Affiliate programma

Jouw bedrijf onder de aandacht brengen is mogelijk met behulp van advertenties, maar ook door middel van een affiliate programma. Wat is een affiliate programma en wat is de impact hiervan op de SEO? Dat lees je hier!

Wat is een affiliate programma?

Een affiliate programma is een methode om vraag en aanbod te koppelen. Bij affiliate programma komt de consument op een website met een koppeling die verwijst naar de verkooppagina van een andere website. Als een verkoop is afgerond, ontvangt de eigenaar van de website een commissie. In Nederland zijn verschillende webwinkels met een eigen affiliate programma, waaronder Bol.com en Coolblue.

De werking van een affiliate programma in de praktijk

In de praktijk werkt een affiliate programma als volgt: een website, bijvoorbeeld een blog, plaatst banners met producten van een webshop. Een bezoeker van deze website klikt op deze banner en koopt een product via deze webshop. De eigenaar van de blog krijgt hiervoor een commissie. De aanbieder van een product is dus niet de eigenaar zelf, maar een tussenpersoon.

Bij een affiliate programma zijn meerdere partijen betrokken. De verkopende partij, de aanbieder, de publicist en de klant. Het is niet altijd zo dat een affiliate programma gebruik maakt van een tussenpersoon. Er zijn webshops die hun eigen netwerk onderhouden en dus zowel de verkopende partij als de aanbieder zijn.

affiliate programma

De impact van een affiliate programma op SEO

In de meeste gevallen helpt of schaadt een affiliate programma de SEO niet direct. Affiliate links beïnvloeden de SEO niet, omdat Google ze niet indexeert buiten het netwerk. Zoekmachines geven op deze manier geen link equity door om de ranking autoriteit van een pagina te vergroten. Met een affiliate programma vergroot je de zichtbaarheid, de traffic en het aantal conversies op de site.

Ons advies

Met het gebruik van een affiliate programma ben je niet direct bezig met het verbeteren van de SEO. Houdt je bezig met affiliate programma’s: ze bieden mogelijkheden om extra inkomsten op te leveren. Daarnaast werkt dit vrijwel hetzelfde als een banner en ligt de beloning per transactie mogelijk hoger. We raden wel aan zorgvuldig te kiezen welke aangesloten sites jouw bedrijf gaan promoten. Op deze manier maak je goed overwogen keuzes.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat affiliate programma inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over affiliate programma geschreven?

Het artikel over affiliate programma hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over affiliate programma hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over affiliate programma in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals affiliate programma?

Wij schrijven over begrippen als affiliate programma om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Affiliate programma is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over affiliate programma en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip affiliate programma in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van affiliate programma. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van affiliate programma op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende affiliate programma.

Het voorbeeld dat wij geven van affiliate programma geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over affiliate programma van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z