Samenwerking met Startselect

Startselect is een grote partij uit Eindhoven die zich specialiseert in de doelgroep gamers. De partij verkoopt online gametegoeden waarmee in-game attributen kunnen worden verkregen. De partij is sinds korte tijd marktleider in Europa in dit segment. Het is een jong en snelgroeiend bedrijf met intern veel specialisten op het gebied van programmeren en marketing. Deze combinatie zorgt voor een geoliede machine op het gebied van e-commerce.

Het begin van de samenwerking

Ik werd begin 2019 benaderd door de toenmalige interim CMO. De vraag was, we hebben een goed marketingteam én een sterk development team, maar we zoeken nog naar iemand die hiertussen kan zitten en op het gebied van SEO de strategie kan uitrollen en de implementatie kan begeleiden.

Wat heb ik voor Startselect gedaan?

De website van Startselect is groot. Deze grootte brengt voordelen met zich mee, zoals een hoger aantal landingspagina’s, maar heeft ook zijn eigen uitdagingen. Met ongeveer 100.000 geïndexeerde pagina’s is het belangrijk dat Google (GoogleBot) overal consistent bij kan. Deze crawlbaarheid was een van de kernvragen waar ik Startselect bij hielp. Onderstaande werkzaamheden zijn concreet uitgevoerd voor het bedrijf:

  • Opstellen van een internationale SEO-strategie (30+ landen).
  • Opstellen van een globale technische website analyse.
  • Begeleiden van het developer team (15 developers) bij de implementatie van de technische bevindingen.
  • JavaScript en SEO-analyse (Vue.js).
  • Implementeren van de hreflang tags en X-default middels XML.
  • Opstellen van een gestructureerde data strategie.
  • Analyseren van de duplicate content (verschillende TLDs en per TLD).
  • Uitgebreide Web Core Vitals analyse (snelheid, toegankelijkheid, security en CLS).

Wat was het resultaat van mijn inspanningen?

Destijds heb ik een stijging van circa 43% verwezenlijkt. De website ontving reeds duizenden organische bezoekers iedere dag waardoor deze vooruitgang een mooie toevoeging is aan het bestaande aantal.

Het gehele proces, van het analyseren van de data tot de implementatie van de bevindingen, duurde ongeveer 8 maanden.


Startselect aan het woord

Jordy Reijers, SEO-manager bij Startselect.

“Ralf is een toffe peer en een aangename gozer om mee samen te werken. Zelfs voor organisaties met eigen marketing afdeling, zoals die van ons, heeft Ralf de kennis en kwaliteit om de organisatie te ondersteunen in adviserende of uitvoerende rol.

Voor ons heeft Ralf een SEO audit samengesteld die aantonende waar de kwetsbaarheden van onze indexatie en crawlability zaten.

Met de intrede als SEO marketeer bij mijn destijds nieuwe werkgever heb ik een voorsprong kunnen uitbouwen door zijn voorwerk en heb ik makkelijke SEO Quickwins kunnen realiseren die de rankings op belangrijke keywords deed versnellen.

En hebben we de belangrijkste problemen kunnen tackelen die ervoor zorgde dat dieper liggende pagina’s niet geïndexeerd werden door complexe sitemap structuur en on-site issues.

Daarmee kan ik bevestigen dat Ralf een SEO wizard is op het gebied van: site structuur, indexatie, redirect issues, duplicate content acties, structured data en internal linking.”