Subcategorieën

Wil je dat jouw website overzichtelijk blijft voor je bezoekers? Dan kun je gebruik gaan maken van subcategorieën. Maar wat zijn subcategorieën precies en wat zijn hier de grootste voordelen van? Hier leggen we het begrip aan je uit.

Wat zijn subcategorieën?

Subcategorieën zijn niveau’s op een website. Je hebt altijd een hoofdpagina op een website, maar het is ook mogelijk om te werken met subcategorieën: hiermee diep je de structuur van een website uit en maak je het voor gebruikers overzichtelijk.

De werking van subcategorieën in de praktijk

Hoe werken subcategorieën in de praktijk? Stel: je hebt een webshop voor laptops. Dan zijn laptops het hoofdonderwerp. Je hebt natuurlijk laptops van verschillende merken in het assortiment. Deze merken zijn dan de subcategorieën. Door pagina’s te maken met Lenovo laptops, Samsung laptops en meer creëer je een duidelijke structuur op een website. Bezoekers navigeren makkelijker op een website met goede subcategorieën. Behalve merken zijn er ook andere subcategorieën mogelijk.

Subcategorieën | Begrippenlijst

De impact van subcategorieën op SEO

Subcategorieën hebben zeker invloed op de SEO van een website. Een goede indeling van de website draagt bij aan de zoekmachine optimalisatie. Een zoekmachine als Google indexeert een website op basis van de navigatiestructuur. Is er sprake van een piramide-structuur, waarbij er steeds vertakkingen zijn naar andere pagina’s? Dit is overzichtelijk voor mensen en zoekmachines.

Is een subcategorie achter een login-pagina geplaatst? De zoekmachine indexeert deze niet: let hier dan ook op bij het maken van een onderverdeling van de website. De links dienen actief te zijn en te blijven om optimaal resultaat te behalen.

Mijn advies

Om ervoor te zorgen dat subcategorieën ook daadwerkelijk een gunstig effect hebben op jouw SEO, is het van belang dat ze relevant zijn. Een zoekmachine kijkt naar de relevantie van een pagina.

We raden aan om de subcategorieën relevant te maken. Gebruik een koppeling en noem een subcategorie zoals Lenovo laptops meerdere malen op andere pagina’s van jouw website. Zorg ook dat er een link bijzit naar deze pagina. Hiermee maak je jouw subcategorieën relevant voor Google of een andere zoekmachine.

Veelgestelde vragen

Wat zijn subcategorieën?

Subcategorieën zijn de verschillende niveaus van een website. Zo heb je een hoofdpagina maar kun je ook gaan werken met subcategorieën. Hiermee breng je dus structuur aan, waardoor het vooral voor gebruikers overzichtelijk wordt.

Wat is de impact van Subcategorieën op SEO?

Een goede structuur met subcategorieën zorgt ervoor dat Google jouw site op een goede manier kan indexeren. De gebruikers zijn er ook blij mee want zij kunnen gemakkelijk navigeren. Zoals we weten draagt dit bij aan een betere ranking.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 1 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Ontdek meer over
zoekmachine optimalisatie

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Alle begrippen

< 2 3 4 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z