Aan de slag met Majestic in 2024

In de competitieve wereld van digitale marketing is een sterke SEO-strategie geen voorwaarde, maar een must. Om je daarbij van dienst te zijn, is inmiddels een breed scala aan tools en technieken ontwikkeld. Dat kan het echter lastig maken om door de bomen het bos te zien. Want welke sluiten nu het beste aan op jouw specifieke behoeften? Je backlinkprofiel is een van de belangrijkste factoren voor SEO-succes. Majectic SEO (1) behoort op dat gebied tot de meest toonaangevende tools.

In dit artikel vertel ik je alles over wat ook jij van Majestic SEO zou moeten weten en sta ik stil bij zijn belangrijkste functionaliteiten. Van het beoordelen van de kwaliteit van backlinks met Trust Flow en Citation Flow tot het analyseren van linkprofielen met de Backlink Checker en Site Explorer alles komt aan bod.

Daarnaast leg ik ook de prijzen én andere aspecten van Majectic onder de loep, zoals de handige Chrome-extensie en API-toegang. Of je nu nieuw bent in SEO of een door de wol geverfde professional bent, met dit artikel verkrijg je inzichten om je SEO-prestaties met Majestic SEO nog verder te optimaliseren en je zichtbaarheid te vergroten.

Wat is Majestic?

Majestic, ook wel bekend als Majestic SEO, is een softwaretool met de grootste link database ter wereld. De tool stelt je in staat om SEO-analyses uit te voeren waarbij een sterke focus op backlinkprofielen ligt. Met andere woorden: je verkrijgt zo maximaal inzicht in waar de links naar je website vandaan komen en kunt dit tot in detail analyseren.

Majestic SEO

Die enorme link database waarover Majestic beschikt is dan ook meteen een van zijn krachigste eigenschappen. De tool doorzoekt zijn database om jou van relevante gegevens over de link naar je website te zien. Je ontdekt zo wie er naar je website linkt, wat de waarde is van die links en op welke manieren je je backlinkprofiel zou kunnen verbeteren om een hogere ranking in zoekmachines te behalen.

Majestic biedt twee belangrijke statistieken, namelijk Trust Flow en Citation Flow. Deze meten respectievelijk de kwaliteit en kwantiteit van de backlinks naar een website. Omdat deze gegevens jou feitelijk vertellen hoe zoekmachines jouw website zien, helpen ze je bij het vormgeven van een nog effectievere SEO-strategie. Zo kun je je zichtbaarheid verbeteren.

Majestic is overigens niet alleen van bewezen nut bij het analyseren van backlinks. Ook bij het uitvoeren van een concurrentieanalyse is deze tool je van dienst. Wanneer je immers de backlinkprofielen van concurrerende websites onderzoekt, kom je erachter welke linkbuildingstrategieën zij gebruiken. Aan de hand van deze informatie kun je je eigen strategie eveneens verbeteren.

Wat kost het gebruik van Majestic?

Majestic biedt verschillende abonnementen met bijbehorende prijsniveaus aan. Ieder abonnement is afgestemd op de behoeften van een bepaald type gebruikers. Zo kunnen zowel freelencers en kleine bedrijven als grote ondernemingen gebruikmaken van deze tool Op het moment van schrijven gelden de hieronderstaande prijzen (exclusief btw):

 1. Lite: voor het goedkoopste Majestic abonnement betaal je € 46,99. Dit abonnement is geschikt voor niet-intensief gebruik en beginnende SEO-professionals.
 2. Pro: het Pro-abonnement van Majestic biedt ten opzichte van Lite meer geavanceerde functies. De prijs ervan ligt dan ook vanzelfsprekend wat hoger, namelijk op € 94,99 euro per maand. Het abonnement is geschikt voor reguliere gebruikers, of dat nu freelancers of bedrijven zijn.
 3. API: het API-abonnement, dat € 379,99 per maand kost, is vooral bedoeld voor ontwikkelaars en bedrijven die de Majestic-database willen integreren met hun eigen tools of software.

