Mouse tracking

Hoe prettig zou het zijn als je de gebruiksvriendelijkheid van de website verbetert op basis van gedrag van bezoekers? Het is mogelijk met mouse tracking. Wat is dit precies en wat is de impact op SEO? We leggen het begrip aan je uit.

Wat is mouse tracking?

Mouse tracking is het vastleggen van bewegingen van de muis. Deze term geeft de analyse van muisbewegingen op een computer weer. Dit gebeurt vaak met toestemming van de gebruiker, maar dit is niet altijd het geval.

De werking van mouse tracking

Mouse tracking heeft diverse onderdelen. Het is mogelijk om de muisbewegingen zelf te detecteren; maar ook is het mogelijk om clicks te monitoren. Hierbij krijg je inzicht in de delen op een scherm die gebruikers aanklikken. Deze click data vraagt niet om specifieke software.

Eye tracking lijkt op mouse tracking, alleen hier is er sprake van analyse van de oogbewegingen. Leg de resultaten van gebruikers over elkaar met een heatmap: er is vervolgens zichtbaar welke delen van het scherm of een advertentie de meeste aandacht krijgt. De gebruiksvriendelijkheid van een website verbeteren is een van de opties bij eye en mouse tracking.

mouse tracking

De impact van mouse tracking op SEO

Mouse tracking heeft zeker impact op de SEO van een website of pagina. Het analyseren van muisbewegingen leidt tot interessante ontdekkingen. Op basis van deze informatie voer je aanpassingen door die de gebruiksvriendelijkheid van een website verbeteren. Een gebruiksvriendelijke website is aantrekkelijker voor Google: hoger ranken in de zoekmachine is dan ook een mogelijk gevolg.

Mouse tracking en click data zijn daarnaast ook van waarde voor toepassingen als webdesign, online security en educatie.

Ons advies

Het volgen van muisbewegingen op een scherm heeft meer impact dan je denkt. Het kent veel voordelen voor de optimalisatie van je website en daarnaast haal je hier veel extra informatie uit. We raden aan om een mouse tracking tool te gebruiken en deze data te gebruiken voor het optimaliseren van een website. Aan de hand van mouse tracking krijg je inzicht in klik- en navigeergedrag van bezoekers. Ook krijg je hiermee concrete verbeteringen voor conversie optimalisatie.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kun je onze kennisbank inzetten voor je eigen website?

De kennisbank is gevuld met talloze begrippen en blogs die je gebruikt om de meest recente kennis op te doen omtrent SEO. Even vergeten wat mouse tracking inhoudt? Geen nood! In de kennisbank vind je alle begrippen rondom zoekmachine optimalisatie van A tot Z. In de blogs leggen wij verschillende SEO concepten uit. Van "Algoritme" tot "Zoekwoordonderzoek", wij hebben er iets over geschreven.

Als website eigenaar is het aan jou de taak om continu op de hoogte zijn van de juiste kennis betreffende SEO. Gelukkig hebben wij de laatste updates voor je opgeschreven. 8 jaar waard aan kennis en expertise delen wij graag met anderen. Klik op "kennisbank" en verbreed je kennis omtrent zoekmachine optimalisatie.

Wat is zoekmachine optimalisatie (ook wel SEO) eigenlijk?

Zoekmachine optimalisatie omvat het beïnvloeden van de ranking (positie) van een website binnen de organische zoekresultaten in Google (of andere zoekmachines). Je beïnvloedt de positie in Google door website optimalisatie. Hoe hoger de ranking van een website op de zoekresultatenpagina, hoe meer traffic deze website genereert. Hoe meer organische bezoekers, hoe hoger de conversie.

Een website optimaliseren, hoe doe je dat? Er zijn 3 elementen van SEO. Content, techniek en linkbuilding. Ieder vlak optimaliseer je met SEO. Op deze manier verkrijg je de hoogst mogelijke positie in Google. Content is king, maar staat niet op zichzelf. Wanneer de content van hoge kwaliteit is, moeten de technische kant en linkbuilding net zo sterk zijn. Deze 3 componenten vullen elkaar naadloos aan. Lees meer over zoekmachine optimalisatie in onze kennisbank.

Voor wie hebben wij dit artikel over mouse tracking geschreven?

Het artikel over mouse tracking hebben wij geschreven voor iedere ondernemer, website eigenaar of geïnteresseerde. Het artikel over mouse tracking hebben wij op toegankelijke wijze geschreven. Zo maken wij SEO toegankelijk voor iedere ondernemer.

Om zoekmachine optimalisatie te perfectioneren, is het van groot belang dat de basiskennis van SEO sterk is. Het is immers het fundament voor een SEO traject. 

Het is niet alleen belangrijk om de basis te begrijpen wanneer je zelf aan de slag gaat met SEO, maar ook wanneer je kiest voor het uitbesteden hiervan. Tijdens het kiezen van een SEO consultant bezit je voorkennis. Zo verspil je geen tijd aan het zoeken naar een goede match. Gebruik ons artikel over mouse tracking in je voordeel en verbreed je kennis over zoekmachine optimalisatie.

Waarom schrijven wij over begrippen zoals mouse tracking?

Wij schrijven over begrippen als mouse tracking om de meest recente kennis omtrent zoekmachine optimalisatie (SEO) te verspreiden. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit het optimaliseren van content, linkbuilding en de technische kant van SEO.

Mouse tracking is een onderdeel van content, linkbuilding of techniek. Ieder van deze 3 componenten verbeter je met zoekmachine optimalisatie. Content omvat het schrijven van relevante en kwalitatieve teksten. Je schrijft voor de bezoeker, níét voor Google. Aan de andere kant, optimaliseer je de techniek wél voor Google. Google scant een website op honderden factoren. Iedere factor draagt bij aan de uiteindelijke positie van een website binnen de zoekresultaten. Lees meer over mouse tracking en zorg dat jouw website zo hoog mogelijk in Google komt.

Hoe bespreken we het begrip mouse tracking in dit artikel?

Ieder artikel begint met de definitie van mouse tracking. Hierna volgt een voorbeeld of extra inhoudelijke informatie. Vervolgens bespreken wij de impact van mouse tracking op SEO. Afsluitend geven wij ons advies betreffende mouse tracking.

Het voorbeeld dat wij geven van mouse tracking geeft je een beeld van hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Het is belangrijk om te weten of het impact heeft op SEO. Zo ja, dan leggen wij uit op welke manier en hoe je het verwerkt in je SEO strategie.

Wij kiezen voor deze structuur om zo goed mogelijk onze kennis over te dragen. Ga je zelf aan de slag met SEO? Of besteed je het uit? In beide gevallen komt kennis over mouse tracking van pas.

Freelance SEO specialist

Geschreven door Ralf van Veen.
SEO-strategist, coach en liefhebber.

Over mij

Samenwerken met
een SEO specialist?

SEO specialist SEO specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO cursus volgen?

SEO cursus SEO cursus

Alle begrippen

3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z