On-page SEO

Jouw website wil je voorzien van pakkende content. De content op je website is belangrijker dan je wellicht denkt. 

Met de juiste content spreek je de juiste bezoeker aan. Een pakkende leus of informatie waar diegene net op zoek naar is, kan eindigen in een klik naar jouw website toe. 

Ook voor de zoekmachines is het relevant. De juiste zoekwoorden of informatie over een bepaald onderwerp, zorgt ervoor dat je uiteindelijk hoger in de zoekresultaten staat. 

De content op jouw website zijn enkel de artikelen. Ook de titels, beschrijvingen en URL’s zijn content op jouw website die relevant zijn. De content op en rondom je site, noemen we on page SEO. In dit artikel vertellen we hier meer over. 

Wat is on page SEO? 

On page SEO is het proces van het optimaliseren van verschillende onderdelen van jouw website. Op en rondom de pagina dus. Deze optimalisaties hebben effect op de zoekmachine optimalisatie

We gaven bovenstaand al enkele voorbeelden van on page SEO, zoals een titel of beschrijving bij een landingspagina. Echter bestaat on page SEO nog uit veel meer onderdelen die je kunt optimaliseren op je website. We zetten alle belangrijke on page SEO onderdelen voor je op een rij: 

On-page SEO

Het belang van on page SEO 

Heeft on page SEO direct invloed op je ranking in Google? In sommige gevallen is dit een directe invloed, in andere gevallen niet. Dit klinkt wat vaag. Vandaar dat we dit aan je verklaren. 

Indirect

De juiste titel of een pakkende beschrijving bij een pagina kan de bezoeker overhalen om te klikken naar jouw pagina toe. 

Hoewel Google dit niet direct ziet, is het voor de bezoeker weldegelijk relevant en zul je hiermee ook meer bezoekers ontvangen. Dit is een indirecte manier van bezoekers verkrijgen, maar wel een goede (en tevens volgens Google de juiste) manier van bezoekers verkrijgen.

Direct

Specifieke alt tags of headers met hierin het zoekwoord vermeld, zorgen weldegelijk voor een hogere ranking in Google. 

Google koppelt specifieke zoekwoorden in je content aan zoekopdrachten van de zoeker. Het is dus goed om je content hier zoveel mogelijk op aan te passen. Het algoritme van Google zorgt er dan voor dat je hogerop komt in de zoekresultaten van Google. 

Je ziet dus dat de on page SEO directe en indirecte invloeden uitoefent op je ranking in de SERP (zoekresultatenpagina’s). 

Voorbeelden van on page SEO

We zetten een aantal voorbeelden van on page SEO voor je op een rij. 

  • ALT tekst voor afbeeldingen. De afbeeldingen een titel geven, zodat Google weet wat de afbeelding inhoud. 
  • Content. Zorg dat je relevante content op je website hebt. Gebruik hiervoor een zoekwoordenonderzoek. 
  • Headings. Gebruik de juiste headings in je teksten/content. 
  • URL structureren. Maak een duidelijke URL van je slug. Zo is hij leesbaar voor iedereen. 
  • De titel. Zorg voor een pakkende en vooral passende titel. 
  • Meta description. De meta description heeft vooral een call-to-action functie. Het zorgt ervoor dat de (be)zoeker doorklikt naar je website. 
  • Keyword optimalisatie. Gebruik de juiste keywords in je content. 
  • Interne links. Gebruik interne links, zodat je binnen je website snel naar andere pagina’s kan gaan. 

On page SEO is dus zowel voor je bezoekers, als voor de zoekmachines heel belangrijk. Op de juiste on page SEO word je gevonden. Je haalt hiermee als het ware de bezoeker als de zoekmachines over om jouw pagina te ranken of op jouw pagina te klikken.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 4 mei 2021. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus