SEO content lengte

SEO Content Lengte

Met de SEO content lengte bedoelen SEO specialisten vaak: Hoelang moet de tekst van een pagina zijn om in de top 3 van de zoekresultaten te komen? Hier is vanuit Google nooit een duidelijk antwoord gegeven. Wel is dit een onderwerp waar SEO specialisten vaak over speculeren en discussiëren.

Wel heeft John Mueller van Google vaak in zijn Google Webmaster edities op YouTube het volgende gezegd:

“Hoe meer content, hoe meer informatie erin kan staan en hoe interessanter dit voor een zoeker kan zijn.”

Een belangrijke opmerking hierbij is wel: Je kunt niet klakkeloos zoveel mogelijk content proberen te creëren. De kwaliteit van de content is belangrijker dan de kwantiteit hiervan. Dit komt doordat een andere ranking factor vanuit Google de gebruikersvriendelijkheid is.
En dan nog iets specifieker: De manier waarop gebruikers hun tevredenheid uiten over een stuk content. Dit kan worden gemeten door het aantal keer dat het stuk wordt gedeeld of hoeveel interactie is op de website.

Een ondergrens De meest besproken ondergrens voor de lengte van SEO content op een pagina is circa 300 woorden. Vaak geven specialisten aan om tussen de 300 tot 500 woorden te zitten. Dit is om in de top 10 (dus op pagina 1) binnen Google te komen. Maar om echt veel verkeer vanuit Google te krijgen wilt iedereen natuurlijk binnen de top 3 terecht zien te komen.

Er is een grootschalig onderzoek vanuit Ahrefs gedaan om te onderzoeken hoeveel woorden pagina’s bevatten die in de top 3 staan. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er een directe correlatie bestaat tussen het aantal woorden op een pagina en de positie binnen Google.

Ten eerste: Er werd zelden een pagina gevonden binnen de top 10 die minder dan 200 woorden had. Dit houdt in dat, in ieder geval volgens dit onderzoek, de grens naar onder kan worden geschoven. Namelijk eerder richting de 200 dan de 300. Wanneer er naar het onderzoek wordt gekeken kan er worden geconcludeerd dat de top 3 posities meer dan 900 woorden hadden.

Sterker nog: De pagina’s die op nummer 1 staan hebben meer dan 1.300 woorden. Dit is ongeveer 4 keer zoveel als de ondergrens die door veel marketeers wordt aangegeven. Zorg ervoor dat je als expert binnen jouw vakgebied veel en kwalitatieve content produceert. Hiermee laat je jouw expertise zien binnen de branche waarin je werkzaam bent.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO consultant die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 28 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer een vrijblijvende SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Analyse

In dit artikel vertel ik meer over het opstellen van een SEO analyse. Daarbij zoom ik in op alle aspecten van SEO: Technische SEO, SEO content en in een later stadium ook linkbuilding en het backlinkprofiel.

SEO Analyse

SEO Betekenis

In mijn artikel over de SEO betekenis leg ik alle aspecten van SEO uit. Ik laat in dit artikel ook gelijk een gedeelte van mijn werkwijze zien. Lees dit artikel wanneer je meer wilt weten over de betekenis van SEO.

SEO Betekenis

SEO & SEA

In dit artikel leg ik de 2 marketinguitingen SEO en SEA naast elkaar. Eerst zoom ik in op SEO, daarna doe ik hetzelfde met SEA. Ik sluit af met verschillende vergelijkingen tussen de twee.

SEO & SEA

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist