SEO en SEA

SEO en SEA: De definities, het verschil en de combinatie

In dit artikel ga ik verder in op SEO en SEA. Ik zal eerst individueel de twee onderdelen die samen zoekmachinemarketing vormen uitleggen. Daarna ga ik verder met het verschil tussen SEO en SEA waarna ik beschrijf op welke manieren ze complementair aan elkaar zijn.

SEO en SEA zijn interessante marketingkanalen doordat ze op een natuurlijke wijze nieuwe bezoekers genereren. In tegenstelling tot andere marketinguitingen is de doelgroep op zoek naar jouw diensten. Dit maakt dat de mensen die jouw website bezoeken al een bepaalde mate van interesse hebben laten zien in de diensten die jij aanbiedt.

SEO (zoekmachine optimalisatie)

Met SEO wordt er getracht organisch hoger in Google te komen op relevante zoekwoorden. Lees ook mijn artikel over de SEO betekenis om meer te weten!
Wanneer een persoon op zoek is naar een verkoper van peren typt deze persoon waarschijnlijk in Google: “Peren kopen”. SEO is het proces dat voor een bedrijf dat peren verkoopt zijn of haar website optimaliseert rondom het woord “peren kopen”. Bij SEO is het belangrijk dat er wordt begonnen met een goede SEO analyse van de website. 


1. Technische SEO
Technische SEO beslaat veelal de achterkant van de website en de manier waarop Google deze leest. Hoe goed kan de crawler van Google informatie van jouw website verzamelen? Eigenlijk beslaat de technische SEO alle SEO werkzaamheden op de website behalve het optimaliseren van de teksten.

2. On-page SEO
De on-page SEO zijn de geschreven teksten op een website. Het is hierbij belangrijk dat er wordt geschreven voor de bezoeker, niet voor de zoekmachine. De tekst moet gebruikersvriendelijk en prettig te lezen zijn.

3. Off-site SEO
Met off-site SEO wordt er getracht een bepaalde mate van autoriteit binnen het web te verkrijgen. Dit wordt grotendeels gedaan door links van andere relevante websites naar jouw website te verkrijgen. Wanneer er veel links met een hoge kwaliteit van andere websites naar jouw website wijzen laat dit aan Google zien dat jouw bedrijf veel naamsbekendheid heeft.

De combinatie van deze elementen maakt een SEO traject. Nu leg ik de basis uit van SEA. Daarna ga ik verder met het verschil tussen SEO en SEA waarna ik het artikel afsluit met hoe SEO en SEA complementair aan elkaar zijn.

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan

SEA (zoekmachine adverteren)

Zoekmachine-adverteren is het opkopen van plekken binnen Google op bepaalde zoekwoorden. Een bedrijf maakt hiervoor een Google Ads account aan. Deze advertenties worden op de zoekresultaten pagina, op andere websites of in sommige mobiele applicaties getoond.

Kosten per klik
Voor een SEA (zoekmachine-adverteren) campagne wordt er per klik betaald. Dit houdt in: Per keer dat een gebruiker op de advertentie klikt van het bedrijf wordt er een bedrag betaald. Dit maakt dat met deze methode er pas wordt betaald wanneer er daadwerkelijk een bezoeker wordt gegenereerd uit de zoekmachines.

Zoekwoordonderzoek
Vooraf aan een zoekmachine-adverteren campagne wordt een zoekwoordonderzoek gedaan. Hiermee bepaald het bedrijf op welke zoekwoorden zij willen adverteren. Wanneer er meer concurrentie op een zoekwoord zit zal de kosten per klik ook hoger uitvallen.

Volume en concurrentie
Daarnaast is de maandelijkse volume belangrijk. Hoe vaak wordt er op een bepaald zoekwoord gezocht? Dit en de mate van concurrentie kan worden gevonden d.m.v. de zoekwoordplanner van Google. Nu zal ik het verschil tussen SEO en SEA uitleggen. Daarna ga ik verder met de manieren waarop SEO en SEA complementair aan elkaar zijn.

