Featured snippet

Wanneer een zoeker iets zoekt in Google, wil deze persoon zo snel mogelijk een duidelijk antwoord op zijn/haar vraag. Een precies en duidelijk antwoord zorgt ervoor dat de zoeker tevreden is gesteld.

Een precies en duidelijk antwoord op de vraag van de zoeker wordt op prijs gesteld door Google. Vandaar dat de antwoorden op de vraag van de zoeker die precies overeenkomen met het antwoord op de vraag uitgelicht worden op de zoekresultatenpagina. In een oogopslag ziet de zoeker zijn antwoord op zijn/haar vraag. Met hierbij de landingspagina die het antwoord voorziet. Een goede promotiemateriaal en tevens pluspunten van Google voor het voorzien van dit juiste antwoord. 

Veel bedrijven willen daarom ook over een featured snippet beschikken. We vertellen in dit artikel meer over de featured snippet en hoe een landingspagina deze snippet krijgt.

Wat is een featured snippet in Google?

‘’Een featured snippet is een uitgelicht zoekresultaat dat een beknopt en direct antwoord geeft op de zoekvraag.” Featured snippets geven beknopt en direct antwoord op een zoekvraag en worden uitgelicht als zoekresultaat in Google, tussen de bovenste betaalde resultaten en de eerste organische positie.’’ – OrangeValley

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

Featured snippet voorbeeld

Een featured snippet is dus een passend antwoord op de vraag van de zoeker. Hij wordt boven de overige zoekresultaten en betaalde advertenties op de zoekresultatenpagina getoond: helemaal bovenaan op de pagina. 

Featured snippet | Begrippenlijst

De voordelen van een featured snippet

De featured snippet valt op. De snippet neemt veel ruimte in beslag op de zoekresultatenpagina en het valt de zoeker gelijk op. Goed promotiemateriaal dus!

Meer kliks. Ook wel een hogere Click-Through-Rate (CTR) genoemd. Uit onderzoeken is gebleken dat de featured snippet meer kliks ontvangt van zoekers. Meer zoekers gaan dus naar de landingspagina. Dit heeft waarschijnlijk te maken dat de zoeker een uitgebreider antwoord wilt op zijn/haar vraag. 

Hoe krijgt een landingspagina een featured snippet?

Het is niet mogelijk om een pagina te markeren voor een uitgelicht fragment (een featured snippet). Je moet dus simpelweg geluk hebben dat Google jouw antwoord uitkiest. Of heb je hier toch wel enigszins invloed in? We geven een aantal tips om voor het verkrijgen van een featured snippet. 

Duidelijke en goede opmaak. Zet het antwoord op de vraag bijvoorbeeld in een aparte alinea, zodat het duidelijk is voor Google en de bezoeker dat dit het antwoord op zijn/haar vraag is.

Kijk goed naar de zoekintentie van een zoeker. Vind je in een zoekwoordonderzoek vaak een zoekterm terug komen? Schrijf dan een kloppend en duidelijk antwoord op deze veel terugkomende vraag.

Is er al een featured snippet voor een vraag? Bedenk dan of het verstandig is hier energie en tijd in te steken. Wanneer er een sterke website achter de snippet zit, is het lastiger om hem te vervangen. Je kunt je dan beter focussen op andere featured snippets. 

Een snippet is dus niet gegarandeerd. Maar je hebt zeker invloed om de kans te vergroten dat je met jouw landingspagina’s een featured snippet in Google kan bereiken.

Laatst geupdate op 15 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een Featured Snippet?

Een featured snippet is een bijzonder zoekresultaat dat direct een vrij beknopt antwoord op een bepaalde zoekvraag geeft. Ze worden uitgelicht als bij in de zoekresultaten van Google tussen de betaalde zoekresultaten en de eerste organische resultaten in.

Wat is de impact van Featured Snippet op SEO?

De featured snippet zal direct opvallen bij de zoeker, door het formaat en de positie in de zoekresultaten. De kans dat erop geklikt wordt, is dus vrij groot. En hoe bezoekers je krijgt, des te gunstiger dit is voor de ranking van jouw website.

Voor wie hebben wij dit artikel over featured snippet geschreven?

Het artikel over featured snippet hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over featured snippet in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals featured snippet?

Wij schrijven over begrippen als featured snippet om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

featured snippet is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over featured snippet in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals featured snippet, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip featured snippet in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van featured snippet. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van featured snippet op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende featured snippet.

Het voorbeeld dat wij geven van featured snippet , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over featured snippet van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z