Zoals ik al noemde, golden de bovenstaande prijzen op het moment dat ik dit artikel schreef. Aangezien deze kunnen fluctueren, kun je altijd het beste de website van Majestic te bezoeken voor de meest actuele prijsinformatie. Overigens kunnen de prijzen ook van je locatie afhangen en kunnen aan bepaalde functies of diensten extra kosten verbonden zijn.

De Chrome extensie van Majestic

Majestic SEO biedt een handige Chrome-extensie. Deze maakt het mogelijk om rechtstreeks vanuit je browser toegang te krijgen tot belangrijke SEO-gegevens en linkinformatie. Met dit hulpmiddel kun je snel een analyse van een website of een individuele pagina uitvoeren terwijl je op het web surft.

Zodra je de Majestic SEO-extensie voor Chrome installeert, krijg je direct een overzicht van de belangrijkste kenmerken van iedere website of -pagina die je bezoekt. Denk bijvoorbeeld aan het aantal externe backlinks, verwijzende domeinen, Trust Flow en Citation Flow. Dit levert je razendsnel inzicht in de sterkte en kwaliteit van het backlinkprofiel van een website op (2).

Majestic Chrome extensie

Daarnaast biedt de extensie ook een overzicht van de ankerteksten die worden gebruikt in backlinks. Ankerteksten zijn de woorden waarmee men naar een website verwijst. Ook deze geven op hun beurt inzicht in de SEO-strategie van een website en hoe je deze kunt verbeteren (3).

Alhoewel de basisfuncties van Majestic altijd beschikbaar zijn, heb je een betaald abonnement nodig om de beschikking te verkrijgen over alle functies en gegevens. Desondanks kun je als proef toch nuttige checks en analyses uitvoeren van de gratis versie van de Majestic SEO-extensie voor Chrome.

De API van Majestic

De Application Programming Interface (API) van Majestic stelt je als gebruiker in staat om direct toegang te verkrijgen tot de uitgebreide backlink database van Majestic én deze met je eigen applicaties, tools of software te integreren. Zo wordt de tool nog veelzijdiger en kun je het gebruik ervan nog beter aanpassen aan jouw specifieke behoeften.

Majestic biedt verschillende API’s, elk met zijn eigen specifieke mogelijkheden:

 1. Open Apps: met deze API kun je Majestic-gegevens integreren in apps, dashboards en software. Zo wordt het nog makkelijker om gepersonaliseerde SEO-tools te creëren die specifiek zijn afgestemd op je behoeften.
 2. Data Explorers API: deze API geeft je directe toegang tot de backlink- en domeindata van Majestic. Je gebruikt hem om gedetailleerde informatie te krijgen over het backlinkprofiel van een website, inclusief de Trust Flow en Citation Flow.
 3. Reporting API: de naam zegt het al, deze API is er specifiek voor het genereren van rapporten. Je kunt er uitgebreide rapporten over de backlinkprofielen van websites mee maken. Dat kan erg nuttig zijn voor analyses en presentaties.

Majestic API is een krachtig hulpmiddel voor eenieder die op zoek is naar een meer gepersonaliseerde en geïntegreerde manier van SEO-analyse en linkbuilding. Onthoud wel, dat de mogelijkheden ervan afhankelijk zijn van het abonnement waarvoor je kiest. Controleer dus altijd goed van welke functionaliteiten je bij ieder abonnement gebruik kunt maken voordat je een keuze maakt.

