HTTP

Een website bezoeken gaat tegenwoordig bijna blindelings, maar er zijn veel veranderingen gaande. Het gebruik van http: voor je website is mogelijk niet meer zo up-to-date. Wat is http: precies en hoe slim is het om dit vandaag de dag nog te gebruiken? We leggen dit begrip hier graag aan je uit!

Wat is HTTP?

HTTP is een term dat aan het begin van een URL op het internet voorkomt. HTTP betekent Hypertext Transfer Protocol: dit zorgt ervoor dat je webgegevens op je scherm ziet staan. HTTP is iets anders dan HTTPS. Zo is HTTPS meer geavanceerd en veiliger. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

HTTP vs. HTTPS

Wanneer je achter http: de URL van een website intypt, komt er een verbinding tot stand. Klik je op een link, dan vraag je een verbinding aan; de webbrowser stuurt de aanvraag naar de server en de server opent de pagina. Dit gebeurt allemaal binnen enkele tellen. Hoe sneller de verbinding, hoe sneller de website opent. 

HTTP richt zich vooral op het presenteren van informatie, maar minder op de wijze van informatieoverdracht. Dit maakt HTTP kwetsbaar en minder veilig. Als alternatief is het mogelijk gebruik te maken van https, waarbij je gebruik maakt van versleutelde verbindingen.

HTTP _ Begrippenlijst

De impact van HTTP op SEO

HTTP heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina, maar niet altijd op een positieve manier. Google heeft aangegeven meer veiligheid op het internet te willen creëren. Een veilige verbinding en een veilige website horen hierbij. HTTP is minder veilig gebleken. Een overstap van HTTP naar HTTPS heeft mogelijk een betere impact op de zoekmachine optimalisatie

Ons advies

Als beheerder van een website is het logisch dat je een zo goed en veilig mogelijke ervaring wilt voor de bezoeker. En dat begint al bij het intypen van de URL. Dit moet dan ook zeker in orde zijn.

We raden aan om de overstap te maken naar https indien dit nog niet is gedaan. Https is veiliger, sneller en meer geavanceerd. Hiermee voldoe je aan de eisen van Google en optimaliseer je jouw website voor de zoekmachine. Er zijn daarnaast nog veel meer andere zaken die de aandacht verdienen, zoals de juiste content, meta descriptions en backlinks.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is HTTP?

HTTP is een protocol waarbij de website over een onveilige verbinding wordt geladen. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en is veelal een achterhaalde manier om websites in te laden (doordat het onveilig is).

Wat is de impact van Http op SEO?

Google heeft beveiliging hoog in het vaandel staan. HTTP is minder veilig als HTTPS. Het gebruik van HTTP zal een lagere beoordeling opleveren. Om meer verkeer te genereren is een overstap naar HTTPS dus aan te raden.

Voor wie hebben wij dit artikel over http geschreven?

Het artikel over http hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over http in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals http?

Wij schrijven over begrippen als http om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

http is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over http in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals http, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip http in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van http. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van http op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende http.

Het voorbeeld dat wij geven van http , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over http van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z