Mouse tracking

Hoe prettig zou het zijn als je de gebruiksvriendelijkheid van de website verbetert op basis van gedrag van bezoekers? Het is mogelijk met mouse tracking. Wat is dit precies en wat is de impact op SEO? We leggen het begrip aan je uit.

Wat is mouse tracking?

Mouse tracking is het vastleggen van bewegingen van de muis. Deze term geeft de analyse van muisbewegingen op een computer weer. Dit gebeurt vaak met toestemming van de gebruiker, maar dit is niet altijd het geval.

De werking van mouse tracking

Mouse tracking heeft diverse onderdelen. Het is mogelijk om de muisbewegingen zelf te detecteren; maar ook is het mogelijk om clicks te monitoren. Hierbij krijg je inzicht in de delen op een scherm die gebruikers aanklikken. Deze click data vraagt niet om specifieke software.

Eye tracking lijkt op mouse tracking, alleen hier is er sprake van analyse van de oogbewegingen. Leg de resultaten van gebruikers over elkaar met een heatmap: er is vervolgens zichtbaar welke delen van het scherm of een advertentie de meeste aandacht krijgt. De gebruiksvriendelijkheid van een website verbeteren is een van de opties bij eye en mouse tracking.

mouse tracking

De impact van mouse tracking op SEO

Mouse tracking heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het analyseren van muisbewegingen leidt tot interessante ontdekkingen. Op basis van deze informatie voer je aanpassingen door die de gebruiksvriendelijkheid van een website verbeteren. Een gebruiksvriendelijke website is aantrekkelijker voor Google: hoger ranken in de zoekmachine is dan ook een mogelijk gevolg.

Mouse tracking en click data zijn daarnaast ook van waarde voor toepassingen als webdesign, online security en educatie.

Mijn advies

Het volgen van muisbewegingen op een scherm heeft meer impact dan je denkt. Het kent veel voordelen voor de optimalisatie van je website en daarnaast haal je hier veel extra informatie uit. We raden aan om een mouse tracking tool te gebruiken en deze data te gebruiken voor het optimaliseren van een website. Aan de hand van mouse tracking krijg je inzicht in klik- en navigeergedrag van bezoekers. Ook krijg je hiermee concrete verbeteringen voor conversie optimalisatie.

Veelgestelde vragen

Wat is Mouse Tracking?

Met mouse tracking bedoelen we het vastleggen van muisbewegingen. Mouse tracking toont de analyse van muisbewegingen op het beeldscherm weer. Vaak moet de gebruiker hiervoor toestemming geven, maar soms gebeurt het ook zonder deze toestemming.

Wat is de impact van Mouse Tracking op SEO?

Als je muisbewegingen gaat analyseren, zul je interessante ontdekkingen doen. Met de inzichten die je hiermee verkrijgt, kun je weer verbeteringen in de gebruikersvriendelijkheid van jouw site doorvoeren. Google zal dit zeker opmerken en je belonen met een hogere ranking.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z