Funnel

Een veelgebruikte techniek om klanten in de richting van een aankoop te leiden is een funnel. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een marketing funnel en een sales funnel. Bij die eerste wordt gefocust op het leveren van een dienst en bij de tweede staat de verkoop van producten centraal.

Wat opbouw betreft is elke funnel nagenoeg identiek. Eerst wordt via diverse kanalen, zoals social media, de aandacht van potentiële klanten getrokken. Die leiden hen naar interessante en relevante blogs (geschreven voor de organische vindbaarheid). Vervolgens wordt in ruil voor contactgegevens een sample gegeven, gevolgd door een mailing. Tenslotte wordt de funnel afgerond met een offerte, die leidt tot een aankoop.

Nieuwsgierigheid triggeren

Bij een funnel draait alles om het triggeren van de nieuwsgierigheid van potentiële klanten. Dat gebeurt in de eerste fase door goede content aan te bieden. In de volgende fase krijgt de klant een presentje, gevolgd door een concrete informatie. Op dat moment is hij klaar om de uiteindelijke aankoop te doen.

Een funnel betekent trechter, en dat is een goede term om het proces aan te duiden. Bovenaan gaat het om brede informatie en naarmate een bezoeker verder in de trechter afdaalt wordt het moeilijker om van de aankoop af te zien. Als ze nog in het brede deel van de trechter zijn zullen veel geïnteresseerden afhaken, omdat ze geen serieuze plannen hebben om iets aan te schaffen.

Met de high intent zoekwoorden waarvoor je hogerop in Google komt is het interessant. Niet alleen voor de lokale SEO, ook voor de landelijke SEO.

Kaf van het koren scheiden

Een funnel bestaat uit 3 onderdelen. Bovenaan de trechter wordt de nieuwsgierigheid gewekt met goede content, zoals blogs. Het gaat om principes en niet om concrete producten. In het midden van de trechter wordt geprobeerd de potentiële klanten te identificeren met behulp van concrete informatie. De klanten zijn vanaf dat moment goed genoeg geïnformeerd om over te gaan tot een aankoop.

Funnel versus klantenreis

Een funnel heeft veel weg van een klantenreis. Er is echter wel degelijk verschil. Een funnel wordt van tevoren volledig naar eigen idee en op eigen voorwaarden door een bedrijf ingericht. De klant kan eigenlijk geen andere route volgen als hij een aankoop wil doen. SEO en SEA spelen hierop in door high intent bezoekers naar de website te verkrijgen.

Een klantenreis wordt veel meer bepaald door de beslissingen van de klant. Doordat er contactmomenten zijn is er wel enige mogelijkheid om te sturen, maar dat is vrij beperkt. Bij een klantenreis kan de klant tot vlak voor het moment van aankoop nog afzien van de transactie. Bij een klantenreis wordt meer gestuurd op de persoonlijke benadering van de klant.

Het belang van een funnel

Een funnel is een onmisbare tool geworden om klanten naar je webshop te lokken. Het is niet meer voldoende om een website te openen, te zorgen voor een goede ranking en maar hopen dat er voldoende producten worden verkocht. Een funnel trekt potentieel geïnteresseerde klanten over de streep om in actie te komen.

Mijn advies

Een funnel is een krachtige tool om klanten die op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem naar die oplossing te dirigeren, en hen de aankoop te laten doen. Het prettige van een funnel is dat er een scheiding plaatsvindt van geïnteresseerden en serieuze klanten.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 november 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies