Usability

Een website moet altijd gemakkelijk in gebruik zijn voor de bezoeker. Hierbij speelt usability een zeer grote rol. Wat is usability en op welke manieren is dit te bereiken? Op deze pagina leggen we het begrip usability graag aan je uit. 

Wat is usability?

Usability is een Engelse term dat letterlijk ‘bruikbaarheid’ betekent. In de wereld van online marketing staat dit voor de manier van gebruik van een product of website. Hierbij is veel aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid: het gebruik van een website moet zo makkelijk mogelijk zijn voor de bezoeker. 

Het belang van uitstekende bruikbaarheid

De bruikbaarheid van een website moet hoog zijn: een bezoeker moet zo min mogelijk stappen doorlopen om tot een bepaald doel te komen, zoals het afrekenen van een product. Het gebruik van een site moet zo makkelijk mogelijk zijn: de usability speelt hierbij dan ook een zeer belangrijke rol. Een website moet in de eerste plaats gemakkelijk te begrijpen zijn voor de bezoeker. In de tweede plaats moet een doelstelling snel en gemakkelijk te behalen zijn (het doen van een aankoop, het plaatsen van een bestelling, ect).

De usability van een website uit zich mogelijk ook in andere zaken voor het vergemakkelijken van het gebruik. Onder andere het aanbieden van grotere lettertypes is hier een voorbeeld van. 

Usability _ Begrippenlijst

De impact van usability op SEO

Usability heeft zeker een grote impact op de SEO van een website. Met de aandacht voor usability maak je het gebruik van een website makkelijker voor de bezoeker. Een overzichtelijke en goede website is aantrekkelijk voor de bezoeker: deze zal direct begrijpen wat hij of zij moet doen om het doel te bereiken. Dit zorgt voor snellere en betere conversie op een website. 

Ons advies

Een goede website is van groot belang voor de zoekmachine optimalisatie en usability speelt hierin een grote rol. We raden aan om goed na te denken over de manieren waarop usability op jouw website van toepassing kan zijn. Een mooie website is natuurlijk een belangrijk doel, maar dit komt de bruikbaarheid van een website niet altijd ten goede. Met het inschakelen van een expert op dit gebied vind je hierin de juiste balans. 

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat usability inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over usability geschreven?

Het artikel over usability hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over usability hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over usability in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals usability?

Wij schrijven over begrippen als usability om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Usability is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over usability en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip usability in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van usability. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van usability op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende usability.

Het voorbeeld dat wij geven van usability geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over usability van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z