HTTP

Een website bezoeken gaat tegenwoordig bijna blindelings, maar er zijn veel veranderingen gaande. Het gebruik van http: voor je website is mogelijk niet meer zo up-to-date. Wat is http: precies en hoe slim is het om dit vandaag de dag nog te gebruiken? We leggen dit begrip hier graag aan je uit!

Wat is HTTP?

HTTP is een term dat aan het begin van een URL op het internet voorkomt. HTTP betekent Hypertext Transfer Protocol: dit zorgt ervoor dat je webgegevens op je scherm ziet staan. HTTP is iets anders dan HTTPS. Zo is HTTPS meer geavanceerd en veiliger. 

HTTP vs. HTTPS

Wanneer je achter http: de URL van een website intypt, komt er een verbinding tot stand. Klik je op een link, dan vraag je een verbinding aan; de webbrowser stuurt de aanvraag naar de server en de server opent de pagina. Dit gebeurt allemaal binnen enkele tellen. Hoe sneller de verbinding, hoe sneller de website opent. 

HTTP richt zich vooral op het presenteren van informatie, maar minder op de wijze van informatieoverdracht. Dit maakt HTTP kwetsbaar en minder veilig. Als alternatief is het mogelijk gebruik te maken van https, waarbij je gebruik maakt van versleutelde verbindingen.

De impact van HTTP op SEO

HTTP heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina, maar niet altijd op een positieve manier. Google heeft aangegeven meer veiligheid op het internet te willen creëren. Een veilige verbinding en een veilige website horen hierbij. HTTP is minder veilig gebleken. Een overstap van HTTP naar HTTPS heeft mogelijk een betere impact op de zoekmachine optimalisatie

Mijn advies

Als beheerder van een website is het logisch dat je een zo goed en veilig mogelijke ervaring wilt voor de bezoeker. En dat begint al bij het intypen van de URL. Dit moet dan ook zeker in orde zijn.

We raden aan om de overstap te maken naar https indien dit nog niet is gedaan. Https is veiliger, sneller en meer geavanceerd. Hiermee voldoe je aan de eisen van Google en optimaliseer je jouw website voor de zoekmachine. Er zijn daarnaast nog veel meer andere zaken die de aandacht verdienen, zoals de juiste content, meta descriptions en backlinks.


Veelgestelde vragen

Wat is HTTP?

HTTP is een protocol waarbij de website over een onveilige verbinding wordt geladen. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol en is veelal een achterhaalde manier om websites in te laden (doordat het onveilig is).

Wat is de impact van Http op SEO?

Google heeft beveiliging hoog in het vaandel staan. HTTP is minder veilig als HTTPS. Het gebruik van HTTP zal een lagere beoordeling opleveren. Om meer verkeer te genereren is een overstap naar HTTPS dus aan te raden.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.