Websitestructuur

De websitestructuur is de indeling van een website. Die kan op allerlei manieren worden gemaakt. Aanbevolen wordt om te kiezen voor een indeling, die gemakkelijk te doorgronden is. De websitestructuur wordt gebruikt door de bezoekers en door zoekmachines.

Een eenvoudige structuur helpt bezoekers, omdat die daardoor gemakkelijk door de website kunnen navigeren. Door een simpele websitestructuur, gecombineerd met een sitemap, kunnen zoekmachines websites gemakkelijker en sneller indexeren.

Wat is websitestructuur?

Een websitestructuur begint met een hoofdpagina, met daarop een aantal pagina’s met categorieën. Die categorieën kunnen verder vertakken naar subcategorieën. Het wordt echter aanbevolen om dat niet de diep te doen, omdat daardoor het overzicht verloren kan gaan.

Website structuur | Begrippenlijst

Voorbeelden van websitestructuur

Een websitestructuur wordt gemaakt op basis van het doel van de website. Als je een site maakt om producten in een webshop te verkopen, komen de bezoekers binnen op een landingspagina, de hoofdpagina. Van daaruit kunnen ze naar categorieën producten navigeren voor extra informatie.

Vanaf de landingspagina is ook de webshop rechtstreeks toegankelijk. Een online fietsenwinkel kan dus categorieën met soorten fietsen maken, en die vervolgens opsplitsen in de verschillende modellen fietsen. Vanaf die modellen kan een rechtstreekse link worden geplaatst naar de webshop.

Het belang van websitestructuur

Een websitestructuur geeft inzicht in de opbouw van de website. Er wordt logica gecreëerd door hoofd- en bijzaken te splitsen. Als de websitestructuur goed is, kan een bezoeker zijn weg tussen de verschillende pagina’s gemakkelijk vinden.

Uiteindelijk kan hij op allerlei manieren worden verleid om een product te kopen of om een andere actie uit te voeren. De websitestructuur draagt dus bij aan een goede conversie.

De impact van websitestructuur

De impact van een websitestructuur is, dat bezoekers je site begrijpen en snel kunnen vinden waarnaar ze op zoek zijn. Doordat de crawlers van zoekmachines een site met een simpele websitestructuur snel kunnen indexeren, zal de site hoger in de ranking terechtkomen.

De reden daarvoor is, dat eenvoud en snelheid criteria zijn, die bijdragen aan een hogere ranking. Kortom, een goede websitestructuur levert meer bezoekers op.

Mijn advies

Besteed tijd en aandacht aan het ontwikkelen van een eenvoudige websitestructuur. Probeer het niveau van de diepte van de subpagina’s te beperken om de site overzichtelijk te houden. Een duidelijke site biedt de mogelijkheid om links tussen de verschillende pagina’s te maken. Ook dat heeft als effect dat je stijgt in de ranking van de zoekmachines.

Freelance SEO specialist

De laatste update van dit artikel vond plaats op 31 juli 2022. De inhoud van deze pagina is geschreven en goedgekeurd door Ralf van Veen.

Ik werk sinds 8 jaar als zelfstandig SEO-specialist voor bedrijven (in Nederland en het buitenland) die op een duurzame wijze hoger in Google willen komen. In deze periode heb ik A-merken geconsulteerd, grootschalige internationale SEO-campagnes opgezet en wereldwijd opererende development teams gecoacht op het gebied van zoekmachine optimalisatie.

Met deze brede ervaring binnen SEO heb ik de SEO-cursus ontwikkeld en honderden bedrijven op een duurzame en transparante wijze geholpen met een verbeterde vindbaarheid in Google. Hiervoor kun je mijn portfolio, referenties en samenwerkingen raadplegen.

Samenwerken met
een SEO-specialist?

SEO-specialist SEO-specialist

Op eigen tempo een
SEO-cursus volgen?

SEO-cursus SEO-cursus

Bekijk hier de andere steden

SEO-specialist voor de provincies