Affiliate programma

Jouw bedrijf onder de aandacht brengen is mogelijk met behulp van advertenties, maar ook door middel van een affiliate programma. Wat is een affiliate programma en wat is de impact hiervan op de SEO? Dat lees je hier!

Wat is een affiliate programma?

Een affiliate programma is een methode om vraag en aanbod te koppelen. Bij affiliate programma komt de consument op een website met een koppeling die verwijst naar de verkooppagina van een andere website. Als een verkoop is afgerond, ontvangt de eigenaar van de website een commissie. In Nederland zijn verschillende webwinkels met een eigen affiliate programma, waaronder Bol.com en Coolblue.

Call to action - SEO-specialist-SEO-bureau

Oók #1 in Google voor je belangrijkste zoekwoorden?

Vul het formulier in en ik neem binnen één werkdag contact met je op.

De werking van een affiliate programma in de praktijk

In de praktijk werkt een affiliate programma als volgt: een website, bijvoorbeeld een blog, plaatst banners met producten van een webshop. Een bezoeker van deze website klikt op deze banner en koopt een product via deze webshop. De eigenaar van de blog krijgt hiervoor een commissie. De aanbieder van een product is dus niet de eigenaar zelf, maar een tussenpersoon.

Bij een affiliate programma zijn meerdere partijen betrokken. De verkopende partij, de aanbieder, de publicist en de klant. Het is niet altijd zo dat een affiliate programma gebruik maakt van een tussenpersoon. Er zijn webshops die hun eigen netwerk onderhouden en dus zowel de verkopende partij als de aanbieder zijn.

affiliate programma

De impact van een affiliate programma op SEO

In de meeste gevallen helpt of schaadt een affiliate programma de SEO niet direct. Affiliate links beïnvloeden de SEO niet, omdat Google ze niet indexeert buiten het netwerk. Zoekmachines geven op deze manier geen link equity door om de ranking autoriteit van een pagina te vergroten. Met een affiliate programma vergroot je de zichtbaarheid, de traffic en het aantal conversies op de site.

Ons advies

Met het gebruik van een affiliate programma ben je niet direct bezig met het verbeteren van de SEO. Houdt je bezig met affiliate programma’s: ze bieden mogelijkheden om extra inkomsten op te leveren. Daarnaast werkt dit vrijwel hetzelfde als een banner en ligt de beloning per transactie mogelijk hoger. We raden wel aan zorgvuldig te kiezen welke aangesloten sites jouw bedrijf gaan promoten. Op deze manier maak je goed overwogen keuzes.

Laatst geupdate op 14 september 2021

Veelgestelde vragen

Wat is een Affiliate programma?

Bij een affiliate programma worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. De consument bezoek hierbij een website die een verwijst naar de verkooppagina van de website van de verkopende partij. Als de consument tot koop overgaat, zal de eigenaar van de doorverwijzende website een vergoeding krijgen. Partijen die op deze manier werken zijn bijvoorbeeld Cool Blue en Bol.com.

Wat is de impact van Affiliate Programma op SEO?

Affiliate links hebben geen impact op SEO. Google indexeert geen links buiten het netwerk. Wat wel zo is, is dat je met een affiliate programma je zichtbaarheid vergroot. Hierdoor zal je meer verkeer naar je site trekken en zal de conversie omhoog gaan.

Voor wie hebben wij dit artikel over affiliate programma geschreven?

Het artikel over affiliate programma hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar en geïnteresseerde. Als Up zorgen wij ervoor dat SEO tastbaar en toegankelijk wordt. Onze blogs zijn om deze reden voor iedereen op toegankelijke wijze geschreven.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament van ieder SEO-traject. Of je er nu voor kiest om zelf aan de slag te gaan, of om samen te werken met een SEO-bureau.

SEO in een notendop:

  • Linkbuilding: dit element zorgt voor verwijzingen van andere websites naar die van jou. Het is de kunst om kwalitatieve links te verkrijgen. Links geven namelijk SEO-juice door. Een slechte link kan een hoop veroorzaken. Daarom is het van belang om de kwaliteit van links te waarborgen.
  • Techniek: een snelle en veilige website draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van een website. En laat dat nu een grote factor zijn van Google.
  • Content: kwalitatieve en relevante content trekt relevante bezoekers aan. Relevante bezoekers zijn tevens converterende bezoekers. Iedere website moet content optimaliseren.

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je al voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Jij weet immers waar je naar op zoek bent. Gebruik ons artikel over affiliate programma in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals affiliate programma?

Wij schrijven over begrippen als affiliate programma om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van linkbuilding, content en techniek. Het doel hiervan is om relevante bezoekers te genereren. Relevante bezoekers genereren namelijk meer omzet.

Met 8+ jaar ervaring met SEO delen wij graag onze kennis met anderen. Het doel van Up is om SEO op het hoogste niveau aan te bieden. Daarnaast hebben wij het onze missie gemaakt om zoekmachine optimalisatie tastbaar te maken voor iedere ondernemer.

Wanneer wij samenwerken met bedrijven, vinden wij het belangrijk dat zij meedenken. Zo wordt SEO tastbaar. Onze klanten moeten zo zelfstandig mogelijk worden. Vaak lezen zij onze artikelen uit de kennisbank.

affiliate programma is een onderdeel van techniek, linkbuilding of techniek. Ieder van deze elementen verbeter je met SEO. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, niét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google.

De uiteindelijke ranking van zoekresultaten bepaalt Google. Tijdens SEO volg je hierom de richtlijnen van Google. Een website wordt op honderden factoren gescand. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over affiliate programma in onze kennisbank en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

We hebben veel begrippen geschreven zoals affiliate programma, maar we hebben ook een aantal grote landingspagina’s geschreven:

Hoe bespreken we het begrip affiliate programma in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van affiliate programma. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van affiliate programma op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende affiliate programma.

Het voorbeeld dat wij geven van affiliate programma , geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je dit verwerkt in je SEO-strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze expertise over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of werk je samen met een SEO-bureau? In beide gevallen komt kennis over affiliate programma van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-specialist en eigenaar van een SEO-bureau.

Over mij

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z