De voor-en nadelen van Majestic

PrioriteitVoordelenNadelen
1Uitgebreide backlink-analyseVereist enige SEO-kennis om volledig te kunnen benutten
2Biedt Trust Flow en Citation Flow metricsAan de dure kant, vooral voor kleine bedrijven en freelancers
3Enorme, voortdurend bijgewerkte linkdatabaseaan API-toegang en bepaalde geavanceerde functies zijn extra kosten verbonden
4Bruikbaar voor zowel je eigen site als concurrentie-analyseUser interface is niet zo intuïtief als die van sommige concurrenten
5Biedt een handige Chrome-extensie en API-toegangGratis versie is beperkt en biedt alleen basisfunctionaliteiten

Met de bovenstaande lijst wil ik je een overzicht geven van enkele van de belangrijkste sterke en zwakke punten van Majestic. Natuurlijk blijft de effectiviteit ervan, net zoals het geval is bij alle andere SEO-tools, afhankelijk van je specifieke doelen en behoeften. Iets wat doorgaans als een voor- of nadeel wordt beschouwd, hoeft dat voor jou niet te zijn. Zie deze lijst dus vooral als een handvat en doe zelf verder onderzoek naar wat de toegevoegde waarde van Majestic SEO voor jou is.

Hoe doet Majestic het ten opzichte van Ahrefs, MOZ en SemRush?

FunctionaliteitenAhrefsMajesticMozSEMrush
Backlink-analyse
Keyword onderzoek
Rank tracking
Site audits
On-page SEO-analyse
Concurrentie-analyse
Domeinvergelijking
Trust Flow / Domain Authority scoring
SEO rapportage
Content analyse
API toegang
Social media tracking
PPC analyse

Belangrijke functionaliteiten van Majestic

Wanneer je het gebruik van Majestic overweegt, ben je ongetwijfeld benieuwd naar wat zijn belangrijkste functionaliteiten zijn. Mijns inziens zijn dat de volgende:

 1. Backlink Checker: deze tool geeft je inzicht in het backlinkprofiel van elke website. Het toont je het totale aantal backlinks, verwijzende domeinen, en geeft je een beeld van de algehele linkautoriteit (4).
 2. Site Explorer: hiermee kun je diepgaande analyses uitvoeren op elke URL, subdomein of rootdomein.
 3. Trust Flow en Citation Flow: deze metrics zijn uniek voor Majestic. Ze zijn je van dienst bij het beoordelen van de kwaliteit en kwantiteit van backlinks naar een website.
 4. Link Context: deze tool geeft je op zijn beurt weer meer inzicht in de kenmerken van de omliggende inhoud van backlinks. Hiermee worden onder andere de ankertekst en de nabijgelegen backlinks bedoeld.
 5. Bulk Backlink Checker: met deze tool kun je de backlinkgegevens van meerdere URL’s tegelijk analyseren.
 6. Search Explorer: deze zoektool assisteert je bij het vinden van webpagina’s rond bepaalde trefwoorden, inclusief de Trust Flow en Citation Flow van elke pagina.
 7. API Access: met de API kun je de data van Majestic in je eigen systemen integreren.

Als ik specifiek naar de backlink-analysefunctionaliteiten van Majestic kijk, kom ik tot de volgende punten:

 1. Backlink Analysis: deze geeft inzicht in het totale aantal backlinks en verwijzende domeinen naar een specifieke URL, subdomein of rootdomein.
 2. Backlink History: deze functionaliteit laat je zien hoe het backlinkprofiel van een website in de loop van de tijd is veranderd.
 3. Link Context: deze optie geeft context voor elke backlink, waaronder de ankertekst, omliggende backlinks en de algemene aard van de omliggende inhoud.
 4. Trust Flow en Citation Flow: deze metrics meten de kwaliteit (Trust Flow) en kwantiteit (Citation Flow) van backlinks naar een website. Op deze manier kun je de waarde van ieder backlinkprofiel goed beoordelen.
 5. Topical Trust Flow: deze functionaliteit vertelt je meer over de onderwerpen waarop een website als autoriteit geldt. Deze conclusies trekt het op basis van de websites die ernaar linken.
 6. Referring IPs/Referring Subnets: deze laatste geeft informatie over de diversiteit van de backlinkprofielen. Dat doet het door te laten zien van hoeveel verschillende IP-adressen en subnets de backlinks afkomstig zijn.

