SEO-UPdate #10 | 23/02/2022

Alweer de tiende SEO-Update. Reden voor een feestje? Nee, dat doen we bij #100. We zijn weer op dreef, dit is alweer de 2de update in 2 dagen. Laten we dus gelijk van slag gaan.

Page experience update (desktop) rolt nu uit

De Page Experience Update voor desktop is nu aan het uitrollen. Het begin van het uitrollen vond plaats op 22/02 en het gaat naar verwachting door tot het einde van maart. Het uitrollen van de mobiele variant hiervoor (altijd mobile first nu), had weinig tot geen impact op de rankings. Zou dit hetzelfde zijn met de desktop variant?

Zie de factoren in de tabel hieronder.

FactorMobielDesktop
LCPJaJa
CLSJaJa
FIDJaJa
HTTPSJaJa
Pop-upsJaJa
Mobiele bruikbaarheidJaNee

Een handig plaatje.

Snel nieuws

Hier behandelen we ook belangrijke onderwerpen uit het land van de SEO-specialist, maar dan snel. 

 • John Mueller van Google geeft aan dat de locatie van interne links niet uitmaakt. Nu weet ik niet zeker of ik het hiermee eens ben. Een link onderaan de pagina is immers minder goed zichtbaar (sommige interne links worden nooit gevonden door bezoekers), dan een interne link in de eerste alinea van een pagina. Wat John wel bevestigt in het artikel is dat de content en de ankertekst wel worden gebruikt door Google.
  • Martin Splitt, ook van Google, spreekt John Mueller over bovenstaand punt tegen. Martin vertelt dat de main content sectie door Google wordt gebruikt om het totaalplaatje te begrijpen. Google verdeelt de website onder in secties en geeft een bepaalde kracht per sectie mee. Verder naar boven, weegt meestal ook zwaarder. Hier ben ik het mee eens: Hoe hoger de kans is dat iemand op een interne link klikt, des de zwaarder deze weegt.
 • Dit is een leuke.. Zelfs al zou je het hele algoritme van Google uit je hoofd kennen. Dat heb je nog steeds nodig..
  • Natuurlijke backlinks.
  • Goede content.
  • Een gebruiksvriendelijke website.
 • Een tijdje geleden vond er iets plaats dat heet deduplicatie. Wat er gebeurde was dat bedrijven vaak een featured snippet kregen en daarbij ook nog eens een organisch resultaat (vaak met een andere pagina). Dit wordt nu steeds vaker tegengegaan door Google.
 • Google zag een half jaar geleden dat page titles en meta omschrijvingen teveel te zijn geoptimaliseerd. Wat ze nu hebben gedaan is dat ze vaker zelf de page title genereren (vaak o.b.v. de H1).

Dat was de SEO-update weer. Hopelijk heb je veel geleerd wat je kunt toepassen als SEO-expert bij je klanten. Succes!

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 23 februari 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus