FTP

Om bepaalde veranderingen aan een website door te voeren, is het belangrijk om toegang te hebben tot FTP. Maar wat is FTP en hoe belangrijk is dit voor de SEO van een website of pagina? Hier lees je alles wat je moet weten over dit begrip!

Wat is FTP?

FTP is de afkorting voor File Transfer Protocol. Dit is een standaardprotocol voor het delen van computerbestanden tussen server en client. Het gebruik van een speciale software is nodig om een verbinding te creëren.

De werking van FTP

Het protocol FTP bestaat al sinds de jaren 70, maar is door de jaren heen flink geëvolueerd. Er zijn inmiddels meerdere versies verschenen, ieder met hun eigen toevoegingen. Vandaag de dag werkt FTP in zowel actieve als passieve modus. Deze modus bepaalt hoe de dataverbinding plaatsvindt. 

Met FTP is het mogelijk om een gast te laten communiceren met een server op afstand. Je hebt hiervoor wel een internetverbinding nodig. Met FTP krijg je toegang tot bepaalde bestanden. FTP is niet ontwikkeld op databescherming en veiligheid: er is sprake van leesbare gebruikersnamen en wachtwoorden.

FTP _ Begrippenlijst

De impact van FTP op SEO

FTP heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Om optimaal te profiteren van zoekmachine optimalisatie, is het belangrijk om de website zelf te optimaliseren. Dit is onder andere mogelijk met de toegang tot FTP. Heeft een SEO specialist toegang tot FTP, dan is het mogelijk om bepaalde aanpassingen door te voeren met betrekking tot SEO.

Mijn advies

Het is belangrijk om na te gaan of je gebruik wil gaan maken van een protocol als FTP. Het is geen veilig protocol, maar biedt anderzijds wel mogelijkheden om de SEO van een website te optimaliseren. 

We raden aan om een specialist in te schakelen voor het regelen van de juiste verbindingen voor je website. Onder andere programmeurs regelen die graag voor je. Een SEO specialist helpt je daarnaast met het optimaliseren van je website voor de zoekmachine.


Veelgestelde vragen

Wat is FTP?

FTP staat voor File Transfer Protocol. Het is een veel gebruikt protocol om computerbestanden uit te wisselen. Je hebt hiervoor speciale software nodig voor het opzetten van de verbinding.

Wat is de impact van FTP op SEO?

FTP op zich heeft geen grote impact op SEO. Maar je kunt het wel inzetten om een externe SEO-specialist van buitenaf aanpassingen te laten doen. FTP zorgt er dan voor dat de bijgewerkte bestanden op jouw server komen.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.