Usability

Een website moet altijd gemakkelijk in gebruik zijn voor de bezoeker. Hierbij speelt usability een zeer grote rol. Wat is usability en op welke manieren is dit te bereiken? Op deze pagina leggen we het begrip usability graag aan je uit. 

Wat is usability?

Usability is een Engelse term dat letterlijk ‘bruikbaarheid’ betekent. In de wereld van online marketing staat dit voor de manier van gebruik van een product of website. Hierbij is veel aandacht voor de gebruiksvriendelijkheid: het gebruik van een website moet zo makkelijk mogelijk zijn voor de bezoeker. 

Het belang van uitstekende bruikbaarheid

De bruikbaarheid van een website moet hoog zijn: een bezoeker moet zo min mogelijk stappen doorlopen om tot een bepaald doel te komen, zoals het afrekenen van een product. Het gebruik van een site moet zo makkelijk mogelijk zijn: de usability speelt hierbij dan ook een zeer belangrijke rol. Een website moet in de eerste plaats gemakkelijk te begrijpen zijn voor de bezoeker. In de tweede plaats moet een doelstelling snel en gemakkelijk te behalen zijn (het doen van een aankoop, het plaatsen van een bestelling, ect).

De usability van een website uit zich mogelijk ook in andere zaken voor het vergemakkelijken van het gebruik. Onder andere het aanbieden van grotere lettertypes is hier een voorbeeld van. 

Usability _ Begrippenlijst

De impact van usability op SEO

Usability heeft zeker een grote impact op de SEO van een website. Met de aandacht voor usability maak je het gebruik van een website makkelijker voor de bezoeker. Een overzichtelijke en goede website is aantrekkelijk voor de bezoeker: deze zal direct begrijpen wat hij of zij moet doen om het doel te bereiken. Dit zorgt voor snellere en betere conversie op een website. 

Mijn advies

Een goede website is van groot belang voor de zoekmachine optimalisatie en usability speelt hierin een grote rol. We raden aan om goed na te denken over de manieren waarop usability op jouw website van toepassing kan zijn. Een mooie website is natuurlijk een belangrijk doel, maar dit komt de bruikbaarheid van een website niet altijd ten goede. Met het inschakelen van een expert op dit gebied vind je hierin de juiste balans. 

Veelgestelde vragen

Wat is Usability?

Usability is de Engelse vertaling voor ‘bruikbaarheid’. In de marketingwereld heeft dit dan betrekking op het gebruik van een website of bepaald product. Het gaat dan vooral om de gebruikersvriendelijkheid, of te wel hoe gemakkelijk het voor de gebruiker is om er gebruik van te maken.

Wat is de impact van Usability op SEO?

Usability is zeker van belang voor de SEO. Door hier voldoende aandacht aan te schenken, zal je de gebruikerservaring verhogen. Dit trekt meer bezoekers, maar door dat alles duidelijk en overzichtelijk is zullen deze ook eerder tot conversie overgaan.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z