Sitemap en SEO

Een sitemap is een pagina of document op jouw website waarin links naar alle pagina’s van de website staan. Zo’n lijst met alle links naar elke pagina is een handig overzicht. Niet alleen voor je bezoekers is het handig. Ook voor de zoekmachines is het makkelijker indexeren. (1)
De bezoeker vindt in dit overzicht alle pagina’s. Hij/zij zoekt naar antwoorden op een zoekopdracht, maar kan tijdens zijn/haar zoektocht ook op andere relevante informatie stuiten. Op deze manier is de kans groter dat de bezoeker op jouw website blijft.
De zoekmachines indexeren websites. Dit doen ze door middel van het crawlen van de website door van link naar link te gaan. Met een overzicht van alle pagina’s op je website maak je het makkelijker voor de zoekmachines om de website te indexeren.
Er zijn verschillende sitemaps binnen SEO: een sitemap voor de bezoeker (HTML) en een sitemap voor de zoekmachines (XML). In dit artikel leg ik meer uit over de sitemap en hoe je deze opstelt.
De soorten sitemaps binnen SEO
De XML-sitemap
Een XML-sitemap is de sitemap voor de zoekmachines. Deze ‘inhoudsopgave’ van de website is makkelijker toegankelijk voor zoekmachines en minder voor de bezoeker. Een XML-sitemap kan het beste gecomprimeerd worden met behulp van gzip om bandbreedte te besparen voor de server. (2)

XML-sitemaps optimaliseren voor SEO?
XML-sitemaps optimaliseren voor SEO? Ik help graag! Neem contact met mij op via het contactformulier hiervoor.
Aan het aantal links in een XML-sitemap is een limiet gekoppeld (circa 50k URL’s). Om het overzichtelijk te houden, worden er vaak verschillende sitemaps gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een sitemap voor alle blogs op de website en een sitemap voor alle producten (of reguliere pagina’s). Voorbeelden zijn:
Sitemap: https://ralfvanveen.com/sitemap_index.xml (een index van alle XML-sitemaps op de website)
Sitemap: https://ralfvanveen.com/page-sitemap.xml (alle pagina’s)
Sitemap: https://ralfvanveen.com/post-sitemap.xml (alle blogs)
Een belangrijke punt bij het maken van een XML-sitemap is de sitemap “aan te melden” bij de Google Search Console en/of de Robots.txt. Eén van de twee is genoeg. Bij de Robots.txt kun je ze erin zetten zoals hierboven weergegeven. Ook wanneer je dit niet doet dan is de kans groot dat Google ze oppikt.

