Usability

Een website moet altijd gemakkelijk in gebruik zijn voor de bezoeker. Hierbij speelt usability een zeer grote rol. Wat is usability en op welke manieren is dit te bereiken? Op deze pagina leggen we het begrip usability graag aan je uit. 

Wat is usability?

Usability is een Engelse term dat letterlijk ‘bruikbaarheid’ betekent. In de wereld van online marketing staat dit voor de manier van gebruik van een product of website. Hierbij is veel aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid: het gebruik van een website moet zo makkelijk mogelijk zijn voor de bezoeker. 

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Het belang van uitstekende bruikbaarheid

De bruikbaarheid van een website moet hoog zijn: een bezoeker moet zo min mogelijk stappen doorlopen om tot een bepaald doel te komen, zoals het afrekenen van een product. Het gebruik van een site moet zo makkelijk mogelijk zijn: de usability speelt hierbij dan ook een zeer belangrijke rol. Een website moet in de eerste plaats gemakkelijk te begrijpen zijn voor de bezoeker. In de tweede plaats moet een doelstelling snel en gemakkelijk te behalen zijn (het doen van een aankoop, het plaatsen van een bestelling, ect).

De usability van een website uit zich mogelijk ook in andere zaken voor het vergemakkelijken van het gebruik. Onder andere het aanbieden van grotere lettertypes is hier een voorbeeld van. 

Usability _ Begrippenlijst

De impact van usability op SEO

Usability heeft zeker een grote impact op de SEO van een website. Met de aandacht voor usability maak je het gebruik van een website makkelijker voor de bezoeker. Een overzichtelijke en goede website is aantrekkelijk voor de bezoeker: deze zal direct begrijpen wat hij of zij moet doen om het doel te bereiken. Dit zorgt voor snellere en betere conversie op een website. 

Ons advies

Een goede website is van groot belang voor de zoekmachine optimalisatie en usability speelt hierin een grote rol. We raden aan om goed na te denken over de manieren waarop usability op jouw website van toepassing kan zijn. Een mooie website is natuurlijk een belangrijk doel, maar dit komt de bruikbaarheid van een website niet altijd ten goede. Met het inschakelen van een expert op dit gebied vind je hierin de juiste balans. 

Veelgestelde vragen

Wat is Usability?

Usability is de Engelse vertaling voor ‘bruikbaarheid’. In de marketingwereld heeft dit dan betrekking op het gebruik van een website of bepaald product. Het gaat dan vooral om de gebruikersvriendelijkheid, of te wel hoe gemakkelijk het voor de gebruiker is om er gebruik van te maken.

Wat is de impact van Usability op SEO?

Usability is zeker van belang voor de SEO. Door hier voldoende aandacht aan te schenken, zal je de gebruikerservaring verhogen. Dit trekt meer bezoekers, maar door dat alles duidelijk en overzichtelijk is zullen deze ook eerder tot conversie overgaan.

Voor wie hebben wij dit artikel over usability geschreven?

Het artikel over usability hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over usability in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals usability?

Wij schrijven over begrippen als usability om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

usability is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over usability in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals usability, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip usability in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van usability. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van usability op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende usability.

Het voorbeeld dat wij geven van usability , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over usability van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z