Een IT-traineeship in 2023: alles wat je moet weten

Een IT-traineeship is heel handig om te hebben en deze manier van een diploma halen is al helemaal fijn. Als je er niet zo van bent om constant naar school te gaan en meer de praktijk in wilt gaan, dan is dit zeker de manier voor jou om je IT-diploma te halen. Voor bedrijven die zoeken naar mensen met ervaring is dit de juiste manier.

Waar bestaat een IT-traineeship uit?

Een IT-traineeship bestaat uit verschillende onderdelen. Het is verdeeld in twee jaar en elk jaar is verdeeld in twee delen van elk een half jaar. Ieder half jaar ga je eigenlijk als het ware vooruit. Je begint namelijk met een zogenoemde bootcamp waar je de IT-taal leert spreken en de basiskennis verkrijgt. Het is belangrijk om dit te beheersen om te weten wat de termen betekenen die besproken worden.

In het tweede gedeelte van het eerste jaar ga je aan het werk. Je hebt de theorie gehad en die wil je natuurlijk in de praktijk gaan gebruiken, zoals het uiteraard hoort. Je begint dan op een IT-afdeling bij een van onze opdrachtgevers waar wij jou aan koppelen. Je werkt dan als servicedeskmedewerker zodat je echt de kneepjes van het vak kan leren. In het tweede jaar mag je gaan kijken welke vacatures jou het leukst lijken en daar kun je dan op solliciteren. 

In de tussentijd behoud je altijd de toegang tot de academy zodat je tijdens het werken in de praktijk door kan leren. Er wordt een stappenplan gemaakt voor jouw toekomst hier. In het laatste half jaar ga jij je specialiseren en kun jij je dus echt richten op hetgeen waar jij denkt goed in te zijn en wat jij echt het leukst zou vinden. Je hebt na deze traineeship een baangarantie van 70%.

Wie verzorgen deze training?

QISS IT bestaat uit een groot team van IT’ers die staan te popelen om hun kennis over te brengen op leergierige mensen. Het team bestaat niet alleen uit de als het ware ‘docenten’, maar ook uit mensen die zich inzetten voor de organisatie zelf en ervoor zorgen dat alles binnen het bedrijf goed verloopt. Net zoals elk ander bedrijf heeft Qiss It dat soort mensen nodig.

Met de meeste van deze mensen zul jij contact hebben tijdens je traineeship. Zij ondersteunen de mensen in deze training en zetten zich daar graag voor in.

Dat de IT-wereld een breed idee is, dat wisten we al. Vaker wordt er meteen gedacht dat je meteen alles weet van computers en zo alles kan oplossen. Hierdoor denken mensen dus ook vaak dat zij dit werk of deze opleiding niet aankunnen. Toch is deze opleiding veel breder dan je in eerste instantie zou denken.

Wat leer je tijdens de opleiding?

Tijdens de opleiding is het belangrijk dat echt jouw kwaliteiten naar boven komen. Je krijgt persoonlijke begeleiding zodat echt jouw passie goed wordt gevonden en de opleiding daarop wordt aangepast. Het is een doel om ook echt werk te vinden wat goed bij jou past. Het heeft geen zin om ergens te werken wat je niet leuk vindt. Daarom is dit zo breed dat je zeker iets kunt doen wat je leuk vindt. Elk bedrijf heeft een IT-afdeling nodig.

De opleiding duurt in totaal twee jaar waarbij je steeds ieder half jaar iets anders doet, althans je ergens anders op focust. De opleiding is erop gefocust om jou eerst de nodige theorie mee te geven en aan de hand daarvan gaan ze je inzetten in de praktijk zodat jij de praktijk ook goed leert kennen en de nodige ervaring al hebt.

In het eerste jaar leer je eerst een half jaar lang de theorie. Daarna in het tweede halfjaar mag je voor het eerst kennismaken met het werkveld en ga je daar ook aan de slag. In jaar 2 gaan we opzoek naar een vacature die goed bij jou past zodat jij je verder kan ontwikkelen. Je kunt gewoon online verder gaan met leren zodat je altijd kunt blijven ontwikkelen. In het laatste jaar houd je je echt bezig met het specialiseren op een gebied dat jij het leukst vindt. 

Hoe meld ik mij aan?

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je meer weten? Of wil je al meteen inschrijven voor de opleiding? Dat kun je heel makkelijk doen door contact op te nemen met Qiss It. Je kunt dit zelf rechtstreeks doen via de website of je kunt een contactformulier invullen met je gegevens en zij nemen contact met jou op om de mogelijkheden te bespreken voor jou in deze opleiding.

In deze tijd kun je kijken naar de algemene informatie op de website zoals de locatie van het pand. Zo kun jij je alvast voorbereiden op je reistijd en je andere dagelijkse activiteiten om te zorgen dat het voor jouzelf ook mogelijk is om deze opleiding te volgen. Benieuwd geworden naar het IT-traineeship? Neem dan even contact op met QISS-IT.

Senior SEO-specialist

Ralf van Veen

Senior SEO-specialist
Five stars
Ik krijg een 5.0 op Google uit 75 beoordelingen

Ik werk sinds 10 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 augustus 2023. De laatste update van dit artikel vond plaats op 27 augustus 2023. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen. Leer meer over de totstandkoming van mijn artikelen in mijn redactionele richtlijnen.