Sitemap en SEO (1/2)

Sitemap en SEO (1/2)

Kanttekening voordat we beginnen: Het indienen van een sitemap zonder index-URL’s kan ook de indexering versnellen. Dit kan efficiënter zijn dan het verwijderen van URL’s in Google Search Console als je veel URL’s hebt die moeten worden geïndexeerd. Maar gebruik dit met zorg en zorg ervoor dat je dergelijke URL’s slechts tijdelijk aan jouw sitemaps toevoegt.
Belangrijkste punten
Hoewel zoekmachines technisch gezien jouw URL’s kunnen vinden zonder dit te hebben, geeft je door pagina’s op te nemen in een XML-sitemap aan dat je ze als kwaliteitslandingspagina’s beschouwt. Hoewel er geen garantie is dat een XML-sitemap langs jouw pagina’s crawled, laat staan geïndexeerd of gerangschikt zal krijgen, verhoogt het indienen van een XML-sitemap jouw kansen.

Loc Tag (ook wel bekend als Locatie)
Deze verplichte tag bevat de absolute, canonieke versie van de URL-locatie. Het moet nauwkeurig jouw websiteprotocol (http of https) weergeven en als je ervoor gekozen ook jouw www. Voor internationale websites, kun je hier ook jouw sitemaps implementeren.

Door het xhtml:link-attribuut te gebruiken om de taal- en regiovarianten voor elke URL aan te geven, verkort je de laadtijd van de pagina’s, wat de andere implementaties van link-elementen in de
of HTTP-kopteksten niet kunnen bieden.

Lastmod Tag (a.k.a. Laatst aangepast)
Een optionele maar sterk aanbevolen tag die wordt gebruikt om de laatste gewijzigde datum en tijd van het bestand mee te delen. John Mueller erkende dat Google de lastmod metadata gebruikt om te begrijpen wanneer de pagina voor het laatst is gewijzigd en of deze moet worden gecrawld. De laatste gewijzigde tijd is vooral van cruciaal belang voor content sites, omdat het Google helpt om te begrijpen dat je de oorspronkelijke uitgever bent. Het is ook krachtig om frisheid te communiceren, zorg ervoor dat je de wijzigingsdatum alleen bijwerkt wanneer je zinvolle wijzigingen hebt aangebracht.

Om zoekmachines proberen te misleiden dat jouw inhoud uniek is, wanneer dit niet het geval is, kan dit resulteren in een Google-strafmaatregel.

Changefreq Tag (ook bekend als wijzigingsfrequentie)
Ooit liet deze optionele tag zien hoe vaak de inhoud van de URL naar verwachting zou veranderen naar zoekmachines. Maar Mueller heeft verklaard dat “de frequentie van verandering niet zo’n grote rol speelt bij sitemaps” en dat “het veel beter is om gewoon de tijdstempel direct te specificeren”.

Priority Tag (ook bekend als voorrang)
Deze optionele tag die zoekmachines ogenschijnlijk vertelt hoe belangrijk een pagina is ten opzichte van jouw andere URL’s op een schaal tussen de 0,0 en 1,0.

In het beste geval was het slechts een hint naar zoekmachines en Mueller heeft duidelijk aangegeven dat hij het negeert.

Key Takeaway
Een website heeft een XML sitemap nodig, maar niet noodzakelijkerwijs de prioriteit en de frequentie van metadata wijzigen. Gebruik de lastmod-tags nauwkeurig en richt jouw aandacht op het verzekeren dat je de juiste URL’s heeft ingediend.

Soorten Sitemaps
Er zijn veel verschillende soorten sitemaps. Laten we eens kijken naar de kaarten die je echt nodig heeft.

XML Sitemap
Index Sitemaps kan gecomprimeerd worden met behulp van gzip (de bestandsnaam zou iets vergelijkbaars worden als sitemap.xml.gz) om bandbreedte te besparen voor jouw server.

Maar als de sitemap eenmaal uitgepakt is, kan de sitemap beide limieten nog steeds niet overschrijden. Wanneer je een van de limieten overschrijdt, moet je jouw URL’s opsplitsen over meerdere XML-sitemaps. Deze sitemaps kunnen dan gecombineerd worden tot één XML sitemap-indexbestand, vaak sitemap-index.xml genoemd.

In principe is het een sitemap voor sitemaps. Voor uitzonderlijk grote websites die een meer granulaire aanpak willen, kunt je ook meerdere sitemap-indexbestanden maken.

Voorbeeld:
– sitemap-index-artikelen.xml
– sitemap-index-producten.xml
– sitemap-index-categorieën.xml

Houd er wel rekening mee dat je geen sitemap-indexbestanden kunt nesten. Voor zoekmachines om gemakkelijk al jouw sitemap bestanden in één keer te vinden, zult je het volgende willen: –

Dien jouw sitemap index(en) in bij Google Search Console en Bing Webmaster Tools.