XML-sitemap voor video’s en afbeeldingen
Om de indexering van de beeldinhoud te verbeteren, zijn afbeelding sitemaps ontworpen om de indexering van de beeldinhoud te verbeteren. In de hedendaagse SEO worden afbeeldingen ingebed in de pagina-inhoud, waardoor het samen met de URL wordt gecrawld. (3)
Vaak is een XML-afbeelding sitemap overbodig. Het zou enkel extra tijd kosten. Een XML-afbeelding sitemap is wel relevant wanneer de afbeeldingen jouw business vooruit helpen. Denk bijvoorbeeld aan een stockfoto website of productafbeeldingen op je productpagina.
Wanneer je video’s op jouw website hebt staan die van cruciaal belang zijn, is een XML-videositemap nodig. Dit heeft dezelfde reden als we bij de XML-afbeeldingen sitemap hebben behandeld. (4)
Met welke tools genereer ik XML-sitemaps?
Een aantal tools die ik graag gebruik zijn de volgende:
- Yoast SEO (voor WordPress)
- Google XML Sitemaps (voor WordPress)
- Screaming Frog SEO Spider
- XML-Sitemaps.com
- SEMrush
Waar moet een XML-sitemap aan voldoen?
Een XML-sitemap moet aan een aantal zaken voldoen om “geoptimaliseerd” te zijn voor SEO. Ik zie in de praktijk eigenlijk alle zaken wel fout gaan, maar hierbij veelvoorkomende punten (in het kort).
- maximum aantal pagina’s is 50.000 (of 50 MB als formaat);
- zorg ervoor dat de belangrijkste pagina’s erin staat;
- gebruik alleen absolute URL’s;
- gebruik meerdere sitemaps indien nodig;
- regelmatig bijwerken en indienen bij zoekmachines (voor een frequente crawling);
- gebruik <lastmod>, <changefreq>, en <priority> tags per URL;
- zorg voor een correcte XML-structuur;
- controleer op fouten en valideer de sitemap;
- gebruik HTTPS-URL’s;
- houd rekening met de canonical tags;
- verwerk alleen 2xx pagina’s in de XML-sitemap;
- gebruik van een sitemap-indexbestand voor meerdere sitemaps.
HTML-sitemap
XML-sitemaps zorgen voor de behoeften van zoekmachines. Deze sitemaps kunnen dan ook enkel door de zoekmachines ‘gelezen’ worden. HTML-sitemaps zijn ontworpen om menselijke gebruikers te helpen bij het vinden van inhoud.
Dit bevorderd de gebruiksvriendelijkheid van je website. Je biedt een overzicht voor je bezoekers van alle pagina’s op je website. Zo vindt de bezoeker sneller en gemakkelijk antwoord op zijn/haar vraag.
Waar moet een HTML-sitemap aan voldoen?
Nu hetzelfde lijstje, maar dan voor HTML-sitemaps.
- neem de belangrijkste pagina’s op in de HTML-sitemap;
- per taal moet een aparte HTML-sitemap worden gemaakt;
- plaats de HTML-sitemap op een toegankelijke locatie (vaak de footer);
- gebruik duidelijke en beschrijvende ankerteksten;
- beperk de lengte van de sitemap voor gebruiksvriendelijkheid (circa 200 URL’s);
- zorg voor een dynamische HTML-sitemap;
- gebruik een logische hiërarchie en categorieën;
- voeg een zoekbalk toe voor gebruiksgemak (optioneel);
- gebruik alleen 2xx pagina’s.
Welke tools gebruik ik om een HTML-sitemap te genereren?
Een aantal tools die ik hier graag voor gebruik (met name in WordPress is dit eenvoudig om te doen):
- Yoast SEO (voor WordPress)
- Rank Math (voor WordPress)
- Screaming Frog SEO Spider
- A1 Sitemap Generator
- Inspyder Sitemap Creator
Conclusie
Het is goed om tijd investeren in het maken van een goede sitemap om je SEO te optimaliseren. Zowel voor de zoekmachines, als voor je bezoeker is de sitemap relevant. Een XML-sitemap zorgt voor een goede indexering vanuit de zoekmachines. Een HTML-sitemap bevordert de gebruiksvriendelijkheid voor je bezoeker. Gebruik mijn checklists om ze hiervoor te optimaliseren. Succes!
- What Is a Sitemap | Google Search Central | Documentation | Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/overview
- Sitemaps.org – home. (z.d.). https://www.sitemaps.org/
- Image Sitemaps | Google Search Central | Documentation | Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/image-sitemaps
- Video Sitemaps and Examples | Google Search Central | Documentation | Google for Developers. (z.d.). Google For Developers. https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/video-sitemaps
Veelgestelde vragen
Welke soorten sitemaps zijn er?
Doorgaans wordt er wat betreft sitemaps een onderscheid gemaakt tussen de XML sitemap en de HTML sitemap. Echter zijn dan niet de enige soorten die er bestaan:
- XML-sitemap: wordt enkel door zoekmachines gelezen
- XML-afbeelding sitemap: een lijst ter verbetering van de indexering van de beeldinhoud
- SML-video sitemap: een lijst ter verbetering van de indexering van de video-inhoud
- Mobiele sitemap: sitemaps voor telefoonpagina’s (niet te verwarren met pagina’s met smartphone compatibiliteit)
- HTML-sitemap: ter bevordering van de gebruiksvriendelijkheid, bedoeld om menselijke gebruikers te helpen bij het vinden van pagina-inhoud
Hoe maak ik een sitemap?
Een sitemap maken is geen ingewikkelde zaak. De meeste ondernemers werken met WordPress. Het maken van een sitemap doe je dan met de Yoast plugin. Binnen deze tool kies je voor ‘SEO’ en vervolgens voor ‘Algemeen’.
Door daarna de functie ‘XML-sitemap’ aan te vinken, wordt je sitemap automatisch aangemaakt. Daarna ben je nog niet klaar. Je moet Google er namelijk over informeren. Het aanmelden van je sitemap doe je eenvoudig met de Google Search Console. Dit is een eenvoudig proces bestaande uit enkele korte stappen.
Hoe ontdek ik fouten in een sitemap?
Er zijn verschillende manieren om fouten in een sitemap te ontdekken en corrigeren. Eén manier is het gebruik van online sitemap-validatie tools, waarmee je je sitemap kunt uploaden en controleren op fouten. Google Search Console is ook een gratis tool waarmee je de prestaties van je website in Google Zoeken kunt monitoren en je sitemap kunt controleren op fouten.
Je kunt ook een teksteditor gebruiken om de sitemap te controleren op fouten. Een andere manier is om de sitemap te testen in een webbrowser en te controleren op links die niet werken of onjuist zijn (dit duurt wel aanzienlijk langer).
Kan een verkeerde sitemap een negatieve impact hebben op SEO?
Ja, een verkeerde sitemap kan een negatieve impact hebben op SEO. Een verkeerde sitemap kan bijvoorbeeld leiden tot:
- Het missen van belangrijke pagina’s: als de sitemap niet alle belangrijke pagina’s van je website bevat, kunnen zoekmachines deze pagina’s missen en deze niet opnemen in de zoekresultaten.
- Crawlfouten: als de sitemap onjuiste URL’s of links bevat, kan dit leiden tot crawlfouten en problemen bij het indexeren van de inhoud van je website.
- Slechte gebruikerservaring: als bezoekers van je website niet kunnen vinden wat ze zoeken vanwege een onjuiste of ontbrekende sitemap, kan dit leiden tot een slechte gebruikerservaring en een hogere bounce rate.