Paid media

Met paid media bedoelen we alle reclame-uitingen waarvoor je moet betalen. Het gaat hierbij onder andere om betaalde banners op websites, advertenties in zoekmachines en op sociale media, advertenties en advertorials in gedrukte media, radio- en televisiecommercials. Men plaatst betaalde reclame-uitingen op plaatsen waar je de doelgroep het best kunt bereiken.   

Wat is paid media?

Paid media kun je vertalen met ‘betaalde media’. Hierbij gaat het om iedere betaalde vorm van promotie die een bedrijf gebruikt om zichtbaarheid te verkrijgen op een mediakanaal van derden. Je kunt denken aan traditionele media zoals de geschreven pers en radio en televisie, maar ook banners op websites of in nieuwsbrieven of een betaalde post of vlog van een influencer.

Behalve de paid media zijn ook ‘owned media’ en ‘earned media’ manieren om exposure te krijgen en consumenten te informeren over jouw bedrijf en producten of diensten. Met owned media bedoelen we de communicatiekanalen van het bedrijf zelf. Vrijwel ieder bedrijf heeft een website, houdt de social media up-to-date en verstuurt nieuwsbrieven of een relatiemagazine. ‘Earned media’ zijn kanalen die uit eigen beweging over jouw bedrijf communiceren. Dat kan de algemene of vakpers zijn, maar ook consumenten die een merk of product delen met hun netwerk.

Online gebruikt men paid content ook om de website te optimaliseren voor zoekmachines. Het is goed voor de ranking om een backlink naar een zakelijke internetpagina te hebben. Je kunt bij zoekmachines advertentieruimte kopen op basis van zoektermen. Jouw site komt dan boven de lijst zoekresultaten met de aanduiding ‘advertentie’.

Als je op social media gaat adverteren kun je persoonlijke kenmerken van jouw doelgroep gebruiken zoals leeftijdscategorie en geografische locatie.

Mijn advies

Paid media is een prima aanvullende tool om je doelgroep te bereiken. Als je een goed profiel hebt van jouw beoogde klant, dan kun je ook op zoek gaan naar de plaats en het type media waarop jij je wil profileren. Is jouw doelgroep de jongere generatie, dan kun je paid content overwegen op sociale media. Richt je je met jouw producten meer op de oudere generatie dan kan een advertentie in een landelijk dagblad of een televisiecommercial slimmer zijn.


Veelgestelde vragen

Wat is Paid Media?

Paid media zijn alle betaalde reclameboodschappen. Het aanbod hierbij is zeer divers. Denk aan betaalde banners die op een site worden getoond of betaalde advertenties in Google of op sociale media, advertorials in tijdschriften. Je plaatst deze op die plek waar je jouw doelgroep het best kunt bereiken zodat je er veel rendement van hebt.

Wat is de impact van Paid Media op SEO?

Paid media worden vaak gebruikt voor de SEO van een website. Zo kun je advertentieruimte kopen die is gerelateerd aan specifieke zoektermen. Op deze manier kom je bij de betreffende zoekopdracht altijd boven aan te staan in de zoekresultaten.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 17 januari 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 17 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.