– Specificeer jouw sitemap index URL(‘s) in jouw robots.txt bestand.

Wijs zoekmachines rechtstreeks op jouw sitemap als je ze welkom heet om te crawlen. U kan ook sitemaps inzenden door ze te zenden naar Google. Maar pas op, Google besteedt niet langer aandacht aan sitemaps-inzendingen in “ongecontroleerde sitemaps”.

XML-afbeelding Sitemap
Om de indexering van de beeldinhoud te verbeteren, zijn afbeelding sitemaps ontworpen om de indexering van de beeldinhoud te verbeteren. In de hedendaagse SEO worden afbeeldingen ingebed in de pagina-inhoud, waardoor er zal worden gecrawld samen met de URL van de pagina.

Bovendien is het de beste toepassing om JSON-LD schema.org/ImageObject te gebruiken om de afbeeldingseigenschappen bij zoekmachines aan te roepen, omdat het meer attributen biedt dan een image XML sitemap.

Hierdoor is een XML image sitemap voor de meeste websites niet nodig. Het opnemen van een afbeelding sitemap zou alleen maar verspilling van crawl budget betekenen. De uitzondering hierop is als afbeeldingen helpen om jouw bedrijf te stimuleren, zoals een stock foto website of e-commerce site die product paginasessies van Google Image search wint. Weet dat afbeeldingen niet op hetzelfde domein als jouw website hoeven te staan om in een sitemap te worden ingediend. je kunt een CDN gebruiken zolang het geverifieerd is in de zoekconsole.

XML-videositemap
Als video’s van cruciaal belang zijn voor jouw bedrijf, stuur dan een XML-videositemap in, anders is een videositemap niet nodig. Bewaar jouw crawl-budget voor de pagina waarin de video is ingebed, zodat je alle video’s met JSON-LD als een schema.org/VideoObject kunt markeren.

Google Nieuws Sitemap
Alleen sites die geregistreerd zijn bij Google News mogen deze sitemap gebruiken.

Als dat het geval is, neem dan artikelen op die in de laatste twee dagen zijn gepubliceerd, tot een limiet van 1.000 URL’s per sitemap, en update met nieuwe artikelen zodra ze zijn gepubliceerd. In tegenstelling tot sommige online adviezen, ondersteunen Google News sitemaps geen beeld-URL. Google adviseert het gebruik van schema.org afbeelding of og:image om jouw artikel thumbnail voor Google News te specificeren.

Mobiele Sitemap
Dit is voor de meeste websites niet nodig. Dit omdat Mueller bevestigde dat mobiele sitemaps alleen voor telefoonpagina’s zijn. Niet voor smartphone-compatibiliteit. Dus tenzij je unieke URL’s heeft die speciaal zijn ontworpen voor de telefoon, heeft een mobiele sitemap geen enkel voordeel. HTML Sitemap XML sitemaps zorgen voor de behoeften van zoekmachines. HTML-sitemaps zijn ontworpen om menselijke gebruikers te helpen bij het vinden van inhoud.

De vraag wordt, als je een goede gebruikerservaring hebt en goed ontworpen interne links, heb je dan een HTML sitemap nodig? Bekijk de paginaweergaven van jouw HTML-sitemap in Google Analytics. De kans is groot dat het erg laag is. Zo niet, dan is het een goede indicatie dat je de navigatie op jouw website moet verbeteren. HTML sitemaps zijn over het algemeen gelinkt in de footers van de website. Het verspreiden van link equity van elke pagina van jouw website.

Dynamische XML
Sitemap Statische sitemaps zijn eenvoudig te maken met behulp van een tool zoals Screaming Frog. Het probleem is dat, zodra je een pagina maakt of verwijdert, jouw sitemap verouderd is. Als je de inhoud van een pagina aanpast, zal de sitemap niet automatisch de laatste modetag bijwerken. Dus tenzij je er van houdt om handmatig sitemaps te maken en te uploaden voor elke verandering, is het beter om statische sitemaps te vermijden.

Dynamische XML-sitemaps daarentegen worden automatisch door jouw server bijgewerkt om relevante websiteveranderingen weer te geven wanneer deze zich voordoen. Om een XML-sitemap te maken, moet je jouw ontwikkelaar vragen om een aangepast script te coderen, en ervoor te zorgen dat je duidelijke specificaties geeft. Gebruik een dynamische sitemap generator tool en installeer tot slot een plug-in voor jouw CMS, bijvoorbeeld de Yoast SEO plug-in voor WordPress.