Opt out

Klanten moeten zo lang mogelijk in je bestand blijven, zodat je de mogelijkheid hebt aanbiedingen en nieuwsbrieven te sturen, waardoor een klant sneller weer een aankoop doet. Klanten hebben echter ook een optie tot opt out. Wat is opt out en hoe werkt dit in de praktijk? We bespreken het begrip en geven je tips.

Wat is opt out?

Opt out is het verwijderen van klantinformatie uit de database of het afmelden van een klant voor een nieuwsbrief. Opt out is iets anders dan opt in, waarbij een klant zichzelf aanmeldt voor een nieuwsbrief of voor aanbiedingen.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Opt out in de praktijk

Hoe werkt opt out in de praktijk? Hier krijg je naar alle waarschijnlijkheid vrijwel dagelijks mee te maken. Wanneer je een e-mail ontvangt met promotie van een webshop of bedrijf, staat er onderaan altijd een link waarmee je je afmeldt voor een nieuwsbrief. Dit is een vorm van opt out. 

Een dergelijke opt out is verplicht door de AVG wetgeving: het is als aanbieder verplicht de mogelijkheid tot afmelding aan te bieden. Bij eerdere toestemming van een klant moet altijd sprake zijn van opt out. Dit is niet het geval bij banners of advertenties. Deze verschijnen vaak ongewenst bij de bezoeker van een website, zonder dat ze keuzemogelijkheden hebben. Dit is een interessante marketingstrategie, omdat bedrijven hiermee de mogelijkheid hebben contact te leggen en leads te genereren.

Opt Out _ Begrippenlijst

De impact van opt out op SEO

Opt out heeft in principe wel impact op de SEO van een website of pagina. Het is nooit goed nieuws voor een bedrijf wanneer een persoon niet langer mails wil ontvangen. Dit betekent naar alle waarschijnlijkheid dat deze persoon ook niet snel opnieuw een aankoop doet. Dit is echter niet altijd het geval. Opt out heeft mogelijk negatieve impact op de SEO van een website. 

Ons advies

Het aanbieden van een opt out is verplicht. Er zijn ook manieren waarop je nieuwe klanten genereert, bijvoorbeeld door het plaatsen van banners of andere vormen van advertenties.

We raden aan om een goede marketingstrategie op te stellen voor het benaderen van leads. Consumenten stellen ongevraagde berichten niet altijd op prijs en dit werkt mogelijk dus averechts. Met een slimme strategie is het wel degelijk mogelijk om nieuwe klanten te genereren.

Veelgestelde vragen

Wat is Opt-Out?

Opt out is het afmelden van een klant voor een nieuwsbrief of het verwijderen van zijn gegevens uit je systeem. Het tegenovergestelde is dus opt in, waarbij de klant zichzelf aanmeldt om aanbiedingen of een nieuwsbrief te ontvangen.

Wat is de impact van Opt-Out op SEO?

Opt out heeft een zekere impact de SEO, maar dan meer in negatieve zin. Als iemand zich afmeldt voor jouw nieuwsbrief of aanbiedingen, is de kans kleiner dat deze persoon iets bij jou gaat kopen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

Voor wie hebben wij dit artikel over opt out geschreven?

Het artikel over opt out hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over opt out in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals opt out?

Wij schrijven over begrippen als opt out om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

opt out is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over opt out in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals opt out, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip opt out in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van opt out. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van opt out op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende opt out.

Het voorbeeld dat wij geven van opt out , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over opt out van pas.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 15 september 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z