Verschil SEO en SEA

Nu SEO en SEA apart zijn uitgelegd ga ik verder met het verschil tussen deze 2 onderdelen. Een marketingstrategie waarbij zowel SEO als SEA wordt ingezet heet SEM. Dit staat voor “Search Engine Marketing”. In het Nederlands is dit zoekmachinemarketing.

De kosten

Vaak valt een SEA campagne duurder uit dan een SEO campagne. Naast het betalen van de specialist moet ook Google worden betaald. Google verkoopt immers zijn advertentieplekken.

Bij een SEO campagne hoeft er geen budget uit te worden getrokken om Google te betalen. Alleen de SEO specialist die bezig is met de campagne wordt in dit geval betaald.

De mogelijkheden

SEA biedt veel mogelijkheden wanneer het gaat om adverteren op meerdere plekken. Met SEA is het mogelijk om niet alleen op de zoekresultatenpagina te adverteren maar ook op andere websites en in mobiele apps. Dit heet “Display advertising”.

Deze kanalen zijn met SEO niet mogelijk. Het is met SEO enkel mogelijk om te optimaliseren en beter gevonden te worden in de zoekresultatenpagina.

Lange termijn vs. Direct resultaat

Een SEA campagne wordt direct na het opstarten al laten zien in de zoekmachines.
Bij een SEO duurt het een aantal maanden voordat er significante resultaten worden behaald.

Wel is het zo dat wanneer deze resultaten worden behaald het rendement hoger is dan met een SEA campagne.

Kwaliteit van de bezoeker

Uit bezoeken gegenereerd door organische resultaten binnen Google is de kwaliteit van de bezoekers vaak hoger.

Hierdoor zal er dus uiteindelijk meer omzet worden gegenereerd uit een SEO campagne dan uit een SEA campagne, mits dit op een correcte manier wordt uitgevoerd.

Benieuwd naar jouw online kansen? Ontdek ze met mijn gratis SEO scan!

Gratis SEO scan

Hoe zijn SEO en SEA complementair aan elkaar?

Het is zo dat veel bedrijven, wanneer ze aan de slag gaan met een SEO campagne, ook gelijk een SEA campagne lanceren. Hier zijn een aantal redenen voor die ik hieronder zal opnoemen en toelichten.

Zoekwoordonderzoek

Het beginpunt voor vrijwel ieder SEO traject is het bepalen van de zoekwoorden waarvoor een website wordt geoptimaliseerd. Om deze zoekwoorden te bepalen wordt een zoekwoordonderzoek uitgevoerd.
Veel tools om de zoekvolumes te bepalen zijn niet 100% accuraat. Door een korte SEA campagne te lanceren kan de volledige maandelijkse volume exact worden bepaald. Dit zal de SEO campagne ten goede komen.

Advertentie-uitingen optimaliseren

Bij SEA wordt er gebruik gemaakt van advertentieteksten binnen de zoekresultaten van Google. Hier worden vaak A/B testen op losgelaten om tot de teksten te komen met de hoogste CTR.
De learnings uit deze testen kunnen worden toegepast op de meta descripties en titels van een SEO campagne. Het testen van verschillende meta descripties duurt in de praktijk vaak langer dan het testen van advertentieteksten.

Kosten per klik

Google geeft aan de bedrijven die voor SEO hun website optimaliseren korting. Met name doordat wanneer de SEO verbeterd wordt dit ook vaak de gebruikersvriendelijkheid verbeterd.

Hierdoor wordt er meer geld bespaart bij het uitvoeren van de SEA campagne door daarnaast ook bezig te zijn met SEO. Het laat Google tevens zien waar de website over gaat.

Rendabele zoekwoorden “uitbuiten”

Heeft een bedrijf zijn of haar zoekwoorden gevonden die veel inkomsten genereren? Dan kan dit bedrijf ervoor kiezen om voor zowel de organische resultaten als betaalde resultaten te gaan. Op deze manier staat het bedrijf meerdere keren op de zoekresultaten pagina. Hierdoor zullen er meer mensen geneigd zijn door te klikken.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoud met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.


Dit artikel is geschreven op 10 oktober, 2018.