URL structuur en SEO (1/3)

URL structuur en SEO (1/3)

Wanneer het gaat om jouw website, zijn jouw URL’s vaak het eerste wat Google en klanten zullen zien. URL’s zijn ook de bouwstenen van een effectieve site hiërarchie, die de SEO kracht door jouw domein leidt en gebruikers naar de gewenste bestemmingen leidt. Ze kunnen lastig te corrigeren zijn als deze zich niet voortplanten, omdat je eindeloze omleidingen kunt krijgen.

Noch Google, noch jouw bezoekers van jouw site zullen deze waarderen. Dus ze zijn de moeite waard om ze goed te optimaliseren en hier tijd in te steken.

Maar om de URL-structuur goed te krijgen is een complexe mix van bruikbaarheid en toegankelijkheid nodig, samen met een aantal goede ouderwetse SEO. Hoewel er geen one-size-fits-all aanpak is, zijn er een aantal regels die we allemaal kunnen volgen om het meeste uit onze URL’s te halen en onze sites op te zetten voor toekomstig SEO succes.

Gebruik jouw sleutelwoorden

Elke keer dat je een pagina op jouw domein opent, moet deze een doel hebben. Of het nu gaat om transactionele, informatieve of administratieve doeleinden, de bestaansreden ervan moet in het begin duidelijk zijn. U wilt dat deze pagina wordt ontdekt door de juiste mensen (en crawlers), dus je zult een aantal trefwoord onderzoek op te nemen en de relevante termen op te nemen. De meest beschrijvende van deze moet worden opgenomen in de URL, dicht bij het hoofddomein.

We zullen later meerdere pagina’s behandelen die in grote lijnen hetzelfde onderwerp behandelen, maar laten we voor nu het eenvoudige voorbeeld nemen van een pagina die duidelijk één onderwerp behandelt. Laten we voor whiskey gaan.

Algemeen voorbeeld: https:// example. com/topic
Voorbeeld op basis van whiskey: https:// example. com/whiskey

Zelfs dit is niet zo eenvoudig als het lijkt, dat wel. Moeten we “whiskey” of “whisky” als standaard spelling gebruiken? Beiden zijn geldig, waarbij de eerste een Ierse spelling is en de tweede een Schotse. De Ierse spelling is in de V.S. overgenomen, maar we zullen meer bewijs nodig hebben voordat we daarmee verder gaan als onze gekozen variant.

De Moz Keyword Explorer is geweldig voor dit soort problemen, omdat het trefwoorden groepeert om een schatting te geven van het zoekvolume voor bepaalde onderwerpen. In dit tijdperk van vage zoekvolumes op trefwoordniveau biedt het een mooie oplossing. Wanneer je twijfelt aan de spelling van een woord kun je altijd de zoekwoordplanner raadplegen.

Bouw een solide structuur voor de toekomst 
Misschien wel de grootste uitdaging waar we allemaal voor staan bij het definiëren van een URL-hiërarchie voor de hele site is om ervoor te zorgen dat deze nog jaren lang past bij ons toekomstige doel. Het is om deze reden dat sommige websites eindigen als een lappendeken van sub domeinen en tegenstrijdige paden om tot soortgelijke producten te komen. Dit is slecht vanuit het perspectief van de gebruiker, maar het geeft ook verwarrende signalen aan Google over hoe je jouw productaanbod categoriseert.

Een voorbeeld hiervan is:

https:// example. com/whiskey/irish-whiskey/jameson
https:// example. com/bushmills

De eerste URL stroomt logischerwijs van domein naar categorie naar subcategorie naar product. De tweede URL gaat van domein tot product. Hiërarchisch gezien moeten beide producten op de hetzelfde niveau staan in de site en het Jameson voorbeeld is beter voor SEO en gebruikers. Ik kom dit echter veel tegen. Maar waarom?

Het kan een eenvoudig gebrek aan communicatie zijn, waarbij een productteam een nieuw item direct op de site lanceert zonder andere partijen te raadplegen. Het kan ook te wijten zijn aan een mislukte toekomstige planning. Hoe dan ook, het is essentieel om je structuur van tevoren vast te leggen. Werk samen met verschillende teams om de toekomstige richting te begrijpen van het bedrijf.

Voeg dan jouw SEO-kennis toe om de architectuur van de site vorm te geven. Het zal zelden perfect zijn, maar hoe meer je van plan bent, hoe minder fouten je ongedaan moet maken.

Vermijdt overbodige woorden en tekens
Als vuistregel geldt: zorg ervoor dat een gebruiker kan begrijpen waar jouw pagina over gaat door naar de URL te kijken. Dat betekent dat je niet alle voorzetsels of samenstellingen hoeft op te nemen. Woorden als “en” of “de” zijn slechts afleiding en kunnen volledig uit de URL worden verwijderd. Net zoals gebruikers moet Google kunnen begrijpen waar een onderwerp over gaat zonder deze korte woorden. Google zal er ook alle betekenis aan ontlenen die het nodig heeft.

U moet ook herhaling van trefwoorden binnen URL’s vermijden. Door hetzelfde trefwoord meerdere keren toe te voegen in de hoop jouw ranking kansen te verhogen, zal alleen maar leiden tot een spammy URL-structuur. Een voorbeeld van deze onnodige herhaling is:

https:// domain. com/whiskey/irish-whiskey/jameson-irish-whiskey/jameson-irish-whiskey-whiskey-verhaal

De eerste twee toepassingen van het belangrijkste trefwoord zijn zinvol, maar de derde en vierde zijn overkill. Een enkele aanvullende punten om rekening te houden met dit onderwerp:

Gevalgevoeligheid: Het is verrassend gebruikelijk om meerdere versies van dezelfde URL te vinden, waarvan één in kleine letters en de andere met een enkele hoofdletter. Gebruik canonieke tags om de kleine letters als voorkeursversie te markeren of gebruiken, indien mogelijk, permanente doorverwijzingen.
Hashes: Deze kunnen nuttig zijn om gebruikers naar een specifiek deel van een pagina te sturen, maar beperken hun gebruik indien mogelijk in andere omstandigheden.

Wanneer de inhoud waarnaar gebruikers worden gestuurd nadat het #-symbool uniek is, maak het dan beschikbaar via een eenvoudige URL.
Woordbegrenzers: Blijf met koppeltekens plakken om woorden te scheiden binnen jouw URL-strings. Underscores dienen om twee woorden samen te voegen, dus wees voorzichtig met het gebruik van deze woorden. URL-lengte: Na 512 pixels zal Google jouw URL in de zoekresultatenpagina’s inkorten. Een goede vuistregel is om jouw URL’s zo kort mogelijk te houden, zonder hun algemene betekenis te verliezen.