Met deze uitgebreide reeks backlink-analysetools maakt Majestic het mogelijk om diepgaand inzicht te verkrijgen in het backlinkprofiel van iedere website. Deze informatie helpt je met het nemen van de juiste beslissingen op het gebied van SEO-strategie.

Welke metrics gebruikt Majestic voor linkbuilding?

Majestic SEO gebruikt verschillende metrics om de kwaliteit en kwantiteit van backlinks naar een website te beoordelen. Een groot deel daarvan is uniek voor deze software. Hieronder heb ik puntsgewijs de belangrijkste voor je genoteerd:

 1. Trust Flow: dit is een score die op basis van de kwaliteit van de backlinks naar een website tot stand komt. Het meet de betrouwbaarheid van een site aan de hand van de kwaliteit van de pagina’s die ernaar linken. De score ligt tussen de 0 en 100. Als een website links krijgt van sites met een hoge Trust Flow, dan zal de Trust Flow van die website zelf ook toenemen.
Majestic backlink
 1. Citation Flow: deze score staat niet voor de kwaliteit, maar de kwantiteit van de backlinks naar een website. Alleen het aantal telt dus mee voor het eindcijfer, dat -net als bij Trust Flow- tussen 0 en 100 ligt. Des te meer backlinks een website heeft, des te hoger is ook de Citation Flow.
 2. Topical Trust Flow: deze innovatie van Majestic deelt de Trust Flow in verschillende categorieën op, gebaseerd op het onderwerp van de website. Op die manier meet het niet alleen de betrouwbaarheid van een website, maar ook de relevantie ervan binnen verschillende onderwerpen of sectoren.
 3. Backlink History: dit toont het aantal backlinks naar een website over de tijd. Je kunt zo zien hoe de linkpopulariteit van een website in de loop van de tijd is veranderd.
 4. Referring Domains: dit staat voor het aantal unieke domeinen dat naar een website linkt. Deze metric is belangrijk, omdat een groot aantal links van verschillende domeinen vaak een sterk linkprofiel betekent.
 5. Referring IPs: deze metric verwijst naar het aantal unieke IP-adressen dat naar een website linkt. Een groter aantal verwijzende IP-adressen kan op een sterker linkprofiel wijzen.

Majestic’s backlink-metrics vertellen je dus tot in detail over zowel de kwaliteit als de kwantiteit van backlinks op een websites. Deze informatie helpt je om beter geïnformeerde beslissingen over je SEO-strategie te nemen.

Conclusie

Majestic SEO behoort tot de meest robuuste en veelzijdige SEO-tools die op dit moment beschikbaar zijn. Aan zowel beginners als doorgewinterde SEO-specialisten biedt Majestic talrijke mogelijkheden van toegevoegde waarde. Vooral de uitgebreide backlink-analysefunctionaliteiten, unieke metrics zoals Trust Flow en Citation Flow en handige add-ons zoals de Chrome-extensie en API-toegang zijn krachtig.

Natuurlijk kun je Majestic niet als de heilige graal beschouwen. Een effectieve SEO-strategie omvat een combinatie van meerdere tools en technieken. Zaken als keyword research, on-page optimalisatie, content marketing en sociale media promotie spelen immers stuk voor stuk een rol. Bovendien heb je ook enige mate van kennis en ervaring nodig om deze inzichten effectief te interpreteren en in je voordeel te gebruiken.

Of Majestic voor jou de juiste keuze is, is grotendeels afhankelijk van je specifieke behoeften en doelen. Vooral wanneer backlink-analyse een belangrijk onderdeel van je SEO-strategie is, levert het gebruik van Majestic je een ruim aantal voordelen op.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 22 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 22 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.