URL structuur en SEO (2/3)

Deel twee van de URL structuur en SEO series.

Minimaliseer dynamische URL-strings

Dit kan moeilijker zijn dan het klinkt, afhankelijk van het content management systeem dat je gebruikt. Sommige e-commerce platformen spugen automatisch tekenreeksen uit die je URL’s geven zoals: https:// domain. com/cat/?cid=7078.

Deze zijn een beetje mismaakt en gaan ook in tegen de regels die we hebben beschreven.

We willen statische URL’s die een logische mappenstructuur en beschrijvende trefwoorden bevatten. Hoewel zoekmachines geen probleem hebben met het crawlen of indexeren van beide varianten, is het om SEO-gebaseerde redenen beter om statische URL’s te gebruiken dan dynamische.

Het ding is, statische URL’s bevatten jouw zoekwoorden en zijn gebruiksvriendelijker, omdat men kan uitzoeken waar de pagina over gaat door gewoon naar de naam van de statische URL te kijken. Dus hoe kunnen we dit omzeilen? je kunt herschrijfregels gebruiken als jouw webserver Apache gebruikt, en sommige hulpmiddelen zoals deze van Generate It zijn nuttig.

Er zijn verschillende oplossingen voor verschillende platformen (sommige zijn complexer dan andere). Sommige web ontwikkelaars maken ook gebruik van relatieve URL’s. Het probleem met relatieve URL’s voor SEO is dat ze afhankelijk zijn van de context waarin ze zich voordoen. Als de context verandert, werkt de URL mogelijk niet meer. Voor SEO is het beter om absolute URL’s te gebruiken in plaats van relatieve URL’s, omdat zoekmachines de voorkeur geven aan de eerste.

Nu kunnen er soms verschillende parameters worden toegevoegd aan de URL voor analytics tracking of andere redenen (zoals side-, utm-, etc.). Om er zeker van te zijn dat deze parameters het aantal URL’s met dubbele inhoud niet over de top laten groeien, kunt je een van de volgende dingen doen.

Vraag Google om bepaalde URL-parameters in Google Search Console te negeren in Configuratie > URL-parameters. Kijk of jouw contentmanagementsysteem het mogelijk maakt om URL’s met extra parameters te stollen met hun kortere tegenhangers.

Consolideer de verschillende versies van jouw site
In de regel zijn er twee belangrijke versies van jouw domein geïndexeerd in zoekmachines: de www en de niet-www versie van jouw domein. We kunnen hier de complexiteit van het hebben van een veilige (https) en onveilige (HTTP) versie aan toevoegen, waarbij Google de voorkeur geeft aan de eerste versie.

De meeste SEO’s gebruiken de 301 doorverwijzing om de ene versie van hun site naar de andere te verwijzen. Dit vertelt zoekmachines dat een bepaalde URL permanent naar een andere bestemming is verplaatst.

Als alternatief (als je bijvoorbeeld geen doorverwijzing kunt doen), kunt je jouw voorkeursversie opgeven in Google Search Console in Configuratie > Instellingen > Voorkeursdomein (Configuratie > Instellingen > Voorkeursdomein).

Dit heeft echter bepaalde nadelen: Dit zorgt alleen voor Google. Deze optie is beperkt tot hoofddomeinen. Als je een example.wordpress .com site heeft, is deze methode niet voor je geschikt. Maar waarom zou je zich zorgen maken over de www vs. non-www kwestie in de eerste plaats?

Het ding is, sommige van jouw backlinks kunnen wijzen naar jouw www-versie, terwijl sommige van jouw backlinks kunnen gaan naar de niet-www-versie. Om ervoor te zorgen dat de SEO-waarde van alle versies wordt geconsolideerd, is het beter om deze koppeling tussen de versies expliciet vast te leggen. Je kunt dit doen via de 301 re-direct in de Google Search Console, of door gebruik te maken van een canonieke tag.

Maakt correct gebruik van Canonical Tags

Canonieke tags zijn zeer nuttig codes als je meerdere versies hebt van wat in wezen dezelfde pagina is. Door een canonieke tag toe te voegen, kunt je Google vertellen welke versie jouw voorkeur heeft. Opmerking: De canonieke tag mag alleen worden toegepast om zoekmachines te helpen beslissen over jouw canonieke URL. Voor het omleiden van pagina’s van de site, gebruik doorverwijzingen.

En, voor gepagineerde inhoud, is het zinvol om in de meeste gevallen rel=”volgende” en rel=”prev” tags te gebruiken. Canonical tags zijn handig voor vrijwel elke website, maar ze zijn bijzonder krachtig voor online retailers.