De invloed van AI op SEO in 2024: Mijn mening

AI gaat een (nog) grote(re) invloed hebben op de manier waarop zoekmachines werken in 2024. Niet alleen de interne processen van zoekmachines worden verder verfijnd, ook de manier waarop informatie wordt gepresenteerd gaat op de schop. Dit laatste blijft helaas onderbelicht wanneer het over generative AI gaat. In dit artikel maak ik dit weer goed.

De invloed van AI op de zoekresultatenpagina’s 

AI “bedreigt” (of vormt een kans, hoe je het maar net ziet) SEO aan twee kanten.

1. AI zorgt ervoor dat interne processen van bureaus die zoekmachine marketing aanbieden worden versneld. Dit scheelt in interne kosten die worden gemaakt om bepaalde diensten aan te bieden.
2. AI gáát ervoor zorgen dat het resultaat van deze processen op een andere manier wordt beloond. De zoekresultatenpagina’s gaan er van zowel Bing als Google anders uitzien, waarmee (zoals het er nu uitziet) de #1, #2 en #3 nóg meer worden beloond.

Er wordt veel aandacht geschonken aan de kant van generative AI (denk aan ChatGPT), waarbij de bedreiging/kans aan de zijde van de processen van een SEO-bureau zit. Aan de kant van het resultaat van het werken aan SEO liggen er echter bedreigingen én kansen van een ander type op de loer.

Is dit een verrassing?

Nee. En het ligt in het verlengde van de jarenlange trend waarbij de gemiddelde CTR vanaf de zoekresultatenpagina naar aanbieders van content (websites) lager en lager wordt. Google wil dat de zoekresultatenpagina het eindstation van de zoeker is. Zoek maar eens naar vacatures, hotels, vluchten of vakantiewoningen in Google. Het is (bijna) onmogelijk om naar een website te gaan.

Zie onderstaande cijfers (van Advanced WebRanking – international – desktop).

September 2015
#1 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 34,96%
#2 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 19,1%
#3 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 11,59%
#4 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 8,06%
#5 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 5,77%

Oktober 2023
#1 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 31,12%
#2 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 14,94%
#3 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 8,67%
#4 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 5,74%
#5 positie (organisch) –> gemiddelde CTR van 4,12%

Totale CTR voor top-10 resultaten (okt 2023): 74,41%
Totale CTR voor top-10 resultaten (sept 2023): 93,3%

Zoals je kunt zien is dit een erg grote afname in het aantal bezoekers dat Google doorgeeft aan de organische resultaten van Google en tegelijkertijd toont dit de intentie aan van Google: Of je klikt op een advertentie, of je klikt op een resultaat van Google zelf (in de specifieke branches waar ze aanwezig zijn met een eigen aanbod). Dit nieuws is niet geheel onverwachts met de meest recente keren dat Google in het nieuws kwam.

Per wanneer kunnen we dit verwachten?
Snel. Dit zal naar verwachting (de zoekmachines hebben logischerwijs geen tijdlijn naar buiten gebracht) in 2024 worden uitgerold.

Zo heeft Bing recentelijk (vanaf 15/11/2023) een nieuwe update gelanceerd waarbij de snippets op de zoekresultatenpagina mogelijk worden herschreven. Wat we natuurlijk al weten is dat Bing.com, ook in Nederland, al is veranderd van look and feel. Dit kan mogelijk een voorbode zijn voor hoe Google het voor ogen heeft.

Wat heeft dit voor invloed op het resultaat van SEO?

Dit gaat een enorme invloed hebben op het resultaat van SEO. Wat Google heeft gepresenteerd als de plannen voor 2024 is het SGE (generative AI in search) is een vernieuwde zoekresultatenpagina waarbij de top-3 resultaten worden aangevuld met een snippet gegenereerd door Bard (de versie van ChatGPT van Google).

Zoals het er nu uitziet vormt het een kans voor SEO-specialisten om meer uit de snippets te halen wanneer een top-3 positie wordt bereikt voor een zoekterm met een informatieve intentie.

Wat is mijn mening hierover?

SEO zal niet snel significant in waarde verminderen. De reden? Een zoekmachine is niet houdbaar met enkel advertenties of een aanbod van Google zelf. De kwaliteit van het aanbod is over het algemeen lager van advertenties doordat hier een stukje monetaire marktwerking in zit verweven (vs een algoritme dat enkel is gericht op de kwaliteit van content).

Google móet de zoeker sneller bieden waar hij of zij naar op zoek is. In deze tijd kun je niet meer verwachten van zoekers dat ze voorbij de top-5, top-10 of zelfs op pagina 2 van Google zoeken waar ze naar op zoek zijn. Er zijn simpelweg te veel alternatieven voor Google gekomen. Denk aan ChatGPT voor informatieve content, Tiktok voor de jongere doelgroep en natuurlijk de wederoprijzing van Bing. Een interessante statistiek om dit te onderbouwen:

Google zit op de laagste wereldwijde market share in één jaar tijd. Bing zit op de hoogste wereldwijde market share in 10 maanden tijd. Gevonden op https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share.

De percentages liggen wellicht ver uit elkaar, maar ook met ChatGPT zag je dat de mondiale adoptiesnelheid extreme proporties heeft. Een grote bedreiging voor Google zal altijd alternatieven van Google zijn. Dit hoeft niet per se in de vorm van een traditionele zoekmachine te zijn; alles is een zoekmachine als je naar informatie kan zoeken.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 78 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 maart 2024. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 maart 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.