Ankerteksten

Ankerteksten (SEO)

In dit artikel vertel ik wat meer over ankerteksten, wat ankerteksten zijn en hoe deze invloed hebben op de SEO.

Ankerteksten zijn de stukjes zichtbare tekst waarin een klik bare hyperlink zit. In moderne browsers is deze vaak blauw gemaakt zodat deze iets meer opvalt dan een normale tekst. Als SEO consultant help ik hier graag mee.

Ankerteksten zijn er om te laten zien wat het onderwerp van de hyperlink is. Of beter gezegd: Wat het onderwerp is van de pagina waar deze link naar wijst. Door dit in een korte ankertekst aan te geven weet de gebruiker precies waar hij of zij naartoe wordt geleidt. In de code van een website kan een ankertekst als volgt worden toegevoegd aan de hyperlink:

Dit geeft niet alleen de gebruiker de nodige informatie over de pagina waar hij of zij naartoe wordt geleidt. Het laat tegelijkertijd de zoekmachines weten waar deze pagina over gaat.

Zoekmachines gebruiken externe ankerteksten (ankerteksten op andere websites die naar jouw website wijzen) om te reflecteren over hoe andere mensen jouw website zien. Wanneer andere websites bevestigen dat de website echt over hetzelfde onderwerp gaat kan dit jouw rankings goed doen.

Typen Ankerteksten

Er zijn verschillende typen ankerteksten. Een gezond backlinkprofiel bevat ankerteksten uit alle verschillende types. Wanneer een backlinkprofiel teveel ankerteksten bevat die hetzelfde zijn kan het als spam worden aangemerkt door Google.

Exact-Match

Exact-match ankerteksten zijn ankerteksten die het exacte zoekwoord bevatten van de pagina. Bijvoorbeeld: Wanneer mijn website wilt worden gevonden op “SEO freelancer” en de ankertekst “SEO freelancer” is.

Partial-Match

Hierbij is de ankertekst bijna hetzelfde als het exacte zoekwoord waarop ik wil worden gevonden. Het zoekwoord zit er wel in maar ook een extra woord is eraan toegevoegd.

Branded

Branded ankerteksten zijn ankerteksten waarbij de naam van mijn bedrijf is vermeldt. Dit is erg belangrijk om autoriteit voor je bedrijf op te bouwen binnen de zoekmachines.

Naakte Backlinks

Deze ankerteksten zijn een goede manier om een zo natuurlijk mogelijk backlinkprofiel op te bouwen. Deze links bevatten in principe geen ankertekst maar zijn simpelweg de link waar deze naartoe wijst.

Generieke Backlinks

Een generieke ankertekst is een ankertekst die eigenlijk niet relevant is voor de website. Een voorbeeld hiervan is: “Klik hier”.

Afbeelding

Het is ook mogelijk om een afbeelding een hyperlink te geven naar een andere website. In dit geval bevat de afbeelding de hyperlink naar de website.

Over de auteur

Dit artikel is geschreven door mij, Ralf van Veen. Ik ben een ervaren SEO specialist die zich bezighoudt met het verbeteren van de vindbaarheid voor bedrijven in veel verschillende branches. Ik schrijf graag artikelen over mijn vakgebied en ben benieuwd naar wat je van dit artikel vond.

Dit artikel is geschreven op 30 november, 2018.

Benieuwd naar jouw kansen binnen Google? Ik voer gratis en vrijblijvend een SEO scan voor je uit!

SEO scan aanvragen

Uitgelichte Artikelen

SEO Specialist Breda

Voor mijn klanten rondom Breda fungeer ik als ervaren SEO specialist. In mijn vakgebied adviseer ik mijn klanten rondom de organische vindbaarheid in Google. Lees hier meer over SEO specialist Breda.

SEO Specialist Breda

SEO Specialist Zwolle

Ik ben als SEO specialist werkzaam voor klanten uit allerlei branches en van allerlei formaten. Op deze pagina vertel ik meer over mijn werkzaamheden voor de klanten als SEO specialist Zwolle.

SEO Specialist Zwolle

SEO Specialist Gouda

In dit artikel vertel ik meer over mijn werkzaamheden als SEO specialist gouda. Wil je meer weten over mijn vakgebied en wat ik voor mijn klanten doe? Lees dan het artikel SEO specialist Gouda.

SEO Specialist Gouda

SEO Specialist

Een uitgebreid artikel over het uitkiezen van de juiste SEO specialist voor een bedrijf. Het is belangrijk dat de SEO specialist aan een aantal criteria voldoet. In dit artikel vertel ik wat deze zijn.

SEO Specialist