Affiliate programma

Jouw bedrijf onder de aandacht brengen is mogelijk met behulp van advertenties, maar ook door middel van een affiliate programma. Wat is een affiliate programma en wat is de impact hiervan op de SEO? Dat lees je hier!

Wat is een affiliate programma?

Een affiliate programma is een methode om vraag en aanbod te koppelen. Bij affiliate programma komt de consument op een website met een koppeling die verwijst naar de verkooppagina van een andere website. Als een verkoop is afgerond, ontvangt de eigenaar van de website een commissie. In Nederland zijn verschillende webwinkels met een eigen affiliate programma, waaronder Bol.com en Coolblue.

De werking van een affiliate programma in de praktijk

In de praktijk werkt een affiliate programma als volgt: een website, bijvoorbeeld een blog, plaatst banners met producten van een webshop. Een bezoeker van deze website klikt op deze banner en koopt een product via deze webshop. De eigenaar van de blog krijgt hiervoor een commissie. De aanbieder van een product is dus niet de eigenaar zelf, maar een tussenpersoon.

Bij een affiliate programma zijn meerdere partijen betrokken. De verkopende partij, de aanbieder, de publicist en de klant. Het is niet altijd zo dat een affiliate programma gebruik maakt van een tussenpersoon. Er zijn webshops die hun eigen netwerk onderhouden en dus zowel de verkopende partij als de aanbieder zijn.

affiliate programma

De impact van een affiliate programma op SEO

In de meeste gevallen helpt of schaadt een affiliate programma de SEO niet direct. Affiliate links beïnvloeden de SEO niet, omdat Google ze niet indexeert buiten het netwerk. Zoekmachines geven op deze manier geen link equity door om de ranking autoriteit van een pagina te vergroten. Met een affiliate programma vergroot je de zichtbaarheid, de traffic en het aantal conversies op de site.

Mijn advies

Met het gebruik van een affiliate programma ben je niet direct bezig met het verbeteren van de SEO. Houdt je bezig met affiliate programma’s: ze bieden mogelijkheden om extra inkomsten op te leveren. Daarnaast werkt dit vrijwel hetzelfde als een banner en ligt de beloning per transactie mogelijk hoger. We raden wel aan zorgvuldig te kiezen welke aangesloten sites jouw bedrijf gaan promoten. Op deze manier maak je goed overwogen keuzes.

Veelgestelde vragen

Wat is een Affiliate programma?

Bij een affiliate programma worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. De consument bezoek hierbij een website die een verwijst naar de verkooppagina van de website van de verkopende partij. Als de consument tot koop overgaat, zal de eigenaar van de doorverwijzende website een vergoeding krijgen. Partijen die op deze manier werken zijn bijvoorbeeld Cool Blue en Bol.com.

Wat is de impact van Affiliate Programma op SEO?

Affiliate links hebben geen impact op SEO. Google indexeert geen links buiten het netwerk. Wat wel zo is, is dat je met een affiliate programma je zichtbaarheid vergroot. Hierdoor zal je meer verkeer naar je site trekken en zal de conversie omhoog gaan.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies