Zoekwoorddichtheid

Zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is een veelbesproken onderwerp binnen de branche van de zoekmachine optimalisatie. Een reden hiervoor is doordat het erg belangrijk is bij het schrijven van de perfecte content. De content die op een website staat moet aan de ene kant voor de zoekmachines worden geschreven.
Aan de andere kant (en dit is nog een stuk belangrijker) moet het voor de bezoekers worden geschreven.

De bezoekers zijn immers de personen die uiteindelijk ook een aankoop bij jouw bedrijf kunnen doen: De zoekmachines niet. Wanneer een tekst te vaak het zoekwoord bevat waarop een bedrijf wilt worden gevonden kan dit als spam worden gezien. Wanneer dit als spam is aangemerkt door Google kunnen hier consequenties op rusten zoals een penalty. Het kan ook zo zijn dat Google geen penalty geeft maar simpelweg de pagina niet (of nauwelijks) laat zien. John Mueller zegt over de zoekwoorddichtheid het volgende:

“Keyword density, in general, is something I wouldn’t focus on. Search Engines have kind of moved on from there.”


Zoekwoorddichtheid percentage De betekenis van zoekwoorddichtheid is het percentage van het totale aantal woorden dat het zoekwoord is. Vaak zal de SEO consultant speculeren over de hoogte van dit percentage maar er is nooit een ideaal percentage vanuit Google gegeven. Dit verschilt per branche, bedrijf of website. Ook kan dit per zoekwoord variëren waarop je wilt worden gevonden.
Een veelgebruikte manier om hierachter te komen is door de top 3 op verschillende zoekwoorden binnen jouw branche te testen op zoekwoorddichtheid. Doordat zoekmachines steeds slimmer worden herkennen ze het wanneer een website spam content heeft ook sneller. Maar het aantal keer dat een zoekwoord in een tekst hoeft te staan gaat hierdoor ook omlaag. Doordat zoekmachines steeds beter teksten kunnen analyseren weten ze steeds sneller waar het over gaat. Als SEO specialist zou ik het advies meegeven om niet te hard van stapel te lopen over dit onderwerp. Maak de teksten zo natuurlijk mogelijk en gebruik hierbij ook synoniemen van het zoekwoord waarop je wilt worden gevonden.
Zorg ervoor dat de tekst is geschreven voor de gebruiker, niet voor de zoekmachines. Om je toch een percentage te geven: Zelf ga ik niet over de 3% wanneer ik een SEO tekst schrijf. Dit is meer dan genoeg om de zoekmachines te laten weten waar een pagina wel en waar een pagina juist niet over gaat.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 28 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer gratis een vrijblijvende SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO specialist Breda

Voor mijn klanten rondom Breda fungeer ik als ervaren SEO specialist. In mijn vakgebied adviseer ik mijn klanten rondom de organische vindbaarheid in Google. Lees hier meer over SEO specialist Breda.

SEO Specialist Breda

SEO specialist Zwolle

Ik ben als SEO specialist werkzaam voor klanten uit allerlei branches en van allerlei formaten. Op deze pagina vertel ik meer over mijn werkzaamheden voor de klanten als SEO specialist Zwolle.

SEO Specialist Zwolle

SEO specialist Gouda

In dit artikel vertel ik meer over mijn werkzaamheden als SEO specialist gouda. Wil je meer weten over mijn vakgebied en wat ik voor mijn klanten doe? Lees dan het artikel SEO specialist Gouda.

SEO Specialist Gouda

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist