TLD Extensie

TLD Extensies

TLD staat voor “top-level domain”. De lijst met Internet top-level domain extensies bevat de complete lijst met top-level domains.
Top-level domains zijn de domeinen in de DNS root zone van de Domain Name System van het internet. Als technische SEO consultant help ik mijn klanten hier ook bij.
De DNS root zone is hierbij de hiërarchische naamruimte van het Domain Name System (DNS) van het internet. Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het internet wordt gebruikt om name van computers en haar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.


Makkelijk gezegd: De TLD extensie voor mijn website (ralfvanveen.com) is “.com”. De TLD extensie is dus het laatste gedeelte van de domeinnaam van een website. In totaal zijn er ongeveer 1.500 verschillende TLD extensies waarvan er een enkeling niet meer beschikbaar is of er zijn er al een aantal bijgekomen.

Een aantal veelgebruikte TLD extensies zijn de volgende:

“.com”: Iedereen die een website maakt kan deze in .com maken. Deze komt voor in alle branches en ook bij non-profit organisaties. Deze TLD extensie is oorspronkelijk in het leven geroepen voor bedrijven die “for-profit” waren.
“.org”: Deze TLD extensie is oorspronkelijk gemaakt voor non-profit organisaties. Tegenwoordig wordt .org door allerlei bedrijven (die ook winst maken) gebruikt.
“.net”: Ook .net is een open TLD extensie wat betekent dat deze voor iedereen beschikbaar is. “.Net” is oorspronkelijk in het leven geroepen voor websites die als een “portaal” fungeren voor andere websites. Een soort doorgeefluikwebsites dus.
“.edu”: Deze wordt vooral gebruikt door Engelse hogere scholen. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites meer waarde hebben dan backlinks van andere TLD extensies.
“.gov”: Deze TLD extensie wordt vooral gebruikt door de Amerikaanse overheid. SEO specialisten speculeren dat backlinks vanaf deze websites meer waarde hebben dan backlinks van andere TLD extensies.

Impact TLD extensies op de SEO
De TLD extensie is een onderwerp van SEO waar veel speculatie in voorkomt. De grootste impact die een TLD extensie op een website heeft is wanneer deze land afhankelijk is. Bijvoorbeeld:
De TLD extensie voor Nederland is “.nl”. Een website die een TLD extensie “.nl” heeft zal minder goed in Duitsland ranken dan een website met de TLD extensie “.de”. Ook andersom geldt dit voor websites met een TLD extensie van “.de”. Deze zullen over het algemeen minder goed ranken in Nederland dan websites die worden afgesloten met “.nl”.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO specialist die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 30 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer een gratis en vrijblijvende SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Specialist Breda

Voor mijn klanten rondom Breda fungeer ik als ervaren SEO specialist. In mijn vakgebied adviseer ik mijn klanten rondom de organische vindbaarheid in Google. Lees hier meer over SEO specialist Breda.

SEO Specialist Breda

SEO Specialist Zwolle

Ik ben als SEO specialist werkzaam voor klanten uit allerlei branches en van allerlei formaten. Op deze pagina vertel ik meer over mijn werkzaamheden voor de klanten als SEO specialist Zwolle.

SEO Specialist Zwolle

SEO Specialist Gouda

In dit artikel vertel ik meer over mijn werkzaamheden als SEO specialist gouda. Wil je meer weten over mijn vakgebied en wat ik voor mijn klanten doe? Lees dan het artikel SEO specialist Gouda.

SEO Specialist Gouda

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist