

SEO toepassen: volg het stappenplan  

Wil je SEO optimaliseren voor jouw website? Begin dan met het volgen van onderstaand stappenplan: 

 1. Zoekwoordonderzoek. Aan de hand van de zoekintentie van de zoeker bepaalt Google op welke plek websites weergegeven worden in de organische zoekresultaten. Door vindbaar te zijn voor de juiste zoekwoorden binnen jouw branche trek je relevante bezoekers aan. 

Door zoekwoordonderzoek bepaal je welke zoekwoorden relevant zijn. Dit onderzoek voer je uit aan de hand van een van de vele tools, zoals Ahrefs of SEMRush. Deze tools tonen gerelateerde zoektermen, maar ook hoe vaak hier gemiddeld per maand op wordt gezocht en hoeveel concurrentie er op dit zoekwoord zit. Haal alle belangrijke zoekwoorden die matchen met jouw product of dienst hier uit. 

 1. Contentcreatie. Aan de hand van het zojuist verrichte zoekwoordonderzoek, kun je nu content creëren. Verwerk de gekozen zoekwoorden meerdere keren in de tekst. De teksten moeten relevant en van hoge kwaliteit zijn. De lengte van iedere tekst is ook belangrijk, deze moet uit minimaal 400 woorden bestaan. Gebruik voor iedere zoekterm minimaal één webpagina. 
 1. Linkbuilding. Aan de hand van linkbuilding verkrijg je links van externe websites die doorverwijzen naar jouw website. Dit is een hele belangrijke stap gedurende jouw SEO-optimalisatie. Dit geeft jou namelijk online autoriteit en dat waardeert Google enorm. Hoe sterker de linkende site en hoe relevanter deze site voor jouw onderwerp, hoe meer de link waard is. 
 1. Structuur. Zorg ervoor dat jouw website over een logische opbouw beschikt. Dit stimuleert Google om jou een hoge plaats in Google te geven. Structuur betekent een duidelijke hiërarchie van hoofdpagina’s en sub pagina’s. Deze hiërarchie blijkt ook uit het menu en de sitemap
 1. Snelheid. Dit is een onderdeel van de technische SEO. De laadsnelheid van de website en iedere webpagina is heel erg belangrijk voor Google. Houd rekening met maximaal een aantal milliseconden. Anders klikt de bezoeker weg en zet Google je een plek naar onder.

Trends voor SEO zoekmachine optimalisatie in 2021/2022

De bedoeling van SEO is dat je dit continu optimaliseert. Ook in 2021 zijn er weer een aantal SEO-trends die Google als belangrijk ziet. Wij lichten ze voor je uit: 

 1. Core Web Vitals: dit wordt voor Google een belangrijke ranking factor in het algoritme van Google. Core Web Vitals bestaat uit:

Largest Contentful Paint: dit meet de waargenomen laadprestaties van de webpagina’s. Dat is de tijd die het duurt voordat het grootste element van de webpagina verschijnt. Zoals een afbeelding of een video. De grens die Google gesteld heeft, ligt op 2,5 seconden. Duurt het langer? Dan heeft dit consequenties voor jouw plaats in Google. 

– First Input Delay: dit is de tijd dat het duurt voordat de browser reageert op de eerste interactie. Onder interactie wordt bijvoorbeeld verstaan: het klikken op buttons, op de menuknop of het invullen van formulieren. De grens van Google ligt op 100 ms. 

Cumulative Layout Shift: dit meet de tijd tussen normaal beeld en een ‘layout shift’. Dit zijn waarneembare layout wijzigingen die later worden ingeladen, zoals afbeeldingen, advertenties of bijzondere lettertypes. 

 1. Google Passage Ranking. Dit is een stukje tekst, een alinea, van een bepaalde website die antwoord geeft op de vraag die een zoeker stelt aan Google. 
 2. Visual Search. Dit houdt iets opzoeken in door middel van een visueel beeld. Upload een foto en Google geeft resultaat.
 3. SERP Features. SERP houdt de resultatenpagina van Google in. Het is belangrijk om hierin op te vallen. Dit kan door: een zoekwoord op te nemen in de URL, de meta title en meta description aan te passen, structured data toe te voegen aan de content of visuele content toe te voegen. 

Waarom is zoekmachine optimalisatie vooral op Google gericht? 

Zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo gebruiken bots om het web te ‘crawlen’. Dit betekent: het doorzoeken van een webpagina door middel van zoekmachine software, ofwel “bots”. Deze bots verkennen de webpagina om de inhoud hiervan te kunnen indexeren

Waarom is SEO dan vooral gericht op Google en niet op Yahoo of Bing? Google is de meest gebruikte zoekmachine in Nederland op dit moment. Elke seconde worden er bijna 40.000 zoekopdrachten uitgevoerd op Google. Dat zijn 3,5 miljard zoekopdrachten per dag en 1,2 biljoen zoekopdrachten per jaar. Dit aantal wordt met de dag groter. 

In september 2020 gebruikte zelfs 97,37% van alle Nederlanders Google als zoekmachine. In vergelijking met Bing en Yahoo: het marktaandeel van Bing was in 2019 slecht 4,69%. Voor Yahoo was dit nog minder, namelijk 1%.

Desondanks werken alle SEO-optimalisaties die je uitvoert ongeveer hetzelfde als bij de andere zoekmachines, zoals Bing en Yahoo. Dit in tegenstelling tot SEA. Bij SEA betaal je aan één zoekmachine, bijvoorbeeld Google, om zo een hoge plaats in de zoekresultaten te bemachtigen. Dit betekent dat je dus ook alleen een hoge plaats in de zoekmachine van Google bemachtigt. 

Op het moment dat je SEO-optimalisaties uitvoert, beland je niet alleen hoog in Google, maar waarschijnlijk ook in de andere zoekmachines. 

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 20 oktober 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus