Featured snippet

Wanneer een zoeker iets zoekt in Google, wil deze persoon zo snel mogelijk een duidelijk antwoord op zijn/haar vraag. Een precies en duidelijk antwoord zorgt ervoor dat de zoeker tevreden is gesteld.

Een precies en duidelijk antwoord op de vraag van de zoeker wordt op prijs gesteld door Google. Vandaar dat de antwoorden op de vraag van de zoeker die precies overeenkomen met het antwoord op de vraag uitgelicht worden op de zoekresultatenpagina. In een oogopslag ziet de zoeker zijn antwoord op zijn/haar vraag. Met hierbij de landingspagina die het antwoord voorziet. Een goede promotiemateriaal en tevens pluspunten van Google voor het voorzien van dit juiste antwoord. 

Veel bedrijven willen daarom ook over een featured snippet beschikken. We vertellen in dit artikel meer over de featured snippet en hoe een landingspagina deze snippet krijgt.

Wat is een featured snippet in Google?

‘’Een featured snippet is een uitgelicht zoekresultaat dat een beknopt en direct antwoord geeft op de zoekvraag.” Featured snippets geven beknopt en direct antwoord op een zoekvraag en worden uitgelicht als zoekresultaat in Google, tussen de bovenste betaalde resultaten en de eerste organische positie.’’ – OrangeValley

Featured snippet voorbeeld

Een featured snippet is dus een passend antwoord op de vraag van de zoeker. Hij wordt boven de overige zoekresultaten en betaalde advertenties op de zoekresultatenpagina getoond: helemaal bovenaan op de pagina. 

Featured snippet | Begrippenlijst

De voordelen van een featured snippet

De featured snippet valt op. De snippet neemt veel ruimte in beslag op de zoekresultatenpagina en het valt de zoeker gelijk op. Goed promotiemateriaal dus!

Meer kliks. Ook wel een hogere Click-Through-Rate (CTR) genoemd. Uit onderzoeken is gebleken dat de featured snippet meer kliks ontvangt van zoekers. Meer zoekers gaan dus naar de landingspagina. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat de zoeker een uitgebreider antwoord wilt op zijn/haar vraag. 

Hoe krijgt een landingspagina een featured snippet?

Het is niet mogelijk om een pagina te markeren voor een uitgelicht fragment (een featured snippet). Je moet dus simpelweg geluk hebben dat Google jouw antwoord uitkiest. Of heb je hier toch wel enigszins invloed in? We geven een aantal tips om voor het verkrijgen van een featured snippet. 

Duidelijke en goede opmaak. Zet het antwoord op de vraag bijvoorbeeld in een aparte alinea, zodat het duidelijk is voor Google en de bezoeker dat dit het antwoord op zijn/haar vraag is.

Kijk goed naar de zoekintentie van een zoeker. Vind je in een zoekwoordonderzoek vaak een zoekterm terug komen? Schrijf dan een kloppend en duidelijk antwoord op deze veel terugkomende vraag.

Is er al een featured snippet voor een vraag? Bedenk dan of het verstandig is hier energie en tijd in te steken. Wanneer er een sterke website achter de snippet zit, is het lastiger om hem te vervangen. Je kunt je dan beter focussen op andere featured snippets. 

Een snippet is dus niet gegarandeerd. Maar je hebt zeker invloed om de kans te vergroten dat je met jouw landingspagina’s een featured snippet in Google kan bereiken.

Veelgestelde vragen

Wat is een Featured Snippet?

Een featured snippet is een bijzonder zoekresultaat dat direct een vrij beknopt antwoord op een bepaalde zoekvraag geeft. Ze worden uitgelicht als bij in de zoekresultaten van Google tussen de betaalde zoekresultaten en de eerste organische resultaten in.

Wat is de impact van Featured Snippet op SEO?

De featured snippet zal direct opvallen bij de zoeker, door het formaat en de positie in de zoekresultaten. De kans dat erop geklikt wordt, is dus vrij groot. En hoe bezoekers je krijgt, des te gunstiger dit is voor de ranking van jouw website.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 8 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies