Zoekwoorddichtheid

Zoekwoorddichtheid

De zoekwoorddichtheid is een veelbesproken onderwerp binnen de branche van de zoekmachine optimalisatie. Een reden hiervoor is doordat het erg belangrijk is bij het schrijven van de perfecte content. De content die op een website staat moet aan de ene kant voor de zoekmachines worden geschreven.
Aan de andere kant (en dit is nog een stuk belangrijker) moet het voor de bezoekers worden geschreven.

De bezoekers zijn immers de personen die uiteindelijk ook een aankoop bij jouw bedrijf kunnen doen: De zoekmachines niet. Wanneer een tekst te vaak het zoekwoord bevat waarop een bedrijf wilt worden gevonden kan dit als spam worden gezien. Wanneer dit als spam is aangemerkt door Google kunnen hier consequenties op rusten zoals een penalty. Het kan ook zo zijn dat Google geen penalty geeft maar simpelweg de pagina niet (of nauwelijks) laat zien. John Mueller zegt over de zoekwoorddichtheid het volgende:

“Keyword density, in general, is something I wouldn’t focus on. Search Engines have kind of moved on from there.”


Zoekwoorddichtheid percentage De betekenis van zoekwoorddichtheid is het percentage van het totale aantal woorden dat het zoekwoord is. Veel SEO specialisten speculeren over de hoogte van dit percentage maar er is nooit een ideaal percentage vanuit Google gegeven. Dit verschilt per branche, bedrijf of website. Ook kan dit per zoekwoord variëren waarop je wilt worden gevonden.
Een veelgebruikte manier om hierachter te komen is door de top 3 op verschillende zoekwoorden binnen jouw branche te testen op zoekwoorddichtheid. Doordat zoekmachines steeds slimmer worden herkennen ze het wanneer een website spam content heeft ook sneller. Maar het aantal keer dat een zoekwoord in een tekst hoeft te staan gaat hierdoor ook omlaag. Doordat zoekmachines steeds beter teksten kunnen analyseren weten ze steeds sneller waar het over gaat. Als SEO specialist zou ik het advies meegeven om niet te hard van stapel te lopen over dit onderwerp. Maak de teksten zo natuurlijk mogelijk en gebruik hierbij ook synoniemen van het zoekwoord waarop je wilt worden gevonden.
Zorg ervoor dat de tekst is geschreven voor de gebruiker, niet voor de zoekmachines. Om je toch een percentage te geven: Zelf ga ik niet over de 3% wanneer ik een SEO tekst schrijf. Dit is meer dan genoeg om de zoekmachines te laten weten waar een pagina wel en waar een pagina juist niet over gaat.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 28 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer gratis een vrijblijvende SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Analyse

In dit artikel vertel ik meer over het opstellen van een SEO analyse. Daarbij zoom ik in op alle aspecten van SEO: Technische SEO, SEO content en in een later stadium ook linkbuilding en het backlinkprofiel.

SEO Analyse

SEO Betekenis

In mijn artikel over de SEO betekenis leg ik alle aspecten van SEO uit. Ik laat in dit artikel ook gelijk een gedeelte van mijn werkwijze zien. Lees dit artikel wanneer je meer wilt weten over de betekenis van SEO.

SEO Betekenis

SEO & SEA

In dit artikel leg ik de 2 marketinguitingen SEO en SEA naast elkaar. Eerst zoom ik in op SEO, daarna doe ik hetzelfde met SEA. Ik sluit af met verschillende vergelijkingen tussen de twee.

SEO & SEA

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist