Opt In

Zoek je naar een manier om meer (potentiële) klanten te bereiken? Opt in is hierbij een van de mogelijkheden. Wat is opt in en wat zijn jouw opties hiermee?  We leggen het begrip hier uitgebreid aan je uit.

Wat is opt in?

Opt in is een moment waarbij een gebruiker er zelf voor kiest informatie te ontvangen van een website of pagina. Denk hierbij aan het inschrijven van een nieuwsbrief. Met opt-in heb je grotere kans om potentiële klanten te bereiken.

Gewillig informatie ontvangen met opt in

Bedrijven die ongevraagd bellen of advertenties die op de mat vallen: het zijn allemaal gevallen waarbij je informatie ontvangt zonder dat je hier om vraagt. Met opt in is het precies omgekeerd: je ontvangt alleen informatie omdat je dit zelf wilt.

Een bezoeker doet een aankoop in je webshop. Bij het afrekenen vinkt de bezoeker aan dat hij of zij berichten wil ontvangen met aanbiedingen. Dit is een voorbeeld van opt in. Een groot voordeel van opt in is dat je hiermee ook niet-relevante leads wegfiltert. Denk hierbij aan het sturen van een mail als ‘Klik hier om uw e-mailadres te bevestigen’. Niet geïnteresseerden gaan hier niet op in en zo blijven de geïnteresseerden over. 

opt in

De impact van opt in op SEO

Opt in zelf heeft geen directe impact op de SEO van een website of pagina. Wel is er sprake van indirecte impact op de SEO. Hoe meer mensen gebruik maken van deze mogelijkheid, hoe groter de kans is dat je mensen bereikt met mailings om ze zo aan te zetten tot actie. Meer traffic en conversie op de website draagt bij aan de SEO en daardoor ook de ranking in Google.

Mijn advies

Wil je zoveel mogelijk potentiële klanten bereiken via jouw website? Een ontvanger moet volgens de nieuwste regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) specifiek toestemming geven voor het ontvangen van mailings.

We raden aan om gebruik te maken van opt in bij de online strategie. Hiermee bereik je alleen de gebruikers die hun emailadres met toestemming op je site achterlaten. Opt in is een slimme manier om klanten te benaderen met nieuwsbrieven: het toepassen van triggers behoort hierdoor ook tot je mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Wat is Opt-In?

Opt in is een bepaalde actie waarbij de bezoeker van de website er zelf voor kiest om op een gegeven moment bepaalde informatie te ontvangen. Hierbij kun je denken aan het inschrijven op een website voor de nieuwsbrief.

Wat is de impact van Opt-In op SEO?

Opt in op zich zal geen directe impact op SEO hebben. Indirect is dit wel het geval. Hoe meer mensen er gebruik van maken, des te groter de kans is dat je potentiële klanten via de mailing tot de gewenste actie kunt aanzetten. Dit zal leiden tot meer verkeer naar jouw website en een hogere conversie. En dat is weer positief voor de SEO van jouw website.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z