Featured snippet

Wanneer een zoeker iets zoekt in Google, wil deze persoon zo snel mogelijk een duidelijk antwoord op zijn/haar vraag. Een precies en duidelijk antwoord zorgt ervoor dat de zoeker tevreden is gesteld.

Een precies en duidelijk antwoord op de vraag van de zoeker wordt op prijs gesteld door Google. Vandaar dat de antwoorden op de vraag van de zoeker die precies overeenkomen met het antwoord op de vraag uitgelicht worden op de zoekresultatenpagina. In een oogopslag ziet de zoeker zijn antwoord op zijn/haar vraag. Met hierbij de landingspagina die het antwoord voorziet. Een goede promotiemateriaal en tevens pluspunten van Google voor het voorzien van dit juiste antwoord. 

Veel bedrijven willen daarom ook over een featured snippet beschikken. We vertellen in dit artikel meer over de featured snippet en hoe een landingspagina deze snippet krijgt.

Wat is een featured snippet in Google?

‘’Een featured snippet is een uitgelicht zoekresultaat dat een beknopt en direct antwoord geeft op de zoekvraag.” Featured snippets geven beknopt en direct antwoord op een zoekvraag en worden uitgelicht als zoekresultaat in Google, tussen de bovenste betaalde resultaten en de eerste organische positie.’’ – OrangeValley

Featured snippet voorbeeld

Een featured snippet is dus een passend antwoord op de vraag van de zoeker. Hij wordt boven de overige zoekresultaten en betaalde advertenties op de zoekresultatenpagina getoond: helemaal bovenaan op de pagina. 

Featured snippet | Begrippenlijst

De voordelen van een featured snippet

De featured snippet valt op. De snippet neemt veel ruimte in beslag op de zoekresultatenpagina en het valt de zoeker gelijk op. Goed promotiemateriaal dus!

Meer kliks. Ook wel een hogere Click-Through-Rate (CTR) genoemd. Uit onderzoeken is gebleken dat de featured snippet meer kliks ontvangt van zoekers. Meer zoekers gaan dus naar de landingspagina. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat de zoeker een uitgebreider antwoord wilt op zijn/haar vraag. 

Hoe krijgt een landingspagina een featured snippet?

Het is niet mogelijk om een pagina te markeren voor een uitgelicht fragment (een featured snippet). Je moet dus simpelweg geluk hebben dat Google jouw antwoord uitkiest. Of heb je hier toch wel enigszins invloed in? We geven een aantal tips om voor het verkrijgen van een featured snippet. 

Duidelijke en goede opmaak. Zet het antwoord op de vraag bijvoorbeeld in een aparte alinea, zodat het duidelijk is voor Google en de bezoeker dat dit het antwoord op zijn/haar vraag is.

Kijk goed naar de zoekintentie van een zoeker. Vind je in een zoekwoordonderzoek vaak een zoekterm terug komen? Schrijf dan een kloppend en duidelijk antwoord op deze veel terugkomende vraag.

Is er al een featured snippet voor een vraag? Bedenk dan of het verstandig is hier energie en tijd in te steken. Wanneer er een sterke website achter de snippet zit, is het lastiger om hem te vervangen. Je kunt je dan beter focussen op andere featured snippets. 

Een snippet is dus niet gegarandeerd. Maar je hebt zeker invloed om de kans te vergroten dat je met jouw landingspagina’s een featured snippet in Google kan bereiken.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat featured snippet inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over featured snippet geschreven?

Het artikel over featured snippet hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over featured snippet hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over featured snippet in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals featured snippet?

Wij schrijven over begrippen als featured snippet om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Featured snippet is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over featured snippet en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip featured snippet in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van featured snippet. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van featured snippet op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende featured snippet.

Het voorbeeld dat wij geven van featured snippet geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over featured snippet van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z