Wat is een 404 pagina?

Wat is een 404 pagina?

404 pagina

De 404 pagina. Je hebt hem vast wel eens voorbij zien komen op een website. De 404 pagina is een error pagina. Hij wordt getoond wanneer een bezoeker een niet (meer) bestaande pagina probeert op te halen in de browser. Deze zogeheten http-reactie code laat zo aan de browsers, en zoekmachines, weten dat de pagina er niet is. Aan een 404 pagina kan dus ook de bezoeker zien dat de pagina er niet (meer) is. 

Een 404 pagina heeft gevolgen voor de SEO van een website. In dit artikel leg ik meer uit over de 404 pagina en de invloed hiervan op de SEO van een site. 

404 pagina
404 pagina

Hoe ontstaat een 404 pagina?

Een 404 pagina is dus een errorpagina. Deze pagina kan op veel verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door wijzigingen in menu-items. Wanneer je een wijziging in je menu-items aanpast, wordt de slug vaak meegenomen. De slug is echter geen titel, maar de url. Dit zorgt ervoor dat de oude pagina of slug niet meer bestaat. Ook verwijderde pagina’s achter hyperlinks in je teksten/content op de pagina of gedupliceerde pagina’s kunnen voor een error zorgen. 

Een 404 pagina beïnvloed de SEO

Wanneer je een 404 pagina ziet, betekent dit dat de pagina niet meer bestaat. Niet bestaande pagina’s worden niet (meer) gecrawld door Google (of andere zoekmachines). Ook beïnvloedt het je bezoekers. Een bezoeker wilt op jouw site vinden waar hij/zij naar zocht. Wanneer hij/zij bij een 404 pagina uitkomt, zal deze bezoekers hoogstwaarschijnlijk wegklikken en jouw site verlaten. Dit is iets wat je wilt voorkomen. Zorg er daarom voor dat jouw website 404 pagina vrij is. 

Gebruik Google Search Console om 404 pagina’s op te sporen

Je kunt 404 pagina’s opsporen door gebruik te maken van Google Search Console. Door binnen Google Search Console pagina’s te crawlen, worden foutieve pagina’s weergegeven. 

Door deze op te sporen kun je je de fouten uit een pagina halen.  

Google Search Console foutieve pagina's tabel

Google Search Console tabel met foutieve pagina’s 

Een 404 pagina maken voor de bezoeker

Een goede 404 pagina is belangrijk voor de SEO van je website, maar ook voor de bezoeker. Je wilt de bezoeker alle informatie geven waar zij naar op zoek zijn. Wanneer ze een 404 pagina zien, zullen ze dit niet krijgen. Ze zijn geneigd weg te klikken van je website. Dit wil je voorkomen. Zorg daarom dat je 404 pagina aan een aantal eisen voldoet, om minder bezoekers ‘weg te jagen’. Ik zet een aantal tips op een rij: 

  • Zorg dat de 404 pagina in dezelfde stijl is gemaakt als de rest van de website. 
  • Gebruik een vriendelijke tekst die vertelt dat de pagina die de bezoeker zoekt niet gevonden kan worden. Op deze manier schrikken minder mensen van een 404 melding. 
  • Voeg links naar populaire pagina’s op de site toe of verwijs ze door naar de homepage. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *